Šta je novo?

PDV na racunare 8% ili 20% ?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Iskreno, ja ne znam sto se vi nervirate. U Madjarskoj je AFA (PDV) 27% i cene su kao kod nas sa 8% :) Znaci samo ce NEKO da smanji marze ili cemo da kupujemo na kupujemprodajem delove za komp.

Znacice da ce cene kod nas biti jos skuplje sa 20% nego kod madjara sa 27%.:D:D

Kada bi 20 Fiata bilo dovoljno. :) Srbiji okvirno, da bi postala razvijena država, treba oko 100 milijardi dolara investicija, koliko god to suludo zvučalo i koliko god se neki smejali onima koji to pričaju. Mi imamo sreće jer Srbija u suštini ima mogućnost da upije tolike investicije, jer imamo resursa koji kogu da se aktiviraju, u poljoprivredi, energetici, rudarstvu itd. Samo u energetici ima prostora za 10 milinardi. Kada se na to dodaje infrastuktura, poljoprivreda, rudarstvo, obrazovanje zdravstvo, turizam i sve ono što same firme investiraju + razno razni greenfield projekti u raznim semtorima privrede to dolazi i do 100 milijardi.

Što se tiče politike podsticaja, ona je u Srbiji izmišljena da bi odredjeni politički akteri, koji su aktivno učestvovali u privatizacionoj pljački, podizali neke fabrike gde ljudi rade 10h dnevno za 200 evra i onda se to koristi u PR svrhe. Još kad pogledate neto efekat platnog bilansa, pa shvatite da otprilike 90% tkz. izvoza tih firmi čini uvoz i da se u Srbiji doda 10% vrednosti, otprilike shvatite da to ne služi ničemu osim za marketing. I za takve firme se davalo po 10.000€/radnom mestu.

Te subvencije ima smisla davati kada neka firma X ne bi drugačije investirala u Srbiju, pa ovako dolaze i ipak investiraju (Teorija igara :)). I tu, medjutim, bi trebalo da se radi cost/benefit analiza, ali to neke političare i nije bilo briga.

Poenta je da je srpska ekonomija šuplja i uništena. Prvo su nas uništavale sankcije i ratovi, pa onda pljačkaška privatizacija da bi danas došli na 400 evra i 200.000 radnika u proizvodnji čiji izvoz treba da finansira 7.000.000 stanovniku. U medjuvremenu, od 2000. - 2012. godine, 51 milijarda dolara otisla u off shore iz naše ekonomije. :d Mi smo toliko ekonomski zaostali, da bez temeljne i totalne reforme pravnog, ekonomskog, obrazovnog, zdravstvenog i skoro svakog drugog sistema nema šta da tražimo na svetskom tržištu. Bugarski scenario otprilike, bez obzira da li ćemo ući u EU ili ne.

Ja koliko sam slušao sekretara MinFin-a na jednoj prezentaciji koji je držao, oni imaju otprilike plan šta će i kako će da rade, samo su to sve stvari za koje treba vremena. Kada shvatite da danas u Srbiji ima 100.000 radnika u preduzećima u restruktuiranju koje plaćaju srpski poreski obveznici da bukvalno 25 godina NIŠTA ne rade, a da u medjuvremenu mora da se promeni 10 vlada da bi došao neko da proba to da reši (iako i njega onda miniraju ti isti koji su doveli do tog stanja), kada Srbija realno ima preko 1.2 miliona nezaposlenih (750.000 biro + 250.000 koji ne traže aktivno posao + 200.000 višak u javnom sektoru/državnim firmama), kada Srbija ima hronični deficit tekućeg plaćanja itd. itd. posao koji treba da se to sve sredi prevazilazi i mnogo, mnogo veće države od Srbije. :) I to će biti duga i teška reforma, jer dira u interese razno raznih interesnih grupa koje koriste stanje već preko 20 godina da realizuju svoje (nelegalne) interese.

+1
Lepo receno

Teško da će investicije pomoći kada je pljačka veća od investicija. Sve što se uloži ovi gore drpe i to legalno zakonski.

Ja sam se iznervirao u vezi ovoga za ribu, pošto je volim i svakodnevno konzumiram.
Što se tiče IT-a i nisam se nešto potresao, pošto ću od sada verovatno skoro sve da kupujem napolju ili kod "ovlašćenih" valjatora kod nas.
Ako misliš da će neko da smanji marže, grdno se varaš.

Girice ti ne ginu!
...
Bez sale, ja sam to konzumiram od ribe, girice, skusa i ponekad pastrmka, za orade i ostale smudjeve nemam pare.

Prvo su nas uništavale sankcije i ratovi, pa onda pljačkaška privatizacija
Slažem se ako se slažeš da pre toga nije ni postojala ekonomija, već paket socijalnih mera koji imitira ekonomiju. Sankcije, ratovi i pljačkaške privatizacije su samo dokrajčile nešto što bi srušio jači vetar.

Slažem se ako se slažeš da pre toga nije ni postojala ekonomija, već paket socijalnih mera koji imitira ekonomiju. Sankcije, ratovi i pljačkaške privatizacije su samo dokrajčile nešto što bi srušio jači vetar.

Naravno. :) Komunistička štanc ekonomija bi propala sigurno, samo je bilo pitanje na koji način. Od svih komunističkih privreda, OK je prošla Češka, Rusija (zbog nafte), dok su Poljska i Slovačka prošle relativno podnošljivo zbog enormnih stranihinvesticija. Ovo ostalo je tuga i žalost, izuzev tu i tamo neke CIS države koje se izvlače sa naftom i gasom. Mi nažalost nismo ni imali priliku da probamo da predjemo u tržišnu ekonomiju, već smo prošli ovako kako smo prošli. I tako imamo situaciju da "mastodoni real-socijalizma" poput FAP-a i dan danas proizvode identičan kamion kao i pre bukvalno 30 godina (tj. tih nekoliko desetina komada koje proizvodu). Da se to privatizovala 1990. godine, možda bi neko i kupio kao Reno propalu Dačiju ili VW Škodu. Danas takvo djubre (i gomilu drugih firmi) niko neće bez enormnog paketa subvencija. Komunistička ekonomija je bila farsa, ali ko je bio pametan, uspeo je da se izvuče iz toga i napravi kakvu-takvu tržišnu ekonomiju.

Mi nismo imali ni šansu to da probamo, pa ni ne čudi trenutna ekonomska situacija. Najjače komunističke ekonomije (koje su 1990. bile tuga i žalost za Zapadnu Evropu) danas teško probijaju prosek plata od 1000€, a neke su u toj ambiciji i bankrotirale ili su pred bankrotom (Slovenija). Srbija je 1990. imala tragičnu ekonomiju poredeći se sa bilo kojom razvijenom kapitalističkom državom. I onda se desilo ono što se desilo i evo gde smo. :)

Poslednja izmena:
Aj ragnarok ne pricaj besmislice (da ne koristim neki jaci izraz) o "komunistickoj ekonomiji" kod nas. To je mrtvo vec 30 i kusur godina, nema smisla izgovarati se na proslost.

Vratite se na temu o porezu 20% na PC racunarsku opremu.

Poslednja izmena:
Bruka, gde jos i na ribu da povecaju pdv... Bitno da je skupstinska menza jeftinija i od studentske.
Kakvi se likovi smenjuju u poziciji i opoziciji zadnjih nekoliko decenija nista vise ne moze da iznenadi.

Ostaje nam da ko skupi novca do nove godine pojaca kompjuter a posle toga da se i ne gleda sta nude.
Ja vec duze vremena izbegavam srpske proizvode,tako dok se ne srusi ionako propala ekonomija necemo se spasiti ove bande niti ce ovim praznoglavima doci u glavu.

Poslednja izmena:
Gambija ima 40% PDV, to je bre drzava, a ne ova nasa :d

Ovo za konkurentnost kao opravdanje za hotelijere ne stoji, jer inflacija (domaca>inostrane) razara konkurentnost vise nego povecanje PDV-a - ovo je kad je kurs fiksiran, sto je Tabakovicka ucinila zbog dugovanja drzave u evrima (dok ne krene da stampe pare pa da se prisetimo starog prijatelja, hiperinflacije). Da ne govorim sto nismo u EU a poredimo se sa Bugarskom koja je clanica vise od pola decenije, pa strancima ne trebaju vize i kojekakva cuda. Pritom ima devizno vece i "uvezenu" nisku inflaciju.

Hotelijeri su samo bolje organizovani od PC prodavaca. Slicna situacija je bila i sa lekarima i advokatima koji su se izborili da placaju porez pausalno samo zato sto imaju jak lobi.

Singapur i Svajcarska imaju 7% i 8% respektivno PDV. Njima ne treba Laferova kriva, ciji je tvorac ionako omanuo u odredjivanju prelomne tacke, da im objasni da raja mora da placa zulum, zarad nepostojece drzave blagostanja.

Inflacija u Srbiji je relativna pojava zbog:
1) Računanja i promene cena poljoprivrednih proizvoda i energije, što ne spada u core inflaciju (pa se npr. podaci koje NBS objavljuju ne mogu porediti sa core CPI-em Fed-a, već se mora gledati i prošireni spektrum proizvoda i usluga).
2) Cene su indeksirane u evrima, a ne u dinarima. Ako dinar oslabi 10% i inflacija je 10%, koliku je inflacija indeksirana u evrima? 0%. Tj. naša konkurentnost se nije pogoršala relativno u odnosu na evro zonu (pod uslovom da je i tamo 0%). Delta izmedju inflacije ipromene kursa jeste ustvari realna inflacija, što se i vidi ove godine kada je inflacija na najnižem nivou u poslednjih 70 godina zbog fiksiranog kursa (mada on nije fiksiran ali nema veze). Dakle, ne stoji da promena PDV-a ima mali uticaj. U uslovima današnjih inflatornih kretanja (cilj od 4% +/- 1.5%), povećanje PDV-a sa 8% na 20% bi povećalo cene za oko 11%, što bi se negativno odrazilo na konkurentnost turističke industrije. Sa druge strane, povećanje PDV-a za IT opremu neće izazvati primetan pad konkurentnosti IT industrije, jer tu oprema ne učestvuje značajno u strukturi troškova.

Ti pričaš o Laferovoj krivi za porez na lični prihod, to je samo jedna njena primena. :)

Za lobije ne znam kako stoji situacija. Ove što imaju nekog uticaja na političke aktere (CT) ne znam koliko pogadjaju ovakve stvari. A druga stvar je i da li je tako nešto moglo da se izlobira.

Poslednja izmena:
^^^^
Ragnaroche, izuzetno cenim sve to sto pises, i ulazes trud da ljudima na forumu objasnis neke stvari iz teorije ekonomije, kojima ocigledno vrlo dobro vladas. Za svaku pohvalu je sve sto pises.
Ono sto cu reci, nije upuceno tebi licno i nema sa tobom nikakve veze, a to je sledece:
Nama ne trebaju spekulativno-berzanske ekonomske teorije, vec mobilizacija cele nacije oko jednog jedinstvenog cilja, a to je podizanje zemlje Srbije iz blata u koji je upala.
Savrseno mi je jasno da nekome ko je odrastao na isticanju materijalnih vrednosti kao jedinih, ili naknadno u zivotu prihvatio takav stav, ovako nesto nemoguce da prihvati.
Nijedna zemlja koja se digla iz ratnog pepela, nije to uradila, a da nije bilo sloge cele nacije oko toga.
Tako da, strane banke, Laferova kriva, kursne razlike....nas uvode u samo jos vecu propast, i u glib, iz koga vise necemo moci izaci, a vec sad mi se cini da je tako...
....
Materijalnoj propasti, prethodi moralna, iako vecini izgleda da je upravo obratno, ali nije.
Zakon odrzanja energije je vecan i nepromenljiv, kako sejes tako ces i zanjati, a nase pokoljenje skuplja plodove drveta zasadjenog pre mnogo godina i vekova.

I osamdesetih smo imali likove koji su hvatali zjala po firmama i primali plate,kao i danas i to cak i u stranim firmama.
Takodje u tim sjajnim osamdesetim je unistena poljoprivreda radi budjave industrijalizacije koja je propala vec u devedesetim.
Realno ljudi i ne vole da rade,dosta njih hvata fore da prima socijalnu pomoc.
Moj ''prijatelj" je imao ponudu da radi u Nemackoj i Italiji a on i dalje ispija kafe po Srbiji.
Realno nama treba jedan nemac ili japanac da nas dovede u red.
10 godina nam je trebalo da skinemo Milosevica i to ne bi uspeli da nije bilo zapadne pomoci.I na kraju slag na torti,izaberemo ponovo iste.
Pogledajte samo vesti u dnevnim novinama,vise licimo na Meksiko nego na ozbiljnog kandidata za EU.

Poslednja izmena:
Za lobije ne znam kako stoji situacija. Ove što imaju nekog uticaja na političke aktere (CT) ne znam koliko pogadjaju ovakve stvari. A druga stvar je i da li je tako nešto moglo da se izlobira.

Favorizacija u odlukama vladinih zvanicnika (Pitanje: U vasoj zemlji, u kojoj meri vladini zvanicnici iskazuju favorizaciju dobro povezanih firmi i pojedinaca pri odlukama o politikama i ugovorima?)

Srbija: 127 od 148 [zemlje sveta]

To je iz WEF izvestaja za 2013., strana 416

Dakle, izlobirati se moze.

Ti si dao odgovor zasto su "sve zivotinje jednake, ali su neke zivotinje jednakije od drugih" (Zivotinjska Farma. Dz. Orvel): mali prodavci IT oprema, koje najvise pogadja harac, nisu povezani i nemaju uticaj kao hotelijeri, a veliki su indiferentni jer imaju zastitu kroz carinske barijere (traznja neelasticna, te gradjani snose najvisi deo poreza).

U svakom slucaju, troskove snosi vecina, tj narod jer malih prodavaca IT opreme fizicki ima manje od gradjana. Zauzvrat, dobijamo netransparentnu drzavu (118 od 148), i (ne) znamo gde idu te otete pare ..

Da, i? Sta dokazuje taj izvestaj? Da je Srbija korumpirana sto se toga tice? Jeste, to svi znamo. Da li je generalna situacija sto se toga tice jako losa? Jeste. Da li se iz toga moze zakljuciti da je i u ovom slucaju do toga doslo? Ne moze, jer to nikako ne mozes da znas. :)

Ne znam zasto razlikujes male i velike prodavce IT opreme. Uvek veliki prodavci imaju bolju pregovaračku poziciju prema zakonodavnoj vlasti zbog kapitala, veza itd. Ne znam kako to ova odluka pogadja samo male trgovce. :)

I, ekonomski gledano, u cilju smanjenja deficita ova odluka ima smisla. Povećanje PDV-a na turizam bi dao mnogo veće negtivne efekte u odnosu na povećanje PDV-a na IT opremu.

Treba smaniti ogromnu nekorisnu administraciju,smanjiti onim preostalim plate,nova radna mesta,veca proizvodnja mesta i manji pdv koji ce dovesti do veceg prometa.
Ili neka spremaju katanac za drzavu.:banana:

Manji PDV neće doneti veći promet, jer će prodavci jednostavno pokupiti razliku i neće smanjiti cene. Rigidnost cena na dole je poznati fenomen i u najkonkurentnijim privredama, a kamoli u Srbiji gde tržišta kontrolišu karteli i implicitni monopoli. Trebalo bi jako mnogo vremena da se smanjenje PDV-a reflektuje kroz realno smanjenje cena.

A sa druge strane, ako otpustiš X ljudi i uštediš milijardu $ na godišnjem nivou, i to vratiš stanovnoštvu kroz smanjenje poreza, opet si na nuli. Veću potrošnju stavnovištva i time naplaćeni PDV bi eliminsala smanjena potrošnja otpuštenih ljudi, pa si opet na nuli. Čak može da se desi da zbog rigidnosti cena, cene ostanu iste, pa ti se još smanji naplata PDV-a zbog pada agregatne tražnje zahvaljujući otpuštanjima. :d

Poslednja izmena:
Nemojte mesati IT opremu sa personalnim racunarima. Veci deo (cenovno) IT opreme se oporezuje kao i sve ostalo (tj 18% a od povecanja 20%).

Ja bih zaista voleo da vidim neku statistiku :))) koja pokazuje koliko turisticke firme ucestvuju u punjenju budzeta, pa da mozemo da uporedimo sa IT "industrijom". Jer koliko god sve to lepo zvucalo - mislim da je mnogo lakse ukrasti kada imas ziv kesh (turizam), nego kada naplacujes preko racuna iz inostranstva (IT).

Da li zna neko, da li je u taj turizam uracunato i ugostiteljstvo? Kada se racunao prihod.
Ako je tako, onda ona cifra sa pocetka teme, jos i ima smisla, jer se ovde popije vise kafa i sokova nego u Monte Karlu.

ja godisnje potrosim otprilike 20x vise na hranu, odecu isl nego na racunare, tako da ce sigurno vise da me boli to povecanje, nego povecanje it opreme na 20%... ionako nisam hteo sad nesto da kupim, a ko se dvoumio, ili ce da kupi odmah, ili ce da kupi u martu kad ce cena manje vise da bude ista, a ukupno, to sto su povecali pdv na 20% za it opremu im nece bas nista doneti u budzetu... sledece bih ionako uzeo neki tv ili telefon, a to svakako ne bih kupio u ovim nasim radnjama...

HORES, Poslovno udruzenje hotelsko ugostiteljske privrede

Definitivno nema lobiranja. Mozda u nekom paralelnom univerzumu, gde hotelijeri nisu organizovani u udruzenje, toga ima :d

Ako pogledamo zakljucak predsednika Unije poslodavaca Srbije Dragoljuba Rajica, skok PDV-a sa 18% na 20% (citaj 10% povecanje) smanjuje promet 4.2%.

Imamo skok 8% na 20% (citaj 150% povecanje!), onda pad prometa iznosi 4.2 puta 15, oko 60%. Mali prodavci PC racunara i opreme ne mogu preziveti smanjenje prometa za polovinu i neizdrziv zulum garantuje odlazak u "sivilo" svakodnevnice (citaj siva ekonomija).

Mene bas briga, eno ih crnci u Gambiji imaju 40% PDV, neka stave toliko, ali ti dvostruki arsini to je ono sto najvise radja zlu krv i ne valja.

HORES, Poslovno udruzenje hotelsko ugostiteljske privrede

Definitivno nema lobiranja. Mozda u nekom paralelnom univerzumu, gde hotelijeri nisu organizovani u udruzenje, toga ima :d

Ako pogledamo zakljucak predsednika Unije poslodavaca Srbije Dragoljuba Rajica, skok PDV-a sa 18% na 20% (citaj 10% povecanje) smanjuje promet 4.2%.

Imamo skok 8% na 20% (citaj 150% povecanje!), onda pad prometa iznosi 4.2 puta 15, oko 60%. Mali prodavci PC racunara i opreme ne mogu preziveti smanjenje prometa za polovinu i neizdrziv zulum garantuje odlazak u "sivilo" svakodnevnice (citaj siva ekonomija).

Mene bas briga, eno ih crnci u Gambiji imaju 40% PDV, neka stave toliko, ali ti dvostruki arsini to je ono sto najvise radja zlu krv i ne valja.

Postoji udruženje = lobiranje? Kako je moguće da se onda podiže PDV na običnu robu? Zašto nisu reagovali maloprodajni lanci koji imaju 10X više leveragea u odnosu na hotelijere.

Ovo za smanjenje prometa je smešno van pa pameti. :) Cene u Srbiji su povećane 50% od 2008. Po ovoj logici, prodaja bi pala negde 99%. :d Ne znam da li stvarno misliš da to tako ide. :)

To sto je podignut PDV na IT opremu neće bužetu ništa doneti. Mislim da je danijel par postova gore bas to rekao.Prosečan Srbin na tu opremu godišnje potroši jako malo para, a i kad potroši uzme ispod ruke,t j bez PDV-a,a budžet ne bude dobar ništa, jer nema fiskalne discipline pa prodaci ućare sve sto je moguće.Nema računa-nema PDV-a.
Kod nas se zakoni donose bas kao u "Beloj ladji" nažalost,onako kako odgovara velikim igračima to jest finansijerima,i interesnim grupama.
Pa sta je sa minimalcima koji su već odavno podigli na 21k.Da li iko plaća toliko?-Naravno da ne ,jer se minimalci i danas plaćaju 12k zato sto ima rupa u zakonu.To danas svi znaju a niko za to ne odgovara i ne ide u prdekan jer krade drzavu.
Mislim da povećanje PDV-a na IT opremu treba sada da nam bude najmanja briga.Zasto ?zato sto je egzistencija mnogo btnija u vremenu koje nam sledi.Kada čovek sa dvoje skolske dece i ženom koja ne radi prima minimalac od kojih 75-80% ide na dazbine teško da ga poskupljenje IT opreme može pogoditi.
Ne volim ovo sto ću reći, ali svakom ko još nije stupio u bračne vode i slobodan je,neka bezi glavom bez obzira iz ove nedodjije,jer posle ludog kamena i prinove, zakucan je ovde u paklu zvani SRBIJA.
Welcome to Hell!!!

ИТ сектор у "мрежи" економских мера

После повећање ПДВ-а на ИТ опрему, продавци очекују смањење продаје и до 20 одсто. Истовремено, држава од ПДВ-а очекује 2,5 пута више новца у буџету. Аналитичари упозоравају да укупно тржиште ИТ опреме стагнира и да ће ове године бити благо негативно. Повећање ПДВ-а можда у мањој мери успори напредак тог тржишта, кажу у Министарству телекомуникација.

Vest

Dakle, dilema je rešena, povećanje zvanično od 1. januara 2014. Enojy :d

"После повећања ПДВ-а на ИТ опрему, продавци очекују смањење продаје и до 20 одсто. Истовремено, држава од ПДВ-а очекује 2,5 пута више новца у буџету. "
Ko bre zaposljava te nesposobne(da ne kazem neku prikladniju rec) savetnike i ekonomiste u drzavnom aparatu?!

Kako ce ovi drugari sa KP sto donose robu iz Madjarske sad da se omaste jos bolje :D. I treba!

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno