Šta je novo?

Plasma vs LCD

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Razumljivo ali kada bih ga koristio kao TV znaci da bih sedeo 2-2,5m udaljen od njega i za tu potrebu cenim da bi 1080p bio pun pogodak. Ako bih sedeo ispod 1m onda bih imao taj problem o kome govoris zar ne?

definisi pojam "ground loop"?

Problem se manifestuje u smetnjama u slici (talasi, linije i sl.) nastaje zbog razlike u potencijalu uzemljenja pojacivaca u kablovskom sistemu i korisnicke opreme u stanu.

Ako mozes da pojasnis, nisam najbolje shvatio na sta se tacno odnosi, sta to ne valja kod g10?

Kod G10 (full HD) sam pomenuo da mu konekcija preko VGA ne daje savrsenu sliku jer podesavanje clock i phase parametara nije dovoljno precizno. Kod HDMI konekcije tih problema nema.
Kod x10 i generalno ostalih nonHD plazmi sa 1024x768 gde se koristi rezolucaja 4:3 na panelu koji je proporcija 16:9 je slika preko VGA jos losija. Prakticno kao kada bi na LCD montoru npr. rezolucije 1280x1024 stavio rezoluciju 1024x768, skaliranje koje bi se javilo daje mutnu sliku jer nije postignut 1:1 pixel maping. Tek kod plazmi sa 1366x768 ili 1920x1080 gde je i rezolucija i panel u istom aspektu mozemo u native rezoluciji imati korektnu sliku bez skaliranja.

Poslednja izmena:
Aj' ovako... :)

Kakva je na X10 slika desktop-a u 1280×720 ?

VGA zaboravi, to je "da se ima"
Bez HDMI nemoj ni kačiti komp :)

Na prethodnoj seriji (PV8P imam) i desktop je sasvim dobar i upotrebljiv, možeš bez muke da kucaš tekst sa 2m, na X10 slika može samo bolja da bude - mada ne vidim kako jer je nesavršenost stvar veličine pixela i rezolucije). Slika nije deformisana, samo se vidi da je premalo rezolucije.

I ne znam što "nonHD" plazma kad je HDReady u pitanju.

Ostali mislim da brkaju burn-in koji je nepopravljiv i ono drugo što ne znam kako se zove ali mi se desilo da je ostao trag od HUD-a iz Battlefield1942 posle 20-30 minuta igranja. Izgubio se vrlo brzo kad sam prebacio na TV.

Ni ne mislim na VGA, vec na HDMI. Pretpostavljam da mi je za igre (ako ikad odigram nesto) 1280×720 sasvim ok rezolucija, pogotovo sto imam 9600GT, a dok ne promenim plocu ne mogu da stavim karticu sa dual slot hladnjenjem (znaci - sacekace).

Prelomio sam da cu ici na jeftiniju varijantu (koju cu za ~6 meseci uvaliti matorcima :)), pa se dvoumim izmedju Panasonic-a 42X10 i Samsung-a 40B530. Cena je ista. Nisam pametan :-/

Ponavljam da govorim iskljucivo o HDMI konekciji. Ako igre izlgledaju dobro, a desktop pristojno u 1280×720 (ako sam dobro shvatio, to je neka optimalna rezolucija za 720p ekran) - sa neka 3 metra se gleda i nikako za neki ozbiljan rad, onda je verovatno X10 bolje resenje.

Mala greska, ali zaista sam smatrao da ce ucesnici ove teme bez problema protumaciti to na pravi nacin (u ovom slucaju nonHD=HDready)

I burn-in je burn-in, bez obzira dali je efekat trajnog ili privremenog karaktera. Uglavnom, sto je ekran duze bio izlozen prikazu koji moze da generise burn-in to ce ta anomalija duze ostati vidljiva.

Poslednja izmena:
Ni ne mislim na VGA, vec na HDMI. Pretpostavljam da mi je za igre (ako ikad odigram nesto) 1280×720 sasvim ok rezolucija, pogotovo sto imam 9600GT, a dok ne promenim plocu ne mogu da stavim karticu sa dual slot hladnjenjem (znaci - sacekace).

Prelomio sam da cu ici na jeftiniju varijantu (koju cu za ~6 meseci uvaliti matorcima :)), pa se dvoumim izmedju Panasonic-a 42X10 i Samsung-a 40B530. Cena je ista. Nisam pametan :-/

Ponavljam da govorim iskljucivo o HDMI konekciji. Ako igre izlgledaju dobro, a desktop pristojno u 1280×720 (ako sam dobro shvatio, to je neka optimalna rezolucija za 720p ekran) - sa neka 3 metra se gleda i nikako za neki ozbiljan rad, onda je verovatno X10 bolje resenje.

Delija odluci se vec jednom da li hoces novi monitor ili novi tv. Desktop ne moze da izgleda pristojno u 1280x720 na 42 inca, i plasma nije predvidjena za to. Igranje na plasmi jeste ok, ako se ne igras svaki dan po 6+ sati i izgledace koliko toliko dobro.

Mala greska, ali zaista sam smatrao da ce ucesnici ove teme bez problema protumaciti to na pravi nacin (u ovom slucaju nonHD=HDready)

I burn-in je burn-in, bez obzira dali je efekat trajnog ili privremenog karaktera. Uglavnom, sto je ekran duze bio izlozen prikazu koji moze da generise burn-in to ce ta anomalija duze ostati vidljiva.

Burn in je trajan i jako tesko moze da se popravi. Image retention nije i privremen je.

Naravno da sam se odlucio da mi ne treba kao glavni desktop - za to sluzi 22" Viewsonic monitor i to je finalna odluka, ali to ne znaci da mi nece pasti na pamet da iz fotelje citam neki PDF i slicno. Ako se poigram 6 sati u mesec dana to ce biti premija :d

Naravno da sam se odlucio da mi ne treba kao glavni desktop - za to sluzi 22" Viewsonic monitor i to je finalna odluka, ali to ne znaci da mi nece pasti na pamet da iz fotelje citam neki PDF i slicno. Ako se poigram 6 sati u mesec dana to ce biti premija :d

Onda nema dileme, X10 je televizor za tebe.

@ Delija Ja sam slicno uradio, zadrzao Samsung 205BW za desktop a plazma Panasonic 42PX8ES sluzi za filmove i igrice. Mozes da koristis desktop fino na njoj, da citas ali mi je nezgodno iz kreveta to da radim. Zato udobna fotelja i desktop komp.

A sta mislite o Panasonic TX-P37X10E?
Nesto se ipak premisljam oko plazme jer ce vecinu vremena da se gleda kabl i nesto manje HD (uglavnom 720p) sa kompa.
Nasao sam samo jedan review,
http://www.trustedreviews.com/tvs/review/2009/03/09/Panasonic-Viera-TX-P37X10-37in-Plasma-TV/p1
i nije bas pohvalan. Losije je prosla od veceg brata. 37" mi je max velicina koju mogu (smem :D) da ubacim u sobu.
@Nani, - postoji li sansa za neki test, zanima me tvoje misljenje.

Inace sam imao u vidu Samsung 32A656 (koji gledam kod roditelja), skoro da ga vise nema, a naslednik je malo preskup za 32-ku.

Pozdrav

koristim doticni model tv i mogu da potvrdim da je jednostavno ''predviđen'' za gledanje kablovske (u mom slucaju to je kds i kanali izgledaju super, posebno oni strani) naravno da ima i boljih i lošijih kanal ali su u proseku zaista super slike, hd filmovi 720p i 1080p (sa kompa) izgledaju odlično, detaljno, sa dosta ’’punih ili živih’’ boja, isto važi i za igre koje izgledaju odličnon na velikom ekranu..... a evo i nekih slicica

Da li je moguce da niko nema x10 da nam kaze kakav je kao desktop. Delija je rekao da bi ponekad procitao pdf neki, mislim da je bas tu problem, posto tv mora da skalira sta mu se posalje, ili da mu se salje 1024x 768 samo tada se dobije razvucena slika, te zbog tog razvlacenja bas probem bude kod teksta, budu mutna slova? Pretpostavljam kod igara to nije toliko izrazeno, mislim na skaliranje. Ajmo neko ko ima ovu plazmu da nam uslika tesk na desktopu, prilikom surfa ili eto pdf neki.

pa nije svaki x10 42", ima i nas koje interesuje ona veca dijagonala, pa se ne brinemo za aspect ratio, ali da za neke druge stvari :D

i za 50" ima Y i E, razlika je, koliko vidim, u tjuneru i audio izlazima, dobro da si skrenuo paznju na ovo, valjace mi taj DTS opticki izlaz za Z5500 :)

Evo stavio sam slike kako otprilike izgleda SD materijal na LCD-u zbog ljudi koji bi ubuduce kupovali B530/550 i B650 na kojima ce slika izgledati slicno. Korisnik Nikola me je svojim postom podsetio na to, a i da vidite koja je razlika izmedju skaliranja SD materijala na plasmi i LCD-u, barem koliko je to moguce zakljuciti sa slika. Ove vertikalne linije postoje samo na slikama, i nisam siguran zasto se pojavljuju. Zaboravih da dodam da je ovo IPTV, a D3 izgleda verovatno isto.

Poslednja izmena:
Ma pixel na TV-u je pravougaonik a ne kvadrat pa nema razvlačenja - šalješ normalno HD rezoluciju.

Izgleda da se ne razumemo, ako saljes HD rezoluciju, onda tv radi skaliranje na 1024x768, i onda slova budu mutna? Ako saljes 1024x768, dakle 1:1 onda su slova ostra, ali je slika skupljena po vertikali bas zbog toga sto su pravougaonici pixeli? Ja sam zbog ovoga odustao od x10, jer koliko sam citao po netu ekrani sa nesrazmernom rezolucijom nisu za desktop iz gore pomenutog razloga.

Vidi ona dva linka sa panasonic.rs sajta, imaš x10 i sa kvadratnim pixelima :)
Ne znam kako da ti objasnim da sve izgleda kako treba, sem što na HDready panelu sa pravougaonim pikselima font deluje malko iskrzano. Forum se normalno čita sa 2-3m udaljenosti.

Džaba da ti slikam sa kompakt aparatom kada nije baš realna slika, kao ni Gizmorov LCD gore. Prikaz izgleda dosta lošije od šuma na ISO400 na kompaktu i jpeg kompresije.

Prilozi

• Resize of DSCF1020.jpg
    Resize of DSCF1020.jpg
    207.4 KB · Pregleda: 103
  • Resize of DSCF1021.jpg
    Resize of DSCF1021.jpg
    105.9 KB · Pregleda: 88
  • Resize of DSCF1024.jpg
    Resize of DSCF1024.jpg
    98.6 KB · Pregleda: 96
Vidi ona dva linka sa panasonic.rs sajta, imaš x10 i sa kvadratnim pixelima :)
Ne znam kako da ti objasnim da sve izgleda kako treba, sem što na HDready panelu sa pravougaonim pikselima font deluje malko iskrzano. Forum se normalno čita sa 2-3m udaljenosti.

Džaba da ti slikam sa kompakt aparatom kada nije baš realna slika, kao ni Gizmorov LCD gore. Prikaz izgleda dosta lošije od šuma na ISO400 na kompaktu i jpeg kompresije.

Da, prikaz nije realan, ali tekst tu izgleda prilicno dobro. Iste linije ipak i na plasmi. Jel zna neko vise zbog cega nastaju te linije na slikama, da tehnicki objasni.

Sad mi opet nesto nije jasno, x10(1366x) i x10(1024x) imaju razlicite tunere? U cemu je razlika?
Koji je bolji izbor (1366x mi je logicno)?

Sad mi opet nesto nije jasno, x10(1366x) i x10(1024x) imaju razlicite tunere? U cemu je razlika?
Koji je bolji izbor (1366x mi je logicno)?

Meni je skroz cudno da bilo koja plasma 42 inca ima 1366x768 rezoluciju, bio sam ubedjen da to samo imaju 37 i 50 inca plasme.

edit:

Ipak vidim da postoje retki slucajevi 42inch plasma sa 1366x768 native rezolucijom.

Poslednja izmena:
Da, prikaz nije realan, ali tekst tu izgleda prilicno dobro. Iste linije ipak i na plasmi. Jel zna neko vise zbog cega nastaju te linije na slikama, da tehnicki objasni.

tehnički, optička varka :) Aparat uslika piksele pa pošto su previše sitni, prave optičku varku/deformaciju, to se (bar u renderima) zove ringing, dešava se recimo kada je tekstura na modelu previše sitna a filter za render malo oštriji.

Auh, tek sam sad skapirao da ima dve verzije x10? Znaci ima i 1366x verzija? Ne rade mi ovi linkovi sa panasonic sajta pa zato pitam. Ako ima pa to je onda super, koji ce mi fullhd, cak mislim da je sad bolje uzeti hdready, zbog sd signala, a i igrica, a i skoro svi filmovi su samo hdready. Ta 1366x bi znaci imala kvadratne pixele i moze da se salje native rezolucija, pa super, jedino ostaje pitanje da li je za 42 ekran dobra ta rezolucija za desktop, mada mislim da je i bolja od fullhd jer je mozda suvise sitno sve na fullhd-u. I jos bi bilo dobro da ima 1366x verzija da se kupi kod nas :).

Ona oglasena na sajtu ser.kk... je E tj 1366x...

Koliko vidim, svuda se kod nas nudi samo E.

Meni je skroz cudno da bilo koja plasma 42 inca ima 1366x768 rezoluciju, bio sam ubedjen da to samo imaju 37 i 50 inca plasme.

edit:

Ipak vidim da postoje retki slucajevi 42inch plasma sa 1366x768 native rezolucijom.

Izuzetno cudno bi bilo. Slazem se. Retki slucajevi postoje ali sigurno nepostoji Panasonic 42' sa tom rezolucijom.

Auh, tek sam sad skapirao da ima dve verzije x10? Znaci ima i 1366x verzija? Ne rade mi ovi linkovi sa panasonic sajta pa zato pitam. Ako ima pa to je onda super, koji ce mi fullhd, cak mislim da je sad bolje uzeti hdready, zbog sd signala, a i igrica, a i skoro svi filmovi su samo hdready. Ta 1366x bi znaci imala kvadratne pixele i moze da se salje native rezolucija, pa super, jedino ostaje pitanje da li je za 42 ekran dobra ta rezolucija za desktop, mada mislim da je i bolja od fullhd jer je mozda suvise sitno sve na fullhd-u. I jos bi bilo dobro da ima 1366x verzija da se kupi kod nas :).

Znaci eksluzivno Panasonic odlucio da plasira novu 42' plasmu sa 1366X rezolucijom iskljucivo na brdovitom balkanu!!?? .A ni najednom drugom svetskom sajtu nema ni reci o tome?. Cisto sumljam. 1366X je 50' verzija. Greska na sajtu verovatno.

@N_i_k_o_l_a

Hvala na odgovoru.
Glavna zamerka na TV je nivo osvetljenja (slab) i da bela boja izgleda sivkasto.
Kako se tebi licno cini u kucnim uslovima. Narocito kad TV prikazuje ceo beli ekran.

@asda
EDIT: Sad tek provrteh malo vise search po netu i duzan sam izvinjenje!
Stvarno ima sajtova / foruma na kojima se govori o rezoluciji 1366 x 768, al' to je ocigledno greska.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno