Šta je novo?

Plate u IT - programeri

Problem je ogroman kao što sam već naglasio u ovoj temi što mi nemamo svoje proizvode. U doba kad se outsourcing ozbiljno radio, ljudi su trebali da taj novac koriste da prave proizvode. Međutim više se išlo na outsourcing, nearshoring i slično nego da se nešto svoje razvije. Sa druge strane ljudima kad ponudiš isti posao za veću platu u outsourcing-u nego u product firmi svi su išli više ka outsourcing-u. Pre ove krize svi su računali da je i kad ima zime za jednu firmu nema za drugu. Kod producta važi ona stara narodna: bolje vrabac u ruci nego golub na grani.

U doba krize pitanje veza se poteže i za IT pozicije gde je opet koliko toliko važilo neko pravilo objektivnosti. Sada se to koristi da se dođe preko reda. Što se tiče menadžerskih pozicija i slično, prijateljstva, poznanstva i zapošljavanje bez ikakve logike ljudi bez specifičnog obrazovanja su isto rak rana i ove industrije. Međutim, u doba krize se sad pokazuje koliko je to loše.

Dakle čitajući unazad dosta stranica generalno se ne preporučuje osobama u tridesetim godinama da krenu da se upuštaju u "IT svet"

-tržište prezasićeno
-tu je sad aktuelan i AI
-veoma teško zapošljavanje bez iskustva
-male početne plate
-mladje osobe imaju prednost

Šta mislite o CyberSecurity /NetworkSecurity/ SOC koliko sam skapirao tu nema "pisanje koda"🤔
Ako imas imalo sklonosti ka tome DevOps, sa posebnim naglaskom da savladaš dobro barem jednog većeg cloud provajdera (AWS napr.).

Evo ja sam nakon ucestvovanja u ovoj temi popio otkaz posle 5g 😂

Sad cemo da vidimo kako ce da prodje trazenje posla sa skoro 10g iskustva kao dev od toga poslednjih 7 kao fullstack .net i react js - pa cu ovde da vam prenesem utiske iz prve ruke sto se kaze :D

Edit: Nisam dobio otkaz otkaz, vec je klijent za kojeg sam radio raskinuo saradnju sa mojom firmom pa sad imam opciju da se snadjem sam za drugi posao ili da me oni udome negde - sta je od toga bolja opcija videcemo.

Srecno u potrazi za poslom.

Ne gledam na Srbiju kao na divlji zapad, pa ne obracam na 5% genijalaca u Srbiji za koje nece biti zima i koji ce naci posao sutradan, koji ce se izlaktati i uspeti, "snaci se".

Ovo je moja zemlja, ovo su moji ljudi i voleo bih da svi nadju posao i rade posteno, da se sto vise ljudi skloni sa ulice sa koje su, na ocigled svih nas, jako popularne danas, i sto vise skloni iz politike i politickih veza.

Nisam od onih "da mi komsiji crkne krava", ne zelim da zivim u drustvu gde cu ja imati brdo para, sredjenu kucu i odlican auto, a svi oko mene trosne kuce i bicikle. Zelim da zivim u sredjenijem drustvu gde ce ljudi imati vise para za zivot, jer ce to indirektno uticati i na mene, jer cu ziveti u lepsem i sigurnijem kraju, ljudi ce biti lepse raspolozeni jer ne moraju da razmisljaju na besparicu i kako dopuniti casu bez dna i slicno.

To je i razlog sto bih odavde otisao iako imam nemacku platu u SRB, nije sve u parama.
Dobar post, ali mislim da maši poentu mog prvog posta. Kada sam zavrsio studije, ni tih prvih 5% (pa čak ni top 5% ETF) nije imalo neke dobre opcije u Srbiji. Onda neke 2010, 2011 prvih 5% ETF dobija šansu pre svega u vidu MDCSa (gde tada svaki četvrti čovek ima medalju sa matematičke ili informatičke olimpijade). Potom 2015, 16 prvih 10% ETFa, MATFa i RAFa dobija šansu. Danas je to već verovatno gornja trećina tih fakulteta.

Ti ljudi su daleko od genijalaca. Naravno, imali su sreće da su imali prilike da se školuju i bili su dovoljno vredni, ali ih ne bih zvao ekstremno talentovanim ljudima koji će se uvek snaći.

Ovo se sve desilo, delom, zato što je svaka prethodna ekipa uložila ozbiljan trud (velikim delom i zato što je ovo globalni talas koji smo imali prilike da uzjašemo). Tako da nije ideja da se mali broj ljudi obogati. Ideja je da se stvore uslovi da veći broj ljudi dobije šansu, opet uz višegodišnji trud, da pristojno živi od ove profesije.

Zna li se koliko je otišlo iz Better Collective u Nišu?

Imam neku priliku da se sa .Net/React/Azure prebacim na Node/React/AWS pa me zanima sta iskusnije kolege ovde misle o tome?
Imam skoro 10g iskustva u .Net svetu, od toga nekih 7g sam u prici kao fullstack .Net/React.

Ja iskreno nisam neki fan te ideje, i ta prilika je vise izasla zbog velikog domenskog znanja koje u ovom slucaju direktnom konkurentu verovatno vise znaci nego moj tech stack, ali ono, ne znam da li nesto mega dobro moze da izadje iz toga?
Jasan mi je koncept i podele, da je .Net svet vezan za korporacije i Fintech mahom a da su ovde mogucnosti sire - ali opet, nekako mi se ne krece od nule...

Evo ja sam nakon ucestvovanja u ovoj temi popio otkaz posle 5g 😂

Sad cemo da vidimo kako ce da prodje trazenje posla sa skoro 10g iskustva kao dev od toga poslednjih 7 kao fullstack .net i react js - pa cu ovde da vam prenesem utiske iz prve ruke sto se kaze :D

Edit: Nisam dobio otkaz otkaz, vec je klijent za kojeg sam radio raskinuo saradnju sa mojom firmom pa sad imam opciju da se snadjem sam za drugi posao ili da me oni udome negde - sta je od toga bolja opcija videcemo.
Koliko si se brzo snašao (nadam se da jesi)?

E jesam, u medjuvremenu sam krenuo i da radim na novom poslu.
U principu od momenta kada sam aktivno krenuo da trazim posao u roku od mesec dana je sve bilo reseno. S tim da, to je bio period od 15.12 - 15.01 pa je bilo gomila neradnih dana i odmora i svacega - inace mislim da bi bilo i brze.

U prosloj firmi (da je ne imenujem za sada) nije sve na kraju proslo idealno. U nekom trenutku je HR poceo da pritiska da ja potpisem otkaz sa 1 mesec bencha pa smo tu imali mali sukob. Kad su videli da nemam nameru to da uradim (posle uzivo sastanka) vise me niko nista nije pitao.

Od momenta kada sam prebacio da na linkedinu izlazim recruiterima pocelo je da mi stize dosta ponuda, mozda 10ak. Ja da budem iskren na vecini nisam ni prihvatio poziv na intervju jer me nisu zanimali ni outsourcing vise a ni pozicije koje nisu fullstack tako da mi se sve svelo na 3 firme na kraju kod kojih sam ili dobio ponudu ili bio blizu nje.
Intervjui su bas sareni bili, bilo je zadataka koje se rade kuci, bilo je live codinga (u jednoj velikoj fintech firmi sam imao 3.5h tehnicki intervju - haos) a bilo je i normalnih gde je akcenat bio na tome da vidimo da li bih bio dobar fit za taj tim i na kraju sam takvu ponudu i prihvatio..

Brate 3.5h intervjua pa jel si bar dobio ponudu ?
3.5h vremena da mi neko masira mozak i kaze ***a nisi za nas oterao bih ga u tri lepe

Prosao sam taj deo i imao sam zakazno upoznavanje menadzera i tima ali nisam dosao dotle. Povukao sam se iz procesa jer sam u medjuvremenu prihvatio ponudu na drugom mestu.
Iskreno, nije mi se to bas svidjalo jer je bila samo backend pozicija ali sam je drzao kao siguricu za slucaj da moram da bezim iz stare firme ako hr krene da me gazi da potpisem raskid ugovora..

Ceo taj mindset je "Mi zaposljavamo inzenjere a ne programere" pa su pitanja kao na nekom ispitu u skoli - iskreno da se nisam spremao i da nisam okvirno znao sta ce da pitaju nema sansi da bih prosao.
Pitanja su tipa kako radi memory management za nizove i liste (kada niz napuni pretposlednji element onda se automatski u pozadini kreira duplo veci i ovaj se prekopira - pa je tu tradeoff sto je niz veci onda treba i vise vremena da se iskopira ali se i radi redje jer ima vise mesta itd..), algoritmi za pretragu i sortiranje (sto ne bi bio problem da nema podpitanja u maniru koja je matematicka formula za kompleksnost pretrage u binarnom stablu), pa live coding da implementiram genericku readonly kolekciju itd...
Msm, da se razumemo, pitanja jesu bas ono skolska ali su i ispitivaci bili skroz okej i nisam imao osecaj da me teraju da pogresim vec su me navodili na odgovore ako nisam bio siguran za nesto i tako to - tako da ne mogu da kazem da mi je bilo lose ili neprijatno, ali je bilo zaista intenzivno.

Da se razumemo, i na drugim mestima je bilo glupih i nepotrebnih pitanja tipa razlika izmedju interfejsa i apstraktne klase, solid principi itd. Imao sam i sa nekim prilicno neprijatnim Rusom/Belorusom (i to treci krug) momente gde me ispituje detaljno o MVC-u iako pozicija za koju apliciram koristi mikroservise i React..
Samo mala digresija, pitanja tog tipa nisu nepotrebna u zavisnosti koji profil zaposljavas, ako intervjuises juniora kog nemas sta drugo da pitas to je okej, ali u varijanti gde zaposljavas nekog iskusnog (ja sam u IT od 2014e) onda je pametnije pricati o iskustvu i high level stvarima.. Ali dobro, sve firme imaju neke sablone koje prate jer je tako lakse ocigledno.

Ja kada sam intervjuisao ljude ranije uvek sam gledao da su pre svega normalni i da imaju osnovno razumevanje kako sistem funkcionise jer svako moze da izgugla da li je bolje da koristi tipa interfejs ili apstraktnu klasu...

Prosao sam taj deo i imao sam zakazno upoznavanje menadzera i tima ali nisam dosao dotle. Povukao sam se iz procesa jer sam u medjuvremenu prihvatio ponudu na drugom mestu.
Iskreno, nije mi se to bas svidjalo jer je bila samo backend pozicija ali sam je drzao kao siguricu za slucaj da moram da bezim iz stare firme ako hr krene da me gazi da potpisem raskid ugovora..

Ceo taj mindset je "Mi zaposljavamo inzenjere a ne programere" pa su pitanja kao na nekom ispitu u skoli - iskreno da se nisam spremao i da nisam okvirno znao sta ce da pitaju nema sansi da bih prosao.
Pitanja su tipa kako radi memory management za nizove i liste (kada niz napuni pretposlednji element onda se automatski u pozadini kreira duplo veci i ovaj se prekopira - pa je tu tradeoff sto je niz veci onda treba i vise vremena da se iskopira ali se i radi redje jer ima vise mesta itd..), algoritmi za pretragu i sortiranje (sto ne bi bio problem da nema podpitanja u maniru koja je matematicka formula za kompleksnost pretrage u binarnom stablu), pa live coding da implementiram genericku readonly kolekciju itd...
Msm, da se razumemo, pitanja jesu bas ono skolska ali su i ispitivaci bili skroz okej i nisam imao osecaj da me teraju da pogresim vec su me navodili na odgovore ako nisam bio siguran za nesto i tako to - tako da ne mogu da kazem da mi je bilo lose ili neprijatno, ali je bilo zaista intenzivno.

Da se razumemo, i na drugim mestima je bilo glupih i nepotrebnih pitanja tipa razlika izmedju interfejsa i apstraktne klase, solid principi itd. Imao sam i sa nekim prilicno neprijatnim Rusom/Belorusom (i to treci krug) momente gde me ispituje detaljno o MVC-u iako pozicija za koju apliciram koristi mikroservise i React..
Samo mala digresija, pitanja tog tipa nisu nepotrebna u zavisnosti koji profil zaposljavas, ako intervjuises juniora kog nemas sta drugo da pitas to je okej, ali u varijanti gde zaposljavas nekog iskusnog (ja sam u IT od 2014e) onda je pametnije pricati o iskustvu i high level stvarima.. Ali dobro, sve firme imaju neke sablone koje prate jer je tako lakse ocigledno.

Ja kada sam intervjuisao ljude ranije uvek sam gledao da su pre svega normalni i da imaju osnovno razumevanje kako sistem funkcionise jer svako moze da izgugla da li je bolje da koristi tipa interfejs ili apstraktnu klasu...
Ovo boldovano meni nekako ima najvise smisla, jer ko hoce sesce i naucice za intervju, onda imamo situaciju gde ne zna da primeni u praksi
Dzaba sve ako nisi timski igrac, ako ne mozes, neces da se prilagodis uslovima u firmi, firma ima neki sistem a ti sada oces da ga menjas, ako neshvatas kako projekat funkcionise itd...
Nema gore od kolege koji se neuklapa u tim, sa kojim ne mozes da popricas na pauzi itd.

Sta znam, ja se slazem sa boldovanim i sam tako radim kada intervjuisem, ali s' druge strane ne mislim da ljudi moraju biti drugari ili ocekivati neku dublju socijalizaciju na poslu. Lepo je ako se neko kapira i konta, sto da ne i druzi van posla/firme, ali nije obavezno. Tu smo da uradim posao brzo i efikasno, u skladu sa platama i da ispunimo ciljeve i ocekivanja. Ostalo su sve 'nice to have' stvari, vise nego bilo sta drugo. :)

Ja kada biram, tehnicka osnova i iskustvo se vec podrazumevaju, takvi kandidati dolaze u zadnji krug, gde kandidat dolazi u kontakt sa konkretnim timom, koji odlucuje kakv je fit za isti, ali isto tako i kandidat odlucuje isto, jer dzaba mu sve znanje i iskustvo ako bude problem maker ili egoista, gde je potreban timski projekat...Probni rad od 6 meseci se podrazumeva i izuzetno se prati fit.

Po meni u prvom razgovoru sa nekim moze da se proceni i tehnicko znanje i kakva je osoba. Imati 100+ krugova, i na kraju jos i sa timom, i sta neko izgubi mesec,dva na razgovore i samo dobije zahvalnicu niste prosli... Pa vljada i HR treba da vidi da li je neko fit za kompaniju ili ne.

Koliko firmi kod nas ima one intervjue na pocetku gde pitaju LeetCode ili cak i lagane algoritme i jezicko (c++, Java..) znanje koje niko nikada vise i ne koristi?

Nazad
Vrh Dno