Šta je novo?

Plate u IT - programeri

Nije uopšte više loše u fabrikama za inženjere. Kum radi preko 10 godina i pratim situaciju. OK, nemaju bilijar stolove i PS5 u sali za odmor, ali nema više ni nekog cimanja, maltretiranja od strane nadređenih itd. Ima problema, naravno, ali je sve prihvatljivo. Najveći problem su narudžbine iz inostranstva, koje nemaju baš dobru organizaciju, pa sve njihove brljotine mora da ispravljaju domaći radnici, kao poslednji u poslovnom lancu.
Mislim da će inženjeri u Srbiji lagano da se prebacuju u fabrike, ako se nastavi sa industrijalizacijom.

Ne znam kako je po unutrašnjosti, ali u Pančevu ni jedan inženjer u industriji nije ispod 1000e, prosek je nekih 1300e, dok iskusniji imaju 1500e pa i više. Po meni, to je sve malo i iskreno sam zamišljao da u IT ima dosta više para, ali izgleda da baš i nije tako.

Uslovi rada su sasvim solidni, najviše zahvaljujući nedostatku kvalitetnog kadra, te je relativno lako promeniti posao.

Evo jedno moje iskustvo, godinu dana traženja posla uz jednu odrađenu praksu, i pre nekoliko meseci uhvatih tromesečnu praksu i juče dobih ponudu na određeno 3 meseca, plata 750€, Java Backend i React na Frontu.

Svi benefiti kao i ostali zaposleni, hibridni rad 2 nedelje od kuće, nedelju iz kanca.

Šta starije kolege misle o ovome? U jednu ruku, prihvatio bih, jer stanje na tržištu, a u drugu ruku, sramotno mala plata, za današnje uslove i cene u Srbiji. Olakšavajuća okolnost je što živim kod roditelja, pa makar nemam teret kirije.
Obzirom na situaciju to je relativno okej, obzirom da imaš 0 godina radnog iskustva, osim te prakse.
Samo jake kompanije plaćaju juniore hiljadu i više evra, mnogi nude 500 evra uzmi ili ostavi za totalnog početnika.
Naravno to raste vremenom kako se pokažeš. Pre par godina su to bili drastični skokovi, obzirom na tadašnje stanje na tržištu, sada je to mnogo razvučenije, što i jeste neka norma kako bi trebalo biti.

Kada budeš izgurao 2-3 godine biće i bolji uslovi, a već posle 5-6 ćeš moći i za seniora da se prodaješ i to relativno realna priča. Naravno ima onih koji se tako prodaju sa nepune dve godine iskustva ali to više ne prolazi nigde, a jeste od 2019-2022, mnogi su dobili 2 i više hiljada evra sa kursom i godinu dana iskustva... ali su mahom i ostali bez posla i pate se da nađu slične uslove ovih dana. Često pojma nema i prolaze na foru i muljanje... do nekih godinu dana pa menjaju posao što je sada puno teže.

Činjenica je, rad se uvek naplati. Samo je pitanje koliko ćeš sebe potrošiti i koliko ćeš uzeti za uzvrat. Ali ako budeš radio sigurno ćeš napredovati ma kakvo stanje na tržištu bilo. Ko ne radi je mogao do pre par godina da se muva po IT firmama, to više ne može i to je to.

Kad dodje treca koleginica, bice nas petoro u kancelariji. Ne vidim poentu da nabrajam koliko kancelarija imamo na spratu i da navodim polnu podelu u svakoj kad ces ti da me optuzujes da izmisljam ili bojkotujem realnost. Deluje mi da ce pre biti da ti nisi sposoban da prihvatis da tvoja iskustva nisu univerzalna.

Lako je moguće da ste obojica u pravu. Kada sam radio za međunarodne firme koje su prilično woke, broj muškaraca i žena je bio približan. Sada kada radim za lokalnu firmu koja ne brine o tim stvarima, muškarci su 90% zaposlenih.

Da se u startu izvinim svim časnim izuzetcima, ali žene u globalu neće da zapnu i da se muče. Iskustva sa koleginicama mi kažu da žene imaju tendenciju da iz duboke tehnologije uglavnom beže u menadžment, customer relations i te tako neke lakše stvari. Zbog toga je IT pretežno muški posao, mi muški lakše prihvatamo da rintamo.

Nekoliko kolega je otislo da radi u fabrikama, prvo odmorila im se glava, nivo stresa smanjen na minimum, sve im se placa, od toga kada ih zovu telefonom van radnog vremena, placa se ako upali racunar, ako se zakaci remote.
Nema mora bude gotovo za prehjuce, lagano i polako
Zene po prirodi su ti bolji organiztaori od nas, zena slas majka, treba da organizuje muza, decu, sebe to je odmah predispozicija za menadzera.

Evo jedno moje iskustvo, godinu dana traženja posla uz jednu odrađenu praksu, i pre nekoliko meseci uhvatih tromesečnu praksu i juče dobih ponudu na određeno 3 meseca, plata 750€, Java Backend i React na Frontu.

Svi benefiti kao i ostali zaposleni, hibridni rad 2 nedelje od kuće, nedelju iz kanca.

Šta starije kolege misle o ovome? U jednu ruku, prihvatio bih, jer stanje na tržištu, a u drugu ruku, sramotno mala plata, za današnje uslove i cene u Srbiji. Olakšavajuća okolnost je što živim kod roditelja, pa makar nemam teret kirije.
Prihvatis posao a nastavis da trazis posao. Cim dobijes bolju ponudu zakazes razgovor u firmi, izlozis da dobijas bolje/vise i pitas da li ce to da isprate (Ili daju jos bolju) ili ne i onda vidis sta ces, ostajes ili ides (posle 6-12 meseci svakako treba da ides dok gradis sebe, znanje i CV). Tako nastavis i u buducnosti, dok god ne budes zaradjivao toliko da ti veca plata ne znaci mnogo (ili uopste) i budes u situaciji da posao biras na osnovu nekih drugih uslova (atmosfera, enterijer, beneficije, itd.),
Nisi najblizi rod sa poslodavcem vec radis za sebe i svoju porodicu a on za sebe i svoju, nema ustrucavanja, zameranja, ljutnje, cist biznis.

Ja mislim da je ovo odlična i realna ponuda. Novac i više nego odličan u odnosu na tvoje iskustvo (nula) i na ono što za tih tri meseca možeš da doprineseš toj firmi (ništa).
Shvati to kao priliku da se pokažeš i budi siguran da ako zadovoljiš, da ćeš biti bolje plaćen. Oni tebe sa tih 750 evra u bukvalnom smislu stipendiraju da učiš i da dobiješ priliku da uđeš u posao.

Kada budeš izgurao 2-3 godine biće i bolji uslovi, a već posle 5-6 ćeš moći i za seniora da se prodaješ i to relativno realna priča. Naravno ima onih koji se tako prodaju sa nepune dve godine iskustva ali to više ne prolazi nigde, a jeste od 2019-2022, mnogi su dobili 2 i više hiljada evra sa kursom i godinu dana iskustva... ali su mahom i ostali bez posla i pate se da nađu slične uslove ovih dana.

Seniora ne odlikuju godine iskustva nego znanje.

Video sam mnogo nadobudnih bucnih "seniora" sa zvucnih fakulteta sa 10+ 15+ godina iskustva, koji su se busali da sve znaju, a video brdo ljudi sa visih skoli koji brisu patos sa njima, a junior/medior nivo. Cak bih rekao da je pojava "seniora" sa medior ili jos gore junior znanjem jako cesta pojava (bar po onome sto sam video).

Ako neko postane po znanju senior, mora to znanje i da odrzava, inace ispada iz trke, i zato IT i jeste tezak jer zahteva konstantno mnogo ulaganja u vidu ucenja kako postojecih tako i novih tehnologija. To sto je neko zavrsio i zvucni skolu, ne znaci nista ako nema znanja. Takodje to sto neko ima 15 godina iskustva ne znaci takodje nista, ako je radio na nekom projektu gde je pola sata dnevno kucnuo tu i tamo po nesto.

Bitno je znanje.

Edit: i ovo je za svaku profesiju ne samo za IT.

Mislim ljudi nema tu neke price sasvim je logicno ako covek sam trazi prvi posao onda mora se prihvata sve iole normlano samo ljudi koji su bas kidaci i kojima se dolaze velike firme i nude im posao taj moze dobije neke ozbiljne pare a svi ostali moraju da su svesni da na pocetku ne mozes da biras

Seniora ne odlikuju godine iskustva nego znanje.

Video sam mnogo nadobudnih bucnih "seniora" sa zvucnih fakulteta sa 10+ 15+ godina iskustva, koji su se busali da sve znaju, a video brdo ljudi sa visih skoli koji brisu patos sa njima, a junior/medior nivo. Cak bih rekao da je pojava "seniora" sa medior ili jos gore junior znanjem jako cesta pojava (bar po onome sto sam video).

Ako neko postane po znanju senior, mora to znanje i da odrzava, inace ispada iz trke, i zato IT i jeste tezak jer zahteva konstantno mnogo ulaganja u vidu ucenja kako postojecih tako i novih tehnologija. To sto je neko zavrsio i zvucni skolu, ne znaci nista ako nema znanja. Takodje to sto neko ima 15 godina iskustva ne znaci takodje nista, ako je radio na nekom projektu gde je pola sata dnevno kucnuo tu i tamo po nesto.

Bitno je znanje.

Edit: i ovo je za svaku profesiju ne samo za IT.
Tačno. Ali nema znanja sa godinu i po radnog iskustva, da se ne lažemo.
Takođe job hopperi, po godinu dana u svakoj firmi, jako teško je steći znanje na poslu na taj način.
Tek kada se uhoda u projekat i krene konkretno da doprinosi, ode čovek. Obično to rade one koji se dobro prodaju, a znanja vrlo malo imaju.

Još kada ubacimo u jednačinu prirodu domaćeg IT proizvoda koji je outsource... prava stvar je raditi u svojoj firmi na svom projektu, gde ulažeš sebe u potpunosti, ti ljudi najviše znaju posao jer moraju. Outsource klinci prodaju maglu...

Tačno. Ali nema znanja sa godinu i po radnog iskustva, da se ne lažemo.
Takođe job hopperi, po godinu dana u svakoj firmi, jako teško je steći znanje na poslu na taj način.
Tek kada se uhoda u projekat i krene konkretno da doprinosi, ode čovek. Obično to rade one koji se dobro prodaju, a znanja vrlo malo imaju.

Još kada ubacimo u jednačinu prirodu domaćeg IT proizvoda koji je outsource... prava stvar je raditi u svojoj firmi na svom projektu, gde ulažeš sebe u potpunosti, ti ljudi najviše znaju posao jer moraju. Outsource klinci prodaju maglu...
Nisam job hopper i ne trazim stalno firme, u svakoj sam minimum 2 godine i idem kad mi dokrastavci. Takodje ne volim OS pa sam vise generalno za in house product firme.

Ali se ne bih slozio sa mnogo cime ovde. Jedno je znati projekat, drugo je znati programiranje. Vise projekata ce ti bez sumnje doneti vise iskustva u programiranju, vise ces generalno stvari raditi, razlicitih, razlicite arhitekture projekata itd. Sa druge strane, jednoj kompaniji job hopperi su losi jer je firma ta koja ulaze u coveka i nije im u interesu da ode jako brzo, to im stvara dodatan trosak u vise pogleda, ali da nema job hoppera u Srbiji ne bi prosek plata bio koliki i jeste tako da u neku ruku i na moju korist igraju, i sto se mene tice samo napred. Nisam bot firmi i nikada necu ni biti, to je samo posao i ja sam za njih samo broj u tabeli, vrlo zamenljiv.

Slazem se da je bitno prodati se kao i u svemu u zivotu, ali opet znanje je tu takodje bitan faktor, job hopperi da ne znaju nista ne bi mogli da menjaju poslove tako brzo i da dobijaju jace ponude nego pre.

Ja bih se složio sa Envoyem. Da bi stvarno rekao da znaš nešto i da vrediš, potrebno je godinama da budeš na istom mestu i rešavaš teške zadatke. Job hopperi imaju solidno znanje, veoma dobru priču kojom se prodaju, ali budi siguran da će kada zagusti i kada treba da opravdaju novac koji dobijaju, izaći na vrati i reći da menjaju firmu.

Da bi stvarno rekao da znaš nešto i da vrediš, potrebno je godinama da budeš na istom mestu i rešavaš teške zadatke. Job hopperi imaju solidno znanje, veoma dobru priču kojom se prodaju, ali budi siguran da će kada zagusti i kada treba da opravdaju novac koji dobijaju, izaći na vrati i reći da menjaju firmu.
Apsolutno se ne slažem i ne bih voleo da mi neko sa ovakvim stavom bude menadžer, a čak ni nisam job hopper neki, medijana mi je oko 3 godine po firmi.

Mislim čak, osim u najvećim firmama koje dozvoljavaju lateralne promene ljudi na projektima i koje prate tržište što se tiče plaćanja svojih zaposlenih, ostati duže od 3 godine na istoj poziciji i raditi istu stvar je kontraproduktivno i po znanje i po novčanik.

Npr. da sam ostao u istoj firmi poslednjih 10 godina, imao bih duplo manju zaradu i 10 puta manju širinu. Jedino sto bih izgubio je dubina poznavanja poslovne logike i konkretnog codebase koja je primenjiva samo u toj firmi i nigde drugde.

I ovo tvrdim, jer imam bivšeg kolegu sa faksa koji je što se inteligencije suve tiče sigurno i pametniji od mene, koji se ušuškao u istu firmu manje-srednje veličine u kojoj smo obojica krenuli da radimo. On zna sada svaku kvrčicu njihovog sistema kako radi, ali zarađuje duplo manje i nije stekao širinu niti ima portfolio raznolikih projekata. Tako se recimo nije nikada susreo sa mikroservisnom arhitekturom, nije radio na sasvim distribuiranom sistemu, nije imao dodira sa iaac ikakvog, nije osetio na svojoj koži razlike između rada na sistemu koji zahteva 2,3,4 ili 5 devetki dostupnosti i koji su sve arhitekturalni tradeoffs koji idu uz svaki i sl.

I da možeš čitati knjigu o tome, al pročitati u knjizi i biti u rovu ipak nije isto.

Ubeđivao sam ga da menja, al čovek neće, komforno mu je tu, plata mu je dovoljna, završava stvari poluzatvorenih očiju i sve mu je lagano. I to je sasvim ok, njegov izbor tradeoffs.

Takođe, imao sam situacije gde navedeni ,,job hopper” dođe u firmu, donese i proda upravi novu perspektivu i nove alate i olakša nam posao svima, a pritom i rešava zaista teške probleme sve u prvoj godini rada. I onda zapali u drugoj godini jer je već ,,grok”-ovao ceo sistem i sad ide dalje.

Tako da mi ni priča moraš godinama da budeš u istoj firmi da bi radio na i rešavao zaista teške probleme ne pije vodu.

Još malo konteksta, niti jedna firma u kojoj sam radio nije outsource - svaka je bila firma sa svojim proizvodom.

Poslednja izmena:
To je ono o cemu ja i pricam.

Video brdo losih programera ali dobrih zaposlenih za tu firmu jer znaju bas taj kod koji se radi u firmi i projekat.

Sredina jeste najbolja sto zbog napredovanja u znanju sto u plati.

Jedna poruka o platama na dve strane :)
Covek zamolio za pomoc, vise dobio podsmevanja ;)

Uzmi ta tri meseca pa onda vidi dalje sta ces. Ako si pocetnik neces mnogo vise dobiti. Ali ako se pokazes, to su vec niske cifre nakon 3 meseca.

I da možeš čitati knjigu o tome, al pročitati u knjizi i biti u rovu ipak nije isto.

Ubeđivao sam ga da menja, al čovek neće, komforno mu je tu, plata mu je dovoljna, završava stvari poluzatvorenih očiju i sve mu je lagano. I to je sasvim ok, njegov izbor tradeoffs.
Vecina ljudi ovo ne shvata, ne razume, ima ljudi koji su zadovoljni situacijom na poslu, ne zele da se cimaju, zele da posvete vreme nekim svojim hobijima, porodici, putovanjima itd.

Vecina ljudi ovo ne shvata, ne razume, ima ljudi koji su zadovoljni situacijom na poslu, ne zele da se cimaju, zele da posvete vreme nekim svojim hobijima, porodici, putovanjima itd.

To je tačno, ali treba biti uvijek spreman za scenario kada nestane komforne zone. Mada to ne važi samo u ITu.

Da pokušam da osvetlim ovu temu u malo optimističnijem svetlu.
U Srbiji u ovom trenutku postoji nekoliko kompanija koje:
a) Razvijaju proizvode na svetskom nivou - posao se ne razlikuje mnogo od onog koji biste radili da ste u San Franscisku.
b) Nude napredovanje daleko iznad senior pozicije (staff, senior staff, principal itd.).
c) U ovom trenutku imaju veliki broj otvorenih mesta, na svim nivoima.

Da budem konkretniji, neke od tih kompanija su Microsoft, Nutanix, Databricks, Nordeus, 3Lateral, Tenderly itd.

Takođe, sve ove kompanije imaju veliki problem da nađu ljude koji zadovoljavaju uslove. Juniora koji iza sebe ima neku ozbiljnu praksu i kršten fakultet sa dobrim prosekom ili, ako nešto od prethodna dva nedostaje, nešto drugo što ga izdvaja (na primer nešto u OSS svetu uz šta može da veže svoje ime ili rezultate sa takmičenja). Ili seniora koji može da dokaže da je nešto ozbiljno uradio u svojoj karijeri (senior u Google nije isto što i senior u domaćoj outsourcing firmi).

Započeo sam post sa idejom da podignem optimizam, pa da naglasim na šta sam mislio. Uz trud, situacija je i dalje daleko od loše. Nema više lakih para bez ozbiljnog uloga kao što ih je bilo pre koju godinu, ali za ljude koji su ozbiljno posvećeni ovom poslu prilika ima više nego ikada.

Da pokušam da osvetlim ovu temu u malo optimističnijem svetlu.
Gora stvar od optimizma je samozavaravanje. Krenimo redom:
U Srbiji u ovom trenutku postoji nekoliko kompanija koje:
a) Razvijaju proizvode na svetskom nivou - posao se ne razlikuje mnogo od onog koji biste radili da ste u San Franscisku.
Ali su plate kao da radite u Srbiji.
b) Nude napredovanje daleko iznad senior pozicije (staff, senior staff, principal itd.).
Kao i sve korporacije u Beogradu (farmacija, nafta, banke itd).
c) U ovom trenutku imaju veliki broj otvorenih mesta, na svim nivoima.
Imaju manje nego Nindža Kornjača prstiju.

3Lateral (Epic) ima tri pozicije otvorene, od toga 1 (JEDNA) u Novom Sadu. A i ta jedna praktikant.

Nutanix ima 6 pozicija, od kojih su 5 seniorske. Takvim kandidatima, ne treba ohrabrenje, oni sami dolaze (verovatno ne u Nutanix).

MCDS ima 12 otvorenih pozicija, od kojih su 4 praktikantske. 7 za seniore, i jedan Project Manager.
Inače su poznati po prekovremenom radu u Srbiji, jer Microsoft.
Obratiti pažnju na rad od kuće %.

Nemaju ove kompanije nikakav problem sa talentom ali hoće malo da ga plate i da mnogo radi. To na Zapadu ne može, ovde a neće uskoro moći ni ovde.
Puno ima ne-talenata, a njega koliko god da platiš pravi ti štetu (oportunitetni trošak zbog nedolaska skupih talenata).

Da su htele skupo da plate kompanije ne bi bile ovde. A ovde su cene osoblja postale priblizne kao u EU. Tako da polako neki migriraju ili ka eu ili ka istoku ako zele jeftiniju radnu snagu.
Nas kvalitet je iscrpljen, kvalitetno osoblje kao i u svim bransama lako nadje posao.
Ali ovde je predstavljeno da za svaki IT ima posla i da se ne pita za pare, pa vise nema ni posla ni para za sve.

Gora stvar od optimizma je samozavaravanje. Krenimo redom:

Ali su plate kao da radite u Srbiji.

Kao i sve korporacije u Beogradu (farmacija, nafta, banke itd).

Imaju manje nego Nindža Kornjača prstiju.

3Lateral (Epic) ima tri pozicije otvorene, od toga 1 (JEDNA) u Novom Sadu. A i ta jedna praktikant.

Nutanix ima 6 pozicija, od kojih su 5 seniorske. Takvim kandidatima, ne treba ohrabrenje, oni sami dolaze (verovatno ne u Nutanix).

MCDS ima 12 otvorenih pozicija, od kojih su 4 praktikantske. 7 za seniore, i jedan Project Manager.
Inače su poznati po prekovremenom radu u Srbiji, jer Microsoft.
Obratiti pažnju na rad od kuće %.

Nemaju ove kompanije nikakav problem sa talentom ali hoće malo da ga plate i da mnogo radi. To na Zapadu ne može, ovde a neće uskoro moći ni ovde.
Puno ima ne-talenata, a njega koliko god da platiš pravi ti štetu (oportunitetni trošak zbog nedolaska skupih talenata).

Ne bih da ulazim u dužu diskusiju, samo sam hteo da podelim kako stvari izgledaju iz drugačije perspektive, a imao sam prilike da radim u nekoliko firmi sa ove liste u poslednjih 10+ godina, što u Srbiji što u USA. Što se MDCSa tiče, tamo je zaposleno 200+ ljudi u poslenje dve godine (tako intenzivan rast je meni čak i odbojan i dosta je narušen duh starog MDCSa, ali je difinitvno argument u korist mog prethodnog posta).

Što se novca tiče, ne znam koja su ti očekivanja. Neko generalno pravilo je da su plate, bonusi i akcije na 50% onih u središtu kompanije. Idite na levels.fyi pa vidite koje su to cifre. Mislim da su dosta veće od bilo čega što se pominje na ovom threadu. Takođe, progresivni porezi u Srbiji su relativno niski, posebno u poređenju sa Evropom (10% za iznad 3 prosečne zarade ako imate preko 40 godina, 0 ispod 40 godina, 15% za iznad 8 presečnih zarada, što je zapravo dosta nisko). Tako da za ljude koji primarno žele da mlate pare, što mislim da i nije neki sjajni motiv, situacija opet nije loša.

Ljudi koji zadovoljavaju kriterijume kompanija koje su navedene da zapošljavaju (Databricks, MCDS, Nutanix), nikada nisu ni imali niti će imati razlog za pesimizam kada je tržište IT poslova u pitanju.
Za početak, neki nepisani uslov da uopšte nekog uzmu u razmatranje je završen ETF, uz vrlo visok prosek tokom studija. Čast izuzecima od tog pravila.
Pa onda treba proći izuzetno izazovne tehničke testove.
Nije to baš za ljude koji bi da se prekvalifikuju u IT ili imaju manje impresivne reference.
Takve ni ne uzimaju u razmatranje tokom HR skrininga a kamoli u kasnijim krugovima.
Mada imam dve koleginice, jednu bivšu jednu sadašnju. Prva je dobila posao u Nutanix kao junior. Druga je prošla MCDS praksu ali se nije zadržala.
Obe su vrlo bistre, mlade osobe, sposobne da sve odrade što se traži od njih, sa završenim ETF i MATF. Ali nisu vanzemljakinje, ali ih izdvaja obrazovanje i potencijal i zbog toga su interesantne ili bile interesantne tim kompanija dok neko ko uđe u IT industriju na malo manje idealan način nikada neće biti.

Kao što već rekoh. Da mi je cilj ozbiljno, ali vrlo ozbiljno cimanje išao bi na YOLO varijantu, da probam da pokrenem svoj proizvod pa i po cenu propasti. Kao Devolution likovi na primer.
Pre nego što bi izgoreo u pokušaju da se dodvorim Nutanixima i Microsoftima. Jer nemam 25, nego uskoro za nepunih godinu i po 40 godina će biti i fokus je na drugim stvarima, na pravljenju solidnih para u poslednjem pokušaju da to izvedem. Klinci se mogu zezati sa korposima i praviti njima vrednost, imaju vremena za tako nešto.

Problem ovog društvenog uređenja koje se fura u Srbiji i jeste u tome što kao podržavamo startape ali u stvari sve teraju na vodenicu velikih internacionalnih korporacija zato što su korumpirana banda. Da je institucija malog privatnika više cenjena i da su stvarne okakšice date njima a ne da se pokriva deo plata velikih stranih korporacija... onda bi više ljudi išlo u tom smeru a manje pravili pare stranih firmama, i ovim outsource preporovavcima radne snage.

Poslednja izmena:
Da su htele skupo da plate kompanije ne bi bile ovde. A ovde su cene osoblja postale priblizne kao u EU. Tako da polako neki migriraju ili ka eu ili ka istoku ako zele jeftiniju radnu snagu.
Nas kvalitet je iscrpljen, kvalitetno osoblje kao i u svim bransama lako nadje posao.
Podsetio si me na jednog bivšeg kolegu koji je rekao: "Valjda nam neće opet povećati plate, možda odu..kad vide koliko smo skupi". :LOL:

Tačno je da smo se približili standardu EU, ne u apsolutnom, ali u relativnom iznosu. Npr. kada se odbiju troškovi prosečnog DevOps-a u Minhenu u odnosu na istog u Bg, nema preterane zarade, ako je uopšte ima. Plate nisu prvo pitanje, što dokazuje i istraživanje OECD/Fiskalnog saveta- odlazi nam 40.000 ljudi iz zemlje godišnje, i plata je na 4-om mestu.

Veće pitanje je balans odnosno količina rada koja se uloži. Ljudi svoju platu izražavaju na mesečnom nivou, a rade dva radna vremena, čuveno "e samo ovo da završim, počnite bez mene". I to nabija radne sate u toku radnog dana (preko 8h).
Ovo je problem, i kada to rešimo (kao na Zapadu) onda možemo govoriti o povoljnim platama, a ne da glumimo perpetuum mobile.

Sve gore navedeno se odnosi na seniore, odnosno ljude sa iskustvom.

Ozbiljne pozicije traze ozbiljne ljude a ne prosek faxa. To sto pise u oglasu mozete kaciti macku o rep, cak i za MS.
Niko sa iskustvom ne misli da ima osoba koje zadovolje oglas. Pogotovu kod nas to odbije mnogo bolje kandidate.
I pozicije se popune po principu preporuka, a ne po zadovoljavanju uslova oglasa.
Zadrzace se kod nas velike plate, jer je mnogo lakse otkaciti gomilu ljudi ovde kad hoce nego u EU. Firmama to mnogo vise znaci, ako imaju dovoljno dobre radne snage.

Ali IT (barem programeri, sem mobile/site devs) je prosao nivo gde gledamo zaradu, gledamo druge stvari.

Ne gledam na Srbiju kao na divlji zapad, pa ne obracam na 5% genijalaca u Srbiji za koje nece biti zima i koji ce naci posao sutradan, koji ce se izlaktati i uspeti, "snaci se".

Ovo je moja zemlja, ovo su moji ljudi i voleo bih da svi nadju posao i rade posteno, da se sto vise ljudi skloni sa ulice sa koje su, na ocigled svih nas, jako popularne danas, i sto vise skloni iz politike i politickih veza.

Nisam od onih "da mi komsiji crkne krava", ne zelim da zivim u drustvu gde cu ja imati brdo para, sredjenu kucu i odlican auto, a svi oko mene trosne kuce i bicikle. Zelim da zivim u sredjenijem drustvu gde ce ljudi imati vise para za zivot, jer ce to indirektno uticati i na mene, jer cu ziveti u lepsem i sigurnijem kraju, ljudi ce biti lepse raspolozeni jer ne moraju da razmisljaju na besparicu i kako dopuniti casu bez dna i slicno.

To je i razlog sto bih odavde otisao iako imam nemacku platu u SRB, nije sve u parama.

Evo ja sam nakon ucestvovanja u ovoj temi popio otkaz posle 5g 😂

Sad cemo da vidimo kako ce da prodje trazenje posla sa skoro 10g iskustva kao dev od toga poslednjih 7 kao fullstack .net i react js - pa cu ovde da vam prenesem utiske iz prve ruke sto se kaze :D

Edit: Nisam dobio otkaz otkaz, vec je klijent za kojeg sam radio raskinuo saradnju sa mojom firmom pa sad imam opciju da se snadjem sam za drugi posao ili da me oni udome negde - sta je od toga bolja opcija videcemo.

Nazad
Vrh Dno