Šta je novo?

PaySend

• Like
Reagovanja: uji
To je sveža vest. Bilo je reči ranije da se sastanči u Tirani povodom toga, ali ništa određeno (kao, postoji volja za ZB, može, a i ne mora da bude). Sada vidim da je potvrđeno, a već je poznat i datum.

Pre otvaranja šampanjca i slavlja valja pročitati ceo tekst. Ključni deo:

Strahinja Subotić, programski direktor u Centru za evropske politike, potvrđuje za Bloomberg Adriju da je korist višestruka. Ali on smatra da treba biti oprezan po pitanju datuma pristupanju SEPA zoni, navodeći da je odlazeći komesar za pristupanje EU 1. januar najavio kao mogućnost, ako određeni uslovi budu ispunjeni.

"Srbija jeste ostvarila pomake na tom planu, ali su problem druge države koje zaostaju. Čini se da je nerealno očekivati da će ceo region pristupiti 1. januara. Teško da će i Srbija uspeti do tada da uskladi sve propise, počev od Zakona o deviznom poslovanju i niza drugih koji se odnose na bankarski i poreski sistem", kaže Subotić i podseća da se ideja oko SEPA spominje još od Evropskog investicionog plana 2020. i niko se od tada time nije bavio.

Danas (25. maj 2024. godine) stupa na snagu "Plan rasta za Zapadni Balkan", posle okruglo 200 dana (toliko o brzini, kao i šarlatanskom odnosu, EU političara i njene administracije) od njegove prve najave (8. novembar 2023. godine).

Više o tome u ovoj vesti od juče:

U sklopu gore spomenutog plana je i prisupanje zemalja Zapadnog Balkana SEPA (Single Euro Payments Area), najkasnije od 1. januara 2025. godine.

Naravno preduslov svih delova Plana rasta je da se u zemljama budućim članicama, a po oceni EU, postoji vladavina prava. Jedan od glavnih krajnjih ciljeva (na dugom štapu) tog plana je i punopravno članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EEA (European Economic Area), ali kroz fazno pristupanje.

Vezano za banarske usluge o kojima ovde diskutujemo (PaySend, Revolut i slične), kojima većina država čanica EEA ima pristup, mislim da onaj ko želi da istim ima pristup najbolje da postane stanovnik EU jer će od čekanja na Zapadnom Balkanu dočekati penziju. Čak i da neke od država Zapadnog Balkana postanu članice SEPA do 1. januara 2025. godine, veliki je znak pitanja da li će nam omogućiti puni pristup finansijskim institucijama na teritoriji EEA. Koliko znam, puni pristup (sa slanjem fizičkih platnih kartica na adrese korisnika) se odobrava samo članicama EEA. Ako grešim, neka me neko slobodno ispravi konkretnim dokazima.

Inače, SEPA je samo deo EEA.

Biće ovo dugo putovanje u Jevropu, ko doživi.

Poslednja izmena:
Za početak, meni će biti dovoljna mogućnost SEPA transfera umesto Swift.

• Like
Reagovanja: uji
Ljudi trebalo bi da uplatim depozit Grku preko mypos da li neko zna kako funkcioniste isti? On je meni poslao link mypos.com u produzetku sa njegovim imenom ali kada unesem podatke sa kartice stoji invalid card. Probao sa dve kartice, obe su mastercard. U cemu je problem?

Mts banka radi posao, neko je spominjao da ne radi?
Za slanje na karticu nije problem. Primanje je specifično, pošto je sistem mts banke uplate registovao kao potrošnju pa ne znam da li su i to u međuvremenu promenili. Svakako ručno knjiže i pošto nemaju instant transfer za Master kartice, onda se čeka nedelju dana. Jedino ga podržavaju na Visa internet, ali čeka se knjiženje još 2 radna dana.

Da li je neko slao iz EU na nase kartice, konkretno AIK MC?
Izgleda mi mnogo jeftinije od WU, ali mi je nesto sumnjivo samim tim da je samo 1.5e fee

@alfaunits slao sam sebi 5€ sa Visa Classic za fizičko lice na svoju Visa Business i stiglo je odmah, samo je banka proknjižila sutradan ujutru. Fee je 1% preko 150€, a uz registraciju sa referalom je prvi transfer besplatan.

Da li je neko slao iz EU na nase kartice, konkretno AIK MC?
Izgleda mi mnogo jeftinije od WU, ali mi je nesto sumnjivo samim tim da je samo 1.5e fee
Provizija kod PaySend-a zavisi iz koje u koju državu se prebacuje novac, tako da nemoj da te čude različite provizije. Ako piše da je provizija 1,5 EUR, onda je zaista 1,5 EUR.

@magnetic i to je to, nece biti neke konverzije kod MCa, ako se za obe valute bira EUR, nece banka nesto naplatiti? Jel' se traze potpisi ili se samo knjizi?

@uji iz EU ka Srbiji?
Ja sam u DE/IR, saljem bih svojima zbog poreza.

Mutjak... moj ACC je irski, ne nemacki, i tada je provizija 1% :)
Izem ti free market :D

Pošaljem pare i potvrđeno stignu na odredište ali mi nije skinulo sa računa.
Ima li neko isto iskustvo? Kod mene se desilo sa mastercardom mts/poštanske banke.
Skinuće ih oni na kraju naravno, bilo za sat vremena ili za par dana, samo me nervira što mi daju lažnu nadu :)

Zanimljiva informacija, a vezano za Paysend, je da se iz USA može poslati novac samo ka Sloveniji od svih država nastalih raspadom SFRJ.

Nema vise 1.5e fixno ka Srbiji iz Nemacke :(

Ne samo iz Nemačke, nego kad god se preko PaySend-a šalju EUR iz bilo koje zemlje u bilo koju zemlju, pa čak iz iste u istu, provizija je 0,99% za iznose preko 150 EUR, a za manje 1,5 EUR.
Bilo je 1.5e DE ka RS.
Tako kazu ovde ljudi ali meni je stajalo 1% kad dodjem do kraja iako je lagalo 1.5e na pocetku (do skora) na 5000e.

da li vam radi promo code 10MFAMILY
htedoh da probam slanje posto nude 2 free slanja ali ne da i dalje naplacuje 1.5 evra

Important bits:

• Promo code expires February 17th 2025
  • No minimum sending amount - send as much or as little as you like!
  • Open to everyone - whether you’re new to Paysend or a long-time customer.

da li vam radi promo code 10MFAMILY
htedoh da probam slanje posto nude 2 free slanja ali ne da i dalje naplacuje 1.5 evra

Important bits:

• Promo code expires February 17th 2025
  • No minimum sending amount - send as much or as little as you like!
  • Open to everyone - whether you’re new to Paysend or a long-time customer.
"Radi" ali nista ne uradi :)

Gde nadje opet 1.5e? Probaj 500e da posaljes i odi do zadnjeg ekrana i biraj SEPA placanje. Sta ti pokaze tu?

a ti si onaj stari alfi ;-))) radi i kod mene al nista ne uradi ... ma tek instalirao i hteo da ga probam
taj deo oko fees sam razumeo .,, do 150 evra ide 1,5 evro posle ide 1%
alfi ;) kamo srece da ovi moji stranci salju tako lako kao ti ;-))

a ti si onaj stari alfi ;-))) radi i kod mene al nista ne uradi ... ma tek instalirao i hteo da ga probam
taj deo oko fees sam razumeo .,, do 150 evra ide 1,5 evro posle ide 1%
alfi ;) kamo srece da ovi moji stranci salju tako lako kao ti ;-))
Ja sam MoneyGram, WU (iz DE) i Ria iskoristio da po jednom besplatno posaljem mojima po 5k. Posle se uopste ne isplati (pa saljem sa irskog WU naloga gde je jos uvek iole prihvatljivo)
Remitly ne znam kako da pokupe.. AIK ne znaju uopste o cemu pricam :)

PaySend sam hteo da probam (ali tek od skora imam nemacku karticu i do sada nije bilo isplativo iz Irske 1%).. i oni izgleda sredili bug ;)

Da mi treba 150e da saljem PaySend bi koristio jer za 1.5e da nema cimanja.. milina bi bila.
Ali meni treba sav visak da posaljem jer mi se u DE ne isplati uopste da drzim ista.

Evo ja da prenesem svoje iskustvo. Prebacio sam 150 eur za depozit za letovanje u Grčkoj i to kao SEPA transfer ali me je to kostalo 162,75 eur. PS je skinuo 1,5 eur ali je Intesa skinula ostatak po ko zna kom osnovu. Odvojeni devizni racun sa evrima na njemu i zasebnom karticom koja služi samo za taj račun. Nije mi bas najasnije, jedino sto je komforno.

@Karudijan uvećana razlika od 6-7% na ime rezervacije vratiće ti se nakon knjiženja 151.50€.

Slao sam pre nekoliko godina preko paysenda nekom grku novac medjutim zaboravio sam proceduru. Kad udjem u paysend i izaberem grcku izlazi mi opcija to sepa bank account gde treba da ukucam iban i ime i prezima vlasnika. Stoji da ce provizija biti 1.50e da li je to to ili ima jos nekih skrivenih troskova?

Grkinja kojoj bi trebalo da posaljem poslala mi je iban, swift i ime i prezime.

@daca96 jedino ako šalješ preko 150€ pa tada bude 1% od iznosa, inače sve drugo je do banke (autokonverzija po kursu banke ako je dinarska kartica i/ili provizija na provlačenje kartice u inostranstvu).

Vrh Dno