Šta je novo?

PayPal - RADI AmEx!

Ajde da dodam i ja malo svoja iskustva
Na ebay-u sam vec 5 godina i kupovao sam razne stvari od HP mernih instrumenata do decijih igracaka. Imam preko 100 zavrsenih aukcija a od toga 88 potvrdjenih. Samo u jednom slucaju nisam dobio robu iako sam platio (oko $60, neki deo za alatnu masinu). Nisu pomogli ni emailovi ni direktan kontakt telefonom-niko nije podizao slusalicu. Cudi me jer je prodavac profesionalac; imao je predo 32000 potvrdjenih prodaja...

Moja iskustva su uglavnom pozitivna a nabavljao sam robu iz USA, Nemacke i UK.
Kako je ukinut BidPay, slanje novca u USA se strasno zakomplikovao. Izvuci od amerikanca njegov bank account je mission impossible; vecina njih ne razlikuje bank account od broja kreditne kartice i odmah misle da hoces da ih prevaris i izvuces taj podatak! Cak i neke svoje prijatelje Srbe u USA nisam ubedio da apsolutno nista ne mogu da uradim sa njihovim bank accountom (osim da im posaljem pare :) )!

U Evropi je sasvim druga situacija, svako ti odmah posalje Bank Account pa lepo odradis deviznu doznaku; jedino prodavca zamolis da ti napravi nekakav Invoice pa makar glasilo na fizicko lice. Enlezi su malo zaguljeni pa tu treba biti oprezan i postaviti pitanje da li prihvataju bank transver pre nego sto se biduje!

Sve osim USPS, Deutsche Post ili Royal Mail, je bacanje para. Obicno trazim da se roba osigura i nema problema. Mada moram da priznam da su mi stizali HP instrumenti lakse osteceni zabog "bahatog" ponasanja sluzbenika posta. Paketi se bacaju, pa ako roba nije dobro zasticena moze doci do ostecenja. Obavezno navedite da se zalepi nalepnica "lomljiva roba".
Mogu da pohvalim postu i carinarnicu u Novom Sadu, sa kojima nikad nisam imao ozbiljnijih problema. Sve se odradi korektno, brzo i po propisima.
Vecina uvoza je isla na pravno lice; zbog vrste robe pa je tu spedicija obavezna. Od prosle godine posta ima svoju spediciju koja nije preskupa i brzo resava sve poslove (za jedan dan se roba ocarini i sutradan je mozes podici).

U slucaju da kupujete neku opremu, obavezno trazite da se bezbedno i profesonalno zapakuje (na palete) i trazite da vam naplate tu uslugu (ako nije besplatna). Bolje da platite 50-100eur pakovanje nego da vam stigne polomljen i upropasten uredjaj, koji ste mozda "bagatelno" platili (sopstveno iskustvo).

Na kraju, na eBay-u se stvarno mogu naci kvalitetne i jeftine stvari. Ako se covek nameraci da nesto kupi, treba vrebati priliku mozda i mesecima. Secam se aukcija koje su zavrsene za smesnu svotu, dok je ta ista roba dan kasnije ili ranije prodata po dva-tri puta visoj ceni. Zasto, niko to nezna. Kako godine prolaze ebay je sve skuplji, neke cene su otisle i dva puta u odnosu na pre par godina. Sada dominiraju trgovci koju drze cene.

Jedan savet za bidovanje, uvek dajete svoju maksimalnu ponudu u zadnjih 10sec. tako da prvi konkurent nema vremena da update-svoju. Nema svrhe davati ponudu satima ranije a kamoli preganjati se sa nekim i bezveze dizati vrednost robe!

O pokusajima prevara nisam hteo da pricam; ako nekog zanima neka mi se javi pa cu preneti svoju iskusta a bilo ih je podosta!

Istripovao sam se da je ovaj post napisan pre 5 godina :D

Prvo, paypal radi ovde odavno, koristio sam ga josh pre 4 godine sa Visom Virtuon, a vec dve godine imam 3 razlichite kartice koje rade na paypalu, i prebacivanje para preko banke nikako ne preporuchujem. Ne zbog prevare, vec zato shto je to toliko smaranje da ne bih ni koristio ebay da sam ogranichen na to. Evo trenutno sam u procesu placanja za neke gluposti iz nemachke (nemci su budale, ne koriste paypal i jedva znaju engleski), vec dve nedelje su proshle od kraja aukcije, pare josh nisu legle tamo na rachun jer nisam mogao debilnom nemcu da objasnim da mi treba IBAN, pa se ne javlja po 5 dana, pa mi pishe sve na nemachkom shto moram da prevodim, umesto da sam platio pre dve nedelje paypalom, roba bi mi vec stigla. I ovo je treci put da radim preko banke, svaki put je to trajalo bar 10 dana dok sam uspeo uoshte da platim. Na sve to, ti morash da dash banci 30e kao osiguranje, pa makar roba koshtala 5e, i tamo ti banka uzme 5-6e, i ova banka ovde 5-6e. I ono shto ostane od 30e, oni ti vracaju za mesec dana. Znachi ako bi ja sam hteo da platim 10 paketa sa glupostima po 10e, morao bih da dam 400e kesha, od chega bi 100e bile provizije samo. Ludost i totalno neupotrebljivo pored paypala.

Jedan savet za bidovanje, uvek dajete svoju maksimalnu ponudu u zadnjih 10sec. tako da prvi konkurent nema vremena da update-svoju. Nema svrhe davati ponudu satima ranije a kamoli preganjati se sa nekim i bezveze dizati vrednost robe!

To nije bash dobar nachin, jer se obichno desi da je neko od biddera stavio maximum bid pa ce ebay za njega podici cifru a ti izgubiti aukciju. Najsigurniji nachin da dobijesh ono shto hocesh je da prvo ispratish par aukcija za tu robu i vidish kako se krece cena, a onda razmislish koliko bi maksimalno dao za to uzimajuci u obzir cenu u drugim aukcijama (i rachunajuci ostale dazbine) pa lepo upishesh tu cifru odmah, i ne mislish dok se aukcija ne zavrshi. Ebay ce dizati cenu za tebe i dobicesh robu ako ju je uopshte moguce dobiti po toj ceni. Tako budesh strpljiv mesec ili par kao shto si rekao, i uglavnom dobijash robu za smeshno nisku cenu.

Shto se tiche prevara, treba ti mozda mesec dana da ih provalish sve, jer jednostavno je potrebno da znash kako funkcionishe ebay. Stavi se u polozaj kako bi ti prevario druge i lako cesh provaliti kakve je prevare moguce izvesti. U principu, sve prevare se svode na dve stvari:
1. Nepaznja, odnosno nechitanje aukcije u celosti, jer uvek negde moze da pishe "ovo je fotografija/kutija proizvoda, ne sam proizvod" iako po ostatku teksta ili brzom chitanju deluje kao da je sve ok.
2. Mali broj feedbacka gde su svi od jednog choveka, svi proshli kupci imaju 0 feedbacka, ili imaju chudna imena bez smisla tipa "fdsdf" itd.

U svakom sluchaju, mnogo je teshko napraviti prevaru preko ebaya, pogotovo ako zivish u nekoj vecoj zemlji. Ja poshto imam dosta feedbacka i 100% su pozitivni, i seller sam duze vreme, mogao bih da napravim prevaru i uzmem 100k dolara za 15 dana, pa pored toga shto bi mi ubili ebay i paypal account, i ne bi vishe mogao da koristim svoje ime, adresu, ni kreditne kartice vishe nikada kod njih :), nema shanse ni da bi bio siguran da ostanem u zemlji posle toga, pa tu kombinaciju chuvam kad dobijem green card na lutriji :D

Poslednja izmena:
...da mi treba IBAN...

Paypal sam jednom koristio, sa Virtuon karticim daleke 2002 godine, dok mi nisu zatrazili verifikaciju i potvrdu adrese... Kada bude Srbija zvanicno na spisku, odmah cu ponovo otvoriti nalog na Paypal-u. Sto se tice devizne doznake, tacno, banka trazi da ostavis depozit od 25e po placanju, ali za vecinu evropskih banaka ukupni troskovi iznosi od 2-5e.

...To nije bash dobar nachin, ...
Ne bih bas rekao, no svako ima svoju filozofiju. Ja ipak nevolim da otkrivam sve "karte" pre kraja aukcije. Uglavnom moje pravilo vazi kada se kupuju skuplje stvari, a zapravo tu se moze i najvise ustedeti. Nedavno sam kupio "pick & place" mashinu za 5150e, a cija trzisna vrednost iznosi oko15000e. Cutao sam do kraja, a 30sec, pre kraja cena je bila oko 2500e. Moj prvi protivnik je dao max. cenu oko 5140e (mislim da je automatski bid bio na 10e) a ja sam dao nekih 5233e (uvek lupim neku neokruglu cifru :D ). Da sam odmah dao svoju max. ponudu nebih je kupio ni za 7-8000e! No, nejedared sam "izvisio" zbog sporog interneta koji ne stigne da registruje tvoju cenu :mad:
Kada kupujem robu u evropi, prvo je oznacim na pracenje, pa se ulogujem preko americkog servera u moj nalog i odande bidujem, mnogo brze ide refres aukcije. U Evropi mnogi koriste ovaj moj sistem, pa se server "zagusi" u poslednjih 10-20sec.

...Shto se tiche prevara...
Mislio sam na prevare tipa, "second chanse offer"; obicno se pravim naivan i komuniciram sa prevarantom dokle mi ne otkrije svoj nalog u banci, ili telefon i adresu, a onda mu iznenada javim da sam se setio da imam rodjake u tom gradu i da batalimo "paypal" i ostale bankarske "gluposti" i da ce ga ovih dana posetiti moja rodbina sa kes parama...:d...a usput kompletnu komunikaciju prijavim ebay-u. Za svaki slucaj ipak pitam seller-a da li mi je mozda uputio tu opciju i to preko my ebay naloga gde je neuspela aukcija na spisku.
Karakteristicno je za prevarante da su jako komunikativni (od pravog prodavca nemozes izvuci dve recenice), i nude bezboj garancija...to ti je odmah sumnjivo i lako ih otkrivas. Kako napredujes sa brojem potvrdjenh aukcija, broj takvih pokusaja je sve manji.

Na kraju, jednom mi se desilo da je seller poslao robu a da je jos nisam stigao platiti (eh sta znaci 100% positive feedback).

Jedna mala caka: ako hocete da proverite koliko je maximalna ponuda konkurenta, bidujte robu na neki neverovatni iznos, recimo na $10000, pogledajte na kojoj se vrednosti zaustavio automatski bid i odmah sa svog naloga povucite bid sa obrazlozenjem da je pogresno uneta vrednost ($10000 umesto $100.00 sto vam se i moze desiti ako umesto tacke stavite zarez :d ). Retko to koristim i to sa "pasivnog" naloga, koga onda nekoristim u aukciji!

Nove vesti od Paypa-a POTREBNA POMOC !!!

Poslednji odgovor koji sam dobio od PayPal-a , a povodom mog zaljenja da jos jedino Srbija i par zemelja nisu na listi, glasi ovako:

Dear Mr. Gudelj,

I appreciate that you have contacted us before about new countries added
to the PayPal family.

In order to assist you, we recommend that you contact us by telephone at
00 353 1 436 XXXX and we will be more than happy to clarify the matter
with you.

For future reference, our contact information is also located on the
PayPal website. Just click the 'Contact Us' link on any PayPal webpage

Please let me know if you need further assistance

Sincerely,
Victor
Resolution Services Department
PayPal, an eBay Company

Budici da meni ne ide bas najblje konverzija engl. , ako je neko voljan da pozove umesto mene, neka se javi, dacu mu account za net2phone...
Buduci da sam sa njima vec duze vreme u prepisci, vise mi ne salju odgovor tipa TEMPLATE

Paypal sam jednom koristio, sa Virtuon karticim daleke 2002 godine, dok mi nisu zatrazili verifikaciju i potvrdu adrese... Kada bude Srbija zvanicno na spisku, odmah cu ponovo otvoriti nalog na Paypal-u. Sto se tice devizne doznake, tacno, banka trazi da ostavis depozit od 25e po placanju, ali za vecinu evropskih banaka ukupni troskovi iznosi od 2-5e.

Izgleda da si zaboravio shta znachi placanje paypalom. Shta ako u roku od mesec dana naruchum 30 paketa ? Treba da zarobim 900e samo zato shto nashe banke nemaju pojma koliko koja strana uzima proviziju ? I zashto bih uopshte placao tu proviziju ? I zashto bih se cimao do banke i chekao 5 dana dok se ta transakcija izvrshi ? Da bi platio paypalom, kliknesh pay now, ulogujesh se na paypal i kliknesh pay. I pored svega toga, pare su ti preko paypala 100% sigurne, dok preko banke ovaj uvek moze da kaze nisam ni dobio pare, i ne mozesh mu nishta. Zato vecina i ne prihvata bank transfer ili western union..

Ne bih bas rekao, no svako ima svoju filozofiju. Ja ipak nevolim da otkrivam sve "karte" pre kraja aukcije. Uglavnom moje pravilo vazi kada se kupuju skuplje stvari, a zapravo tu se moze i najvise ustedeti. Nedavno sam kupio "pick & place" mashinu za 5150e, a cija trzisna vrednost iznosi oko15000e. Cutao sam do kraja, a 30sec, pre kraja cena je bila oko 2500e. Moj prvi protivnik je dao max. cenu oko 5140e (mislim da je automatski bid bio na 10e) a ja sam dao nekih 5233e (uvek lupim neku neokruglu cifru :D ). Da sam odmah dao svoju max. ponudu nebih je kupio ni za 7-8000e! No, nejedared sam "izvisio" zbog sporog interneta koji ne stigne da registruje tvoju cenu :mad:
Kada kupujem robu u evropi, prvo je oznacim na pracenje, pa se ulogujem preko americkog servera u moj nalog i odande bidujem, mnogo brze ide refres aukcije. U Evropi mnogi koriste ovaj moj sistem, pa se server "zagusi" u poslednjih 10-20sec.

Ja sam tako isto radio prvih par godina, ali sam onda provalio da nema svrhe. Shta da si u poslednjih 5 sekundi stavio 5140e, a neko je vec stavio max bid na 5200 ? Izgubio bi tu mashinu. A da si u startu stavio 8k (ako uzmemo da je to isplativa cifra u odnosu na 15.000e), isto bi je dobio za 5140, ali bi bio siguran da cesh je dobiti za one pare koliko si voljan da dash, i ne bi uopshte morao da mislish na tu aukciju.

Mislio sam na prevare tipa, "second chanse offer"; obicno se pravim naivan i komuniciram sa prevarantom dokle mi ne otkrije svoj nalog u banci, ili telefon i adresu, a onda mu iznenada javim da sam se setio da imam rodjake u tom gradu i da batalimo "paypal" i ostale bankarske "gluposti" i da ce ga ovih dana posetiti moja rodbina sa kes parama...:d...a usput kompletnu komunikaciju prijavim ebay-u. Za svaki slucaj ipak pitam seller-a da li mi je mozda uputio tu opciju i to preko my ebay naloga gde je neuspela aukcija na spisku.
Karakteristicno je za prevarante da su jako komunikativni (od pravog prodavca nemozes izvuci dve recenice), i nude bezboj garancija...to ti je odmah sumnjivo i lako ih otkrivas. Kako napredujes sa brojem potvrdjenh aukcija, broj takvih pokusaja je sve manji.

Uopshte ne znam na kakve ti prevarante mislish i zashto si uopshte komunicirao sa njima ? Ja prevaranta provalim za dve sekunde, i
uopshte ne ulazim u posao sa njim...

Na kraju, jednom mi se desilo da je seller poslao robu a da je jos nisam stigao platiti (eh sta znaci 100% positive feedback).

Meni se to desilo vishe puta, i to za ne tako jeftinu robu..

Poslednji odgovor koji sam dobio od PayPal-a , a povodom mog zaljenja da jos jedino Srbija i par zemelja nisu na listi, glasi ovako:

Dear Mr. Gudelj,

I appreciate that you have contacted us before about new countries added
to the PayPal family.

In order to assist you, we recommend that you contact us by telephone at
00 353 1 436 XXXX and we will be more than happy to clarify the matter
with you.

For future reference, our contact information is also located on the
PayPal website. Just click the 'Contact Us' link on any PayPal webpage

Please let me know if you need further assistance

Sincerely,
Victor
Resolution Services Department
PayPal, an eBay Company

Budici da meni ne ide bas najblje konverzija engl. , ako je neko voljan da pozove umesto mene, neka se javi, dacu mu account za net2phone...
Buduci da sam sa njima vec duze vreme u prepisci, vise mi ne salju odgovor tipa TEMPLATE

Ne razumem shta ochekujesh od njih da ti kazu shto vec i sam ne znash. Dobicesh odgovor "Srbija ce biti ubachena kada za to budu postojali svi uslovi".

Poslednja izmena:
Izgleda da si zaboravio shta znachi placanje paypalom. Shta ako u roku od mesec dana naruchum 30 paketa ? Treba da zarobim 900e samo zato shto nashe banke nemaju pojma koliko koja strana uzima proviziju ? I zashto bih uopshte placao tu proviziju ? I zashto bih se cimao do banke i chekao 5 dana dok se ta transakcija izvrshi ? Da bi platio paypalom, kliknesh pay now, ulogujesh se na paypal i kliknesh pay. I pored svega toga, pare su ti preko paypala 100% sigurne, dok preko banke ovaj uvek moze da kaze nisam ni dobio pare, i ne mozesh mu nishta. Zato vecina i ne prihvata bank transfer ili western union..

30 kupovina mesecno? Svaka cast, ja sam ipak amater, toliko kupovina ne odradim ni godisnje, pa mi nije tesko da odem do banke za transfer. Pored toga nikom nebih prebacio preko $1000 Paypal-om. Za toliku svoto bih trazio da mi posalju predracun od firme.
Nije problem samo placanje prema inostranstvu, to se da resiti, ovako ili onako. A sta sa robom kada se pojavi na carini? Ako nije popracena odgovarajucom dokumentacijom (racunom od prodavca) nastanu velike muke.

Ja sam tako isto radio prvih par godina, ali sam onda provalio da nema svrhe. Shta da si u poslednjih 5 sekundi stavio 5140e, a neko je vec stavio max bid na 5200 ? Izgubio bi tu mashinu. A da si u startu stavio 8k (ako uzmemo da je to isplativa cifra u odnosu na 15.000e), isto bi je dobio za 5140, ali bi bio siguran da cesh je dobiti za one pare koliko si voljan da dash, i ne bi uopshte morao da mislish na tu aukciju.

Moje iskustvo, kod kupovine opreme (a uglavnom sam kupovao mernu i SMT opremu) pokazuje da je to najbolja metoda. Mozda je za drugu vrstu robe isplativije drugacije.

8k ne bih dao za masinu, sacekao bih sledecu priliku.

Uopshte ne znam na kakve ti prevarante mislish i zashto si uopshte komunicirao sa njima ? Ja prevaranta provalim za dve sekunde, i
uopshte ne ulazim u posao sa njim..

A zasto da ne komuniciram? Nek zapamti kada je pokusao da prevari Srbina!:mad:

30 kupovina mesecno? Svaka cast, ja sam ipak amater, toliko kupovina ne odradim ni godisnje, pa mi nije tesko da odem do banke za transfer. Pored toga nikom nebih prebacio preko $1000 Paypal-om. Za toliku svoto bih trazio da mi posalju predracun od firme.
Nije problem samo placanje prema inostranstvu, to se da resiti, ovako ili onako. A sta sa robom kada se pojavi na carini? Ako nije popracena odgovarajucom dokumentacijom (racunom od prodavca) nastanu velike muke.

A shta je sa tvojom robom koja se pojavi na carini ? Kakve veze ima kako je placeno, to carinici ne znaju, i to nema veze sa ovom temom. Meni redovno stize roba od 500-600$ na koju placam smeshne sume, a nekada i nishta, a stizala mi je roba i od 2000$ na koju sam placao 50$ dazbina. To je tek druga tema, i nema nikakve veze sa placanjem robe. Na nashoj carini rade ljudi sa IQ 50 i mozesh da ih vrtih kako hocesh, a ti poshto tolike godine naruchujesh, trebao bi to da znash.

Moje iskustvo, kod kupovine opreme (a uglavnom sam kupovao mernu i SMT opremu) pokazuje da je to najbolja metoda. Mozda je za drugu vrstu robe isplativije drugacije.

8k ne bih dao za masinu, sacekao bih sledecu priliku.

Ne razumesh me shta hocu da kazem, nije ni bitno, ja samo hocu da ti objasnim da moze jednostavnije uz malo ulozenog vremena i bez navijanja satova :D Isto sam tako radio, a onda sam provalio da nema svrhe i da je to gubljenje vremena, trebala bi mi sekretarica samo da me podseca kada shta treba da bidujem 2 minuta pred kraj :D

A zasto da ne komuniciram? Nek zapamti kada je pokusao da prevari Srbina!:mad:

Rekoh vec, ni ne pochinjem komunikaciju sa prevarantima, a prevaranti se provale na kilometar, brzim pogledom na aukciju i feedbacke..

Poslednja izmena:
Rekoh vec, ni ne pochinjem komunikaciju sa prevarantima, a prevaranti se provale na kilometar, brzim pogledom na aukciju i feedbacke..

Nikad mi se nije desilo da bidujem aukciju koja mirise na prevaru, ali sam (bar u pocetku) dobijao gomile ponuda (nakon zavrsene aukcije koju nisam dobio) od raznih tipova, koji su mi nudili istu stvar po mojoj maksimalnoj ponudi. Na takve prevarante mislim, koji pokusavaja izvan kanala eBay-a da odrade prevaru. Vidim da su u poslednje vreme uveli zatvoren bid, pa kada se predje odredjena svota identitet ucesnika u aukciji je nepoznat.

A da ne pricamo o pokusajima kradje eBay naloga, email-ovima koji lice na eBay i koji nas pozivaju da obnovimo svoj nalog ili tako nesto. Dovoljno je pogledati return adresu i sve ti je jasno. To odmah prijavim na [email protected]

Da se vratim na aukcije; moje najbolje kupovine su bile od firmi koje zbog prosirenja prozvodnje prodaju opremu po smesno niskim cenama (maltene poklanjaju). Njih prepoznajete po dobroj ceni, relativno malom broju aukcija, sto pozivaju kupca da ako je u mogucnosti dodje do njih i pogleda robu. Obicno je odlicna komunikacija i pristaju na sve specificne "srpske" uslove.

POZZ...

driver;Ne razumem shta ochekujesh od njih da ti kazu shto vec i sam ne znash. Dobicesh odgovor "Srbija ce biti ubachena kada za to budu postojali svi uslovi".[/QUOTE je napisao(la):
Ja ocekujem da dobijem iscrpne informacije o tome.dakle o tim uslovima.I nemojte pominjati nase zakone.Pogledajte samo kakvih banan drzava ima tamo na listi.
Neki pominju nas zakon o sprecavanju slanja novca u inostranstvo, po toj logici ne bi ni MoneyBokers mogao da radii.
Sve u svemu od nedelje cu imati vise vesti i obavesticu vas o svemu

Ako prodavac na posiljci napise da je poklon, mora li da salje i racun?

Ja mislim ne, meni za mnoge stvari nije ni stigao isti.
Neki samo upisu vrednost robe na posiljci (pored postarine) a neki ni to...

U svakom slucaju racun nije nesto cime sae nasa carian vodi.

Pozdrav svima!

Molim za pomoc onih koji imaju PayPal, odnosno onih kojima radi PayPal u Srbiji.

Moram da platim par stvari na ebay-u, u ukupnoj sumi od $103.
Da li moze da mi pomogne, i plati preko paypala? Naravno, uz svoju proviziju, al' da ne bude zelenaska:)!
Takodje, prethodno bi se dogovorili kako bih ja platio.
Iz Novog Sada sam

Unapred hvala!

Ja ocekujem da dobijem iscrpne informacije o tome.dakle o tim uslovima.I nemojte pominjati nase zakone.Pogledajte samo kakvih banan drzava ima tamo na listi.
Neki pominju nas zakon o sprecavanju slanja novca u inostranstvo, po toj logici ne bi ni MoneyBokers mogao da radii.
Sve u svemu od nedelje cu imati vise vesti i obavesticu vas o svemu

Ja ti samo kazem da gubish vreme i da necesh nishta novo saznati shto vec svi ne znamo, a to je "nece paypal kod nas uskoro".

Da se vratimo na kartice.
Da li neko zna koliki su stvarni troskovi Raiffeisen Visa Revolving kartice, znaci pored 2500 din godisnje clanarine (mesecno 150+60 din osiguranje), koliko dodju kamate? Konkretno, ako ovom kreditnom karticom platim (online) nesto u vrednosti 100 EUR, kolika je kamata banke? Naravno sva zaduzenja bih placao u rokovima.

Zapravo ne znam sta da radim, treba mi neka debitna kartica za online placanja (moneybookers, pretplate za magazine, clanarine itd), ali toga kod nas nema, pa mi preostaje samo kreditna Visa Revolving (AmEx nazalost ne primaju ti "moji" sajtovi za pretplatu) ili Mastercard, ali mi procedura sa tim kreditnim karticama zvuci prekomplikovano.. te neki mesecni ciklusi :d , te rokovi, te ako ovo, ako ono :S:

Fala ;)

Ne zelis da koristis revolving karticu veruj mi :D.
Elem primer zaduzen si 40 000 dinara
Dodje ti da platis 2000 koje platis a onda te banka zaduzi sa 1000 dinara kamate i doda tu svotu na racun tako da imas dug od 39 000 :D
Gasi tu nesrecu sto pre ili kad kupujes gledaj da platis u 2-3 rate nikako vise
Pozz

Poslednja izmena:
Što se tiče online plaćanja ja sa karticama meridian banke nisam imao nikakvih problema. Konkretno za kupovinu domena kod godaddy i hattrick. Pretpostavljam stoga da može da se plaća i na drugim mestima.

Ne zelis da koristis revolving karticu veruj mi :D.
Pozz
Ma ne zelim, ne zeeeliiim. Ali izgleda da moram... VISA kartice su opcija na svim online placanjima (za razliku od AmEx) a od nasih Visa samo Revolving svuda prolazi :S:

Svo vreme mi izgleda da je ta Revolving kartica smisljena da te kreditno "ni krivog ni duznog" zaduzi. Lepo pitam danas u banci: imam, recimo, 1000 evra na racunu, i hocu da karticom platim nesto sto kosta 50 evra (bas izvoljevam :d). Naravno, to u Srbiji netje da moze! Nego sinak uzmi Revolving, pa ti banka da kredit, pa ti lepo nesto kupis karticom pa to otplacujes s kamatom u nekakvim ciklusima :trust: Pride te prijave da si kreditno zaduzen (!!!), sto ti otezava stvar ako zatrazis neki "pravi" kredit cak i u drugoj banci. 'Bem ti zemlju!

Bas bezveze. Sa amex-om kada nesto platis, racuna se kao kredit ali kada uplatis taj iznos sledeceg meseca do 15. nema nikakve kamate.

Poslednja izmena:
Ne znam o cemu pricate, ako platis na vreme nema kamate ni kod Vise Revolving.

Poslednja izmena:
Vrh Dno