Kada bi 20 Fiata bilo dovoljno.

Srbiji okvirno, da bi postala razvijena država, treba oko 100 milijardi dolara investicija, koliko god to suludo zvučalo i koliko god se neki smejali onima koji to pričaju. Mi imamo sreće jer Srbija u suštini ima mogućnost da upije tolike investicije, jer imamo resursa koji kogu da se aktiviraju, u poljoprivredi, energetici, rudarstvu itd. Samo u energetici ima prostora za 10 milinardi. Kada se na to dodaje infrastuktura, poljoprivreda, rudarstvo, obrazovanje zdravstvo, turizam i sve ono što same firme investiraju + razno razni greenfield projekti u raznim semtorima privrede to dolazi i do 100 milijardi.
Što se tiče politike podsticaja, ona je u Srbiji izmišljena da bi odredjeni politički akteri, koji su aktivno učestvovali u privatizacionoj pljački, podizali neke fabrike gde ljudi rade 10h dnevno za 200 evra i onda se to koristi u PR svrhe. Još kad pogledate neto efekat platnog bilansa, pa shvatite da otprilike 90% tkz. izvoza tih firmi čini uvoz i da se u Srbiji doda 10% vrednosti, otprilike shvatite da to ne služi ničemu osim za marketing. I za takve firme se davalo po 10.000€/radnom mestu.
Te subvencije ima smisla davati kada neka firma X ne bi drugačije investirala u Srbiju, pa ovako dolaze i ipak investiraju (Teorija igara

). I tu, medjutim, bi trebalo da se radi cost/benefit analiza, ali to neke političare i nije bilo briga.
Poenta je da je srpska ekonomija šuplja i uništena. Prvo su nas uništavale sankcije i ratovi, pa onda pljačkaška privatizacija da bi danas došli na 400 evra i 200.000 radnika u proizvodnji čiji izvoz treba da finansira 7.000.000 stanovniku. U medjuvremenu, od 2000. - 2012. godine, 51 milijarda dolara otisla u off shore iz naše ekonomije. :d Mi smo toliko ekonomski zaostali, da bez temeljne i totalne reforme pravnog, ekonomskog, obrazovnog, zdravstvenog i skoro svakog drugog sistema nema šta da tražimo na svetskom tržištu. Bugarski scenario otprilike, bez obzira da li ćemo ući u EU ili ne.
Ja koliko sam slušao sekretara MinFin-a na jednoj prezentaciji koji je držao, oni imaju otprilike plan šta će i kako će da rade, samo su to sve stvari za koje treba vremena. Kada shvatite da danas u Srbiji ima 100.000 radnika u preduzećima u restruktuiranju koje plaćaju srpski poreski obveznici da bukvalno 25 godina NIŠTA ne rade, a da u medjuvremenu mora da se promeni 10 vlada da bi došao neko da proba to da reši (iako i njega onda miniraju ti isti koji su doveli do tog stanja), kada Srbija realno ima preko 1.2 miliona nezaposlenih (750.000 biro + 250.000 koji ne traže aktivno posao + 200.000 višak u javnom sektoru/državnim firmama), kada Srbija ima hronični deficit tekućeg plaćanja itd. itd. posao koji treba da se to sve sredi prevazilazi i mnogo, mnogo veće države od Srbije.

I to će biti duga i teška reforma, jer dira u interese razno raznih interesnih grupa koje koriste stanje već preko 20 godina da realizuju svoje (nelegalne) interese.