Šta je novo?

Plate u IT - programeri

Hvala na savetima. Imam dovoljno životnog i radnog iskustva da znam da ništa ne može na brzinu, tako da videćemo. Imam i neke poznanike (mada ne na tim platformama), doduše svi su web backend programeri, što mene baš i ne zanima, ali možda i mogu da pomognu. Svakako moram još da štrebam, ko zna možda se na proleće desi opet neki IT bum pa skupljaju frontend programere "na ulici" kao pre par godina (neće se desiti naravno). 😋😆

Pa u tome i jeste stvar, bukvalno bih mogao bez problema da radim za džabe, kako bih se navežbao na tuđim projektima i skrpio neki portfolio. Isto kao što sad u dokolici učim i vežbam, tako bih mogao da kasnije radim za neku sitnu kintu kako bih eventualno izgradio neku reputaciju. Ništa me ne pritiska, ni finansije ni vreme.
Čisto iz radoznalosti, kako je moguće napraviti "veštački" profil?
Nekada je postojao Elance, pa i mnogi drugi servisi, poslednje kada sam nešto radio na tim platformama, bilo je odavno, je bio Upwork. Vidim da je i on sada aktuelan. Ja nisam prihvatao posao ispod 5$ po satu, u početku, kasnije ispod 12$ po satu. Sad ne znam da li bi radio ispod 30$ po satu (toliko bih zaradio da držim nekom časove npr. 😀). I tada je bio problem sa jeftinom, a dobrom, radnom snagom iz Azijskih zemalja. Međutim, mogao je da se “zabode” po neki posao, bilo je ljudi sa foruma koji su radili ozbiljne projekte, a imali smo i temu o tome, 2012-2014. ne sećam se.
Sad je problem i povuci novac sa Upwork-a, treba da se prijavi i poreskom, …, nekada nije bilo tako.

Ideja je da radiš to što želiš, nema veze čak i ako ne dobiješ posao. Radi zbog sebe, zbog edukacije, to je prilika da vidiš realne zahteve nekoga ko plaća za te usluge. Skupljaj pozitivne ocene na bilo kakvim poslovima (ako treba radi i ti za sitniš, u početku ti nije bitan novac već kako da dođeš do pozitivnih ocena). Ranije si mogao da radiš projekte studentima iz EU i USA, ne znam ima li sada takvih zahteva. Može i da se mulja ali mislim da to nije dugoročno isplativo.
Ovo nije originalna tema koju sam pominjao, može da posluži zbog aktuelnih dešavanja:

Poslednja izmena:
Ma ne umem da muljam, nikad nisam bio za to, poznanike sam spomenuo u smislu da me malo možda upute u priču, ne da mi friziraju profil. Čak sam i višu (državnu) školu upisao redovno i završio, ljudi mi se smeju jer sam mogao da "završim" papir kod "čoveka". Ovo sam pitao više iz radoznalosti, a cilj je upravo da se angažujem i ako uspem napravim neku dodatnu kintu, kad mi već ide i imam volje, čak bi se moglo reći i da uživam. Zaboravio sam skroz na tu frilens temu, a pratio sam je ranije, prelistaću, hvala.

Dakle čitajući unazad dosta stranica generalno se ne preporučuje osobama u tridesetim godinama da krenu da se upuštaju u "IT svet"

-tržište prezasićeno
-tu je sad aktuelan i AI
-veoma teško zapošljavanje bez iskustva
-male početne plate
-mladje osobe imaju prednost

Šta mislite o CyberSecurity /NetworkSecurity/ SOC koliko sam skapirao tu nema "pisanje koda"🤔
Nema pisanja koda, ali ima jako puno potrebnog znanja što oko mreže, što duboko znanje oko Linux sistema, i moraš znati makar pisanje bash skripti kao minimum jer dobar deo pen testinga se svodi na probaj ovo probaj ono, pa se uglavnom prave skripte koje to rade. Pozicija nije previše tražena, ali je ima, i dobro je plaćena. Računaj naravno na ozbiljne testove, što usmene, što u praktičnom smislu.

Iz ugla kompanije/korporacije svakako da imaju prednosti, potencijal, bez zasnovane porodice, samim tim mogu jače i više da "riljaju". Bolje izgledaju, dodaju na imidž kompanije.
Ali ima tu još nešto. Zavisno od obrazovne institucije koje sa koje izlaze imaš situacije gde su vrlo vredni, perspektivni itd. Maltene 8/10 u slučaju diplomaca ETFa, ali oni s druge strane se ne zadržavaju dugo u firmama koje ne plaćaju dovoljno dobro, ako se uopšte odluče da rade za takve kompanije.

Sa druge strane, gomila omladine sa drugih obrazovnih ustanova, često nema nikakve radne navike, snalažljivost, sposobnost da se samostalno izbore sa problemom,"frku" da uspeju jer imaju 20 i kusur pa ih realno boli i uvo da se cimaju. Od takvih radnika svaki "matorac" je korisniji jer će se iscimati, dok klinac jednostavno neće. Ali kao ima potencijal...

@psaras Uči malo i backend. Ta frontend faza je prošla i realno frontendaši često nemaju pojma kako aplikacija zapravo funkcioniše. Meso aplikacije/servisa je na backendu. Ako se tu specijalizuješ možda i bude nešto. Ali tu se mora znati više stvari a ne samo mrljati JavaScript i framevorke istog.

Pošto je kriza, ne prolazi više ona "to nije moj posao". Kod mene u firmi programeri su bili u tom fazonu 2021. godine. Više nisu, sada kada je frka uzmu i testiraju, iako im realno to ispod časti ali takvo vreme došlo. Sve manje je dedicated devopsa, sve više se programeri uče Linuksa, Kubernetesa itd.

Poslednja izmena:
Dakle čitajući unazad dosta stranica generalno se ne preporučuje osobama u tridesetim godinama da krenu da se upuštaju u "IT svet"

-tržište prezasićeno
-tu je sad aktuelan i AI
-veoma teško zapošljavanje bez iskustva
-male početne plate

Šta mislite o CyberSecurity /NetworkSecurity/ SOC koliko sam skapirao tu nema "pisanje koda"🤔

Ako si u tridesetim godinama ti si relativno mlad čovek, nisi još ni u nekom produktivnom zenitu, tako da ne brini ;)
Što se tiče IT usmerenja, možeš da se okušaš u "Bazama", da budeš DB admin. Tu ti je Microsoft SQL Server, Oracle, PostgreSQL, MongoDB, MySQL, On-Prem, Cloud, AWS, Azure... Pa biraj.
U principu, veoma lep i dinamičan posao, a moje iskustvo govori da godine nisu važne, znam ljude koji su u kasnim pedesetim menjali bez problema posao ili bili gonjeni od LinkedIn HR head-hunter-a. Mog kolegu, Oracle stručnjaka, jedna velika kompanija htela je pošto poto da angažuje kada je on bio dve godine do penzije.
Ako pošteno zagreješ stolicu, sa šest meseci rada na sebi moći ćeš da uletiš u neku malu firmu kojoj treba DB admin koji će da im održava bazu. Odatle, uz rad na sebi, imaš odskočnu dasku ka boljim i unosnijim pozicijama. To je to, sada sve zavisi od tebe ;)

Jao nazalost DB admin kao rola je mrtva u malim firmama, u srednjim i velikim mozda. Prelepa pozicija, uglavnom si najveci expert u firmi, rade se zanimljive stvari, ali sipak, u prosloj firmi nismo nijednog mogli da dobijemo. Sad kod nas sam recimo ja to, u najboljem slucaju.

Nije toliko losa situacija,kod nas u firmi samo juniore zaposljavaju,tako da ima sanse da se nadje posao. Problem je za mediore,odnosno nekog sa 2+ godine(da,znam 2 godine nije stvarno medior vec i dalje junior al ajde) koji imaju iskustva, nemaju sa sranjima kada se nesto raspada gori itd. I sad je tu povuci potegni. Tu pomaze recimo Upwork, koja god da je kinta,posto vidis razlicite gazde,razlicite arhitekture i kako drugi ljudi razmisljaju pa napredujes.

@DGoran (iz teme Posao u Nemackoj)
Nema sta da mislim,znam. DevOps, 25+, apple.. projekti iskljucivo pa nema toliko.
(60k bruto EUR u Srbiji godisnje je prica koliko je realno)
Sta znaci DevOps, Apple,itd. konkretnije?
Apple dev nije trazen kod nas mozda. Ako mislis na mobile dev, isto ne moze toliko,, to ide pod webdev. Bilo Apple ili Android.
DevOps .. sta to znaci, koji jezik, oblast, expertiza? DevOps je sirok pojam, koji ti znaci PORED expertize u nekoj oblasti.. ali sam po sebi ne moze biti osnova.. ne mozes poceti sa tim.

Ko misli da programirucka nece dobiti ni pola mozda. Ko radi nesto konkretno, moze u Srbiji dobiti 60k.
Koga god znam da zna c/c++/Rust i trazio posao ove godine dobio je 60k.

Pravo pitanje je da li se negde može dobiti 200-300k $ godišnje u Srbiji 🙂

Korisnih? U smislu da nakon tog posla ti ne treba sav taj novac za lecenje? :D
Znam dva slucaja u ITu sa tim platama kod nas, da. Ali ne bi se sa njima menjao ni pod razno...

Evo jedno moje iskustvo, godinu dana traženja posla uz jednu odrađenu praksu, i pre nekoliko meseci uhvatih tromesečnu praksu i juče dobih ponudu na određeno 3 meseca, plata 750€, Java Backend i React na Frontu.

Svi benefiti kao i ostali zaposleni, hibridni rad 2 nedelje od kuće, nedelju iz kanca.

Šta starije kolege misle o ovome? U jednu ruku, prihvatio bih, jer stanje na tržištu, a u drugu ruku, sramotno mala plata, za današnje uslove i cene u Srbiji. Olakšavajuća okolnost je što živim kod roditelja, pa makar nemam teret kirije.

Svi bi odmah da rade za hiljade i hiljade.. To sto imate fakultete i kurseve ne znaci da znate posao. Skola je jedno a posao tj prakticno znanje sasvim nesto drugo.

Vidi, ako misliš da vrediš više od ponuđenog, slobodno odbi ponudu, traži više, traži posao i dalje...
Naravno, uvek možeš i da pokreneš svoju firmu u kojoj ćeš zaposliti samo početnike, sa platama ne manjim od 2500 + svi benefiti, akcije, letovanja na račun firme, privatni kuvar za zaposlene,...
Pozdrav

Evo jedno moje iskustvo, godinu dana traženja posla uz jednu odrađenu praksu, i pre nekoliko meseci uhvatih tromesečnu praksu i juče dobih ponudu na određeno 3 meseca, plata 750€, Java Backend i React na Frontu.

Svi benefiti kao i ostali zaposleni, hibridni rad 2 nedelje od kuće, nedelju iz kanca.

Šta starije kolege misle o ovome? U jednu ruku, prihvatio bih, jer stanje na tržištu, a u drugu ruku, sramotno mala plata, za današnje uslove i cene u Srbiji. Olakšavajuća okolnost je što živim kod roditelja, pa makar nemam teret kirije.

A sta mislis koliko su plate pocetnika ? Imaj u vidu da je od pre par dana Better collective otpustio dosta ljudi iz raznih IT oblasti, trenutno je ponuda radne snage sa iskustvom veca u odnosu na potraznju, za razliku od perioda 2020.-2022. U krajnjem slucaju, ako ti ne odgovara plata, nemoj da prihvatis, niko te ne sili da radis pod uslovima koji tebi ne odgovaraju, bitno je da su ti prezentovani uslovi, a ti sam izvagaj.

Upravo tako. Bolje je 750€ mesečno, nego ništa. Iz sopstvenog iskustva, bolje je raditi za manju platu, nego ne raditi i zbog održavnaja "forme". Ako ne radiš svakodnevno, ili si na benču, gubiš kontakt sa poslom i biće teže ulaziti u nove projekte. Ako radiš 3 meseca na projektima, pa pređeš u novu firmu, lakše ćeš se snaći nego da si sedeo kući (čak i da si svakodnevno programirao za svoju dušu).

Svakako ce tamo za 3 meseca nauciti vise nego sto bi naucio da sedi kuci i roka kurseve i to - a to ce posle moci da naplati vise :)

U SRB je definitivno mnogo veca kriza u IT-ju nego preko, jer se na jedan oglas javljaju stotine kandidata, dok recimo u Nemackoj nekoliko ljudi.
Problem kod nas je kako politicke prirode (razne prekvalifikacije), tako i ekonomske(svi culi da je u IT pocetna plata 2k eura)..
Na ovo bih dodao u razvijenim zemljama tipa Holandija i Nemačka (gde sam radio nekoliko godina), zanimanje klasičnog kodera NIJE popularno, niti dovoljno lukrativno.
Medicina, pravo i ekonomija (specijalizovanje u njime) su mnogo popularniji.

Znaš kad će mlađani i dobro situirani Rik Vaj Hojten da ide u programere, i takmiči se sa onim gorepomenutim Indijcem iz Bangalora plus ChatGPT? Pa nikad.

Kod nas ti trendovi kasne, i sada je faza otrežnjenja (prihvatanje realnosti kakva jeste)

Imamo i veliki problem sa nedostatkom žena u industriji, u mojoj oblasti recimo nema nijedne.
Imam osećaj da je svakoj san da upište Filozofski-smer Psihologija, i zakiva u HR ili uzima 30eur po satu na psihoterapiji.

Danas svi zapošljavaju na 3 meseca pogotovo početnike uopšte iz pravnih razloga bez obzira da li ti je ponudjen posao od strane (ne inostrane) firme gde si odradio praksu ili ne.
Ako misliš da vrediš više nije moj savet ali čekaj ponudu za posao gde se iz cuga vrte avioni, kamioni i milioni, zanat se peče.

Kod nas ti trendovi kasne, i sada je faza otrežnjenja (prihvatanje realnosti kakva jeste)

Nije to samo stvar trenda vec kod nas postoji jako malo bransi od kojih moze lepo da se zivi, i zbog toga vecina ljudi ide u IT.
Da imamo i mi plate za ostale delatnosti slicne kao sto su za IT sve bi se okrenuo.

Igrom slucaja kompanija za koju radim (tehnicki kojoj me iznamljuju ovi nasi ovde) u Svajcarskoj placa relativno slabo i nije neka velika razlika izmedju programera ili vozaca autobusa ili tako nekoga. Tipa 7k koliko im ostane posle poreza nasuprot 5 ili 6k za vozaca autobusa..

Na ovo bih dodao u razvijenim zemljama tipa Holandija i Nemačka (gde sam radio nekoliko godina), zanimanje klasičnog kodera NIJE popularno, niti dovoljno lukrativno.
Medicina, pravo i ekonomija (specijalizovanje u njime) su mnogo popularniji.

Znaš kad će mlađani i dobro situirani Rik Vaj Hojten da ide u programere, i takmiči se sa onim gorepomenutim Indijcem iz Bangalora plus ChatGPT? Pa nikad.

Imamo i veliki problem sa nedostatkom žena u industriji, u mojoj oblasti recimo nema nijedne.
Imam osećaj da je svakoj san da upište Filozofski-smer Psihologija, i zakiva u HR ili uzima 30eur po satu na psihoterapiji.
Bre ne znam. Kod mene u sadašnjoj kancelariji(dakle sobi u kojoj se nalazi moj sto i ja radim) ima 2 koleginice, a dolazi još jedna. U bivše 2 firme je bila bar po jedna u kancelariji.

Bre ne znam. Kod mene u sadašnjoj kancelariji(dakle sobi u kojoj se nalazi moj sto i ja radim) ima 2 koleginice, a dolazi još jedna. U bivše 2 firme je bila bar po jedna u kancelariji.

Ako vas ima petoro u kancelariji onda je taj broj značajan.
Ako radiš u korporaciji sa 100 ljudi na spratu (moj slučaj) onda je taj broj statistička greška.

Deluješ kao jedan od ovih koji bojkutuju realnost, al ako, i snovi se plaćaju ;)

Prijatelj plaća vozača šlepera 50€ dnevno, građevinska firma u Nišu. Nakon posla postoji frižider sa pićem i nešto hrane. Po fabrikama, danas može inženjer da dobije poziciju od 1300€ relativno lako. Pre desetak godina, jedva da je nešto moglo da se zaradi van IT-ja. Danas je dosta promenjena situacija. Zanatlije se razbijaju od para, tako da nije potrebna ni neka visoka kvalifikacija. Ako omladinac uporedi ove plate sa prosečnim platama programera, neće mnogo želeti da se bavi ovim poslom.

Po fabrikama, danas može inženjer da dobije poziciju od 1300€ relativno lako.
Problem je što naši inženjeri NE ŽELE u fabrike, tj hale i pogone. U Nemačkoj, to nije problem, ok mašinac sam i voleo bih da radim u Mercedesu npr.

O čemu mi pričamo kad građevinski inženjer umesto da je na gradilištu, kompajlira Docker iz kancelarije. Zar nije bilo bolje da je odmah otišao na RAF, umesto da zauzima mesto nekome ko građevinu zaista voli? Paradoksalno ni za RAF nije navala kao ranije.
Isto važi i za mašince, moje okruženje ih je prepuno.

Ako vas ima petoro u kancelariji onda je taj broj značajan.
Ako radiš u korporaciji sa 100 ljudi na spratu (moj slučaj) onda je taj broj statistička greška.

Deluješ kao jedan od ovih koji bojkutuju realnost, al ako, i snovi se plaćaju ;)
Kad dodje treca koleginica, bice nas petoro u kancelariji. Ne vidim poentu da nabrajam koliko kancelarija imamo na spratu i da navodim polnu podelu u svakoj kad ces ti da me optuzujes da izmisljam ili bojkotujem realnost. Deluje mi da ce pre biti da ti nisi sposoban da prihvatis da tvoja iskustva nisu univerzalna.

Nazad
Vrh Dno