Šta je novo?

PDV na racunare 8% ili 20% ?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jel pdv na eksterne diskove trenutno 8 ili 20%.
Pitam jer bi da se pojačam sa jednim eksternim pa čisto da uštedim.

Ja da podelim iskustva kao neko ko je hteo da uvozi i to legalno:

Nemoguce. Ne zbog samog IT-a vec zbog celog aparata birokratije koji je u ovoj zemlji jedan od najvecih problema iz senke.

Sansa za Isplativost uvoza bilo cega, sto inace svugde u svetu mali privrednik ko od sale moze da pokrene, je u srbiji ravna nuli.

Elektricni uredjaj:

- prijava carine, i poreza, koriste ci se "kataloskim cenama" ukoliko je nema u "katalogu", cenu vrednosti odredjuje carinsko telo bez obzira sto je cena definisana u svetu. (ova stavka je otvorena za korupciju gde "nekima" to carinsko telo izmisli cenu od bukvalno 3 evra za realno 100 na papiru, dok "onim drugima" izmisli katalosku vrednost 250 evra za ono sto je realno 100 evra) komplikovanije mozete procitati u samom zakonu o carini, koji se nalazi online.

- atest uredjaja u zavodu za standardizaciju. OPET nema veze sto ceo svet priznaje atest proizvodjaca, to ne vazi za Srbiju. Ne samo da je potrebno taj uredjaj atestirati, i nekoliko komada bukvalno pokloniti drzavi, vec postoje jos tri formulara za "standardizovanje" i "opste mere sigurnosti" koji su tu stavljeni radi reda, eto da se namaknu pare, koje moras platiti veoma skupo. Jos ako si "onaj drugi" iz gornjeg teksta, nesto te skuplje izadje od "onog nekog"

sve ovo kad se sabere, sa sve PDV-om, dolazi se do cifre koja se ne isplati skoro ni Jevrosimovicu, nasem "IT vitezu" (sarkazam ovde) a kamoli nekome kome ne pokusavaju da spale kucu "bez razloga".

Ono sto svugde u svetu postoji - inicijativa malih privreda i privrednika da probiju uredjaj na trziste bez icije pomoci, gde je jedini problem SMISLITI STA to novo moze da bude, kod nas je svedeno na birokratiju koja sece takav potez u korenu.

A propos vecine pobrojanih problema, naleteh na konferenciju koja ce se odrzati za nesto vise od mesec dana - http://www.danas.rs/konferencije/ituvoz.970.html?cId=153 :

Da li Srbija kao država praktično blokira uvoz IT opreme kroz zahtev za posebno laboratorijsko testiranje opreme, i zašto se ne priznaju sertifikati za IT opremu koji važe za tržište EU? Koja je cena posebnih testiranja IT opreme i da li je zbog toga ogromna količina IT opreme prektično svih uvoznika IT opreme mesecima blokirana na carini?Hoće li posebno testiranje IT opreme i skupa procedura dovesti do dodatnog poskupljenja svih vrsta IT opreme u Srbiji? Koju štetu su već sada uvoznici IT opreme pretpreli zbog problema sa uvozom IT opreme i koliko će ta šteta biti uvećana povećanjem PDV na IT opremu? Koja je cena dodatnog laboratorijskog testiranja IT opreme po jednom modelu uređaja i zašto praktično sve evropske države ne zahtevaju posebno testiranje, već prihvataju EU standarde?

Ne testira se u Srbiji nista. To su samo fore da se uzme novac , jer to "testiranje" naravno nije besplatno. Roba se uzme stoji X dana, kada bi se drzala pola sata , onda bi svima bilo jasno da se nista ne testira, lupi se pecat i sve prolazi , jos jedan dokaz da se ne testira nista.

Znaci samo nacin da se uzme lova. Ja bih to Izjednacio sa ovim pljackanjem pod raznim mastovitim nazivima, kao Muzicki dinar, pa za SOKOJ, osim njih tu su i udruzenja tekstopisaca , ai ostalih kojima takodje ide novac, pa jos desetine izmisljenih nameta . Od toga Drzava nema nista, vec Pojedinci stavljaju novac u svoj dzep.

Da li ste primetili da mnogi imaju dilemu da li ce od N.G. biti povecan PDV na 20%? :s

Ja koliko sam primetio je da je cena diska od 4tb poskupela za 1500din od moje zadnje kupovine od pre 2 nedelje...znaci cene vec idu gore a tek koliko ce posle pdv :)

ima ona stara izreka: bahato, samo bahato!

Rešenje je jednostavno - ne kupovati onda.

Ja tako i radim godinama (što se tiče naših prodavaca). Jedini izuzetak pravim kad mi treba neka ''tehnika'' koja će sama sebe da isplati kroz neko dogledno vreme ili kad je nešto jeftinije (do 1000 dinara). Ovako, sve se saplićem da kupujem po naduvanim cenama.

Dosta preko oglasa, kad mi treba nešto. Delove za bajs, za komp, nešto treće... Kad god mogu, odem da pogledam lično. Evo, primer za bajs. Zadnji menjač (novija XT serija) u radnji košta oko 60e. Na oglasima u savršenom ili veeeoma dobrom stanju ide oko 25-30e. Garanciju na menjač možeš da zaboraviš npr, jer šta god da bude sa njim, biće fizički kvar koji ne podleže istoj. To je jedan primer, doduše, ne baš upotrebljiv za svakog, al' poenta je ista.
Isto je i sa drugim stvarima sa oglasa, bez obzira da l' bile nove - kupljene radi preprodaje ili starije. Ne pada mi na pamet da punim džepove pacijentima (primer u attachment-u).

PS: Ne kupujem stvari koje mi ne trebaju (tipa, imam 32'' TV i sad hoću da kupim 40'').

Prilozi

• tablice-comtrade-jevrosimovic.jpg
    tablice-comtrade-jevrosimovic.jpg
    79.3 KB · Pregleda: 234
Ово за главице лука ми делује класичан плаћени чланак да преплаши неупућен народ да "та куповина преко интернета, само једна велика превара".

Пази глупаву реченицу: "Pa šta... cela Srbija su prevaranti.... na tom sajtu 80 odsto su kvarni.... niko nije pošten. Uzmi pare i otkači se od mene više". :wall: И нису рекли који је сајт, па то генерално одмах може да се примени на све сајтове. Мислим да продавцима полако долази из дупета у главу да марже од 300% неће моћи да се одрже више, садa када може да се купује преко преко гране са нета.

Igoritza screwd the screwer :d

Prosto moram da vam napisem - Redovno kupujem pokvarene androide pa popravim i prodam, i ovo je vec na mesecnom nivou pojava. Jedan paket mesecno je nesto drugo unutra. Ranije sam imao deal sa postarom sada imam sondu - kamera na kablicu sa svetlancima a ima je i na DX-u za 30 dolara (kucajte Inspection camera koga zanima) . Sobzirom da moje pakete koje saljem ovi u posti redovno otvore i zatvore (nijedan vracen paket sa limunda ili KP nije bio u originalnom stanju) to isto radim i ja.

Sidjem u postu kupio naime Note 2 sa polomljenim ekranom, staklo samo. dogovor je bio 130 evra odnosno 14700 otkupnina. stigao paket katastrofa upakovan. Cuje se kako se "telefon" mlati levo desno po kutiji. Ubodem sondu unutra (ne treba vise od 1cm precnik) a unutra neka dugmetara. low-res je slika bila ali je valjda neki samsung onaj monoblok. Zamolim kolegu iz poste da me saceka i vratim se sa gomilom ikre i masti, od slave ostalo od šarana. Nije me mrzelo da ubacim sve to lepo u kutiju skoro 200 grama i prelepim selotejp i odbijem primanje paketa :) Bas bih voleo da vidim reakciju al i ovako u masti je lepa zamisao. A olos i prevarant nema mogucnost zalbe jer je hteo da prevari.

Za sondu odnosno probe camera predlazem svima koji cesto uzimaju pakete, ukoliko vam postar dozvoli pre podizanja paketa da ga "overite" ili ste u velikoj posti gde mozete da sednete sa paketom pre preuzimanja posto daju da se proveri tezina i velicina i slicno, kad vec nema otvaranja.

Haha :D
E neka si ga za*ebao svaka ti čast!

Mada nije smešno, da je bio neko drugi u pitanju taj prevarant bi se smejao...

Poslednja izmena:

ne ccckaj. Ja kad prodam nekom nesto i kad dobijem reklamaciju, ziv se polomim da vratim sve pare coveku jer me instinktivno dusa boli sto je neko dao pare za nesto sto nije hteo. Ovi sto sede gajbi i pakuju cigle i *******ce za po par hiljada imaju specijalno mesto u paklu zajedno sa piramidnim prodavcima i sibicarima

Yup, moguće. U petak mi zapao za oko jedan CPU, danas je skuplji za jednu crvenu.

@ Igoritza LOOOOL

Poslednja izmena:
Ово за главице лука ми делује класичан плаћени чланак да преплаши неупућен народ да "та куповина преко интернета, само једна велика превара".

Пази глупаву реченицу: "Pa šta... cela Srbija su prevaranti.... na tom sajtu 80 odsto su kvarni.... niko nije pošten. Uzmi pare i otkači se od mene više". :wall: И нису рекли који је сајт, па то генерално одмах може да се примени на све сајтове. Мислим да продавцима полако долази из дупета у главу да марже од 300% неће моћи да се одрже више, садa када може да се купује преко преко гране са нета.

Pa nije nemoguće, mene je isto lik zeznuo, poslao mi case za hard sa neodgovarajućim adapterom, koji nije radio ni sa drugim adapterom koji sam našao. Ništa nisam mogao da uradim, pošto je to koštalo nekih 1000din, osim da ga prijavim limundu, koji su ga doduše banovali.
Imaš par tema ovde o tim prevarama, to je sve masovnija pojava.

Igoritza screwd the screwer :d

Bravo care, iskusno, nema šta ;)

Да уствари свашта је могуће... сад кад видим Игорицино искуство. Мада и даље мислим да је чланак плаћен је курир тако зарађује паре. Као агенције за истраживање јавног мњења, поготово у политици, најпопуларнији је онај који их плаћа.

Ne preterujem. Ako mesecno kupim od 4-6 pokvarena telefona, 1 u kutiji otprilike je nesto levo. Zapravo cenim da prevaranti najvise vole da stave "pokvaren dobar telefon" jer narod nekontrolisano kupuje misleci da ce za par hiljada da dobije SGS3 i svi su elektricari i strucnjaci sa srafcigerom. Zato je na Limundo lose kupovati pokvarene a dobro prodavati ih jer cene telefona u neispravnom stanju dostizu samo par hiljada manje od regularnih polovnih.

Elem, to se odrazava na cinjenicu da danas nikako nije alternativa kupovati sa oglasa nasuprot skupoj tehnici zbog PDV-a. Kupio sam naj drugarici Huawei G300 gde je covek garantovao da je telefon sve vreme bio u silikonu. Jeste bio je u silikonu, a sve van silikona (obodi, ekran) prosli holokaust.

Verovatno je i jedno i drugo. I sam clanak je zasnovan na nekoj mogucoj prici, ali i "novinari" vole da pustaju masti na volju. Nije to samo Kurir, koji je svi valjda znamo kakva novina, nego pre nekoliko dana citam u Novostima, koje ipak vaze za neki bar jedan stepenik iznad ovih tresh novina.

Ceo clanak izmisljen , radi se o tome kako je navala na Madjarsko drzavljanstvo i pasos i to ne samo Madjari , vec i Srbi i ostali koji jos nemaju papire EU. Znaci tema je Istinita ali clanak izmisljen, tamo su cak i pomenuli neko verovatno Izmisljeno ime i prezime neke navodne Medicinske Sestre iz Sombora koja trazi Drzavljanstvo jer su njeni iz Bosne a bosna je bila deo AH monarhije itd.

Eto u tome se vidi da je clanak Izmisljen. Napisao sam im da su izmislili clanak , ali naravno to nisu hteli da objave kao komentar citalaca. Jer u cemu je stvar . Ovo stvarno postoji ali samo za one ciji su preci, i to da dokazu ziveli na teritoriji Kraljevine Madjarske do Oslobodjenja 1918 , i na teritoriji Okupirane Backe od strane Fasisticke Madjarske od 1941-1945. Ne ulazeci u to da jedan zakon se zasniva na Ilegalnim stvarima kao sto je Okupacija, teritorija BiH nikada nije bila deo Kraljevine Madjarske i kao takva nema nikakve veze sa ovim zakonom i na poreklu iz Bosne ne moze se dobiti Madjarski pasos. Zato se i zvala dvojna monarhija jer je bila formulisana kao Austrijsko Carstvo i Madjarsko kraljevstvo, a Bosna je bila svo vreme pod upravom Austrije u toj njihovoj podeli.

Eto kako Novinari izmisljaju clanke, a da ne znaju ni osnovne stvari. Tako i ovo clanak je moguc , ali verovatno izmisljen.

Tacno je da losi novinari i novine recikliraju istu pricu i po nekoliko puta. S obzirom na to da ovde postoje konkretna imena, a u pitanju je malo mesto, ova konkretna prica je verovatno istinita. Ali kad vidite inicijale, ili "citateljka Marija L. iz Beograda se javila redakciji", "citalac Marko S. iz Novog Sada nam se obratio", onda je jasno da je rec o isfabrikovanoj vesti.

Evo prvih rezultata poskupljenja...pre godinu i 2 meseca tada svez Altos Holiday special je kostao 54700., onda je vremenom cena padala, do skoro isti model (pre nedelju dana) je sa slabijom maticnom, ali malo unapredjenom grafikom, bio 49000...a od danas je 56100...7000 skocila cena za jednu gotovu konfu.

hard disk...bio 19.000 sada je 22.000+ jedna komponenta 3000din skuplja...

sad bas i ja gledam cene, pa ovi izgleda ne znaju sta je PDV, nego na bruto cenu delju, kakva sprdnja strasno

Cene su otišle za 11.1%, što i jeste skok sa 8% na 20%, R7 260X je bila 11.499din, a sada je 12.777din.

Pa ja sam moju 260x kupio za 15k a sad skoro 20k nekako mi tu ide i preko 30%.

Cene su skočile za ATI karte i pre Nove godine. Sada je PDV samo pogoršao situaciju.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno