Šta je novo?

PDV na racunare 8% ili 20% ?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bilo je vise puta reci o ovom fenomenu povecanja poreza.

Da bi drzava bila u manjku sto se tice prihoda od poreza na racunare, prodaja treba da padne za 60% - sto se skoro sigurno nece desiti u narednih godinu dana. Realno i nije ih briga za dalje, za sada treba nahraniti 750000 zaposlenih u drzavnom sektoru.

A tu je i rešenje svih rešenja.
Ali sad već zadirem u domen politike, a to ovde nije dozvoljeno...

Mada, PDV se uvek koristio kao alibi za povecanje cena (vece povecanje od povecanja PDV-a).

Sto ce reci, nema sanse da je ovo neki duduk seo i rekao "aha, promet x, pdv 8%. povecamo na 20%, odmah imamo 2.5x veci priliv u budzet". Neko tu ima svoj interes, koji nema veze sa budzetom :)

Zato što na ovim prostorima, kada je u pitanju država kao poslodavac, reči efikasno i efektivno uopšte ne postoje, pa kad im ponestane para donesu neke administrativne mere kako bi popunili rupe.
Nema administrativnog povećanja prihoda, u pitanju je samo prelivanje novca sa jednog mesta na drugo.
Pravo povećanje prihoda se ostvaruje kada se nešto stvori, pa onda proda i naplati.
Sve ostalo je demagogija...

IT trgovina ce se obavljati na KP. Kao sada televizori. Punice se budzet, al' tudji.

Lekovi... Drzava nece da ti da lek, pa te dovodi u situaciju da kupujes i jos ti naplati porez od 8% (od NG 10%). Bez kompjutera si makar ziv. Bez leka... Hm...
Tu su i uvoznici i/ili distributeri lekova su alavi preko svake mere.

Nije problem što su uvoznici i distributeri lekova alavi (i lekovi su roba, kao i kikiriki), već je problematičan stav države koja sve to može drugačije da reguiše, ali iz xy razloga neće, da ne ulazim sad u potpuno drugu tematiku, ima dosta da se piše (a sve ne smem ni da napišem).

Nikad nije kriv onaj što hoće da proda i tako maksimizuje profit i preko neke mere (koja god da je roba u pitanju), već onaj koji mu to dozvoljava, u ovom slučaju aktuelni establišment naše majčice Srbije.

Od ovog poreza ce verovatno finansirati nabavku kamila za voznju po nasim putevima :d

Nije problem, neka povecaju PDV na racunare i 50%, ali problem je sto mi, kao ljudi koji placaju taj isti porez, ne znamo gde idu te pare? To je zvanicno, jer nigde nema transparentnog uvida u rashode drzave.

Nezvanicno, koristeci kriticko rezonovanje, inace odsutno u nasem visokoskolskom obrazovnom sistemu, mozemo videti gde zavrsavaju pare:

Kvalitet puteva: 119 od 148 [zemlje sveta]
Organizovani kriminal: 127 od 148
Efekat oporezivanja na inicijativu za radom: 130 od 148
Nezavisnost sudstva: 124 od 148
Prava svojine: 130 od 148
Intenzitet lokalne konkurencije: 138 od 148
Mera trzisne dominacije: 142 od 148
Zdravstvo: 34 od 34 [evropske zemlje]

Pare zavrsavaju u busnim dzepovima.

Ovo je iz WEF izvestaja o konkurentnosti za 2013 godinu. Ovde su printscreen-ovi 1 : 2

Stoga, slobodno mozemo da kazemo da zivimo u doba prohibicije 1920-ih SAD i vremena Al Kaponea. Nezaposlenost je na gotovo istom nivou, ali nema srpskog Nju Dila, no ima zaostavstine vekovnog ropstva pod Turcima, tj neizdrzivog zuluma.

Nisu ti validni podaci, WEF... To sve oni što hoće da potrebe vasceli srpski narod i zauzmu teritoriju, pa da do mile volje mogu da eksploatišu najveće rezerve najređih metala i minerala na kugli zemaljskoj.
A i džaba nam i da imamo new deal kad nema novog svetskog rata na pomolu, kao što je Amerima I Svetski napunio džepove od silnog oružja što su liferovali na Evropski kontinet.

Napravicemo mi nas kompiLJuter oslobodjen pdv-a, naravno bice najbolji na svetu i najsavremeniji,ugradicemo srbtel procesor sa 32 jezgra, 500gb ddr15 rama u najjeftiniji model, ekrane sa 32k rezolucijom iz vaskrslog Ei Nisa..

Ako svi budemo kupovali na ovaj način nećemo daleko stići, ali ipak ne mogu da te osuđujem što ovako razmišljaš...

Ne razumem?
Jel ja sa 20 000 treba da punim budzet za njihove plate od 220 000.
Sto pre bude bankrota to bolje,ovako vestacki se samo mucimo.

Nije problem što su uvoznici i distributeri lekova alavi (i lekovi su roba, kao i kikiriki), već je problematičan stav države koja sve to može drugačije da reguiše, ali iz xy razloga neće, da ne ulazim sad u potpuno drugu tematiku, ima dosta da se piše (a sve ne smem ni da napišem).

Nikad nije kriv onaj što hoće da proda i tako maksimizuje profit i preko neke mere (koja god da je roba u pitanju), već onaj koji mu to dozvoljava, u ovom slučaju aktuelni establišment naše majčice Srbije.

Slazem se za drzavu i njenu inertnost. Isto je bilo i u Poljskoj, pa je drzava tome stala (barem za lekove) u kraj.

Nemam ja nista protiv maksimizacije profita, ali se ovde cesto formira takva cena preko koje ne moze da se predje bez da gledas da nadjes alternativu. I cenu ne formira trziste nego monopol ili karteli. Takvim stavom pada indeks potraznje i trziste se smanjuje. Cenu idu opet gore jer treba pokriti operativne troskove. Na kraju kupuje samo onaj ko mora. Svi drugi ili su prestali ili su nasli druge izvore.

U Srbiji, trziste formira cenu samo na pijaci.

IQ iskusnog mladog ministra je ravan tezini prosecne anoreksicne manekenke...sa ovako drasticnim povecanjem pdv-a, drasticno ce se smanjiti i prodaja, pa ce onda jos vecu rupu u budzetu imati..tj jos manji priliv od racunarske opreme nego do sada.Onda ce verovatno svojim strucnim znanjem povecati pdv na 25% kako bi nadoknadio tu novu rupu.

Da li ti znas koja je optimalna stopa PDV-a po kojoj se maksimizira poreski prihod? Nešto ne verujem u to, a ni to da je 8% optimum. :) Ovde se uzima u obzir činjenica da je IT potrošnja klasična potrošnja i da bi se prema tome trebalo oporezivati kao i svaka druga roba. Po tvojoj logici, porez bi trebalo da se smanji za svaku robu, što bi izazvalo vrlo loše efekte.

Ja nisam iz IT branše. IT se bavim iz hobija ali ako su hotelineri mogli da se organizuju zašto "pravi" ITovci koji zavise od toga nisu? Šta ih ke sprečilo i sprečava? Kao što neko reče jel moguće da je hotel lobi stvarno jači od IT lobija? Ili se ITovci vode onim da će da beže preko pa ih zabole za organizovanje i sl?

Povećanje PDV-a na IT opremu ne dovodi do velikog pada konkurentnosti IT firmi (pošto njima u strukturi troškova najveću ulogu igraju troškovi radne snage), dok podizanje PDV-a na hotelijarske usluge, konkurenost turističke industrije direktno pada. Ako se dobro sećam, prosečan PDV na hotelijerske usluge u EU je oko 10%, tako da nije realno očekivati da u Srbiji bude mnogo veći.
Isto tako, turizam je vrlo važan, pošto generiše neto devizni priliv za državu. Preveliko povećanje PDV-a na hotele bi odmah smanjio promet, dok se povećanje stope PDV-a na računare skoro sigurno neće odraziti na output IT firmi.

@rango1
Što se tiče transparentnosti, predlog budžeta za 2014. po stavkama možeš naći na siteu MFin-a:
http://mfin.gov.rs/?change_lang=ls

Ako te zanima trošenje po agencijama, to možeš naći na siteu Ministarstva privrede. :)

Poslednja izmena:
...
Isto tako, turizam je vrlo važan, pošto generiše neto devizni priliv za državu. Preveliko povećanje PDV-a na hotele bi odmah smanjio promet, dok se povećanje stope PDV-a na računare skoro sigurno neće odraziti na output IT firmi.

1. Koliko donosi turizam, a koliko freelancing Srbiji?
2. Sta, spavao bi u parku? Ne kapiram
...
Kod nas nije turizam, vec "turizam" dolaze ljudi zeljni jeftinog alkohola, i jos jeftinijih devojaka, nazalost...i mozda 100 nemaca, etno-turista, koji se odmah pojave u Zikinoj sarenici...

1. Koliko donosi turizam, a koliko freelancing Srbiji?
2. Sta, spavao bi u parku? Ne kapiram
...
Kod nas nije turizam, vec "turizam" dolaze ljudi zeljni jeftinog alkohola, i jos jeftinijih devojaka, nazalost...i mozda 100 nemaca, etno-turista, koji se odmah pojave u Zikinoj sarenici...

1. Od turizma $1b, od freelancinga ne bih znao, osim da je mnogo manje. :)
http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Od-turizma-milijarda-dolara.lt.html
2. Ne, već neće doći u Srbiju. :d Ako je PDV u Srbiji 20%, a u Bugarskoj 10%, to znači da Srbija u startu ima veliki zaostatak pre kalkulisanja drugih varijabli (koje su relativno slične). Ovo automatski ubija tražnju za turističkim proizvodima. O strukturi gostiju ne bih da raspravljam, jer o tome nema kvantitativnih podataka, ali promene cena automatski utiču na tražnju za nečim, bez obzira zašto neko dolazi u odredjenu državu.

Da li ti znas koja je optimalna stopa PDV-a po kojoj se maksimizira poreski prihod? Nešto ne verujem u to, a ni to da je 8% optimum. :) Ovde se uzima u obzir činjenica da je IT potrošnja klasična potrošnja i da bi se prema tome trebalo oporezivati kao i svaka druga roba. Po tvojoj logici, porez bi trebalo da se smanji za svaku robu, što bi izazvalo vrlo loše efekte.

Pa ajd, kolika je da bi se u Srbiji maksimizirao poreski prihod?20%(osnova), 25%, 30%, 50%?Kojoj mojoj logici?Ja nigde ne videh da sam pominjao neko smanjenje za svaku robu vec sto porez na racunarsku opremu skace sa 8% na 20%.
Ako nisu u pitanju cigarete, mleko, meso u sl, u Srbiji vazi staro pravilo-kad skoci cena, manje se kupuje ili se ne kupuje uopste.I kako onda mislis da ces sliti neki dodatni dinar u budzet?

I po svoj ovozemaljskoj logici, kada od januara ionako skace cena hleba, melka, mesa i ostalih namirnica, pa na to dodaj dodatna oporezivanja na plate, koje ionako nece rasti naspram svega ostalog koje ce konstantno rasti, uskladjivanja cene sa kursom dinara, i razna poskupljenja koja krecu sredinom godine, kako onda mladjani ekspert Ministar misli da ce sliti bilo sta vise u budzet od prodaje IT opreme, kada je budu manje kupovali jer em je sve ostalo sto je bitnije skocilo, em je skocila i cena opreme?
Mi nismo u krizi od juce.A verovatno nisi ni ti da ne znas, da kad je kriza veca, siva ekonomija raste, cvetaju buvljaci i sverc opreme iz madjarske(kao nekada davno kada smo kupovali tostere, mesoreznice, meso, parizere, jakne diadore, trenerke i ostalu obucu i odecu pa i cokolade i ostale slatkise)

@Ragnarok

1. To ne zna niko, za FL, al ovom politikinom clanku ne verujem, ne tebi, vec njima, pa mi turiste i nemamo, o cemu pricaju?
Mozda ako racunas gastrose, a oni su veliki podstrekivac nase privrede...bili nekad, vise nisu u tolikoj meri kao 70-90ih.
2. Konacna promena cene bi bila cca 9%, jel tako?
Ako cemo nizom cenom od 9% privlaciti goste, a ne sadrzajem i ponudom, onda takav turizam bolje i da nemamo, al da ne idemo vise u OT, a i cela tema je OT...
...
Kako bilo, ovaj potez je vise simbolican nego praktican, od PDVa na IT, se napuni jako mali deo budzeta, ne znam koliko al sigurno je zanemarljivo u ukupnoj masi.
Cene ce skociti za cca 11%, nije to smaka sveta, realno, ali se ovakvim potezom salje vrlo losa poruka, to je poenta.

Pa ajd, kolika je da bi se u Srbiji maksimizirao poreski prihod?20%(osnova), 25%, 30%, 50%?Kojoj mojoj logici?Ja nigde ne videh da sam pominjao neko smanjenje za svaku robu vec sto porez na racunarsku opremu skace sa 8% na 20%.
Ako nisu u pitanju cigarete, mleko, meso u sl, u Srbiji vazi staro pravilo-kad skoci cena, manje se kupuje ili se ne kupuje uopste.I kako onda mislis da ces sliti neki dodatni dinar u budzet?

I po svoj ovozemaljskoj logici, kada od januara ionako skace cena hleba, melka, mesa i ostalih namirnica, pa na to dodaj dodatna oporezivanja na plate, koje ionako nece rasti naspram svega ostalog koje ce konstantno rasti, uskladjivanja cene sa kursom dinara, i razna poskupljenja koja krecu sredinom godine, kako onda mladjani ekspert Ministar misli da ce sliti bilo sta vise u budzet od prodaje IT opreme, kada je budu manje kupovali jer em je sve ostalo sto je bitnije skocilo, em je skocila i cena opreme?
Mi nismo u krizi od juce.A verovatno nisi ni ti da ne znas, da kad je kriza veca, siva ekonomija raste, cvetaju buvljaci i sverc opreme iz madjarske(kao nekada davno kada smo kupovali tostere, mesoreznice, meso, parizere, jakne diadore, trenerke i ostalu obucu i odecu pa i cokolade i ostale slatkise)

Kolika je optimalna stopa PDV-a ja stvarno ne znam, jer nisam pokušavao da napravim kvantitativni model tako nečega (mada se te stvari u 99% slučajeva formiraju prema ranijem iskustvu) i gde je vrh Laferove krive za tako nešto, ali na 8% nije sigurno. Poenta je da je IT oprema oblik potrošnje kao i svaki drugi i nema razloga zašto bi bila oporezovana po nižoj stopi od bilo koje druge robe masovne potrošnje, pošto nije neopohodna za egzistenciju (poput hleba). To je praktično bio oblik stealth subvencije prodavcima računara koji traje već duži niz godina.

Da li je ministar računao na multiplikatorski efekat smanjenja potrošnje ja stvarno znam (mada mislim da jeste), niti ne znam kako je planiran budžet i da li će ispuniti ciljeve sa strane prihoda. To ćemo videti sledeće godine. Mada, ne verujem da će više promašiti od budžeta koji su pisani prošlih 5 godina.

Poslednja izmena:
@Ragnarok

Nisi u pravu, mi smo drzava u potpunom raspadanju, i za nas ne vaze klasicne ekonomske teorije.
Ne bih dalje da se raspravljam, ako ti i sam ne vidis da se sve mora uciniti da se zaustavi potpuni slom srpske drzave.
Krive i % tu ne igraju nikakvu ulogu.

@Ragnarok

Nisi u pravu, mi smo drzava u potpunom raspadanju, i za nas ne vaze klasicne ekonomske teorije.
Ne bih dalje da se raspravljam, ako ti i sam ne vidis da se sve mora uciniti da se zaustavi potpuni slom srpske drzave.
Krive i % tu ne igraju nikakvu ulogu.

Veruj mi da važe. Na fundementalnom nivou, ljudsko ponašanje je svuda isto. :)
Što se tiče ekonomske situacije, ona je tragična. Mnogo tragičnija nego što 99% uopšte misli. Medjutim, pravljenje budžeta je strukturiranje tokova rashoda i prihoda i iako se tu mogu oblikovati podsticaji, u ovom slučaju se jednostavno vrši nivelisanje različitih oblika potrošnje na istu poresku ravan. Spas ekonomije ne leži u prerasporedjivanju onoga što postoji (a što je tragično malo) već u stvaranju nove vrednosti. Ovo što se desilo sa porezom neće imati nikakav uticaj na dugoročna makro ekonomska kretanja. Ali neću više u OT. :)

Poslednja izmena:
^^^^
Slazemo se manje vise u svemu...a ponajvise da smo nacija lencova i neradnika, jer je to potpuno nelogicno da zemlja koja lezi na rudno-energetsko-poljoprivrednim bogatstvima, ikad bude u bilo kakvoj krizi, aj!....

Što se tiče ekonomske situacije, ona je tragična. Mnogo tragičnija nego što 99% uopšte misli. Medjutim, pravljenje budžeta je strukturiranje tokova rashoda i prihoda i iako se tu mogu oblikovati podsticaji, u ovom slučaju se jednostavno vrši nivelisanje različitih oblika potrošnje na istu poresku ravan. Spas ekonomije ne leži u prerasporedjivanju onoga što postoji (a što je tragično malo) već u stvaranju nove vrednosti. Ovo što se desilo sa porezom neće imati nikakav uticaj na dugoročna makro ekonomska kretanja. Ali neću više u OT. :)

Tacno tako...i apsolutno tacno za stvaranje nove vrednosti, jer ekonomija bilo koje zemlje ne moze pocivati na uslugama i porezima od istih. Kada se bude pokrenula industrija, tek cemo onda imati stabilniju ekonomiju i solidan rast. Obzirom da je industrija (laka i teska) u Srbiji u ovom tenutku nepostojeca, samim tim je i ekonomski rast nepostojeci i sve ovo sto se sada radi je, kao sto rece @Ragnarok, najobicnije prerasporedjivanje iliti presipanje iz supljeg u prazno.

^^^^
Slazemo se manje vise u svemu...a ponajvise da smo nacija lencova i neradnika, jer je to potpuno nelogicno da zemlja koja lezi na rudno-energetsko-poljoprivrednim bogatstvima, ikad bude u bilo kakvoj krizi, aj!....

Moram da te ispravim ovde. Mi nismo nacija lencuga, vec nacija kojoj nije dozvoljeno da radi na tim rudno-energetsko-poljoprivrednim bogatstvima. Idi napisi projekat o izgradnji Termoelektrane i trazi da ti da neka banka sredstva za njenu izgradnju, a pre toga idi u Ministartsvo i trazi sve potrebne dozvole za izgradnju. (ovo je banalan primer, ali se odnosi na bilo koji projekat koji neko zeli da realizuje ovde, a ne spada u onaj njihov plan o razvoju malih i srednjih preduzeca sa podsticajem od 10 000 evra)

Poslednja izmena:

Malo sam čitao šta si sve ovde napisao i generalno se slažem sa tobom, a ono što je ključ svega si napisao, ja sam samo istakao...
Povećanje pdv-a na IT će samo ubiti male, napraviti još par stotina nezaposlenih, a neće ništa suštinski doneti ovoj državi i njenom budžetu.
Dok ne budemo imali jedno 20 Fiat-a u kojima će raditi stručni, vredni i plaćeni ljudi, nećemo mrdnuti ni pedalj iz ovog gliba gde smo sada. I ovim ne mislim na pravljenje proizvodnje sa 10.000 evra stimulacije, to može i moja baba, već na prave nove investivije, greenfield, knowhow,... I da se pusti preduzimljivim ljudima da prave pare koliko god mogu, sa maksimalnim stimulacijama za one koji mogu više i bolje, jer takvi nam trebaju, oni koji znaju, smeju i mogu.

Ajd da se pridruzim i ja pa da vas podsetim da je od nove godine 20% pdv-a i na ribu.
Kod nas je luksuz da se zivi.:mad::mad:

Povećali su pdv na ribu?????!!!!!
Eeee... jbem im m@ter, da im jbem m@ater onu pokvarenu!!!:mad::mad::mad:
Da Bog da im ta riba bila poslednja u životu!!!

Poslednja izmena:
Iskreno, ja ne znam sto se vi nervirate. U Madjarskoj je AFA (PDV) 27% i cene su kao kod nas sa 8% :) Znaci samo ce NEKO da smanji marze ili cemo da kupujemo na kupujemprodajem delove za komp.

Malo sam čitao šta si sve ovde napisao i generalno se slažem sa tobom, a ono što je ključ svega si napisao, ja sam samo istakao...
Povećanje pdv-a na IT će samo ubiti male, napraviti još par stotina nezaposlenih, a neće ništa suštinski doneti ovoj državi i njenom budžetu.
Dok ne budemo imali jedno 20 Fiat-a u kojima će raditi stručni, vredni i plaćeni ljudi, nećemo mrdnuti ni pedalj iz ovog gliba gde smo sada. I ovim ne mislim na pravljenje proizvodnje sa 10.000 evra stimulacije, to može i moja baba, već na prave nove investivije, greenfield, knowhow,... I da se pusti preduzimljivim ljudima da prave pare koliko god mogu, sa maksimalnim stimulacijama za one koji mogu više i bolje, jer takvi nam trebaju, oni koji znaju, smeju i mogu.

Kada bi 20 Fiata bilo dovoljno. :) Srbiji okvirno, da bi postala razvijena država, treba oko 100 milijardi dolara investicija, koliko god to suludo zvučalo i koliko god se neki smejali onima koji to pričaju. Mi imamo sreće jer Srbija u suštini ima mogućnost da upije tolike investicije, jer imamo resursa koji kogu da se aktiviraju, u poljoprivredi, energetici, rudarstvu itd. Samo u energetici ima prostora za 10 milinardi. Kada se na to dodaje infrastuktura, poljoprivreda, rudarstvo, obrazovanje zdravstvo, turizam i sve ono što same firme investiraju + razno razni greenfield projekti u raznim semtorima privrede to dolazi i do 100 milijardi.

Što se tiče politike podsticaja, ona je u Srbiji izmišljena da bi odredjeni politički akteri, koji su aktivno učestvovali u privatizacionoj pljački, podizali neke fabrike gde ljudi rade 10h dnevno za 200 evra i onda se to koristi u PR svrhe. Još kad pogledate neto efekat platnog bilansa, pa shvatite da otprilike 90% tkz. izvoza tih firmi čini uvoz i da se u Srbiji doda 10% vrednosti, otprilike shvatite da to ne služi ničemu osim za marketing. I za takve firme se davalo po 10.000€/radnom mestu.

Te subvencije ima smisla davati kada neka firma X ne bi drugačije investirala u Srbiju, pa ovako dolaze i ipak investiraju (Teorija igara :)). I tu, medjutim, bi trebalo da se radi cost/benefit analiza, ali to neke političare i nije bilo briga.

Poenta je da je srpska ekonomija šuplja i uništena. Prvo su nas uništavale sankcije i ratovi, pa onda pljačkaška privatizacija da bi danas došli na 400 evra i 200.000 radnika u proizvodnji čiji izvoz treba da finansira 7.000.000 stanovniku. U medjuvremenu, od 2000. - 2012. godine, 51 milijarda dolara otisla u off shore iz naše ekonomije. :d Mi smo toliko ekonomski zaostali, da bez temeljne i totalne reforme pravnog, ekonomskog, obrazovnog, zdravstvenog i skoro svakog drugog sistema nema šta da tražimo na svetskom tržištu. Bugarski scenario otprilike, bez obzira da li ćemo ući u EU ili ne.

Ja koliko sam slušao sekretara MinFin-a na jednoj prezentaciji koji je držao, oni imaju otprilike plan šta će i kako će da rade, samo su to sve stvari za koje treba vremena. Kada shvatite da danas u Srbiji ima 100.000 radnika u preduzećima u restruktuiranju koje plaćaju srpski poreski obveznici da bukvalno 25 godina NIŠTA ne rade, a da u medjuvremenu mora da se promeni 10 vlada da bi došao neko da proba to da reši (iako i njega onda miniraju ti isti koji su doveli do tog stanja), kada Srbija realno ima preko 1.2 miliona nezaposlenih (750.000 biro + 250.000 koji ne traže aktivno posao + 200.000 višak u javnom sektoru/državnim firmama), kada Srbija ima hronični deficit tekućeg plaćanja itd. itd. posao koji treba da se to sve sredi prevazilazi i mnogo, mnogo veće države od Srbije. :) I to će biti duga i teška reforma, jer dira u interese razno raznih interesnih grupa koje koriste stanje već preko 20 godina da realizuju svoje (nelegalne) interese.

Ja sam se iznervirao u vezi ovoga za ribu, pošto je volim i svakodnevno konzumiram.
Što se tiče IT-a i nisam se nešto potresao, pošto ću od sada verovatno skoro sve da kupujem napolju ili kod "ovlašćenih" valjatora kod nas.
Ako misliš da će neko da smanji marže, grdno se varaš.

Ko poslednji ode iz Srbije nek ukuca CLS pa enter :D

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno