Poenta je sledećem, Četdžipiti je 20 dolara mesečno i on od prosečnog indijca iz Bangalora pravi relativno prihvatljivog junior mediora u očima američkog midl menadžera.
Za cenu koštanja deset puta manju od američkog ekvivalenta. Gde smo tu mi? Pa nigde, i mi smo skupi. Osim ako ne radite za istu lovu kao prosečni Indijac, al tamo se za tu prosečnu cenu plate čitavi timovi po glavi, dok je ovde kod nas malo teže pronaći veći tim ljudi spremnih da rade za 1000-1200 evra mesečno i preuzimaju iole zahtevnije zadatke na sebe. Ovo je sad trka do dna, ko će raditi za manje love i nuditi dovoljno prihvatljive rezultate u radu. Ima kod nas juniora za 500 evra što plaćaju domaći poslovci ali nema tu ni rezultata ni preuzimanja odgovornosti, niti su spremni da na sve klimaju glavnom i govore yes kao prosečni Indijci.
Mene zanima kako funkcionise neki posao za pocetnika u ovoj sferi, neko kome bi bilo ok nekih 500-700e mesecno?
Gde naci takav posao, sta pratiti?
Da li moze po principu da se ide mesec/dva u firmu ili kancelariju i kad se uhodas da se prebacis skroz na remote?
Teško da će firma koja te plaća 600 evra da ti da remote. To je relikt prošlosti i benefit koji se danas debelo zaslužuje i dobijaju ga samo najbolji developeri i to oni najbolje plaćeni.
Ako ti daju naknadu 600 evra računaj da se od tebe očekuje da si svaki dan u kancu. Realno za 600 evra nećeš dobiti task gde možeš da se iskažeš, samo one najmanuelnije koje niko drugi neće da radi. I od tebe se očekuje da to gutaš i da si dostupan svaki dan.
Imaš dve vrste firmi, domaći gazda i on te možda zaposli ma kako loše reference i nikakvo iskustvo imao ali će ti dati 600 evra mesečno. Neće ti odobriti remote.
Drugi tip su ove gde je dev posao još uvek na nekoj ceni, drže standard (videćemo dokle) i ne plaćaju 600 evra nego od 1000 evra pa jače. Ali kod njih ne možeš dobiti posao ako nisi vrlo perspektivan student ili imaš dosta godina iskustva i to umeš da pokažeš. Ako ispunjavaš uslove možeš kao početnik dobiti hybrid mod 2+3 ili 3+2.
Mahom pitanja ovog tipa su iz neke 2020. ili 2021. godine a sada je kraj 2024. i mnogo je zeznuto tržište.
Uz GPT svaka šuša sa pola grama mozga može za max mesec dana da kreira CRUD aplikaciju/websajt, backend neki php ili neki nodejs bekend a front angular ili react, sa sve bazom podataka, pravima pristupa, autorizacijom, autentikacijom, i to sve dokerizovano, sa sve CI-CD. Recimo ja mogu za 7 dana to, onaj manje upućen njemu treba do 30 da se pohvata ako zna da gugla i analizira napisano. To je nekad bilo na ceni, danas vredi ko Dreamwaver website dizajn iz 2000. i neke, praktično ništa.
Ono što vredi su dobri mrežni inženjeri, dobri security eksperti, dobri embedded, dobri fintech oriented developeri koji znaju da optimizuju kod, dobri data analisti koji imaju matu u malom prstu, grafički programeri koji rasturaju trigonometriju. Web code monkeys, to ne vredi ništa. Znači samo oni sa 4 godine kvalitetnog formalnog obrazovanja ili 20 kusur godina iskustva u navedenim oblastima vrede.