Šta je novo?

Plasma vs LCD

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Slazem se sa Gizmorom,mada mislim da je to uglavnom do refleksije,posto i neke serije Samsunga koje ima Ultra clear panel takodje mogu da naprave refleksiju tako bar kazu ljudi licno nisam probao ali verovatno je tako :)

Ko je rekao da je neupotrebljiva? I moj tv sa ultra clear panelom pravi refleksiju naravno, ali ne u tolikoj meri kao plasma zbog zastitnog stakla. Ja sam rekao da je lcd bolji izbor za gledanje po danu i ostajem pri tome, kako to neko shvata to ne znam, ali evo ako sam vam povredio osecanja izvinjavam se unapred. Trunke objektivnosti nemate, trunke.

Ogledalce ogledalce, jeste da je proslogodisnji model, da se odmah ogradim.

attachment.php

attachment.php

ahahaah ajde ljudi naljuticete Gizmora kralj,cekaj nisam znao da imas Samsung plazmu,ne hvalis se :),istripovah se ocigledno su ovo neke druge slike :)

Poslednja izmena:
Nazalost nije moja, poseduje je Pioneerko, samo sam stavio njegove slike. Kada se gleda situacija nije sigurno tako losa kao na slici ali kapirate poentu. Nema sta ja da se ljutim, kada se pominju mane lcd-a svi cute, cim pomenes neku manu plasme odma x ljudi skace u odbranu. Evo opet izgleda da branim lcd ali sta cu, moram ja kada niko nece.

@renne

Sta je lcd? :)

Ko je rekao da je neupotrebljiva? I moj tv sa ultra clear panelom pravi refleksiju naravno, ali ne u tolikoj meri kao plasma zbog zastitnog stakla. Ja sam rekao da je lcd bolji izbor za gledanje po danu i ostajem pri tome, kako to neko shvata to ne znam, ali evo ako sam vam povredio osecanja izvinjavam se unapred. Trunke objektivnosti nemate, trunke.

Ogledalce ogledalce, jeste da je proslogodisnji model, da se odmah ogradim.

attachment.php

attachment.php

Nisi mi povredio osećanja :d nego gledanje plazma ekrana po danu nije problem.
Ja bar to ne primećujem niti tu refleksiju vidim (na način da mi smeta). Sećam se prvih par dana sam primećivao ali kad čovek krene da gleda sadržaj a ne ambalažu, valjda se navikne.

Naravno da se naviknes ali to nije bila tema ovde zar ne, budimo realni. Jednostavno postoji vise refleksije zbog zastitnog stakla i to je. Nisam ni ja rekao da je problem, covek je pitao sta je bolje da se gleda po danu i ja sam mu odgovorio.

evo imam ja stari lcd Samsung i novu plasmu...Veca je refleksija na plasmi. End of story.
Meni uopste ne smeta posto nemam direktan izvor svetlosti u sobi gde je plasma

Naravno, staklo ne moze da nema refleksiju.
Tj. moze, setite se antirefleksivnih premaza na trinitron crt monitorima :)
To isto staklo je i razlog vise da gledam plazme a ne lcd tv.
(pogledajte moj tred Deca i zvucnici :) )

To sa staklom je postalo problem tek pre par godina... Svi mi smo imali i još uvek imamo po neki CRT i niko se nije žalio što ima refleksije.

Po mom mišljenju (na X10) refleksija nije problem. Po danu se najnormalnije gleda osim kada sunce direktno bije u ekran. Noću, pod sijalicama, refleksija se ne primećuje toliko da bi smetala.

To sa staklom je postalo problem tek pre par godina... Svi mi smo imali i još uvek imamo po neki CRT i niko se nije žalio što ima refleksije.

Po mom mišljenju (na X10) refleksija nije problem. Po danu se najnormalnije gleda osim kada sunce direktno bije u ekran. Noću, pod sijalicama, refleksija se ne primećuje toliko da bi smetala.

e ovo je zanimljivo, vidiš gledam CRT bez problema danju, osim kad je direktno sunce (a retko tada gledam TV), spustim roletne ali to je mali procenat sveukupnog gledanja.
A ako nema refleksije (neke izraženije) pod sijalicama (plafonjerama) super :)

Izgleda da ipak to budu manje ili veće nijanse, samo ovde se tako suprotstave mišljenja da ispadne kao da je razlika nebo i zemlja :)

Molim da se za pricu o konkretnim modelima i da li su dobra kupovina ne koristi ovaj topic.

Objasni mi! Reci mi da gamma nema veze sa ovim sto sam napisao.
Nema.

Zapravo... Tvoja tvrdnja:
veca vrednost game= bolji detalji u mracnim scenama
bi mogla da stoji, ali samo u određenoj, veoma konkretnoj, situaciji (materijal/displej/podešavanja/ambijentalni uslovi)... Znači, za neki konkretan TV i izvor/materijal, a nikako uopšteno i svakako ne poredeći dva različita displeja. Na stranu to što tvrdnja važi samo do određene granice, a nikako u nedogled...

Pretpostavljam ipak da je reč o nekakvoj empiriji, koja pokazuje da konkretan displej (S10) odstupa od "idealne gamme" pri svim mogućim kombinacijama izvora, podešavanja i ambientalnih uslova (čitaj ima jako preslušavanje boja ili šta već)... Ali kako je to kvantifikovano sa baš 2,05 mi nije jasno...

Istini za volju, viđao sam slična mudrovanja od strane "prepametnih" novinara koji rade prikaze ekrana svuda po Internetu, tako da nije ne moguće da se i ova glupost utemeljila kao mnogima prihvatljiv "parametar" za nešto (!?!?!?).

Bilo kako bilo, kakva god da su fabrička podešavanja, kroz servisni meni se može mnogo toga podesiti, ako ne i kroz sam korisnički meni. Displej koji se ne da makar pistojno kalibrisati je ili škart ili neki neuspeli poduhvat uštede u procesu proizvodnje. Na kraju je kvalitet panela jedini merodavan faktor, a možda i broj mogućnosti podešavanja u pratećoj elektronici.

P.S. Kada bi tvoju tvrdnju neko uzeo zdravo za gotovo, značila bi da se smanjenjem eksponenta gamma korekcije može poboljšavati SNR, što nije ni iz bliza tačno...

P.P.S. Ah da... Poseban je problem što više niko ne kapira o kojoj gamma korekciji je reč... Kompresiji ili dekompresiji... I zašto od svog displeja treba da očekuje famoznih 2.2... Celoj konfuziji dodatno doprinose proizvođači sa svojim podrazumevanim "showroom" podešavanjima i pogrešnim baždarenjima. 95% tih panela uopšte ne daje gamu koju kažu da daju pri određenom podešavanju, što je i više puta potvrđeno jako skupim foto-spektrometrima. Tako da...

Poslednja izmena:
Pa moja tvrdnja je imala samo primenu tu gde sam i hteo da ima, poredio sam dva televizora i njihov kalibrisan nivo gamme, a usput sam pomenuo da veca vrednost gamme doprinosi vecem nivou detalja u mracnim scenama. Nisam generalizovao nista.

Rezultati kalibracije su bili verovatno prilicno tacni, vrednost gamme za W5500 sam uzeo iz recenzije sa hdtvtest.uk a vrednost S10 sa sajta hdtelevizija i verujem da su oba bila prilicno strucna da izvuku sto tacnije vrednosti. Znam da vrednosti kalibracije zavise od mnogo faktora ali ako su oni izvukli kao najbolju vrednost 2.2 u takvim i takvim uslovima za W5500 a za S10 2.05, a kako su dobili tacno 2.05 moras da pitas Nanija jer je on radio kalibraciju i kome cu da verujem ako ne profesionalnim recezentima. Niko i nije rekao da je ovo presudna stvar u izboru izmedju ta dva televizora, jednostavno sam pomenuo koliko su uspeli da izvuku iz oba televizora i to je to.

Recenzija televizora ima jako malo na internetu, i to sto dobijem malo informacija o kalibrisanim vrednostima televizora, koje i usput nemoraju da znace da su potpuno tacne, na njih sam primoran da se oslonim.

ajde i ja

moje misljenje nije strucno

imam plazmu samsung i lcd samsung, plasma 42" od pre 3-4 god model hd ready isto tako lcd samo 32"

plazma ima refleksiju i mene smara ali ja lepo navucem zavese, *** nema u meniju plazme da se same navuku.

lcd radi ko zmaj svaka mu cast.

sta cu sledece da kupim tj kada budem jurio full hd pa plazmu, iako imam i 2 monitora samsung lcd koji isto rade ludo vec 7 god, plazma je ziva kao vatra a meni treba ziva boja nit mi smeta refleksija niti grejanje...... volim jakeeee boje a kod lcd za to treba duplo vise kesha.

nemoj te me uzimati u obzir i raspravu samo iznosim misljenje onako radi reda da se raspravljam necu jer

http://blagnet.net/Special-Olympics.jpg

promenio sam sliku ali sam je ostavio kao url ne vidim zasto administratorima smeta al ajde kako kazu ne cackaj meckuu .......

Poslednja izmena:

Eto, ja na PV8P isto nemam refleksije da smeta, o tome sam i pričao.

Samsung stavi nešto da reflektuje i šljašti gde god može, tako da to nije reper.

Ladno 6 dana niko nista nije pisao ovde, to mora da je rekord. :)
Ja sam mislio da smo zavrsili pricu sa refleksijom. Ko je jos i ocekivao jake boje od jeftinih modela lcd-ova. Kod plasme je drugacije, dobijas jake boje nezavisno od cene.

Da ozivimo malo temu. Sta samsung stavlja da sljasti i reflektuje ne razumem?

Samsung ps50B650 u tehnomarketu za 135000 a nadje se i za 128000

Kakve gorke muke, g10 ni na vidiku a samsung svuda u okruzenju spusta cenu jedino ovde drze ljute cenovnike. Ima li neko info o mogucem pojeftinjenju?

Ne bih se ja previse nadao tome, ipak je ovo Srbija. Jedino sto ces videti od pojeftinjenja kod samsunga ce biti neki popusti za novogodisnje praznike, ali naravno samo par modela.

Ne ocekujte pojeftinjenje Panasonica... ako pogledate strane forume videcete da je uglavnom rasprava gde na lageru ima Panasonica, koliko se ceka i slicno. U US (sto ipak nema veze sa nama) je vec duze vreme nestasica 58"... Imajuci u vidu da se blizi black friday, bozic, verovatno su svi kapaciteti usmereni za US trziste...

I ipak treba znati da je ogranicena mogucnost pravljenja plazmi jer panele ne outsourcuje Panasonic vec ih sam radi, dok se LCD-ove stancuje bar par dobavljaca za Samsung i ostale...

No... sve same pretpostavke :) nista provereno

Poslednja izmena:
Ne bih se ja previse nadao tome, ipak je ovo Srbija. Jedino sto ces videti od pojeftinjenja kod samsunga ce biti neki popusti za novogodisnje praznike, ali naravno samo par modela.

Nema od toga nista - na popustima je kod nas samo ono sto treba da se "liferuje", tj. ultra-matori modeli ili ono sto je camilo mesecima u prodavnici, ne daj boze u izlogu... :wall:

Da dopunim svoja iskustva na temu HDReady - drugar pre nekoliko dana rešio da kupi TV i posle saveta šta i kako, otišao, pogledao i uzeo 42" C10 Panasonic za 58.000 u TM. Neotpakovan, 0 sati radio. Nije hteo da da 5000 više za X10 samo zbog VGA ulaza, slika ista. Prvo veče smo povezali sve, smanjili podešavanja zbog uvodnih 200 sati i mogu da kažem da je ono skroz dobra sprava.

SD kanali su odlični (RadijusVektor) ukoliko je signal OK, ako ima smetnji, naravno, vide se i nerviraju. RTL i TV1000 npr imaju najbolju sliku - bukvalno kao da se gleda DVD. Jedino što se nešto ne razumeju svi TV kanali sa Auto podešavanjem i skaliranjem slike pa treba čačnuti da se ubode najbolji aspect ratio.

DivX otpada, sem ako nije neki 2CD rip i to dobro urađen, sve ispod toga je tuga gledati, bolja slika je na pomenutim TV kanalima. Ili ja sve neke krševe imam pošto ih gledam na 54 cm Toshiba CRTu pa mi je OK. :d

DVD odličan, ali vidi se da nije to to - 720p je tek prava stvar. Prvo veče smo provrteli nekoliko filmića po 10tak minuta samo da vidimo kako izgleda. Sinoć gledali Transformerse 2. Dobro, film je krš, al' je slika... :d:d:d Gledao sam jedno vreme sa 1m razdaljine, nema šanse da se kaže da je krzava slika - verovatno bih morao da pauziram i da poredim sliku sa nekim 1080p signalom pored da bih primetio razliku.

Sve u svemu - on prezadovoljan, ja u nedostatku keša. :S: G10 je sad 104k ili 46k više od ovog modela što mi deluje kao prevelika razlika...

Svako sledeci ko krene ili nastavi pricu "sta da kupim" i da li je dobra kupovina dobice po karton.

Hvala

Poslednja izmena:
Imam LCD panasonic TX32LX60P vec tri godine a nabavio sam i jednu 42" plazmu od panasonica TH-42PV7P (kupljena polovna stara godinu dana od clana na forumu) i mogu slobodno da kazem da je slika na plazmi za moj ukus lepsa. Filmovi sa dvd-a igre sa x360 su neuporedivo "mekse" a boje prirodnije a 42 incha su 42 incha. sledeci tv koji budem kupovao umesto onog 32" lcd kuci bice neka 37" plazmica od panasonica:)

Razlika u ceni izmedju 37 i 42 je bas mala, pa ako stane, stavi 42.
A.. ako tako bude, onda tu 42ku sto imas prebacis gde si hteo 32/37, a sebi uzmes 50.

50" plasme je 50" plasme ;)

I naravno da je slika bolja, suprotno govore samo oni koji:
a) nemaju oci/ne znaju sta da gledaju
b) nisu ni gledali/poredili

:)

Razlika u ceni izmedju 37 i 42 je bas mala, pa ako stane, stavi 42.
A.. ako tako bude, onda tu 42ku sto imas prebacis gde si hteo 32/37, a sebi uzmes 50.

50" plasme je 50" plasme ;)

I naravno da je slika bolja, suprotno govore samo oni koji:
a) nemaju oci/ne znaju sta da gledaju
b) nisu ni gledali/poredili

:)

bih ja ali nemogu zbog polica za dvdeje pravio sam je tako da je udubljenje za tv 100cm, ako bih uzeo 42 onda bih morao da ga izvucem napolje malko a pokrivao bi mi centar (zvucnik) koji bi morao da dignem na sledecu policu, a sve to bi izgledalo kao chir. gledam tv sa jedno 3,5-4 metra tako da ce i 37 da pije vodu:)
Evo dok unuk svira gitaru vidi se o cemu pricam:(

Prilozi

• 007.jpg
    007.jpg
    508.7 KB · Pregleda: 157
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno