Šta je novo?

PDV na racunare 8% ili 20% ?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
I, otkad ovo stupa na snagu?

Ima i glupljih, ali to nije nikakva uteha, s obzirom da je ovde naše dupe na plotni.

Ja mislim da ce od 01.01.2014.
Neka ubiju i ovo malo sto je postojalo, i onako nam ne trebaju racunari.

Pa šta će nam kad je 2/3 nacije funkcionalno nepismeno, a pitaj boga koliko % je IT pismeno.

Ko zna,mozda Dipoma odlikuje Cukenberga zbog razvijanja IT-a u Srbiji.:D

I, otkad ovo stupa na snagu?

Kod:
VI. РАЗЛОЗИ ЗБОГ КОЈИХ СЕ ПРЕДЛАЖЕ ДА ЗАКОН СТУПИ НА СНАГУ ПРЕ ОСМОГ ДАНА ОД ДАНА ОБЈАВЉИВАЊА

Предлаже се да овај закон ступи на снагу наредног дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије”,
с обзиром да је неопходно у што краћем року створити услове за примену посебне стопе ПДВ од 10%, као и услове за
опорезивање промета и увоза персоналних рачунара и компоненти од којих се састоје персонални рачунари по општој
стопи ПДВ од 20%, ради обезбеђивања додатних средстава у буџету Републике Србије у наредном периоду, имајући у
виду да је неопходно омогућити несметан рад органа и организација чије се функционисање финансира из буџета
Републике Србије, а што представља нарочито оправдане разлоге за ступање на снагу овог закона раније од осмог
дана од дана објављивања, у складу са одредбом члана 196. став 4. Устава Републике Србије.

Još samo da prođe Skupštinu, po hitnom postupku...

U dodatku je kompletan predlog, ima još par nebuloza...

Ja sam prvo pomislio da će biti kao ono ranije, možda ima i desetak godina, prvo su najavili pred praznike povećanje pdv-a, pa su svi pokupovali i ono što nisu mislili, onda niko nije ništa kupovao par meseci, pa su se uvaoznici žalili, pa su opet vratili manji porez tamo početkom proleća...

Koliki je porez na smart telefone sada? To je jedino što mi treba od "sam svoj" deda mraza :)

Prilozi

• 4562-13.doc
    41 KB · Pregleda: 17
Ja upravo poručio HDD, što je sigurno, sigurno...

@gorang
Na mobilne, smart telefone i tablete sa mogucnoscu zvanja je 20%.

Pa ako je ovo tacno sto si napisao oni ce ovo da uvedu za par dana?? Jao sto mrzim fiskalnu kasu, sad cemo morati da nosimo da menjaju poreske stope, pa milion stvari nece da se slaze.... Jos jednom, j**em ti.... :D

Malo ti je konstatacija cinična, ali hajde, de...
Povećanje pdv-a za celih 12% će ubiti male prodavce opreme, a kupce okrenuti više ka sivim tokovima - država će od ovog poteza imati smanjenje punjenja budžeta, pošto će ukupna količina novca biti manja. Ovo nije moja prognoza, već ljudi koji su u ekonomiji mnogo verziraniji od mene (ja sam ipak samo farmaceut), ali živi bili, pa videli, ni prvi, ni poslednji put da se u ovoj državi donose ad hoc rešenja za koja se kasnije ispostavi da su čist promašaj.

I na kraju, ako neko baš sad planira da kupi grafiku zašto bi dao 280 sledeće nedelje, kad danas može da prođe 30 jeftinije. I oni koji imaju ne beru pare na grani.

Za neku drugu bransu bi mozda bio u pravu.
Ali ne i za IT, barem je moja procena (malkice jesam upucen, mada sigurno ne kao ekonomisti - ali isti ne smeju da kazu suprotno naravno :D). (posto si farmaceut, bice ti mnogo jasnije nego vecini - znas kako radi ta bransa - zamisli isto to, samo ga zovi IT :))

Za grafiku tako skupu ce svako ici u sive tokove. Obicnih korisnika koji kupe racunare ima mnoooogo malo sada. IT zivi od drugih tokova.

Tako da PDV - ima samo da pobije one stvarno male radnjice mozda, ako je uopste i ostalo takvih. Ali da promeni priliv u budzet ili izmeni sivost tokova? Ni 5%.

Za grafiku tako skupu ce svako ici u sive tokove. Obicnih korisnika koji kupe racunare ima mnoooogo malo sada. IT zivi od drugih tokova.

Tako da PDV - ima samo da pobije one stvarno male radnjice mozda, ako je uopste i ostalo takvih. Ali da promeni priliv u budzet ili izmeni sivost tokova? Ni 5%.

Kako si ovo lepo rekao :)
Voleo bih da postoji neko u državnoj upravi, da je zaljubljenik u računare i da je aktivan član ovog foruma pa da pročita ove tri rečenice, ali nažalost nema takvih ovde :(

ko ima da da 250 evra za grafiku, imace i 280....
Ako ima 16000 za komp, hoce li imati i 20000?
I sto mora bas 250 evra grafika?Nismo mi Brunej, pa da svi furamo kompove od 2000 evra. Pogodice onog sto je krpio za manje.10 ovde, tamo na procesor 20, onde 25, na kuciste 10, napajanje, ram....pa dok sklopis komp vidis koliko je.Pogodice i jeftinije komponente i kompove.

Za neku drugu bransu bi mozda bio u pravu.
Ali ne i za IT, barem je moja procena (malkice jesam upucen, mada sigurno ne kao ekonomisti - ali isti ne smeju da kazu suprotno naravno :D). (posto si farmaceut, bice ti mnogo jasnije nego vecini - znas kako radi ta bransa - zamisli isto to, samo ga zovi IT :))

***a alfa, porediš lekove i kompjutere.:D
Lekovi su uvek bili (i uvek će biti) dobar biznis, pošto, jelte, država mora da obezbedi lečenje za svoje građane, pa tako mora isto i da plati, a cifre koje su u igri su abnormalno visoke.
IT sa druge strane nije nešto što se mora, mislim, donekle da, ako uzmemo u obzir tendere za državne ustanove, ali to nije potrošna roba da mora non-stop da se kupuje, dok lekovi idu kao na traci (koliko me sećanje služi i ti nisi baš potpuni laik u vezi farmaceutske industrije, jel tako:))
PDV će da pobije ove malecke radnjice (veliki neće da osete, tu se slažem sa tobom), ali se ne slažem da se neće izmeniti tokovi novca - neće ovim potezom finansijski dobiti ama baš ništa, povećaće pdv, smanjiće im se priliv, neto dobitak nula. A samo će jedan deo ljudi ostati bez posla.

Malo ti je konstatacija cinična, ali hajde, de...
Povećanje pdv-a za celih 12% će ubiti male prodavce opreme, a kupce okrenuti više ka sivim tokovima - država će od ovog poteza imati smanjenje punjenja budžeta, pošto će ukupna količina novca biti manja. Ovo nije moja prognoza, već ljudi koji su u ekonomiji mnogo verziraniji od mene (ja sam ipak samo farmaceut), ali živi bili, pa videli, ni prvi, ni poslednji put da se u ovoj državi donose ad hoc rešenja za koja se kasnije ispostavi da su čist promašaj.

I na kraju, ako neko baš sad planira da kupi grafiku zašto bi dao 280 sledeće nedelje, kad danas može da prođe 30 jeftinije. I oni koji imaju ne beru pare na grani.

Retko dobar post, svaka cast ;) U par recenica si objasnio.

I ovaj zadnji post ti je tacan, ljudi ce ostati bez posla zato sto drzava mora da ispostuje Evropske standarde. Jos kad bi ispostovala i Evropski standard u vezi plata, bilo bi sve ok ali ovako...

Kamo lepe srece da imamo EU standard, cene i pdv za kompjutersku opremu...

U EU PDV na IT opremu jeste veci, nije po smanjenoj stopi ali je zbog normalne carinske politike i konkurencije cena niza nego kod nas.

Ooops... Moraću sutra da svratim do neke od maloprodaja i kupim još 2 hard diska, nešto mi se javlja da poskupljenje neće biti 12%.

+1 :D

Naravno da će biti veće povećanje od 12%, pa moraju i trgovci da kompenzuju pad prometa nekako. :) I naravno da neće prodavati na akciji sve ovo što je uvezeno po nižoj stopi, čak, ne bi me čudila i blaga 'nestašica' određenih stvari sa trenutno velikim lagerom do 01.01.2014. :D

Poslednja izmena:
aaajojjj a meni sada treba ssd :D

Retko dobar post, svaka cast ;) U par recenica si objasnio.

I ovaj zadnji post ti je tacan, ljudi ce ostati bez posla zato sto drzava mora da ispostuje Evropske standarde. Jos kad bi ispostovala i Evropski standard u vezi plata, bilo bi sve ok ali ovako...

Nema ovde nikakvih evropskih standarda, pdv je povećan zato što je neki pametnjaković izračunao koliko bi se dodatno napunio budžet od prodaje IT-a na osnovu toga koliki je trenutno promet, ali je zaboravio činjenicu da promet može i da padne (a pašće 100%) i to da padne toliko da potpuno poništi efekat povećanja pdv-a, a da kao kolateralna šteta ispadnu mali prodavci IT-a koje će ovo samo da dotuče, pa će neto efekat da bude ustvari još gori, pošto će doći do otpuštanja, a to je takođe manje para u budžet, s obzirom da te neke radnje plaćaju pdv, imaju zaposlene za koje plaćaju dažbine državi, plaćaju struju, vodu (sve su ovo državne firme),...

Prosto rečeno, administrativno povećanje taksi, bez povećanja proizvodnje i potrošnje nikada neće na duže strane napuniti budžet.
Ovo je ceđenje suve drenovine i ništa više.

Bilo je vise puta reci o ovom fenomenu povecanja poreza.

Da bi drzava bila u manjku sto se tice prihoda od poreza na racunare, prodaja treba da padne za 60% - sto se skoro sigurno nece desiti u narednih godinu dana. Realno i nije ih briga za dalje, za sada treba nahraniti 750000 zaposlenih u drzavnom sektoru.

***a alfa, porediš lekove i kompjutere.:D
IT sa druge strane nije nešto što se mora, mislim, donekle da, ako uzmemo u obzir tendere za državne ustanove, ali to nije potrošna roba da mora non-stop da se kupuje, dok lekovi idu kao na traci
Ne mora, ali se radi istim tempom. Procenti su uvek bitni.

(koliko me sećanje služi i ti nisi baš potpuni laik u vezi farmaceutske industrije, jel tako:))
Yep ;) Zato i kazem, verovatno ces bolje shvatiti ti, ako samo reci "farmaceutska" zamenis sa "IT" (industrija :)). Nije daleko :(

PDV će da pobije ove malecke radnjice (veliki neće da osete, tu se slažem sa tobom), ali se ne slažem da se neće izmeniti tokovi novca - neće ovim potezom finansijski dobiti ama baš ništa, povećaće pdv, smanjiće im se priliv, neto dobitak nula. A samo će jedan deo ljudi ostati bez posla.
Otprilike :(

Mada, PDV se uvek koristio kao alibi za povecanje cena (vece povecanje od povecanja PDV-a).

Sto ce reci, nema sanse da je ovo neki duduk seo i rekao "aha, promet x, pdv 8%. povecamo na 20%, odmah imamo 2.5x veci priliv u budzet". Neko tu ima svoj interes, koji nema veze sa budzetom :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno