Šta je novo?

Plate u IT - programeri

Tebi bi bilo u interesu da radis negde u firmi gde su svi u kancelariji kako bi vise i brze napredovao u pocetku...

Mene zanima kako funkcionise neki posao za pocetnika u ovoj sferi, neko kome bi bilo ok nekih 500-700e mesecno?
Gde naci takav posao, sta pratiti?
Da li moze po principu da se ide mesec/dva u firmu ili kancelariju i kad se uhodas da se prebacis skroz na remote?
Uglavnom ne moze ovo da se prebacis na remote. Ako je remote opcija, uglavnom to se dogovori tokom pocetnih pregovora oko posla.
Sto se tice gde naci posao, pa na oglasima. Napravi profil na joberty, potrudi se da st obolje uredis CV(jedan na srpskom i na engleskom), napisi neko motivaciono pismo, ili ako bas ne umes, napisi ga preko chat GPT i onda ga "prekucaj" svojim recima. Sajtovi sa oglasima za poslove su joberty kao sto sam vec spomenuo, poslovi.infostud.com, helloworld.rs, eventualno startit.rs/poslovi/. Apliciraj na sto vise mesta, apliciraj i tamo gde ne mislis da se uklapas sa strucnoscu(pa ako te pozovu ti im kazi da nisi senior, ali racunao si ako se sire da ce im mozda trebati junior), ako mislis da je 100 prijava puno, varas se. Dok ne ulovis prvi posao stalno radi na tome da poboljsavas sebe kao kandidata, a to je ako sto ces raditi na nekim svojim projektima i dizati ih na svoj github nalog koji ces obavezno linkovati u CV. Nijedna ideja nije previse prosta za github nalog, gledaj samo da taj kod ne bude 1:1 prekopiran iz nekog tutorijala vec da je tvoj kod. Nije problem ako to lici na kod sa nekog tutorijala, ti moras na nesto da se ugledas dok ucis, od negde da krenes sa gradjenjem svog "stila", ali vazno je da je tvoj kod, da si ti kucao razmake, entere, podesio folder strukturu, davao nazive fajlovima i promenljivima, ti birao boje i asete. Kako budes ucio i prolazio kroz vise knjiga ili video tutorijala logicno je da ce u nekom novijem tutorijalu biti pokriveno nesto sto nije bilo u onom prvom, ili pak je nesto pokriveno na drugi nacin. E to je kljucno, na tebi je da od tih metoda u tutorijalima skarabudzis nesto sto ce da bude tvoj "stil", koji nije 1:1 preslikan od jednog jedinog izvora. Fala bogu kad budes bio imao prvi posao 90% toga ce pasti u vodu, ali u pocetku dok nemas mentora mora tako.

Tutorijale mozes naci na jednom sajtu koji se zove nesto tragac, gde je nesto 2 slova koja predstavljaju jednu od vecih slovenskih drzava, a tracker ces napisati na engleskom.

Ja bih na gore navedene sajtove za posao dodao i Linkedin.Mislim da se u poslednje vreme mnogo vise koristi za poslove IT struke i uopste da IT kompanije (pogotovo strane koje posluju kod nas) cesce tamo postavljaju oglase nego na gore pobrojane sajtove (sto svakako ne znaci da ne treba da koristis gore navedeno).

U pravu si skroz, mislio sam na linkedin a napisao joberty. Ne znam sto, kad taj sajt cak nisam nikad ni koristio.

Za remote ti treba bar 2 godine iskustva u kancelarijskom poslu i gde ćeš da vučeš za rukav za sve što ti nije jasno dok bar malo ne ispečeš zanat, niko neće tebe da vuče za rukav i da ti prenosi znanje. Konkuriši gde stigneš i normalno gledaš u kojoj sferi se radi a ako misliš da radiš kao daktilograf gde sve treba da se diktira želim ti svu sreću.

I ja sam u sličnoj poziciji i baš sam i stava da ne treba raditi remote kao početnik dok se ne stekne neko iskustvo, poznanstva i ne "pokupi" znanje od kolega iz kancelarije.
Sigurno da se može više naučiti.

Remote za početnika je za jednokratnu upotrebu kao papirne maramice i još neke stvari, ceo posa će biti 3 meseca uz 20h rudarenja i to je to a naučio si ništa.

Posao u IT-u kao početnik k2 trenutno jako teško naći, juniori i praktikanti jedva da se zapošljavaju. Na oglasima teško da ćeš da nađeš otvorene pozicije za početnike. Tu i tamo ima posla za QA početnike, ostalo uglavnom mediori/seniori. Juri poznanstva, to ti je jedina mogućnost da u neku firmu uđeš kao početnik.Kojom branšom u ITu se baviš ?

Postoje i različiti nivoi početnika.

Velika je razlika između nekog ko je početnik sa 3 - 6 meseci nekog kursa i nekoga ko je gulio 4 -6 godina raznih low i high level programiranja, učio o operativnim sistemima, mrežama, algoritmima, kompajlerima i interpreterima, bazama, distribuiranom programiranju i sl.

Da li na nekom fakultetu ili samostalno nebitno. Doduše, jeste ređe naći nekoga ko je to sve samostalno, ali ima i talentovanih tinejdžera sa brdom slobodnog vremena, a znanje je nikad dostupnije.

Kategoriji početnika imam 3 ili 6 meseci kursa je danas skoro pa nemoguće naći posao.
Kategoriji gulio sam i učio 5 godina je ipak nešto lakše od toga, iako i dalje teško.

Pa ova prva kategorija danas može da nađe posao nikako, a ova druga gotovo nikako, nebitno da li je gulio fakultet ili krompir.

I šta bi OP ni da se javi, sedeo bio kod kuće i ne da kaple već da curi.
Ajde da se ne pojavljuje pa da mu se oprosti :ROFLMAO:

Tutorijale mozes naci na jednom sajtu koji se zove nesto tragac, gde je nesto 2 slova koja predstavljaju jednu od vecih slovenskih drzava, a tracker ces napisati na engleskom.
Pošalji na PM taj link. Nije da mi treba sa 50+ ali ovako kakao si napisao ne bih ga našao nikada, a sad me kopka da vidim na šta si mislio. 😀

• Funny
Reagovanja: cof
Poenta je sledećem, Četdžipiti je 20 dolara mesečno i on od prosečnog indijca iz Bangalora pravi relativno prihvatljivog junior mediora u očima američkog midl menadžera.
Za cenu koštanja deset puta manju od američkog ekvivalenta. Gde smo tu mi? Pa nigde, i mi smo skupi. Osim ako ne radite za istu lovu kao prosečni Indijac, al tamo se za tu prosečnu cenu plate čitavi timovi po glavi, dok je ovde kod nas malo teže pronaći veći tim ljudi spremnih da rade za 1000-1200 evra mesečno i preuzimaju iole zahtevnije zadatke na sebe. Ovo je sad trka do dna, ko će raditi za manje love i nuditi dovoljno prihvatljive rezultate u radu. Ima kod nas juniora za 500 evra što plaćaju domaći poslovci ali nema tu ni rezultata ni preuzimanja odgovornosti, niti su spremni da na sve klimaju glavnom i govore yes kao prosečni Indijci.
Mene zanima kako funkcionise neki posao za pocetnika u ovoj sferi, neko kome bi bilo ok nekih 500-700e mesecno?
Da li moze po principu da se ide mesec/dva u firmu ili kancelariju i kad se uhodas da se prebacis skroz na remote?
Teško da će firma koja te plaća 600 evra da ti da remote. To je relikt prošlosti i benefit koji se danas debelo zaslužuje i dobijaju ga samo najbolji developeri i to oni najbolje plaćeni.
Ako ti daju naknadu 600 evra računaj da se od tebe očekuje da si svaki dan u kancu. Realno za 600 evra nećeš dobiti task gde možeš da se iskažeš, samo one najmanuelnije koje niko drugi neće da radi. I od tebe se očekuje da to gutaš i da si dostupan svaki dan.

Imaš dve vrste firmi, domaći gazda i on te možda zaposli ma kako loše reference i nikakvo iskustvo imao ali će ti dati 600 evra mesečno. Neće ti odobriti remote.
Drugi tip su ove gde je dev posao još uvek na nekoj ceni, drže standard (videćemo dokle) i ne plaćaju 600 evra nego od 1000 evra pa jače. Ali kod njih ne možeš dobiti posao ako nisi vrlo perspektivan student ili imaš dosta godina iskustva i to umeš da pokažeš. Ako ispunjavaš uslove možeš kao početnik dobiti hybrid mod 2+3 ili 3+2.

Mahom pitanja ovog tipa su iz neke 2020. ili 2021. godine a sada je kraj 2024. i mnogo je zeznuto tržište.

Uz GPT svaka šuša sa pola grama mozga može za max mesec dana da kreira CRUD aplikaciju/websajt, backend neki php ili neki nodejs bekend a front angular ili react, sa sve bazom podataka, pravima pristupa, autorizacijom, autentikacijom, i to sve dokerizovano, sa sve CI-CD. Recimo ja mogu za 7 dana to, onaj manje upućen njemu treba do 30 da se pohvata ako zna da gugla i analizira napisano. To je nekad bilo na ceni, danas vredi ko Dreamwaver website dizajn iz 2000. i neke, praktično ništa.

Ono što vredi su dobri mrežni inženjeri, dobri security eksperti, dobri embedded, dobri fintech oriented developeri koji znaju da optimizuju kod, dobri data analisti koji imaju matu u malom prstu, grafički programeri koji rasturaju trigonometriju. Web code monkeys, to ne vredi ništa. Znači samo oni sa 4 godine kvalitetnog formalnog obrazovanja ili 20 kusur godina iskustva u navedenim oblastima vrede.

Poslednja izmena:
U sustini ne mora ni biti bas IT posao, samo da se radi "odkuce" i za kompom, sad da li je firma iz Srbije, Amerike, Kanade, Nemacke... nebitno

Neki dan cujem decko radi u stranom online kazinu, on im puni kredit i vrsi isplatu, samo prekucava, i to lepo placeno, i jos milion drugih poslova, slicnih, za koje ni ne treba sad neko vau predznanje, a ne znam gde se to pronalazi 😬

U sustini ne mora ni biti bas IT posao, samo da se radi "odkuce" i za kompom, sad da li je firma iz Srbije, Amerike, Kanade, Nemacke... nebitno

Neki dan cujem decko radi u stranom online kazinu, on im puni kredit i vrsi isplatu, samo prekucava, i to lepo placeno, i jos milion drugih poslova, slicnih, za koje ni ne treba sad neko vau predznanje, a ne znam gde se to pronalazi 😬
Za tako nesto otvori drugu temu.

U SRB je definitivno mnogo veca kriza u IT-ju nego preko, jer se na jedan oglas javljaju stotine kandidata, dok recimo u Nemackoj nekoliko ljudi.

Problem kod nas je kako politicke prirode (razne prekvalifikacije), tako i ekonomske(svi culi da je u IT pocetna plata 2k eura).

Kada ovome dodas i trenutnu krizu u svetu, jasno je sta ispadne, ali nije to samo IT, svakog dana ko prati vesti u svetu mozemo videti zatvaranje fabrika i kompanija u svim sferama biznisa (osim u sferi ratne tehnologije).

Rast poslova kod nas ne prati rast kadrova - jednostavno upumpavalo se mnogo vise ljudi nego sto je bilo potrebe iz vec pomenutih razloga.

AI je daleko od zamene developera, tako da AI tesko da utice mnogo na sve ovo. Da od juniora pravi mediora ili seniora je jako smesna konstantacija. Mozda za neke male sajtove i jednostavne, sta god kompleksnije da pogledamo AI jednostavno nije na tom nivou, jos ako neko ne zna sta je AI iskucao, jako lako moze da se prevari jer ima jako puno gresaka a predstavlja kod koji ispljune kao odlicno resenje. Trenutno je alat koji ubrzava razvoj koda i pisanje repetitivnog koda, i nista vise od toga, za ubuduce videcemo sta ce biti.

Nije sve tako crno ali nije ni cvece. Da sad krecem ponovo u IT ja licno ne bi ulazio jer ima jako puno da se ulaze, a posao nije zagarantovan kod nas, svakako bi radio iz hobija nesto za svoju dusu, ali ne i profesionalno.

Ono sto bi ti hteo po pisanju, nije IT posao. Odustao bi jako brzo.

U Nisu je problem sto zavrsi covek faks i ako nije upao u firmu gde je isao na praksu i tamo se pokazao pa da ga zadrze na ovu prvu sansu/ platu, ili se iskaze na faksu pa ga regrutuje neka firma gde vec neko od zaposlenih na faksu radi(citaj asistenti profesori), mnogo tesko ce naci prvi posao jer svi traze iskustvo.
Bukvalno na prvu samo kazu nemas iskustvo i cao. E sada odakle tim svrsenim studentima iskustvo neka mi neko kaze

Tako je trenutno u celoj zemlji, ulazi se ili na preporuku ili upadaju ljudi sa iskustvom/stazom.

Postoje i različiti nivoi početnika.

Velika je razlika između nekog ko je početnik sa 3 - 6 meseci nekog kursa i nekoga ko je gulio 4 -6 godina raznih low i high level programiranja, učio o operativnim sistemima, mrežama, algoritmima, kompajlerima i interpreterima, bazama, distribuiranom programiranju i sl.
Tesko da je taj sa 4-6 godina pocetnik tj. junior.

Teško da će firma koja te plaća 600 evra da ti da remote. To je relikt prošlosti i benefit koji se danas debelo zaslužuje i dobijaju ga samo najbolji developeri i to oni najbolje plaćeni.
Ako ti daju naknadu 600 evra računaj da se od tebe očekuje da si svaki dan u kancu. Realno za 600 evra nećeš dobiti task gde možeš da se iskažeš, samo one najmanuelnije koje niko drugi neće da radi. I od tebe se očekuje da to gutaš i da si dostupan svaki dan.
Imaš dve vrste firmi, domaći gazda i on te možda zaposli ma kako loše reference i nikakvo iskustvo imao ali će ti dati 600 evra mesečno. Neće ti odobriti remote.
Za 600e moze kad hoce da se zaposli u trafici.
AI je daleko od zamene developera, tako da AI tesko da utice mnogo na sve ovo. Da od juniora pravi mediora ili seniora je jako smesna konstantacija. Mozda za neke male sajtove i jednostavne, sta god kompleksnije da pogledamo AI jednostavno nije na tom nivou, jos ako neko ne zna sta je AI iskucao, jako lako moze da se prevari jer ima jako puno gresaka a predstavlja kod koji ispljune kao odlicno resenje. Trenutno je alat koji ubrzava razvoj koda i pisanje repetitivnog koda, i nista vise od toga, za ubuduce videcemo sta ce biti.
Da li si mozda probao https://www.cursor.com/?

Može u trafici da, ali je to opasan posao, po ceo dan u metalnoj konzervi, snimaju kamere, ne može se čestito do WCa i pitanje je koliko je redovna isplata.
IT posao je u ohlađenom/ugrejanom kancu na NBGu, doteran prostor maksimalno, društvo ekipica, niko te ne snima, barem pauza za ručak od 30 min, a ako ne prate može i više da se uštine.
A za tih 600 evra niko od tebe ne očekuje puno ni da znaš ni da si odgovoran. Pritom je plata redovna.

Vole tako ljudi da porede trafiku, supermarket i posao od 600 evra u IT firmi ali u realnosti to nije uporedivo. Ovo treće je mnogo udobnije. Plata jeste bedna ali se osećaš ko čovek, a ne kao krpa što je tretman koji imaju ljudi koji rade u trafikama i po marketima. Retko ko ima minimalac u IT firmi je maltretiran na bilo koji način, to tek počinje kada hoće da se reše nekoga sa platom za koju smatraju da mogu uštedeti sa drugom osobom pa onda kreće mobing u cilju da se dotična osoba natera da sama da otkaz.

Da ne pominjem što je u IT 600 evra neki početak, mada su ljudi radili i za manje od toga. U trafici i supermarketu to je to uglavnom, The Plata i neće se promeniti godinama ako ikad. Rast zbog inflacije ne računam u realan napredak plate.

Poslednja izmena:
Tesko da je taj sa 4-6 godina pocetnik tj. junior.
Pričamo o 4-6 godina struktuiranog učenja materije, poput recimo fakulteta, ne 4-6 godina rada u industriji.

Na primer, neko ko završi osnovne ili master studije na RTI smeru na ETF-u i nije pre toga radio u industriji se i dalje zapošljava kao junior, iako ima godine učenja iza sebe.

Jasno, pogresno sam protumacio "gulio".
Vole tako ljudi da porede trafiku, supermarket i posao od 600 evra u IT firmi ali u realnosti to nije uporedivo. Ovo treće je mnogo udobnije. Plata jeste bedna ali se osećaš ko čovek, a ne kao krpa što je tretman koji imaju ljudi koji rade u trafikama i po marketima.
Ja se ne bih osecao kao covek da sam za kompleksniji posao placen isto ili manje kao za neki koji svako moze da radi. A to udobnije u kancu mi lici na ovdasnji san gde radije sede i dopisuju se ili igraju igrice za manju platu po javnim preduzecima i institucijama nego da zapravo rade puno radno vreme za vecu.

Poslednja izmena:
U Nisu je problem sto zavrsi covek faks i ako nije upao u firmu gde je isao na praksu i tamo se pokazao pa da ga zadrze na ovu prvu sansu/ platu, ili se iskaze na faksu pa ga regrutuje neka firma gde vec neko od zaposlenih na faksu radi(citaj asistenti profesori), mnogo tesko ce naci prvi posao jer svi traze iskustvo.
Bukvalno na prvu samo kazu nemas iskustvo i cao. E sada odakle tim svrsenim studentima iskustvo neka mi neko kaze
Hajde malo manje da mracite. Moja firma(koja je inace u Nisu) je u poslednjoj turi zaposljavanja zaposlila 3 studenta bez iskustva, nisu cak ni sve ispite ocistili u to vreme.

Hajde malo manje da mracite. Moja firma(koja je inace u Nisu) je u poslednjoj turi zaposljavanja zaposlila 3 studenta bez iskustva, nisu cak ni sve ispite ocistili u to vreme.

Jel moze link do konkursa da bacimo pogled kakvi su bili uslovi ?

Bas sam pricao sa kolegom danas, on sam ne zna u koliko firmi je slao CV i svugde je bilo nemas isksutva.
Decko se posle 5 dana kod nas snasao.

Nazad
Vrh Dno