Šta je novo?

PDV na racunare 8% ili 20% ?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
"После повећања ПДВ-а на ИТ опрему, продавци очекују смањење продаје и до 20 одсто. Истовремено, држава од ПДВ-а очекује 2,5 пута више новца у буџету. "
Ko bre zaposljava te nesposobne(da ne kazem neku prikladniju rec) savetnike i ekonomiste u drzavnom aparatu?!

Kako ce ovi drugari sa KP sto donose robu iz Madjarske sad da se omaste jos bolje :D. I treba!

Pa ne sliva se samo kinta od PDVa IT opreme u kasu, tu je i riba :d. A ti iz Madjarske umesto da diluju to i zaradjuju ilegalno i svi srecni (osim drzave lopova), oni se prokurcili i digli cene, ratni profiteri. Pre koji dan pitao lika za neke cene, on mi dade identicne cene kao u BGD, gde ljudi placaju lokal u centru grada, radnike, carinu i sve poreze vezane za prodaju i uvoz. A on jos vraca uzima afu sebi, i daje mi cenu 3e jeftiniju nego u BGD.

Što se tiče razlike u ceni to će da ide na njihovu štetu, uopšte me ne interesuje, zato što kada sam ja poručivao cena je bila ta i zato sam i poručio.
Trebali su da onemoguće online poručivanje ako su menjali cene, ne bih ni poručio i svi bi bili srećni.
Ovako su mi podigli pritisak samo tako...

Koliko me secanje sluzi unazad 15 godina, tj od kad posedujem prvi racunar. Cesto je bila praksa na IT sceni da drzava menja namete posle nove godine. Bilo da spuste te iste namete par meseci pre novaka ili da traje jos od prosle i da ih opet podigne posle nove i tako u krug. Imaju oni tu neku racunicu sigurno.

И треба 200 % да буде. Ма уопште да се не продаје. Тако сте гласали зар не.

Nema veze sa novom godinom, ni sa pre ni sa posle, vec sa fiskalnom godinom koja se poklapa sa kalendarskom i decembrom kada se skupstina donosi Zakon o budžetu.

Kad smo vec kod toga zar ne bejahu oni izbori pokradeni?:-devil-: Sta li bi sa onim dzakovima sto su danasnji potpredsednik i predsednik nosali unaokolo...

Koza čuvala kupus...:-devil-:

Pa dobro logicno da je vezana fiskalna sa kalendarskom. Da'l sa najavom povecanja poreza poteraju vecu prodaju pred kraj godine pa malo izvuku trenutnu fiskalnu il sta god da rade. Bitno da neka praksa postoji.

Ko bre glasao? Probao sam pre 10 godina video da znam da zaokruzim i to je to. :D

Sto se tice dzakova,dokazano je da su iznoseni posle prebrojavanja i da nije bilo kradje.
Tako se manipulise glupim narodom,liderom u Evropi.

PS:Gde su bre ti madjari po Kupindu,cene komponenti vece nego u E... .

Samo da potpišem i ja sve što je Raganrok pisao uz jedan malo kraći zaključak - ovde SAMO treba da prestane da se krade i ova zemlja bi drastično krenula napred. Pod krađom, osim direktnim nameštanjima tendera i naduvanim javnim nabavkama, podrazumevam i da idete na posao u državnu slubu od 10 do 2 i ne radite ništa, a primate platu. Zauzdati troškove u budžetu i ne treba ništa više da urade, ali...

Što se tiče cena u IT, nisam baš nešto pratio komponente ovih meseci, jesu već počeli sa dizanjem cena?

Pa dobro logicno da je vezana fiskalna sa kalendarskom. Da'l sa najavom povecanja poreza poteraju vecu prodaju pred kraj godine pa malo izvuku trenutnu fiskalnu il sta god da rade. Bitno da neka praksa postoji.

Ko bre glasao? Probao sam pre 10 godina video da znam da zaokruzim i to je to. :D
Nije logicno , nego je tako odredjeno nasim zakonom.
U mnogim drugima zemljama nema veze fiskalna sa kalendarskom odnosno pocinju i zavrsavaju se sa razlicitim datumima.

Imao li insajdera u Altiju da znamo kad ce dici cene?
Ja sam planirao neki apgrejd pre nove godine.

Meni se cini da svaka vlada resi da poveca PDV, ne bi li namakla mao para za trosadjije. I onda kad shvate sta su uradili, brz. bolje vracaj/ukidaj. Kada racunar bude veca spoljna opasnost od aviona i kada politicari to shvate, imacemo i podsticaje za kupovinu :) ....a tada ce biti kasno.

Politicari nikada nece razumeti racunare. Racunar ne mozes da slazes, obmanes, sarmiras i pricas mu bajke ne bi li recimo program proradio. Ne uklapaju im se racunari u zivotnu filozofiju. Ionako je to do skoro bila djavolja sprava.

Ja da podelim iskustva kao neko ko je hteo da uvozi i to legalno:

Nemoguce. Ne zbog samog IT-a vec zbog celog aparata birokratije koji je u ovoj zemlji jedan od najvecih problema iz senke.

Sansa za Isplativost uvoza bilo cega, sto inace svugde u svetu mali privrednik ko od sale moze da pokrene, je u srbiji ravna nuli.

Elektricni uredjaj:

- prijava carine, i poreza, koriste ci se "kataloskim cenama" ukoliko je nema u "katalogu", cenu vrednosti odredjuje carinsko telo bez obzira sto je cena definisana u svetu. (ova stavka je otvorena za korupciju gde "nekima" to carinsko telo izmisli cenu od bukvalno 3 evra za realno 100 na papiru, dok "onim drugima" izmisli katalosku vrednost 250 evra za ono sto je realno 100 evra) komplikovanije mozete procitati u samom zakonu o carini, koji se nalazi online.

- atest uredjaja u zavodu za standardizaciju. OPET nema veze sto ceo svet priznaje atest proizvodjaca, to ne vazi za Srbiju. Ne samo da je potrebno taj uredjaj atestirati, i nekoliko komada bukvalno pokloniti drzavi, vec postoje jos tri formulara za "standardizovanje" i "opste mere sigurnosti" koji su tu stavljeni radi reda, eto da se namaknu pare, koje moras platiti veoma skupo. Jos ako si "onaj drugi" iz gornjeg teksta, nesto te skuplje izadje od "onog nekog"

sve ovo kad se sabere, sa sve PDV-om, dolazi se do cifre koja se ne isplati skoro ni Jevrosimovicu, nasem "IT vitezu" (sarkazam ovde) a kamoli nekome kome ne pokusavaju da spale kucu "bez razloga".

Ono sto svugde u svetu postoji - inicijativa malih privreda i privrednika da probiju uredjaj na trziste bez icije pomoci, gde je jedini problem SMISLITI STA to novo moze da bude, kod nas je svedeno na birokratiju koja sece takav potez u korenu.

off:
Na kraju krajeva, ostavicu ovde proces vadjenja nove licne karte na osnovu izgubljene u srbiji i Norveskoj:

SRBIJA:

salter 1 - izvod iz maticne knjige rodjenih
salter 2 - potvrda o drzavljanstvu (koju automatski ponistava BILO KOJI VAZECI dokument poput pasosa, zdravstvene, i cinjice da mogu jednostavno da te provere preko maticnog za 10 sekundi, al hej - zasto da se ne uzme 1000 din ? )
salter 3 - dokaz o uplati troskova vadjenja nove licne karte (koja je u suprotnosti sa ustavom jer si ti fakticki nateran da je imas, te krsi osnovno pravo slobodnog kretanja)
salter 4 - predavanje svega toga
salter 5 - preuzimanje svega toga

sa benzinom u zavisnosti gde ste, ukupni troskovi su otprilike oko 50 evra za nesto sto si primoran da moras da obavis suprotno ustavu

NORVESKA:

sednes za komp. uneses svoj PIN/Maticni u sajt vladine sluzbe, uz napomenu da si izgubio licnu. radnik drzavne poste ti, istog dana, bez ikakve nadoknade uz jedan potpis, na kucnu adresu isporucuje dokument besplatno uz uvid bilo kog drugog dokumenta sa slikom da si to ti. Pare ne placas, jer si platio kroz porez, za nesto sto drzava trazi od tebe, a ne ti od nje.

Ceo civilizovani svet umanjuje birokraitju osim EU. Evropska unija kojoj "toliko tezimo" ima inicijativu da se "sve zivo atestira, proveri, izmeri, standardizuje" sto jednostavno NE MOZE u zemlji sa prosecnom platom od 230 evra. Ne pokrecem politicku pricu, nisam defakto protiv evropske unije ali ne mogu da predjem preko toliko birokratije, inicijalno *****skog principa PDV-a i cinjenice da se kroz proizvodjac-krajnji potrosac obrne papira za jednu celu rolnu klozetske upotrebe. I mali Krsta sa Jejla umesto da uvidi to i uvede neki revolucionarni potez nalik na ameriku u kojoj je ucio (privremeni "hold" PDV-a sa uskladjivanjem za uvoz izvoz i koriscenje privremenog pricipa income-sales tax, zakoni koji omogucuju dodatak srpskoj privredi, poljoprivredi) on udari na poreze. Ja nisam moro da idem na Jejl da bi znao da ce porasti budzet asko se dignu porezi, do mojega! I jos ingeniozni Krsta digne poreze na nematerijalne usluge - IT i hotelijerstvo ... bez obzira sta je u medjuvremenu skapirao i promenio, napravio je Epic fail i pokazao da je strucnjak reda ispod Zike vukovica, seljaka sa livade.

Poslednja izmena od urednika:
Osnovni problem je sto nema akcije, ovo je tiha agresija na sve nas koja traje vec godinama. Ali ni ova kap nece preliti casu pa da se formira "IT stranka" (ili decija oprema stranka) koja bi mogla da ima bilo kakvog uticaja na vlast, makar da im kaze - e ovo se ovako ne radi.

"Sve će to narod pozlatiti...":S:

džeksone , da li si mislio na Žiku Obretkovića, genijalnog umetnika iz Beograda ?

Znaš kako, čovek možda nije izučio neke visoke škole, ali glup nije.
I tužno je slušati ovako nešto, kako su vlasti od komunista pa na ovamo sistematski uništavale seljaka...

Ako ovde ima neki advokat, da li mozemo REFERENDUMOM da sprecimo izmenu Zakona o porezu na dodatu vrednost?

Znaci 100.000 potpisa gradjana koji bi se izjasnjavali protiv skoka 8% na 10% i veceg oporezivanja PC racunara?

Gledam Svajcarce i njihovu direktnu demokratiju, i prosto mi zao sto mi propadamo kao nacija i nemamo takve mehanizme da kontrolisemo politicare

Nema nikakve vajde od toga, i mi na Kosmetu smo se na referendumu izjasnili da nećemo šiptarske institucije (99.9% ljudi se izjasnilo protiv formiranja istih), pa će i pored toga da ih formiraju i ugase srpske i time direktno da pogaze ustav. Briga političare šta narod želi.

Ako ovde ima neki advokat, da li mozemo REFERENDUMOM da sprecimo izmenu Zakona o porezu na dodatu vrednost?

Znaci 100.000 potpisa gradjana koji bi se izjasnjavali protiv skoka 8% na 10% i veceg oporezivanja PC racunara?

Gledam Svajcarce i njihovu direktnu demokratiju, i prosto mi zao sto mi propadamo kao nacija i nemamo takve mehanizme da kontrolisemo politicare

DOBRA IDEJA
I nije nase da tumacimo sta ce biti ili nece, vec kao gradjani, u demokratskom drustvu, objaviti svoj stav.
SAMO NAPRED

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno