Šta je novo?

Pioneer 111D --> 111 --> 111L Mod

ivica

Čuven
Učlanjen(a)
23.09.2002
Poena
680
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel Core Ultra 5 245K cooled with BeQuiet! Dark Rock 5
Matična ploča
Gigabyte Z890 Eagle
RAM
2x32GB Kingston Fury 6000Mhz@CL36
GPU
Gigabyte RTX 4060 Windforce 8GB OC
Storage
Kingston NV3 2TB + HDDs
Zvuk
onboard
PSU
BeQuiet! Pure Power 12 1000W
Kućište
Cooler Master 690 II Advanced.+ 5,25" 4x USB3.0 front panel
Monitor
Dell U2312HM
Miš & tastatura
Logitech K330, M705
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Vidim ima ga u zenovnicima...a ove josh nema tread-a o njemu.

Shta je novo?
Valja li uredjaj...ili je to 110D + DVD-RAM

Pioneer 111 ima podršku za DVD-RAM rezanje (ima i Pioneer 110), dok model 111D (i 110D) može samo da čita DVD-RAM. Novi model 111D je koliko sam video sličnih performansi kao i 110D (osim što 111 reže DVD-RAM 5x a 110 je beše 2x), a ima udubljenja na gornjem oklopu koja služe za smirivanje vibracija pa bi trebalo da je tiši. Možda je nešto promenjeno i oko strategije rezanja. Cena je praktično ista.

Specifikacija je suštinski nepromenjena, podignuta je brzina čitanja DVD-RAM na 5x u odnosu na 110D (2x), koristi novu reviziju čipseta i po prvim utiscima postiže bolji kvalitet snimanja na nekim diskovima. Dodate su i specijalna udubljenja - rupe za smanjivanje rezonancije vazduha na gornjoj oplati.

Testirao sam rezanje na Verb 16x, veoma dobri rezultati.
Mucicu ga jos, pa cu javiti.

U nedostatku ozbiljnijeg testa nekog od izvora sa kredibilitetom ostaje da se oslonimo na gomilu komentara da se radi kako o dobrom rezacu, tako i o dobrom citacu. Ono sto je interesantno jeste da DVR-111D moze fleshovanjem da se pretvori u DVR-111 jer su u pitanju identicni uredjaji gde je kod DVR-111 preko firmware-a iskljucena podrska za DVD-RAM. Interesantan je model DVR-111L koji ima podrsku i za LabelFlash. Inace, prva serija se proizvodi u Japanu i nije rip-locked za diskove sa css zastitom, a vec je izasla i nova verzija firmware-a. Kasnije ce se proizvodnja preseliti u Kinu :(

Medjutim, ono sto je posebno interesantno jeste cinjenica da DVR-111D moze da se fleshuje i u DVR-111L i samim tim ne samo da se ukljuci podrska za DVD-RAM, nego i za LabelFlash, a pored toga moze da "stampa" i na data strani (DiscT@2)...

Vise o tome:
http://www.dvd-recordable.org/Reviews+index-req-showcontent-id-183.phtml
http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=166764
http://forums.speedlabs.org/index.php?topic=1082.0

Nadam se da ce DVD+/-RW test #2 biti odradjen u skorije vreme i da ce se u njemu naci i test ovog uredjaja sa pomenutim mogucnostima... S obzirom da se nasao u prodaji i kod nas, cudi me da jos nema nekih konkretnijih utisaka :S:

Poslednja izmena:
Da, izgleda da Pioneer prve serije proizvodi u Japanu, a posle se seli in China (otud tol'ke hvale izgleda ;))... I 110D može da se crossflashuje u 110 (to je bio prvi Pioneer model koji je mogao da se *upgrejduje*), a ovo za 111L će biti interesatno pošto je najavljeno da njih neće biti u slobodnoj prodaji (samo za OEM distributere koji će ih ugrađivati u brendirane konfiguracije).

ovo sa flashovanjem u 111L je stvarno super stvar jel probao neko od vas koji ste vec uzeli 111D

S obzirom na mlaku reakciju imam utisak da mnogi i ne znaju za 111(D/L), a oni koji znaju s obzirom na skoro identicne specifikacije na papiru sa 110(D) mu ne pridaju veliki znacaj znajuci da je Pioneer usrao stvar sa 110(D), pa je brze-bolje to prepakovao u novi model i pretpostavka je da se ne razlikuje nista specijalno od nesto starijeg brata.
Na osnovu onog shturog review-a ciji sam link stavio ispada da je zahvaljujuci novoj reviziji chipseta kvalitet rezanja generalno bolji, a na nekim diskovima znatno poboljsan.
Ono sto je kljucno pitanje jeste koliko je blizu/daleko od recimo 108-ce bar sto se kvaliteta rezanja/citanja tice, a da li ce i on ispratiti trend da prvih ~godinu dana radi odlicno, a samo par dana nakon isteka garancije da odjednom krene da se cudno ponasa to cemo videti za ~godinu dana :D
Opsti pad kvaliteta i neujednacenost istog od modela do modela je direktna posledica kresanja cena, a s obzirom na cenu 111 sumnjam da ce ostati imun na taj skorasnji trend :( Moguce je da ce prve serije iz Japana biti ujednacenije po tom pitanju, ali ne mora da znaci...

Ako neko ima link za taj flash ja bih to probao...
Hvala unapred!

ja sam shvatio da je to jos beta i da flash nije javan za sada...

mozda je vreme da se zameni 104D :D

andjelkoyu je napisao(la):
Da, izgleda da Pioneer prve serije proizvodi u Japanu, a posle se seli in China (otud tol'ke hvale izgleda ;))...

To "izgleda" da li može da se potkrepi nekim dokazom? :) Kupovao sam prve serije koje su kod nas dolazile Pioneera 106, 107 i 108 i nijedan komad nije bio Made In Japan.

Posto bi kod nas ikad stigao made in Japan. Cisto sumnjam. Moj je Kina, za sad sam zadovoljan sta znam.

Kao obican korisnik mogu da posvedocim da moj 111D radi sasvim OK. Cita sve sto mu stavim, reze OK. Sa Nero CD Speed, na kvalitetnijim medijima, daje odlicne rezultate. Za kucnu upotrebu savrsen. Prilikom kupovine sam dobio informaciju da je Pioneer sa modelom 111 ispravio neke propuste koji su postojali sa modelom 110 i da je 111, navodno, najbolje sto je Pioneer do sada napravio. Verovatno to kazu za svaki model, ali 'ajde.

Ja sam firmware 1.02 isflesovao sa 1.06. Jos da napomenem da je RPC2 uredjaj (regionalno zakljucan), kao i vecina drugih DVD pisaca, pretpostavljam.

Koliko se sećam testa na CDR-Info sajtu, rad sa cd-r je blagi užas.

Šta to beše cd-r? :d

flashovanje uspesno, nero prikazuje da moze da radi labelflash, cita i reze sve ok. al ne mogu da prokljuvim sa cime da crtam po diskovima, jel nero za to ili ne? upravo skidam neku novu verziju jer ovo sto mi je instalirano def nema labelflash
. koristio sam tdb firmware http://tdb.rpc1.org/#DVR111L

update: potreban je nero premium iskljucivo on moze . crtanje po data strani radi postavicu malo kasnije i sliku.

koji od ovih staviti?

# PIONEER DVR-111L
Currently RPC1 firmwares based on 8.19 INT, and 8.19 EXT.
# PIONEER DVR-A11XL
Currently RPC1 firmwares based on 1.06, and 1.19.

evo ipak, sa ovim TDB flasherom je sve piece of cake... ovo u attachu je skeniran dvd-r verbatim data strana, posto je sken los zamislite kako izgleda na ljubicastoj podlozi, ove tamne senke levo i desno su takodje zbog refleksije kod skeniranja, ali moze da se vidi rezultat gore i dole....

znaci 111L 8.19 INT, Nero 7.0.8.2 (tu sam imao od sedmice), probao sam i sa Nero 6.6.1.4 i radi labelflash i DiscTa2 ako imate odgovarajuci serijski, ali sam ja imao problema sa tom verzijom jer nije hteo da "iscrtava" vec ranije snimljen disk, samo na prazan :) ... ovaj attach je radjen u najboljem kvalitetu i trajalo je 15tak minuta...

nije lose za 3.5k dinara koje sam dao pre koji dan za 111D black, jos kad bi mi lepo posluzio i za snimanje, bice super, qc-qc...

ovo ce biti odlican nacin kako utrositi i upotrebiti jeftine i lose medije :) ...grehota da crtamo po Verbatimu :)

Prilozi

• 111L.jpg
    111L.jpg
    216.6 KB · Pregleda: 392
Poslednja izmena:
Hvala goxy. U kom programu se dizajnira ono sto ce biti napisano? Sorry na cimanju, posto pojma nemam o svemu ovome... :)

byMaX je napisao(la):
Hvala goxy. U kom programu se dizajnira ono sto ce biti napisano? Sorry na cimanju, posto pojma nemam o svemu ovome... :)

U Neru, Meni Extras/Burn Label - treba ti Premium licenca ako si na 7.0.8.2 ili noviji, kako bi se pojavila ova opcija. Inace editor je doosta siromasan, ne znam da li ima jos programa pored Nera koji rade ovaj disktatu...

A ima opcija i iz Nero CoverDesignera pozvati PrintLabelflash...

Poslednja izmena:
Nema sanse da to proradi sa poslednjom 6.6.1.4 verzijom?... posto 7-icu ne koristim. Pravila je probleme, a tri puta sam joj davao sansu...

Poslednja izmena:
moze, ali ti treba serijski koji pocinje sa "1 A 2 5" a kao sto rekoh meni 6614 nije htela da crta po ranije snimljenom zatvoreno disku, samo na prazan, dok je kod 7082 radilo...

deinstaliraj 6, pa iskoristi ovaj tool
http://www.nero.com/nero7/eng/General_CleanTool.html
resetuj, pa instaliraj 7 premium, pa resetuj, pa przshee... :)

ovako,
ovaj fw treba staviti 8.19 EXT., jer na http://forums.speedlabs.org/index.php?&topic=1082
pise da jedino on podrzava slikanje na obe strane diska, sad koliko je to tacno nemam pojma, al ja sam taj uzeo i sve radi. btw cisto utisaka radi ovaj rezac me je do sada najvise odusevio od svega sto sam video/koristio

ja sam stavio INT, misleci da je to "internal" i radi DiscT@2 u neru, u editoru se pojavi istoimeni logo gore levo ako je u drajvu data strana... video sam i logo labelflash, ali on stoji na istom mestu ako nema diska ili ako stavim rw... moguce da meni zbog toga nije hteo da radi 6614 kako treba (objasnih), ali sa 7082 i novom 7203b radi kako je zamisljeno...

uzgred, koji su najjeftiniji dvd mediji kod nas? jel ima nesto za 15-20 dinara :D

Nazad
Vrh Dno