Šta je novo?

Plasma vs LCD

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
annoyer; Ono ucemu je ispred panasonic -A jeste procesor slike! ali to nema veze sa neopdp.:wave:[/QUOTE je napisao(la):
Eto i tu sam progutao (A) pa je ispalo da je panasonic po procesoru slike ispred samsunga, A NIJE> SAMSUNG ima BOLJI procesor od Panasonic-a. Bar se tako navodi na internetu.

Naislo mi neko drustvo pa me omelo u pisanju, izvinjavam se na greskama.

Poslednja izmena od urednika:
Jel moze malo konkretnije sta znaci to bolji procesor? Moze biti i QuadCore sto se mene tice, ali cime rezultira taj bolji procesor?

Bolje procesiranom slikom, naravno :D

To bi ti znacilo da je kvalitet sd materijala tipa kablovska i dvd boljeg kvaliteta (na nekim mestima navode kao bolji od svih plasma/lcd televizora do danas = ne znam da li misle samo na full hd ili i na hd ready).
Opet sve zavisi za sta ces koristiti tv.

ok... generalno za svaku funkciju se koristi drugi procesor.... znaci upscaler je bolji kod samsunga... meni je to prilicno bitno, posto je jos uvek vecina sadrzaja SD. Ali gledam sada da kupim Denon 1920 receiver koji ima najbolji upscaler... samo pre toga moram da se resim sadasnjeg pioneera..

Posto sam vec prelomio za V10, nema vise vracanja :) Samo se nadam da ce Serija 6 i 8 stici u radnje da bar mogu da vidim kako izgleda SD signal na njima. Mada u svakom slucaju eksterni uredjaji rade bolju upscaling uvek...

Ako ne uspem da nadjem Denon, ili prodam Pioneer, gledacu sve preko AzBox-a on se prilicno dobro snalzai sa SD signalima.

SD je lesh pa je lesh.
Ne razumem zasto je ikoga briga kako izgleda SD na 42+ " TVu, posebno 1080p modelima. Pa neces valjda gledas divx na njemu.

mozda covek voli "farmu" sta se strecate....

Imao sam prilike da uporedim SBB-ov D3 na Samsung 42A410 i Panasonic 42X10 plazmama i za ova dva modela tvrdim da je slika mnogo bolja na X10.

Konkretno mislim na procesing tj. upscaling. Ne znam kako to sve izgleda na novijim modelima Samsunga ali ono što ja gledam na X10 je toliko dobro da iskreno ne verujem da može biti bolje. Neki kanali sa D3 na X10 izgledaju tako dobro da su po kvalitetu blizu HD-a.
Znam da ovo zvuči suludo ali tvrdim da 16:9 kanali (BBC News, Eurosport 2 i ESPN) izgledaju toliko dobro da ponekad stvarno liče na HD.

Ja sam prilično cepidlaka po tim pitanjima i tvrdim da će svako biti zadovoljan sa procesingom X10.

Nisi poredio uporedive modele.

SD je lesh pa je lesh.
Ne razumem zasto je ikoga briga kako izgleda SD na 42+ " TVu, posebno 1080p modelima. Pa neces valjda gledas divx na njemu.

Trenutno ima jako malo HD kanala na satelitu... Kablovski operateri jedva da imaju po par HD kanala, koji su uglavnom inace free to air preko satelita. Ako hocu da gledam History, Discovery, Sport, onda nemam izbora nego SD.

Ne gledam samo filmove i serije. A i serije je jako tesko naci u MKV formatima, tako da je DivX jedina opcija. Jedva se nekako sustezem da ne pogledam nesto na DivX-u, vec da cekam da mi se skine po nedelju dana jedan MKV film.... tako da u mom slucaju 80% je SD, 20% HD, i zato mi je to bitno.

Imao sam prilike da uporedim SBB-ov D3 na Samsung 42A410 i Panasonic 42X10 plazmama i za ova dva modela tvrdim da je slika mnogo bolja na X10.

Konkretno mislim na procesing tj. upscaling. Ne znam kako to sve izgleda na novijim modelima Samsunga ali ono što ja gledam na X10 je toliko dobro da iskreno ne verujem da može biti bolje. Neki kanali sa D3 na X10 izgledaju tako dobro da su po kvalitetu blizu HD-a.
Znam da ovo zvuči suludo ali tvrdim da 16:9 kanali (BBC News, Eurosport 2 i ESPN) izgledaju toliko dobro da ponekad stvarno liče na HD.

Ja sam prilično cepidlaka po tim pitanjima i tvrdim da će svako biti zadovoljan sa procesingom X10.

Jaksa je u pravu. B450 i X10 bi trebalo da se porede. Iz mog iskustva, jer sam ih imao jedno pored drugoga, B450 ima superiorniju sliku na SD materijalu u odnosu na X10. Jedino dubina crne, i to samo u totalno zamracenom prostoru je ocigledno bolja na X10. Na HD materijalu ,razlike su mnogo manje,ali preciznost boja je na strani Samsunga dok X10 ima prednost u dubini crne.

Ne slažem se sa Sašom da je za većinu korisnika SD mrtav. Sd će sigurno u narednih nekoliko godina biti zastupljeniji, što otprilike očekujem da će biti i upotrebni vek ovih ps televizora o kojima pričamo :)

Naravno da je SD dominantan, pa u Evropi ne postoji ni 3% HD kanala u odnosu na SD, ne vidim uopšte kako nekomože da izjavi "šta će ti SD"

eto meni ne treba (bar ne jos) SD, imam G10 50", i posle 2 nedelje mu jos ni sobnu antenu nisam nakacio :) Planiram, ali ne vuce me zelja da gledam nase kanale (sem mozda zbog dnevnika i sl)

SD se ne može izbjeći. Tek za dvije tri godine standardizirat će se digitalni sd na ovim prostorima o hd nečemo ni pričat. HD materijala nedostaje i na zapadu. Dosta toga se upscalira. Zato je relativno malo hd kanala. Na deset sd kanala dođe 1 hd kanal. Karikiram. Internet je za sada najbolji izvor, cardsharing drugi. Druga stvar je da u većini slučajeva ukućani imaju drugačije prohtjeve. Ženska populacija nikako ali nikako ne može bez sd signala:) Kvizovi,reality show-ovi, sapunice.... Dakle bitno je itekako je bitno kako se neki tv nosi sa sd signalom. Osim ako nisi samac ili imaš flat internet.

ja sam samac i imam flat internet :D

a sad ozbiljno: danas sam prvi put odgledao neki SD materijal (snimak sa MotorsTV, 20 min), ne izgleda lose u vecini scena, dakle, bar sto se mene tice, nije problem SD, problem je sto nista od nasih kanala ne ide u widescreen, a razvlacenje i/ili deformacije nisu nesto sto tako lako mogu da istrpim :p

Samo SKY UK ima vise od 30 HD kanala.

Ne pamtim kada sam poslednji put gledao nesto od filmskog ili dokumentarnog programa u SD kvalitetu, a i fudbal sve redje.

Naravno, kome je do grand parade i velikog brata taj mora da razmislja kako ce izgledati SD na HD televizoru.

Nisam procitao bas sve postove, pa mozda i ima neki odgovor na moje pitanje, ali konkretno pitanje glasi:
Da li je bolje uzeti Sony KDL 40W5500 ili Panasonic P42S10ES. Mozda nisu za poredjenje (jedan je LCD a drugi plazma, jedan cni, a drugi silver i td i td), ali jednostavno kupujem TV i imam dobru ponudu za ta 2 pa kada se sve oduzme i sabere sta je bolje izabrati. Drugi modeli me ne zanimaju.
Hvala

Panasonic plazmu, naravno. Ako ništa druga pa veća je. Imam X10, što je otprilike HD ready verzija S10 i veoma sam zadovoljan, tako da bih ja uzeo S10 na neviđeno.
Kad kažem na neviđeno hoću da kažem da ne znam baš kakav je taj Sony.

Nisam pricao da SD ne treba da se gleda vec da ne razumem o kojim razlikama u kvalitetu pricamo.
I vrhunski odradjeni SD izgleda nesrecno i ne moze se porediti sa HD-om. Zato ja nista vredno gledanja ne gledam u SD-u, a time sta gledam u SD-u niije bitno kako izgleda.
Ako je 1080p = 10, onda je los SD 1-, a dobar SD 1+.

Kazem divx, a ne televizija jer TV realno moras da gledas u SD-u. Ali divx necu gledam sigurno, uvek cu sacekati BR i gledati HD.

Pozdrav

Panasonic plazmu, naravno. Ako ništa druga pa veća je. Imam X10, što je otprilike HD ready verzija S10 i veoma sam zadovoljan, tako da bih ja uzeo S10 na neviđeno.
Kad kažem na neviđeno hoću da kažem da ne znam baš kakav je taj Sony.

Svasta cu da cujem, savet da uzme tv zato sto je 2 inca veci, kupi tv na nevidjeno i uzme S10 za koji ne znas kakav je tacno, ali i ne znas ni kakav je w5500.

@acca

Reci nam prvo u koje svrhe bi koristio televizor i koji materijal bi bio najvise gledan na njemu , kablovska, hd ripovi, mozes u procentima da izrazis. Da li planiras da kacis konzolu na njega i koliko vremena ces je koristiti u toku dana prosecno? Da li planiras da ti televizor menja ulogu monitora? Imati W5500 koji je jedan od najboljih lcd-ova trenutno za monitor je odlicna stvar.

Porede se dve tehnologije ne znam odakle da pocnem, pogotovo sto se poredi entry level plasma sa high end lcd-om.

Svasta cu da cujem, savet da uzme tv zato sto je 2 inca veci, kupi tv na nevidjeno i uzme S10 za koji ne znas kakav je tacno, ali i ne znas ni kakav je w5500.

@acca

Reci nam prvo u koje svrhe bi koristio televizor i koji materijal bi bio najvise gledan na njemu , kablovska, hd ripovi, mozes u procentima da izrazis. Da li planiras da kacis konzolu na njega i koliko vremena ces je koristiti u toku dana prosecno? Da li planiras da ti televizor menja ulogu monitora? Imati W5500 koji je jedan od najboljih lcd-ova trenutno za monitor je odlicna stvar.

Ne znam zasto ne bi preporucio samo na osnovu velicine i tipa ekrana ?
Ja bih na nevidjeno uzeo S10 umesto w5500, bez obzira sto je w5500 vrhunski LCD dok je S10 midrange 1080p plasma.

Od svega sto si pobrojao, po cemu je LCD bolji izuzev za ulogu monitora ?
Konzola, film, kablovska ... sve je bolje izgleda na S10.

Saša nemoj ovo shvatiti kao napad ili slično. Da je čovjek kazao 50 inača naspram 40 to bi bilo u redu jer je značajna ralika u veličini. Ja bih uvijek preporučio da neko kupi 50 inčni hd ready nego 40 ili 42 inčni full hd tv. Zašto? Zato što govorim iz iskustva. Druga stvar za mene s10 nije mid range plazma. Više high entry da se tako izrazim. Ma kako zvučalo glupo ili ne g10 je mid range plasma. V i z seija panasonica idu u visoku kategoriju ma šta neko pisao po našim forumima. Može neko reći pa panel je isti i sl. razlika je samo u externom reciveru i sl. g10 je usotalom i po panasonicovom dijeljenju serija mid range full hd plasma. Što bi se reklo za šire mase best buy ( nemojmo brkati sad naša primanja pa je g10 extremno skup). Na zapadu je to pola prosječne plaće oko 1000 funti ili eura se kreće cijena ako se nevaram.Druga stvar ko nema oba tv ili nije u mogućnosti usporedit jedan s drugim izravno nema šta preporučivati.Nadalje koliko ljudi toliko ćudi. Ima ljudi kojima jednostavno odgovara oštrina slike lcd televizora. Ma da neširim ima xy faktora. Kad bi bilo tako jednostavno lcd televizora nebi bilo, i svi bi kupovali panasonicove plazme. I meni je plazma bolja ali nekim mojim prijateljima nije jednostavno paše im lcd.Dakle ko kupuje tv nebudi mu teško u trgovinu i uspredi. Razmišljaj ovako pisanja po forumu su teorija,a tvoje istraživanje te osobni dojam i odluka neka budu praksa :)

Ne znam zasto ne bi preporucio samo na osnovu velicine i tipa ekrana ?
Ja bih na nevidjeno uzeo S10 umesto w5500, bez obzira sto je w5500 vrhunski LCD dok je S10 midrange 1080p plasma.

Od svega sto si pobrojao, po cemu je LCD bolji izuzev za ulogu monitora ?
Konzola, film, kablovska ... sve je bolje izgleda na S10.

Ko tebi drma kavez? Cekam coveka da odgovori na pitanja da vidimo sta mu treba. Preporuciti plasmu samo zato sto je bolja tehnologija nema veze sa tim. Nikada nisam favorizovao nijednu od dve tehnologije, a moji postovi su tu da dokazu to. Uvek kada mislim da coveku vise odgovara plasma, nju i preporucim.

S10 nije midrange vec entry level full hd plasma, a W5500 joj parira u svemu osim pokretnoj rezoluciji, a u nekim stvarima je bolji kao sto je na primer shadow detail i tacnost boja. Pogledaj i RGB chart i delta errors koji idu preko 6 u nanijevoj recenziji S10 , pa uporedi sa W5500 na hdtvtest. Gamma kod S10 je 2.05, na W5500 je 2.2 (veca vrednost game= bolji detalji u mracnim scenama). Upscaling na S10 takodje nije najbolja strana i losije to radi i od X10 zbog full hd panela. Jedina stvar u cemu je S10 bolji je dubina crne 0.04cd/m2 u odnosu na 0.05cd/m2 koliko je na w5500, i vec pomenuta pokretna rezolucija.

Takodje je pitanje koliko mu je soba osvetljena jer je ovo veoma bitno.

@Suprnova upravo tako.
Ja mogu koliko hocu da baratam sa rezultatima merenja, uvek ostavljam izbor ljudima kada vide televizore uzivo iako to nije najsrecnije resenje zbog osvetljenja u prodavnicama.

Dakle sacekajte odgovor acce pa da vidimo sta covek vise preferira.

Čovek pitao koji TV da uzme od ova dva i ja mu rekao da uzme S10, šta je tu nejasno.
Nisam mogao da mu kažem da uzme oba.

Je l' neko misli da će acca pogrešiti ako uzme S10?

Hajde da sacekao da vidimo sta ce aca da kaze.

Pa znaš da je Sasa veliki protivnik LCD-a i da će uvek preporučiti svima plazmu.

Kontrolisi sta pises da ne bi morale da sevaju opomene, please.

Sto se tice teme, U10 je entry 1080p plasma a S10 je jako blizu G10 koji je mid range.
S10 je prakticno = PY8 prethodne generacije, tacnije vrhunski ne neoPDP ekran.
Smatram da je i taj ekran za klasu iznad svakog LCDa jer pre svega cenim crnu, njenu jednolicnost i brzinu ekrana obziromda 1080p video i nextgen igre smatram najvaznijim sadrzajem jednog 1080p ekrana, za sve ostalo je dovoljan 720p i ispod.
Ne slazes se ? Ok, briga me i nije briga, slobodno to mozes da kazes, samo povedi racuna kako.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno