- Učlanjen(a)
- 18.03.2005
- Poena
- 1,185
Ooops... Moraću sutra da svratim do neke od maloprodaja i kupim još 2 hard diska, nešto mi se javlja da poskupljenje neće biti 12%.
I, otkad ovo stupa na snagu?
Pa šta će nam kad je 2/3 nacije funkcionalno nepismeno, a pitaj boga koliko % je IT pismeno.
Pa šta će nam kad je 2/3 nacije funkcionalno nepismeno, a pitaj boga koliko % je IT pismeno.
Znaju da koriste Facebook mada ni njega nisu savladali u potpunosti
To im je dovoljno....
I, otkad ovo stupa na snagu?
VI. РАЗЛОЗИ ЗБОГ КОЈИХ СЕ ПРЕДЛАЖЕ ДА ЗАКОН СТУПИ НА СНАГУ ПРЕ ОСМОГ ДАНА ОД ДАНА ОБЈАВЉИВАЊА
Предлаже се да овај закон ступи на снагу наредног дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије”,
с обзиром да је неопходно у што краћем року створити услове за примену посебне стопе ПДВ од 10%, као и услове за
опорезивање промета и увоза персоналних рачунара и компоненти од којих се састоје персонални рачунари по општој
стопи ПДВ од 20%, ради обезбеђивања додатних средстава у буџету Републике Србије у наредном периоду, имајући у
виду да је неопходно омогућити несметан рад органа и организација чије се функционисање финансира из буџета
Републике Србије, а што представља нарочито оправдане разлоге за ступање на снагу овог закона раније од осмог
дана од дана објављивања, у складу са одредбом члана 196. став 4. Устава Републике Србије.
Za grafiku tako skupu ce svako ici u sive tokove. Obicnih korisnika koji kupe racunare ima mnoooogo malo sada. IT zivi od drugih tokova.
Tako da PDV - ima samo da pobije one stvarno male radnjice mozda, ako je uopste i ostalo takvih. Ali da promeni priliv u budzet ili izmeni sivost tokova? Ni 5%.
Ako ima 16000 za komp, hoce li imati i 20000?ko ima da da 250 evra za grafiku, imace i 280....
Za neku drugu bransu bi mozda bio u pravu.
Ali ne i za IT, barem je moja procena (malkice jesam upucen, mada sigurno ne kao ekonomisti - ali isti ne smeju da kazu suprotno naravno). (posto si farmaceut, bice ti mnogo jasnije nego vecini - znas kako radi ta bransa - zamisli isto to, samo ga zovi IT
)
Za grafiku tako skupu ce svako ici u sive tokove. Obicnih korisnika koji kupe racunare ima mnoooogo malo sada. IT zivi od drugih tokova.
Tako da PDV - ima samo da pobije one stvarno male radnjice mozda, ako je uopste i ostalo takvih. Ali da promeni priliv u budzet ili izmeni sivost tokova? Ni 5%.
Malo ti je konstatacija cinična, ali hajde, de...
Povećanje pdv-a za celih 12% će ubiti male prodavce opreme, a kupce okrenuti više ka sivim tokovima - država će od ovog poteza imati smanjenje punjenja budžeta, pošto će ukupna količina novca biti manja. Ovo nije moja prognoza, već ljudi koji su u ekonomiji mnogo verziraniji od mene (ja sam ipak samo farmaceut), ali živi bili, pa videli, ni prvi, ni poslednji put da se u ovoj državi donose ad hoc rešenja za koja se kasnije ispostavi da su čist promašaj.
I na kraju, ako neko baš sad planira da kupi grafiku zašto bi dao 280 sledeće nedelje, kad danas može da prođe 30 jeftinije. I oni koji imaju ne beru pare na grani.
Ooops... Moraću sutra da svratim do neke od maloprodaja i kupim još 2 hard diska, nešto mi se javlja da poskupljenje neće biti 12%.
Retko dobar post, svaka castU par recenica si objasnio.
I ovaj zadnji post ti je tacan, ljudi ce ostati bez posla zato sto drzava mora da ispostuje Evropske standarde. Jos kad bi ispostovala i Evropski standard u vezi plata, bilo bi sve ok ali ovako...
Ne mora, ali se radi istim tempom. Procenti su uvek bitni.***a alfa, porediš lekove i kompjutere.
IT sa druge strane nije nešto što se mora, mislim, donekle da, ako uzmemo u obzir tendere za državne ustanove, ali to nije potrošna roba da mora non-stop da se kupuje, dok lekovi idu kao na traci
Yep(koliko me sećanje služi i ti nisi baš potpuni laik u vezi farmaceutske industrije, jel tako)
OtprilikePDV će da pobije ove malecke radnjice (veliki neće da osete, tu se slažem sa tobom), ali se ne slažem da se neće izmeniti tokovi novca - neće ovim potezom finansijski dobiti ama baš ništa, povećaće pdv, smanjiće im se priliv, neto dobitak nula. A samo će jedan deo ljudi ostati bez posla.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari