amdpower
...on thin ice...
- Učlanjen(a)
- 27.09.2010
- Poena
- 325
Ja da podelim iskustva kao neko ko je hteo da uvozi i to legalno:
Nemoguce. Ne zbog samog IT-a vec zbog celog aparata birokratije koji je u ovoj zemlji jedan od najvecih problema iz senke.
Sansa za Isplativost uvoza bilo cega, sto inace svugde u svetu mali privrednik ko od sale moze da pokrene, je u srbiji ravna nuli.
Elektricni uredjaj:
- prijava carine, i poreza, koriste ci se "kataloskim cenama" ukoliko je nema u "katalogu", cenu vrednosti odredjuje carinsko telo bez obzira sto je cena definisana u svetu. (ova stavka je otvorena za korupciju gde "nekima" to carinsko telo izmisli cenu od bukvalno 3 evra za realno 100 na papiru, dok "onim drugima" izmisli katalosku vrednost 250 evra za ono sto je realno 100 evra) komplikovanije mozete procitati u samom zakonu o carini, koji se nalazi online.
- atest uredjaja u zavodu za standardizaciju. OPET nema veze sto ceo svet priznaje atest proizvodjaca, to ne vazi za Srbiju. Ne samo da je potrebno taj uredjaj atestirati, i nekoliko komada bukvalno pokloniti drzavi, vec postoje jos tri formulara za "standardizovanje" i "opste mere sigurnosti" koji su tu stavljeni radi reda, eto da se namaknu pare, koje moras platiti veoma skupo. Jos ako si "onaj drugi" iz gornjeg teksta, nesto te skuplje izadje od "onog nekog"
sve ovo kad se sabere, sa sve PDV-om, dolazi se do cifre koja se ne isplati skoro ni Jevrosimovicu, nasem "IT vitezu" (sarkazam ovde) a kamoli nekome kome ne pokusavaju da spale kucu "bez razloga".
Ono sto svugde u svetu postoji - inicijativa malih privreda i privrednika da probiju uredjaj na trziste bez icije pomoci, gde je jedini problem SMISLITI STA to novo moze da bude, kod nas je svedeno na birokratiju koja sece takav potez u korenu.
Da li Srbija kao država praktično blokira uvoz IT opreme kroz zahtev za posebno laboratorijsko testiranje opreme, i zašto se ne priznaju sertifikati za IT opremu koji važe za tržište EU? Koja je cena posebnih testiranja IT opreme i da li je zbog toga ogromna količina IT opreme prektično svih uvoznika IT opreme mesecima blokirana na carini?Hoće li posebno testiranje IT opreme i skupa procedura dovesti do dodatnog poskupljenja svih vrsta IT opreme u Srbiji? Koju štetu su već sada uvoznici IT opreme pretpreli zbog problema sa uvozom IT opreme i koliko će ta šteta biti uvećana povećanjem PDV na IT opremu? Koja je cena dodatnog laboratorijskog testiranja IT opreme po jednom modelu uređaja i zašto praktično sve evropske države ne zahtevaju posebno testiranje, već prihvataju EU standarde?
Ja koliko sam primetio je da je cena diska od 4tb poskupela za 1500din od moje zadnje kupovine od pre 2 nedelje...znaci cene vec idu gore a tek koliko ce posle pdv![]()
c c c c c
Ово за главице лука ми делује класичан плаћени чланак да преплаши неупућен народ да "та куповина преко интернета, само једна велика превара".
Пази глупаву реченицу: "Pa šta... cela Srbija su prevaranti.... na tom sajtu 80 odsto su kvarni.... niko nije pošten. Uzmi pare i otkači se od mene više". :wall: И нису рекли који је сајт, па то генерално одмах може да се примени на све сајтове. Мислим да продавцима полако долази из дупета у главу да марже од 300% неће моћи да се одрже више, садa када може да се купује преко преко гране са нета.
Igoritza screwd the screwer :d
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari