Šta je novo?

Plate u IT - programeri

Koja te je to firma pustila da radiš AWS iz Azure ekosistema (dakle bez iskustva, evo vama 3000 pa kad naučite vi javite)?

Ko što reče @Envoy to niko (ozbiljan) neće uraditi. Pogotovo jer na tržištu ima dovoljno stručnjaka iz oba tabora.
Mozda sad ima strucnjaka jer je gomila dobila otkaz, ali mi konkretno smo trazili devopsa preko godinu dana, na intervjuima su ili teski juniori ili su trazili bas jake plate. S druge strane outsourcing firme su delile sakom i kapom pa su kasnije pukle.
Onaj ko prepozna tvoj senioritet ce i pricati o switchovanju cloud environmenta, ne razumem zasto je to nezamislivo, pogotovo kad ne mozes da nadjes dobrog DevOps-a.
Moje neko vidjanje je da je kadar sarenolik, ima kod nas i dobrih i losih, jos je kod nas dobro kakvih "strucnjaka" ima u npr Indiji.

Obrati paznju na datum posta.
Matora tema je 'vaskrsnuta'. (2016. - 2018. godina) 👋
Da tada je 1500 evra bilo sve i svja....
Jel to odgovor na temu DevOpsa ili na temu programera?
Programera. Bilo je gadno raditi kao devops pre 2-3 godine. Moj prijatelj imao 2500 evra, al je radio po 12 sati kao devops.
jos je kod nas dobro kakvih "strucnjaka" ima u npr Indiji.
Uh, indusi, njima je samo bitno da se pokazuju, ... no pali im to prodavanje magle na zapadu...

Poslednja izmena:
Uh, indusi, njima je samo bitno da se pokazuju, ... no pali im to prodavanje magle na zapadu...

Na zapadu im prolazi i to što su jeftiniji od nas sa Balkana.

meow_in.png

Jeste nazalost , i ja sam nekoliko puta peglao brljotine, ocigledno im je bitno da spuste cenu i odrade kako god i nastave dalje.

Da li je jos neko primetio, da se mnogo slabije javljaju (a i zovu na poslat CV) regruteri u odnosu na ranije?

Da li je jos neko primetio, da se mnogo slabije javljaju (a i zovu na poslat CV) regruteri u odnosu na ranije?
Tržište je brutalno sad čak i za seniore, a gotovo nemoguće za juniore. Uloge su se obrnule, mnogo je više dostupnih inženjera nego poslova u ponudi.

Dobio sam trial LinkedIn Premiuma prošli mesec za dž i pogledao malo oglase, na svaki imaš 30+ prijava, od toga 10+ seniora u roku od par dana od objave.

Takođe, mnoge firme drže oglase za posao na koji ne nameravaju nikoga da zaposle samo radi brendiranja.

Ono malo pravih otvorenih poslova se uglavnom popune preko referala.

Poslednja izmena:
Brutalno za seniore? U kom smislu? Nece da prihvate ako trazis 4k a nisi pravi senior?
Ono pre godinu dve je bilo smesno da su zaposljavali sakom i kapom za ogromne pare i to svakakav kadar
Ako firme nemaju para, valjda je to prilika za juniore koji su jeftiniji i imaju priliku da se dokazu i brze izrastaju u mediore. Mene vise smara sto uglavnom traze ili dezurstva ili dejlije u 18h ili rad iz firme 3x nedeljno itd.

Brutalno za seniore? U kom smislu? Nece da prihvate ako trazis 4k a nisi pravi senior?
U smislu da si ranije kao senior ti mogao da biraš kompanije, a sada kompanije mogu da biraju seniore.

Da si pre mogao da promeniš posao u roku od par nedelja koliko si opcija imao sa 0 cimanja jer ti ponude stižu same non stop, a sada ćeš moguće tražiti novi posao par meseci ili čak pola godine, pogotovu ako nećeš baš u svaku firmu i strateški gledaš da usmeriš karijeru, moraćeš da cimaš bivše kolege za referale i da apliciraš na gomilu poslova, moraćeš da se mnogo više cimaš oko intervjua, jer si pre bio jedna od dve ili tri opcije, a sad si jedna od 20…

Poslednja izmena:
Zaključno, rekao bih da je tržište sada za seniore onakvo kakvo je nekad bilo za juniore, a za juniore je još teže od toga. Ne radi se samo o tome da kompanije nemaju para, radi se o tome da nema posla - investiranje u tech je investicija sa visokim rizikom, ali i visokim dobitom ako se rizik bude isplatio.

Kada su kamatne stope niske, odnosno kada je novac jeftin, investitori značajno više ulažu u tech. Sa visokim kamatnim stopama, to se ne isplati.

Efektivno ovo znači da se otvara mnogo manje novih startup-ova, postojećim je mnogo teže da dobiju investiciju, što znači da ili režu troškove ili idu pod katanac, što znači da je i mnogo manje novih pozicija i postojeće se ukidaju.

I upravo to je dovelo do inverzije tržišta, gde sada imamo situaciju da se za jednu poziciju javi 20 ili 30 seniora i dva puta toliko juniora.

Najbolji i jako dobri će svakako uspešno isplivati iz potrage za poslom i snaći se, ali to ne znači da im je sada to jednako lako kao 2021. npr. i da im neće trebati nekoliko puta više uloženog vremena i truda.

Tako ti je to u IT-u, oseti se kriza dosta pre nego u ostatku ekonomije, ali se i oporavak oseti dosta ranije.

Ne nego su plate u it u Srbiji suvishe blizu stranih plata. Ne bih imenovao firmu ali nam je receno ako necjemo da radimo za manje plate i ne nadju druge za te pare ako mi necjemo idu u drugu drzavu gde je jeftinija radna snaga. Firma ima predstavnistva u 10+ drzava. U pitanju je bas veca strana firma. Proshao je hype, puko balon.
Sve shto mozhe za manje pare shto bi se skuplje platilo. U shvajcarskoj vodoibstalater ima 8k chf i senilr programer 8k chf, zato shto vodoinstalatera ne mozhe da outsorsuje.
Plate nisu krenule da padaju a potraznja tone, a to ce se morati odraziti i na plate ako odjednom se ne desi neka revolucija. Ne rece li lik da u uk ima 4000e platu? A toliko je svaki senior u ns trazio pre 6-12 meseci

Ne nego su plate u it u Srbiji suvishe blizu stranih plata. Ne bih imenovao firmu ali nam je receno ako necjemo da radimo za manje plate i ne nadju druge za te pare ako mi necjemo idu u drugu drzavu gde je jeftinija radna snaga. Firma ima predstavnistva u 10+ drzava. U pitanju je bas veca strana firma.
Po meni, ovo je čak i dobar problem za imati i testament da su se naši programeri svojim kvalitetom na globalnom tržištu izborili za visoke zarade. Činjenica da više nismo jeftina outsource destinacija, makar to bilo i samo u IT sferi, treba da nas raduje. 🤷‍♂️

U USA prosečan senior ima 130k$. I oni isto ovako kukaju ,,they took er jobs”, a ne vidim da obaraju svoje zarade, čak naprotiv. I pre nego što se ovde podigne tvrdnja kako su u USA samo giga mega programeri koji brišu pod s našim programerima - ne, nisu.

Radio sam s njima godinama unazad i jednako su ,,mixed bag” kao i naši, ima ih sjajnih, ali isto tako i dosta suvog proseka i onih koji se samo provlače.

Kolika je sansa da se nadje fulltime medior/senior programerski posao za neku od USA firmi a da se radi remote iz Srbije za minimum 60K bruto ?
To mi izgleda bolja varijanta od rada kod domacih firmi.
I gde traziti takve poslove?

Poslednja izmena od urednika:
USD 60k bruto sam dobio ponudu skoro, akvelon. Firma, ima ovde ofis, ali je centrala u USA.
Ne nego su plate u it u Srbiji suvishe blizu stranih plata. Ne bih imenovao firmu ali nam je receno ako necjemo da radimo za manje plate i ne nadju druge za te pare ako mi necjemo idu u drugu drzavu gde je jeftinija radna snaga. Firma ima predstavnistva u 10+ drzava. U pitanju je bas veca strana firma. Proshao je hype, puko balon.
Sve shto mozhe za manje pare shto bi se skuplje platilo. U shvajcarskoj vodoibstalater ima 8k chf i senilr programer 8k chf, zato shto vodoinstalatera ne mozhe da outsorsuje.
Plate nisu krenule da padaju a potraznja tone, a to ce se morati odraziti i na plate ako odjednom se ne desi neka revolucija. Ne rece li lik da u uk ima 4000e platu? A toliko je svaki senior u ns trazio pre 6-12 meseci
Ima smisla, plata mi je u padu. Do tada je rasla, ali od pocetka 2021, stagnacija, tacnije nema bonusa vise, pa zapravo ispade i manje nego pre 2 godine sto sam imao.

Ja sam taj lik iz UK :), evo nove ponude od recrutera i to za rad u microsoftu (plate su bruto)

Prilozi

• IMG_20231125_112359.jpg
    IMG_20231125_112359.jpg
    145.1 KB · Pregleda: 291
Ja sam taj lik iz UK :), evo nove ponude od recrutera i to za rad u microsoftu (plate su bruto)
Pa to ispadne oko 2500e-3000e mesecno NETO za jaceg L2 inzenjera, i to za rad u skupoj UK i to u jakom Microsoftu.
To su bas male plate. Vise se ovde zaradi i bolje zivi kao programer u domacim IT outsource firmama.
Ja mastam da radim remote za neku silicijumsku startup firmu za 100k+, ali to je izgleda ili ekstremno tesko ili se mora tamo preseliti pa moliti boga da se smiluju da me puste da radim remote is Srbije.

Poslednja izmena od urednika:
Pa to ispadne oko 2500e-3000e mesecno NETO za jaceg L2 inzenjera, i to za rad u skupoj UK i to u jakom Microsoftu.
To su bas male plate. Vise se ovde zaradi i bolje zivi kao programer u domacim IT outsource firmama.
Ja mastam da radim remote za neku silicijumsku startup firmu za 100k+, ali to je izgleda ili ekstremno tesko ili se mora tamo preseliti pa moliti boga da se smiluju da me puste da radim remote is Srbije.
Malo, zadnja ponuda koju sam imao iz insostanstva je 133k evra godisnje, bruto. No kako sam u invalidskoj, morao sam da odbijem...

Malo, zadnja ponuda koju sam imao iz insostanstva je 133k evra godisnje, bruto. No kako sam u invalidskoj, morao sam da odbijem...
Pa jel moglo da se radi remote ili si morao da zivis u toj zemlji i koja zemlja je u pitanju?
Jel moguce naci takvu ponudu preko upworka, jer cujem da tamo postoje lovci na talente ali sumnjam da ce tamo biti ti iznosi jer se tamo trazi ciljano da se autsorsuje lokalni posao za manje pare.

50k bruto je tacno 3k funti, iliti ~3500e. Tacno je, bolje se zivi u srbiji kao programer jer je kod nas to elitno zanimanje a svuda na zapadu zanimanje kao i svako drugo i nema razloga da se necija struka ceni kao 3 doktorske plate.
I mene zanima koja je drzava, cenim jako tesko da je u evropi osim ako si neki ultra senior ili je contract pozicija (na odredjeno) koje se jako dobro placaju

50k bruto je tacno 3k funti, iliti ~3500e. Tacno je, bolje se zivi u srbiji kao programer jer je kod nas to elitno zanimanje a svuda na zapadu zanimanje kao i svako drugo i nema razloga da se necija struka ceni kao 3 doktorske plate.

I mene zanima koja je drzava, cenim jako tesko da je u evropi osim ako si neki ultra senior ili je contract pozicija (na odredjeno) koje se jako dobro placaju
Po meni to moze samo biti neka firma iz silicijumske doline, vece su plate jer je tamo preskupo ziveti, ali da li onda dozvoljavaju remote iz druge drzave?

Pa jel moglo da se radi remote ili si morao da zivis u toj zemlji i koja zemlja je u pitanju?
Jel moguce naci takvu ponudu preko upworka, jer cujem da tamo postoje lovci na talente ali sumnjam da ce tamo biti ti iznosi jer se tamo trazi ciljano da se autsorsuje lokalni posao za manje pare.
Nemacka je u pitanju. No ko god da mi je nudio iz inostranstva, bilo Bugarska, bilo neka druga zemlja, recimo Engleska,
prosek je 5000 evra bruto. E sad, oni vole B2B kontrakt, to znaci otvoris agenciju, i placas poreze i doprinose na minimalac,
a ostatak sebi u dzep. "Test samostalnosti" ne vazi ako radis sa stranom firmom...
Upwork, malo placaju, a ocekivanja velika, ne isplati se...

Ja sam fasciniran ciframa koje ljudi iznose. Gde su vam ferariji? Stanovi u BG na vodi? Sto niste vikendom u shoppingu u Milanu?

Prilozi

• Screenshot_2023-11-26-21-00-08-876_com.android.chrome-edit.jpg
    Screenshot_2023-11-26-21-00-08-876_com.android.chrome-edit.jpg
    67.9 KB · Pregleda: 230
  • Screenshot_2023-11-26-21-00-58-847_com.android.chrome-edit.jpg
    Screenshot_2023-11-26-21-00-58-847_com.android.chrome-edit.jpg
    158.1 KB · Pregleda: 183
  • Screenshot_2023-11-26-21-01-30-935_com.android.chrome-edit.jpg
    Screenshot_2023-11-26-21-01-30-935_com.android.chrome-edit.jpg
    90.4 KB · Pregleda: 223
I ti sad čitaš i citiraš neke sajtove, a ljudi koji iznose činjenice lažu. Možda i bolje tako, drži se ti HelloWorld sajta ipak. ;)

Ovo nisu plate za Ferarije, nije moj brat fudbaler, niti košarkaš da bi to mogao sebi da obezbedi. Štaviše, u Beču mu auto i ne treba, tako da ga i ne poseduje.

Šoping u Milanu je prevaziđen odavno, makar meni sa 50+, putuje se regularno po Evropi, malo teže Azija, US, a Afrika (makar Zanzibar, Tunis i Egipat su lako dostižni, samo me mešto ne "vuče na tu stranu"). Živim u KG-u i zamisli imam svoj stan koji sam regularno kupio i otplaćujem ga na kredit (i još par nekretnina u KG i AR, nešto malo po selima Šumadije, koje opet zamisli ne izdajem jer mi ne trebaju te pare).

Kakva glupa filozofija - neko zarađuje do 100k evropskih bruto i odma "gde mu je Ferari, BG na vodi,...".

Kad pogledaš ove omladince programere danas, to sto on priča ima smisla.
Svi voze SUV, skupa garderoba, pije se džek itd.😀
Mamini i tatini sinovi da, mladi programeri baš i ne, jer treba rešiti stambeno pitanje pre nego što se dođe do faze komotnog života.
Mnogo je IT fIirmi po BGu gde rade mamini i tatini sinovi i nisu plaćeni sjajno ali se stvara utisak da zarađuju puno jer voze skupa kola, nose skupu odeću i generalno blejače po kafićima po ceo dan... ceo Airport City je jedna velika blejačnica gde mahom rade nečija deca i ne, nisu plaćeni više od 1500 evra, niko od njih, do 1000 evra uglavnom a kao rade u IT firmama itd...

Sa druge strane BG je postao jako skup grad, i normalno je da se zarađuje više nego u nekim drugim mestima.

Velike plate imaju uglavnom ljudi koji rade za strance i imaju više od 10 godina iskustva u industriji, ne ovi frontend kursadžije programeri. Oni su u jednom momentu imali dobre plate ali su otkazi to mahom iznivelisali u poslednjih godinu dana, sada ako uzmu 1200-1500 evra neto mogu biti srećni sa svojim React kursom IT akademije i godinu dana iskustva.

Dobar broj ljudi otvori svoje firme, jer dojadi da radiš za ******e više od 5-10 godina, ti napreduješ nadograđuješ se, a oni te tretiraju kao da stojiš u mestu. Ljudi tada otvore svoju firmi i pozapošljavaju omladinu koja onda njih percipira kao ******e. Ciklus života :D

Što se kolege koji je izneo svoja primanja u temi, kada vi i ja budete razumeli o čemu on piše u temi o setu instrukcija Apple silicon procesora, možda i ja i vi budemo zarađivali novac koji on zarađuje. Sve ima svoje :)

zasto bi iko nekom u Srbiji dao te pare koje vi spominjete
Ti onda nisi razumeo da mi pričamo o platama u GB, DE i AT, ne o platama u Srbiji. @bmaxa je rekao da je mogao da ode preko za 133k evra godisnje, bruto, ne i da mu je to ponuđeno da radi u Srbiji. Na to se @Devil 2000 uključio sa pitanjem da li je to mogao da radi remote iz Srbije, itd.

Sve je počelo na @hypnotic -ovu konstataciju šta mu nude HH u GB i da smo se mi uključili sa pričom da je to malo za GB i rad kod "čika Bila".

Meni nije samo jasno posto znam brdo kolega napolju znam im plate, zasto bi iko nekom u Srbiji dao te pare koje vi spominjete kada u DE i AT ima za te pare brdo programera. Da ne spominjem kakav je danak u Srb na platu do bruto.
Taj deo i mene zbunjuje. Prosecna devops pozicija i za 50k bruto godisnje u UK ima preko 100 aplikacija. Ispadne da je Englezu povoljnije da plati svog nego Srbina. Da Srbija ima veliki visak programera jos bi pomislio ok, mozda bolji izbor, ali ako 20 ljudi aplicira za devops poziciju u Srbiji gde je racunica?
U Blicu je valjda pisao da je u Nordeusu neko imao 8.5k mesecnu bruto platu. Oni su predstavili to kao da je standard. Sigurno jedan unicorn u firmi je dobio te pare, a ostali rade za 2-3 hiljade.
Jos jedna prica mi nije jasna, u UK sam radio u 10 IT firmi do sada, maksimalan bonus godisnji je bio 10% od plate, u vecini je 5% i taj bonus NIKAD nisam sobio u celosti jer firma nije ispunila sve targete. IT-evci u SRB pricaju o godisnjim bonusima koji su veci od same plate godisnje.
Jos jedna stvar, vecina firmi nije profitabilna prvih 10 godina, u Srbiji sve ispale profitabilne i to sa tim ogromnim platama.

Nazad
Vrh Dno