Šta je novo?

Plate u IT - programeri

U svakoj iole ozbiljnoj firmi pravi senior sa 10 godina staza ima lagano tih 3500€.

Ako niste na toj cifri postoje samo dve opcije, prva je da radite za Miki maus firmu a druga opcija je da vi ne vredite te pare.

Ono sto je ljudima u IT sektoru tesko da shvate je da bi neko zavredeo platu preko 3k eura neto uz ugovor o radu u 99% slucaja njegov problem vise nisu strogo tehnicki skilovi nego oni drugi.

Tu dolazi do te razlike da li ste ucili kurseve ili ste zavrsili ozbiljnije skole, koliko ste citali, radili na sebi. Ne zato sto ne znate da zavrsite tehnicki deo posla nego zato sto je komunikacija i generalno ceo taj set soft skilova nazalost misaona imenica za dobar deo IT scene.

P.s. da predupredim komentare, svi sa iskustvom koje broji ispod 7 godina relevantnog staza ne mogu biti seniori, u praksi je drugacije ali zato i dolazi do ovog reseta koji se desava na trzistu.

Isto pitanje i za tebe...
Koje su te "iole ozbiljnije firme"

Hvala
Ja sumnjam da vecina firmi sa ove liste ima "lagano" takve plate kao sto si ti rekao

I takodje bih naveo da pricamo o senior dev poziciji a ne o tech leadovima, software architect itd

Da me ne razumes pogresno ja bih voleo da je situacija takva kako ti pricas

Poslednja izmena:
Podrazumeva se da senior sa 10 godina relevantnog staza ima i neku vrstu lead role, preuzima inicijativu, usmerava mladje i tako reci on je za njih "role model". To ne znaci da je on nuzmo i arhitekta resenja. Kako tu rolu koja firma interno "krsti" je neka druga prica. Ukolilo ovo sto sam naveo nije tacno u praksi za datu osobu, onda se vracamo na pocetak price da li je ta osoba uopste u senior roli ili se igramo titula na "zbrkanom" Srpskom trzistu pa otuda i cudenje kada kazem da 3500€ nije neka nemoguca cifra cak naprotiv.

Ponavljam, zbog naduvanog trzista i inflacije senioriteta smo tu gde smo, da su se parametri zamutili i sada dolazi do restarta, polako ce se i to iskristalisati.

Evo recimo sve ove iz TOP 10 ovog teksta.

Pola firmi sa ovog spiska je otpustilo ili treba da otpusti značajan broj zaposlenih. Kao što reče neko, nije baš sve u najvećim platama. Tokom korone se zapošljavalo i šakom i kapom, sad to dolazi na naplatu. Treba gledati firme koje imaju dobar "retention". U takvim firmama pored solidnih plata imate i stabilnost/sigurnost...

Onda otpišite outsourcing firme, što ostavlja možda 10 firmi ukupno u Srbiji koje ne rentaju ljude na sat :)
Sigurnost u nasim it firmama ne postoji, sve pucaju kada jedan veliki klijent otkaže, jer nemaju druge projekte niti su sposobni da dovedu nove.
Zato i jedini cilj treba biti plata, maximalna.
Osim ako se udje u produkt firme(nutanix, frame, databricks,...) gde ces pored maximalne plate dobiti i akcije :)
Malo sale, ali generalno outsourcing treba da se izbegava jer je njegovo vreme prošlo, i firme koje rade samo outsourcing su nista vise nego middle man, Jo's jedan porez koji plaćate...

Ako si voljan podeli koje su to firme za 3500+ (klasican ugovor o radu?)
Klasican ugovor, neto iznos.
Zapravo nemam da podelim ni jednu firmu konkretno (ne bi bilo u redu jer nisu ogromne, vec 20-40 ljudi), ali sve su u Beogradu, rade .net. Mogu da navedem da je endava dala ponudu ~3600e neto pre 1+ godine.

U Novom Sadu za identicnu poziciju znam da je bila ponuda 3.000e neto.

Zapravo, dobio sam juce ponudu od 4400e net, ali sam je odbio (ne zbog finansijskih razloga).

Jedna firma sa spiska koju ne bi imenovao ima skoro 1000 ljudivna spisku za otpushtanje koji su mesecima na tzv "klupi" sede nishta ne rsde i chekaju takodje nema ni blizu senior plate navedene gore. Da bile su te plate i obecjavane na razgovoroka al vise nisu.

Klasican ugovor, neto iznos.
Zapravo nemam da podelim ni jednu firmu konkretno (ne bi bilo u redu jer nisu ogromne, vec 20-40 ljudi), ali sve su u Beogradu, rade .net. Mogu da navedem da je endava dala ponudu ~3600e neto pre 1+ godine.

U Novom Sadu za identicnu poziciju znam da je bila ponuda 3.000e neto.

Zapravo, dobio sam juce ponudu od 4400e net, ali sam je odbio (ne zbog finansijskih razloga).
4400 je lepa ponuda za senior dev poziciju
Bruto2 skoro 90.000evra na godisnjem nivou
Pitam se koliko tu jos ima prostora da budemo konkurentni sa Nemačkom, UK itd. Verujem da što se tiče USA ima prostora još uvek

Apsolutno je lepa.
To je 79.000e bruto II po mojoj kalkulaciji.
U Nemackoj je verovatno slicna plata za dobro seniora (da kazemo 80-100k da je prosek).

Ja ni ne znam da tu ima prostora jos, i ove plate mi nisu realne, jer su slicne platama u Austriji, Nemackoj i slicnim zemljama. Mozda 15ak % manje, ali isplati li se cimanje za 15% nekim manjim firmama (ispod 100 ljudi) i taj rizik?

Iako sam u IT dugo, meni je sasvim normalno da smo jeftiniji na nekih 60% od cene u IT, sve iznad toga mi je... Neshvatljivo, makar na neki veci procenat ljudi (izuzeci uvek postoje).

Gde radim takodje je klijent ostao bez para, pa je dosta ljudi dobilo otkaz, klijenti se jure, ali mrka kapa vec mesecima sa klijentima...
Jedna firma sa spiska koju ne bi imenovao ima skoro 1000 ljudivna spisku za otpushtanje koji su mesecima na tzv "klupi" sede nishta ne rsde i chekaju takodje nema ni blizu senior plate navedene gore. Da bile su te plate i obecjavane na razgovoroka al vise nisu.
Da li su ljudi u Beogradu ili?
Znam sigurno 10 seniora, samo jedan ima 3.000e neto, ostali svi su 3000-4.500e neto.

Novi Sad, mesto plate da padaju bice otkazi. Fascinantno.

Pazi, posto si rekao da ima 1000 ljudi na bencu da se otpusti, znaci da je veca firma u pitanju.
Vece firme daju manje plate, ali ima opcija bench. Gde sam ja, uglavnom ta opcija nema. I drugaciji su modeli rada, ako nema klijenta, 80% da zavrsavas u roku od mesec dana, a ne mesecima da si na benchu - zato i jesu manje plate bar 20%.
Dodatno, Novi Sad takodje nudi manje plate za iste pozicije (po mom iskustvu).
Tako da verujem ako je u nekoj prosecnoj manjoj firmi u BG senior ima 3.600e da kazemo, da bi u vecoj firmi u NS imao bar 25-30% manju platu + 'sigurnost' da je par meseci na benchu.

Opet, ako si par meseci na benchu, pa mozes da trazis posao i nadjes, a ako neces da ga nadjes, cekam ili klijenta ili otkaz na benchu.

pored solidnih plata imate i stabilnost/sigurnost...
Nema stabilnosti u IT. U karijeri sam promenio 10 firmi, do penzije...
Pazi, posto si rekao da ima 1000 ljudi na bencu da se otpusti, znaci da je veca firma u pitanju.
Velike firme imaju lupicu, 90% neiskusnih klinaca, koji ne umeju da izvuku projekt "from scratch', niti
imaju iskustvo. Potom, imaju boljku da im odlaze iskusni ljudi i da na njihova mesta dovlace neiskusne
klince. Potom tu je seljenje sa projekta na projekt. Ako firma radi samo kao podizvodjac gde su ti
vezane ruke...

Ako firma ima proizvod moze da plati jake plate kao nordeus, microsoft. Firme koje rade kao podizvodjaci ne mogu nema vise prostora spram stranih plata.

Pola firmi sa ovog spiska je otpustilo ili treba da otpusti značajan broj zaposlenih. Kao što reče neko, nije baš sve u najvećim platama. Tokom korone se zapošljavalo i šakom i kapom, sad to dolazi na naplatu. Treba gledati firme koje imaju dobar "retention". U takvim firmama pored solidnih plata imate i stabilnost/sigurnost...
Vega u nisu izotpustila preko 50 ljudi ako ne i vise
HTEC takodje oni ako nisu preko 100 ljudi na nivou Srbije, ja licno znam coveka koji je radio skoro 18meseci od toga imao taskove 6 ili 9 ostatak uzivao.
Nije u ovih deset Quantox je otpustio 170 ljudi cini mi se , to je pricao njihvo osnivac u podkastu Jao Mile.
Firme koje outsorsuju su dobre za instant zaradu ali su veci rizik zato i treba traiti vecu platu, ***a veci rizik veca plata.

Slazem se - veci rizik, veca je i plata. Dodje na isto rekao bi.
Osim, ako imas dobro znanje, bolje je ici na manju firmu, veca plata, vece su sanse da je nadjes kasnije.
Ja sam odbio endavu, otisao na vecu platu, oko 10.000e vise godisnje, nestabilno, pitanje je sta bi bilo da sam otisao u Endavu.

Vega, 50 ljudi, cudi me kako za to nisam negde video?
Kod mene, manja firma (30-35 ITevaca), polovina je dobilo otkaz, ostao klijent bez finansija. Druga polovina sve nesto bezveze...

Ima prostora i to puno.
5k evra neto se može pogoditi za naše satnice koje se naplaćuju klijentima za seniorsku poziciju.

Strancima i odgovara b2b, jer nemaju nikakve obaveze, uvek mogu da kažu "ne treba nam 20, hoćemo da smanjimo na 10 developer a" etc...
I onda domaća firma ako nema mesta gde da ih smesti - "otpušta"
Firma pokušava da te otpusti sporazumnim raskidom, pa ako ne ide, onda ucenjivanja, pa ako i to ne ide, onda ajd se dogovorimo za koliko pare hoćeš da odeš.

Plate u Srb za programere su na nivou evropskih, sa sve ugrađivanjem pijavica koje nazivamo "firmom".
Odgovara klijentima: nemaju nikakve obaveze, nemaju svoje radnike koje bi morali da otpuštaju, etc...

Zamisli da klijent treba da otpusti 40 developera, sopstvenih?

Isplati Im se da čak plaćaju i skuplje satnice, jer nemaju nikakve obaveze, barataju samo sa budžetom i to je sve. ..

Trenutno je problem u nasim "firmama" jer im je menadžment na nivou idiota, pogledajte samo one njuške iz Hteca...
Ništa bolje nije ni u drugim firmama.
Kad je dobro, i kad je bio rast za vreme korone, umislili da znaju nešto.
Sada se vidi, kada je ogoljeno koliko to blage veze nema sa kompanijama, i da nikakvu strategiju nemaju.
Ovo je jednostavno midle men industrija u Srbiji, Bosni, regionu.
Ne postoji kompanija, svi radite za klijenta.
Ne postoji sigurnost - klijent otkaže, nema drugih projekata za tebe - caos

Svako ko može da dodje u situaciju da radi direktno sa klijentom to treba bez ikakvog razmišljanja da uradi.

Domaća kompanija outsource - uvek možeš da se vratiš na takvo nesto
Strani klijent--celu satnicu ces uzeti za sebe, nema pijavice koja će da pojede i do 200% tvoje bruto zarade(ima i extremnijih slučajeva).
Višak para stekaj, i računaj da raspolažes sa trenutnom platom.
Senior satnica za zapadnu evropu minimalno 50 eur (od 50 do 80 je neki prosek)
UK, Švajcarska, banke, avio - 100e+ je satnica.
Pa sracunajte koliko dobijate od vaše firme platicu, a kao senior radite za strance.

Uradicu i to:
najmanja satnica
176x50 = 8800e faktura
Standard satnica za eu, usa za ovo podrucje
176x60= 10560e faktura

Kako ćete to da izvlačite, da li preko paušalne (otvarate novu kad predajete 6 miliona) ili DOO pa bonusi, etc
Ima dosta varijanti sa kojima se može izvući dosta dobar "neto", plus ako ste ispod 40 godina, ogromna razlika...
Pogotovu ako ste ispod 3k evra trenutno...

Drugar radi od kuce ima svoj doo zaposlen je pa ovo je vec druga godina kod poslodavca ali je prosle godine trazio povecanje i dogovorili se da on napravi doo i tako da rade na dalje, znaci iskustvo 2 godine .Net bio kod mene u firmi pre nekoliko godina radio nekih 6 meseci i batalio kao da zavrsav faks(nije tada bilo mnogo posla pa se smorio)
ima vecu platu od mene ja imam 1050e i to radim 10 godina(sopstveni proizvod, stara tehnologija se koristi) prodaje se domacim firmama.
Bivse kolede uglavnom .net i java rade od 1000-1800 mzoda cak i do 1500 sa nekoliko godina iskustva.
Takodje znam primer velike plate u jednoj od vec pomenutih firmi za Nis ali je osoba odavno prevazisla programiranje otisla u menadzment i za Nis je to odlicna plata ali i radno vreme i nemanje slobodnog vremena takodje. Vremena za porodicu i decu sve je manje
Meni licno sada odgovara tu gde sam jer imam dva mala detet, o plati ne pricam , plata bi mogla da bude veca, vec o vremenu, izlazenja sa posla kada zatreba, rada od kuce zbog cuvanja dece i tome slicno.

U BG da, u Nisu ne, tu je od 400 do 600e, intervjui za praksu ko da se zaposljava u Google, Amazon itd.

Kad se pomene senior, treba napomenuti da je velika razlika izmedju na primer Wordpress/Python senior-a i na primer Java/C++/Rust seniora. Kao sto neko vec rece, kod nas se ta titula senior olako daje. Naravno da sve zavisi i od firme, meni je skoro izleteo oglas za HTML/CSS/Vanilla JS, 4000$ bruto mesecno, americka firma, imaju svoj proizvod, 20ak ljudi sirom sveta locirani

Objasnjenje poslodavca normalno naseg kaze, Beograd skuplji stanovi, skuplji prevoz, generalno skuplji zivot pa mora i veca plata, s druge strane u BGu mnogo je veca konkurencija pa ima tu svega i svacega. Opet, poznato je bar nama u unutrasnjosti ,da Beogradjani imaju neki iznos i ispod casti im je da rade za taj iznos, a taj iznos nama iz unutrasnjosti je i vise nego dlican, ovo nije samo u ITu, nego i u drugim grana.

Ima prostora i to puno.
5k evra neto se može pogoditi za naše satnice koje se naplaćuju klijentima za seniorsku poziciju.

Strancima i odgovara b2b, jer nemaju nikakve obaveze, uvek mogu da kažu "ne treba nam 20, hoćemo da smanjimo na 10 developer a" etc...
I onda domaća firma ako nema mesta gde da ih smesti - "otpušta"
Firma pokušava da te otpusti sporazumnim raskidom, pa ako ne ide, onda ucenjivanja, pa ako i to ne ide, onda ajd se dogovorimo za koliko pare hoćeš da odeš.

Plate u Srb za programere su na nivou evropskih, sa sve ugrađivanjem pijavica koje nazivamo "firmom".
Odgovara klijentima: nemaju nikakve obaveze, nemaju svoje radnike koje bi morali da otpuštaju, etc...

Zamisli da klijent treba da otpusti 40 developera, sopstvenih?

Isplati Im se da čak plaćaju i skuplje satnice, jer nemaju nikakve obaveze, barataju samo sa budžetom i to je sve. ..

Trenutno je problem u nasim "firmama" jer im je menadžment na nivou idiota, pogledajte samo one njuške iz Hteca...
Ništa bolje nije ni u drugim firmama.
Kad je dobro, i kad je bio rast za vreme korone, umislili da znaju nešto.
Sada se vidi, kada je ogoljeno koliko to blage veze nema sa kompanijama, i da nikakvu strategiju nemaju.
Ovo je jednostavno midle men industrija u Srbiji, Bosni, regionu.
Ne postoji kompanija, svi radite za klijenta.
Ne postoji sigurnost - klijent otkaže, nema drugih projekata za tebe - caos

Svako ko može da dodje u situaciju da radi direktno sa klijentom to treba bez ikakvog razmišljanja da uradi.

Domaća kompanija outsource - uvek možeš da se vratiš na takvo nesto
Strani klijent--celu satnicu ces uzeti za sebe, nema pijavice koja će da pojede i do 200% tvoje bruto zarade(ima i extremnijih slučajeva).
Višak para stekaj, i računaj da raspolažes sa trenutnom platom.
Senior satnica za zapadnu evropu minimalno 50 eur (od 50 do 80 je neki prosek)
UK, Švajcarska, banke, avio - 100e+ je satnica.
Pa sracunajte koliko dobijate od vaše firme platicu, a kao senior radite za strance.

Uradicu i to:
najmanja satnica
176x50 = 8800e faktura
Standard satnica za eu, usa za ovo podrucje
176x60= 10560e faktura

Kako ćete to da izvlačite, da li preko paušalne (otvarate novu kad predajete 6 miliona) ili DOO pa bonusi, etc
Ima dosta varijanti sa kojima se može izvući dosta dobar "neto", plus ako ste ispod 40 godina, ogromna razlika...
Pogotovu ako ste ispod 3k evra trenutno...
Odlican post.

Kakav je generalno rad u outsource firmama?

Ja sam promenio već 3-4 firme sa po par godina u svakoj i sve do jedne su bile kompanije koje imaju svoj proizvod. Uvek je bilo posla, čak i kada je iz ma kog razloga zastoj sa proizvodnim dizajnom novih “feature-a” tu je uvek neki “tech debt” da se pokupi, tako da mi je ovaj koncept ,,klupe” poprilično stran i prvi put čitam sad ovde o istom…

Outsourcing, opustenije su (po meni), ali su vece s****nje.
Sve zavisi od klijenta koji je tamo negde i on se pita za sve.
Uvek bi pre birao firmu sa svojim proizvodom. U outsursingu je bitno samo da nesto radis i da te naplate. Sto vise ljudi, vise domaca firma ubira kajmaka.
Po meni je i kvalitet losiji u outsoursing firmama.

Ovo za Niš i plate debelo mala plata, tako da ne znam sta da ti kažem, ako si neko sa 10 godina iskustva i radiš za 1000e
U Nisu plate su procentualno manje od Beogradskih, ali uopšte nisu tako male, pre ce biti da ti je "gazda" jedno poveliko smeće od čoveka.

Ovi gejmeri iz niša - male plate al nista i ne rade posebno. Čujem da i oni gase uskoro firmu, otpustili dizajnere, ostalo nešto sitno ljudi...

Ostale firme su Beogradske ispostave i to su sve plate ozbiljne, ako se pogodiš kako treba.

Plate su za kao gore sto sam postavio i važe itekako za Niš.
Ne postoji senior u Nišu ispod 2300e, a znam ih 50ak licno.

Ima ih i sa platom preko 4k evra, ali neka medijan plata je 2600, 2800 za seniora, tu ubrajam nove seniore, koji su promovisani.
Sve zavisi kako se pogodiš, opet ponavljam, tržište ne postoji, ovo je pijaca.
Znam za slučajeve da ljudi sa 1 godinom iskustva prelaze u druge firme za 1700, 1900e, a isto tako znam i ljude koji talože na malo preko 2000e a imaju preko 15 godina iskustva, mahom "stara škola" .

Problem je u ljudima i koliko cene ili ne cene svoj posao i koliko su dobri u tome.

Neće menadžer da ti upadne u kancelarije i kaže evo tebi 400e povisice.
Ali da dodjes sa ponudom druge firme, bilo bi ostani dajemo ti preko...
Svaki mesec, svaka plata dok te neko placa 1000e a donosiš mu (pročitaj gore) je čist njegov profit na tvojoj muci.

900 evra izadje u Nišu vozač Glovo-a ako se potrudi malo.

Ali generalno, Niš je jači sa platama od Novog Sada i Kragujevca, ispod Beograda naravno, ali se to smanjuje u zadnje 2,3 godine...

Kakav je generalno rad u outsource firmama?

Ja sam promenio već 3-4 firme sa po par godina u svakoj i sve do jedne su bile kompanije koje imaju svoj proizvod. Uvek je bilo posla, čak i kada je iz ma kog razloga zastoj sa proizvodnim dizajnom novih “feature-a” tu je uvek neki “tech debt” da se pokupi, tako da mi je ovaj koncept ,,klupe” poprilično stran i prvi put čitam sad ovde o istom…

Klupa ili ti popularno nazvana bench, ti je termin kad si "neraspoređen" na projekat/klijenta od koga firma zarađuje novce. Dođeš u outsourcing firmu, kreneš raditi na projektu kod klijenta, radi se posao, ide plata, nekad imaš osjećaj da si u obdaništu za odrasle, nekad se pitaš je l' moguće da neki članovi tvog tima (koji su btw zaposleni direktno kod klijenta, ne zaposleni u tvojoj firmi) su toliko glupi da ne znaju koristiti Google, psuješ Slack jer im ne valja kvalitet zvuka i videa, psuješ Teams jer je spor i ubija bateriju, život ide... Onda odjednom iza 19:00 dobijaš email za sastanak svih ljudi na tom projektu gdje vas uprava obavijesti da je klijent odlučio da vas zamijeni sa Indijcima jer su jeftiniji i da naredni mjesec više niste na tom projektu. Neke ljude će prebaciti na druge klijente i projekte, a ljude koje ne uspiju će staviti na "klupu". Ukoliko nemaš u ugovoru stavku za umanjenje plate zbog klupe, dobijaš punu platu, ne radiš i resetuješ mozak. Eventualno te ubace na neki interni projekat. Ako se pitaš kako se to vlasnicima firme isplati, imaj na umu da su te naplatili bar duplo starom klijentu i ako mogu, još više novom klijentu. Iako bi se reklo da je klupa fina stvar na prvu, moraš imati na umu da dok si na klupi, osim ako ne radiš za te pare ili veće sa strane, nema bahaćenja i trošenja novca na stvari koje ti nisu neophodne jer otkaz možeš dobiti u bilo kom trenutku. O stambenom kreditu da ne pričam. Ovo što @v_electro kaže za raspolaganje platom je tačno, ali nažalost ima puno ljudi koji ne znaju rasporediti svoju platu i organizovati troškove, ne samo u ICTu.

Nazad
Vrh Dno