Šta je novo?

PayPal (FAQ u prvom postu)

Meni je stvarno drago kad cujem da je neko prosao bez tog novog PDV-a na poseljke koje nisu za carinu. Nadam se i da ce moj paketic tako kad na njega dodje red.

Ali moj dobar prijatelj koji i sam ponekad narucuje, nemam razloga da sumnjam u njega, mi je rekao da je danas pitao Carinu u Savskoj i da je dobio odgovor od ljubaznog sluzbenika da se oslobodjenje odnosi na Carinu , a da PDV mora da se plati. On nije naravno hteo ili smeo, svejedno da ulazi u polemiku sa sluzbenikom pa je samo pitao od kada to vazi jer ne dobija pakete cesto, a dobio je lakonski odgovor odavno.

Tako da ne sumnjam da su uveli placanje PDV-a samo neko prodje bez placanja, verovatno ce to sa vremenom biti sve redje, da se neko provuce bez placanja.

Dokle god placate i cutite,njima je dobro. Da li je nekad otisao licno tamo i pitao na osnovu cega traze da se plati pdv? Da mu pokazu gde u zakonu to pise i kako nekom ne naplate,a nekom naplate pdv?

@MagicMaster
Nista ja tebi ostavljam DRZAVU pa je ti hrani, ako nisi na drzavnim jaslicama......... nisam svercer ali ih u potpunosti podrzavam, ovo je zlocinacka tvorevina a ne drzava, ili je majka za jedna a maceha za druge

Nisam na državnim jaslicama, niti sada, niti ikada bio. Ja sam od onih koji pune ovaj budžet, i plaćaju sebi i drugima doprinose i poreze. I kao što sam već par puta napisao, ne slažem se sa tom "njihovom" politikom, kao što se ne slažem ni da nam treba ParkingServis, ni KomunalnaPolicija, ni preko 100AgencijaZaIstraživanjeRudaIGubljenjeVremena, ali, platiti porez na promet, ili PDV , ili VAT, ili nazovi kako hoćeš, je NAJNORMALNIJA stvar u nekoj državi.

Ali, sa tobom ne vredi "pričati" / (kuckati) jer ti sad misliš da ja tebi teram neki inat, ili te mrzim, ili ko zna šta.... Znam samo da piše da je oslobođeno CARINE, a ne i poreza. Do sada je sve išlo, jer je bilo zanemarljivih količina. Zata kada su stigle TONE paketa na pošte i carine, znači, toliko para je izašlo iz zemlje, toliko para NIJE potrošeno u državi, nema prometa, nema zarade, nema PDVa, sasvim je očekivano bilo da će da počnu da naplaćuju BAR porez PDV, kad već ne mogu da naplate takse, špedeicije carine i ostalo ....

A kome to nije jasno, ja stvarno žalim slučaj.

Pa onda bi ispalo da moras da placas pdv i na sve posiljke koje se salju unutar zemlje.

Na sve što ide UNUTAR zemlje, već je plaćen PDV. Kupljeno je negde u zemlji. Meni sutra stiže jednakomponenta, plaćen je PDV, ima ga na fiskalnom.

@MagicMaster
Vidi samo jedno zaboravljas u 100+ zemalja sveta kad je nesto oslobodjeno carine ti na to ne placas PDV, iskreno ja neverujem da postoji i jedna zemlja gde se placa PDV na posiljke ako si oslobodjen carine, znaci opet smo crne ovce jos demagozi nas ubedjuju da tako to treba

Ti si živeo u 100+ zemalja sveta, i možeš to da potvrdiš iz prve ruke?

Hajde onda, pokreni nešto, napravi sajt, napravi peticiju, ja ću prvi da ti je potpišem, imenom i prezimenom, da prestane da se plaća PDV (ako su uopšte zbanično uveli, ili probaju na mala vrata) i da se limit poveća na 200 evra, recimo , kao što je u CG.

Kontaktiraj PoštaCarina, traži odgovore. http://www.posta.rs/struktura/lat/logistika/postanska-spedicija.asp

Nemoj ovde da kukaš i da odmah uvodiš relacije NS - BG kako su srbijanci krivi za sve. Šta si ti, mađar, čeh, rumun ?

I ja do sada nisam plaćao, kad je oslobođeno, ne platim ništa, kad se carini, platim sve po redu. Očekujem sada dve pošiljke, videćemo šta će biti.

Ako naplate, naravno da ću da se bunim i da idem da vidim šta je sada i otkuda to, iako već znam odogovor.

Elem,

Znam lično za devojku koja je baš JUČE dobila kupaći iz Kine, vrednost $11 dolara, živi u B. Bašti i nije NIŠTA platila, ni PDV ni carinu, ama ništa. Kao do sada.

Nego, možda je neko od domaćih "privrednika" pustio buvu da bi spasao sebi posao...
Meni danas stigle kupaće gaće od 9$, bez carine i pdva.

To otprilike znači da je pošiljka stigla u moju lokalnu poštu 34 111. I da mogu da je očekujem istog ili sledećeg dana, zavisi od poštara kada prolazi kroz moju ulicu. Mada sam jednom banuo u poštu ujutru po otvaranju i rekao da sam na sajtu video da je paket stigao kod njih i da mi treba hitno, pa bi da podignem. I beše tako...

Hvala puno

pp.png
Moze li neko da mi pojasni ovo ? Kupio nesto na Ebay kliknuo za placanje preko PP ,novac se skinuo sa Virtuon Rajfajzen banke ali tipu nije legao novac
POMOC
hvala

Poslednja izmena:
Posalji mu taj screenshot koji si ovde zakacio i kazi mu da se hebe i da ti posalje to sto si platio....
Imas PP kao 100% dokaz da si ti regularno platio...

Imas tamo gore link Payment status glossary i tu mozes da vidis sta svaki status znaci. Evo sta pise za Unclaimed:

1.The recipient has not signed up for a PayPal account and has not yet received your payment.
2.The recipient has a Personal account (which cannot receive more than 5 card-funded payments a year) and has not upgraded. Or the recipient hasn't accepted the payment.
3.The recipient has a Premier or Business account and has chosen to individually accept or decline payments from customers who don't have a confirmed address.
The money has been deducted from your PayPal account. You can cancel this payment by clicking Unclaimed and then Cancel Payment. Please note that all unclaimed transactions are automatically canceled after 30 days.

Ti si obavio sve sto treba, sada je na prodavcu da obavi svoj deo.

videcu da li mu je legla uplata sutra.Nego jel ima veze adresa sa koje placam (Srbija) i adresa sa EBAY odnosno gde da salju (Nemacka).Neko kaze da postoji i problem sa mail adresama.U mom slucaju beotel za Paypal a yahoo za Ebay

pozdrav

Najpre ce biti ovo sto je Tiha napisao pod 3. Ja kad sam placao pisalo je da je adresa nepotvrdjena, ali oni koji su uzimali novac nisu oko toga pravili problem. A ima onih koji prave, nemaju poverenja posebno u kupce novajlije, ako spadas u njih. NJemu je to prosledjeno, ali on nije hteo da prihvati, jer ti ne veruje.

cini mi se da znam gde sam napravio s***nje.Izvrsio sam uplatu a da predhodno nisam verifikovao karticu.Ne znam kako je moguce da skinu sa racuna ali tako je.Sta da radim sada da ponistim uplatu pa probam ponovo ili...

^ To je nemoguce, a na skrinu koji si prilozio pise "verified" za tvoj nalog/karticu.

Što se tiče naplate PDV-a, može biti da je reč o sledećem.

U važećem Zakonu o porezu na dodatu vrednost ("Sl. glasnik RS", br. 84/2004, 86/2004 - ispr., 61/2005, 61/2007 i 93/2012; prečišćen tekst) piše:

Član 26

PDV se ne plaća na uvoz dobara:

[...]

7) za koja je u skladu sa članom 216. i članom 217. stav 1. tačka 6) Carinskog zakona ("Službeni glasnik RS", broj 18/10) propisano oslobođenje od carine, osim na uvoz motornih vozila.

E sad, član 216. Carinskog zakona pokriva slučajeve koji su ulaze u kategoriju koja je kasnije uredbom Vlade određena "do 70€", znači pošiljke od privatnih lica. Na njih nema i ne može biti naplate PDV-a.

Međutim, pošiljke koje su od pravnih lica i koje su kasnije uredbom Vlade svrstane u posebnu kategoriju "do 50€" - pokrivene su članom 218. Carinskog zakona, a taj član, kao što se može videti, ne pominje se u Zakonu o PDV-u!

To znači da oslobođenje od PDV-a kači samo kategoriju "do 70€", a ne i kategoriju "do 50€", pa naplata PDV-a zavisi od toga u koju je kategoriju carinik svrstao pošiljku. Ako je pošiljka vrednosti do 50€, to i dalje ne znači na će na nju biti obavezno obračunat PDV, jer ju je carinik možda svrstao u kategoriju pošiljki od privatnih lica, tj. "do 70€". Ali ako ju je svrstao u kategoriju "do 50€", može da naplati PDV.

Eto, ako su carinici pronašli rupu u zakonu, onda je to.

Što se tiče naplate PDV-a, može biti da je reč o sledećem.

U važećem Zakonu o porezu na dodatu vrednost ("Sl. glasnik RS", br. 84/2004, 86/2004 - ispr., 61/2005, 61/2007 i 93/2012; prečišćen tekst) piše:

E sad, član 216. Carinskog zakona pokriva slučajeve koji su ulaze u kategoriju koja je kasnije uredbom Vlade određena "do 70€", znači pošiljke od privatnih lica. Na njih nema i ne može biti naplate PDV-a.

Međutim, pošiljke koje su od pravnih lica i koje su kasnije uredbom Vlade svrstane u posebnu kategoriju "do 50€" - pokrivene su članom 218. Carinskog zakona, a taj član, kao što se može videti, ne pominje se u Zakonu o PDV-u!

To znači da oslobođenje od PDV-a kači samo kategoriju "do 70€", a ne i kategoriju "do 50€", pa naplata PDV-a zavisi od toga u koju je kategoriju carinik svrstao pošiljku. Ako je pošiljka vrednosti do 50€, to i dalje ne znači na će na nju biti obavezno obračunat PDV, jer ju je carinik možda svrstao u kategoriju pošiljki od privatnih lica, tj. "do 70€". Ali ako ju je svrstao u kategoriju "do 50€", može da naplati PDV.

Eto, ako su carinici pronašli rupu u zakonu, onda je to.
Da, sinoć na ES dodjosmo do istog zaključka.

Nisam video da je neko ovo postavio u temi. Ovo je intervju sa Vladimirom Ocokoljićem. Ne znam ko je gospodin, nije rečeno u zapisu, ali stekoh utisak da je u pitanju neko ko je na poziciji.

Objašnjava kad se šta i kako carini i da li je Paypal izvod validan dokument.

Isti zapis je u pitanju, pa izaberite link

http://www.carina.rs/cyr/Stranice/Video.aspx
http://www.indexradio.com/Vesti/324/sta-se-carini-prilikom-kupovine-preko-pay-pala

Download

http://www.carina.rs/Video/Video zapisi za baner/15.04. RadioIndex Jutarnji program.mp3

Poslednja izmena:
Ja ga nigde nisam placao na shipping, ali svugde drugde je shipping bio toliko sitan da mozda i nisam primetio da je usao u osnovicu :)
BIlo je ranije reci o tome, i zakljucak je da shipping ulazi u osnovicu za porez u nekim drugim zemljama ili barem vecini.

Ono sto skoro nigde u EU ne postoji je recimo sama carina, jer vrlo malo stvari se carine za fizicka lica - osim akcizne robe, vozila i stvari za koje treba posebna dozvola (lekovi i sl.) ne znam da li ista podleze carini.
Medjutim u svim slucajevima se placa PDV, ako je vrednost iznad neke cifre. I to je vrrrrrlo jasno u zakonu svake zemlje receno.
Ako mislite da pravite paralelu Srbije i drugih zemalja, osim eventualno BiH, MKD, HR i Bugarske, ne gubite vreme... prozvakana je tema unazad svake godine, samo je bilo pitanje ko je kada dosao do zakljucka da ne vredi :D (i time uvideo koliko je glup, po tome koliko je vremena trebalo da to zakljuci :))

Il ja dobro nisam slusao ali nigde nije pomenuta naplata za robu do 50/70 samo PDV-a bez carine.

Otvorio sam PP sa MasterCard karticom pre 2 dana. Izabrao sam tad da se verifikuje kartica, ali posto izvestaji od banke stizu postom (nemam e-banking za tu karticu), moram da cekam kraj meseca da bih uneo kod. Uostalom, i sami su napisali da moze da traje up to 30 days. Jutros od PP stize mail da je account limited, tj sledece:
Dear ...,

As part of our security measures, we regularly review activity in the
PayPal system.

During a recent review, we noticed that we have not received any proof of
address or proof of identity documents from you yet.

Please provide one of the following identity documents:

•A copy of your Passport,
•A copy of your Driver's License,
•A copy of an official government issued document including your date of
birth.
Make sure that the information on your documents is identical to the
information you registered on your PayPal account, and that your documents
haven't expired.

Please also provide one of the following address documents:

•A copy of a recent utility bill (issued within the last 3 months),
•A copy of a recent bank or credit card statement (issued within the last 3
months),
•A copy of your Certificate of Residence.
All your documents must be fully visible. We can't accept partial documents
and you might have to send them again.

You can upload this information into your PayPal account by logging into
your account and clicking "Resolution Center" near the top of the page.

Alternatively, you can fax the requested information to 14025375732, Attn:
PayPal Compliance Department.

If you are faxing information, please use the cover sheet provided in your
account. You can access the cover sheet by clicking on "Lift your account
limits" and selecting "Lift limits" or "Fax documentation." The cover sheet
contains information specific to you. Using the cover sheet ensures that
your documents are received and handled in a timely manner. Make sure to
include the email address registered on your PayPal account in the
correspondence.

Note that we can't accept email attachments. If you email us attachments,
we'll still require you to upload or fax your documents.

To ensure your documents are reviewed as quickly as possible please send an
email stating your case number to [email protected]. To find your case
number, click "Resolution Center" near the top of the page, and click "Open
Cases." Your case number starts with PP.

Yours sincerely,
Asyrani
PayPal

Da li je problem u tome sto kartica nije verifikovana ili ovo svi moraju da rade? Nesto ne bih da saljem skenove dokumenata PPu, ne vidim zasto bi ih to zanimalo uopste ako se kartica verifikuje. Nigde druge gde se placa karticom ne traze da skeniram pasos gde mogu da vide i JMBG i sve ostalo (nisam paranoican, samo ne vidim potrebu za tako necim, ako vec dokazem verifikacijom kartice da nije kradena).

Poslednja izmena:
Ovo nema veze sa verifikacijom kartice. Nesto im se ucinilo sumnjivo i traze dodatnu proveru. U principu nemas izbora ako hoces da koristis PayPal.

Svasta, bezveze. Kartica je registrovana na isto ime na koje je otvoren i paypal, uneta adresa je ista kao i ona koja je vezana sa karticom. Jedino sto mozda nije isto jeste sto na kartici za "city" mozda stoji Lestane, a ja sam na PayPal nalogu uneo Beograd, ali postanski broj je isti kao i adresa.

i ja cekam paket, nadam se da ce sutra:

20.04.2013 06:23:40 11003 IZMENIČNA POŠTA Prispeće
20.04.2013 10:37:15 11003 IZMENIČNA POŠTA Za carinu
22.04.2013 11:42:47 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema

Ha, vidi vremena...

19.04.2013 07:15:27 11003 IZMENIČNA POŠTA Prispeće
19.04.2013 08:13:43 11003 IZMENIČNA POŠTA Za carinu
22.04.2013 11:42:47 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema

Jel dobio neko paket sa ovim datumom i satnicom, sve u sekund , trecking upravo ovako izgleda ?? Imam ga i ja jos od ponedeljka i nista :(

Poslednja izmena:
Svasta, bezveze. Kartica je registrovana na isto ime na koje je otvoren i paypal, uneta adresa je ista kao i ona koja je vezana sa karticom. Jedino sto mozda nije isto jeste sto na kartici za "city" mozda stoji Lestane, a ja sam na PayPal nalogu uneo Beograd, ali postanski broj je isti kao i adresa.

Kad hoces da si u Beogradu a u stvari si u Leštanima... sto si trazio to si i dobio... sad skeniraj i salji sto ti traze inace kupovat' neces putem PP. :trust:

Poslednja izmena:
Jel dobio neko paket sa ovim datumom i satnicom, sve u sekund , trecking upravo ovako izgleda ?? Imam ga i ja jos od ponedeljka i nista :(

Kako koristis ovaj servis za pracenje posiljki? Ja sam narucio neke gluposti sa DX-a. dobio tracking code, otisao na sajt HK poste, uneo kod gde treba i samo mi pise da je 20-og aprila poslato, nista vise.

Ovo je u pitanju CN. Cim oni tamo u Kini objave da su primili paket , to objavi i nasa posta, pa sve mozes da pratis na sajtu nase poste. Za HK na nasoj posti imas pracenje tek kad udje u Srbiju, a na sajtu HK poste pratis dok ne podje za Srbiju. Tako da u pracenju HK posiljke postoji rupa , za nas obicne korisnike.

Dobar je sajt http://www.17track.net/index_en.shtml

Preko njega mozes da pratis stanje posiljki sa obe ove poste i sa jos mnogo drugih , kao sto je Singapurska i druge , videces pise vec na sajtu. Imas i prevod na engleski i druge jezike, jer izvestaje ispisuje na Kineskom, jer je to njihov sajt, a ovaj link vodi na Englesku stranicu.

Poslednja izmena:
Nesto su poceli da izvode %^###$@, danas sam ih zvao da pitam sta se desava sa ovim:

17.04.2013 13:04:00 SI - SILJUA Otprema
20.04.2013 06:37:03 11003 IZMENIČNA POŠTA Prispeće
20.04.2013 07:37:16 11003 IZMENIČNA POŠTA Za carinu
I dobijem objasnjenje - kao danas su tek uzeli da carine ono sto je predato na carinu 18-og i da zovem u ponedeljak!? Moj paket je navodno predat na carinu 22-og.

Leštane - 11309
Beograd - 11000

Isto totalno.

Već je milion puta rečeno da naša pošta saradjuje sa bankama i drugim subjektima u formiranju aktivne baze adresa, imaš sad i PAK još i sve

Račun u banci ti verovatno glasi na Leštane, a time i kartica.

Jednostavno, slagao si kod grada.

I pusti ti poštanski broj, sve opštine imaju svoj zaseban, pa ovde u NS na primer Detelinara nije 21000 već 21137 a NS je 4x manji od BG.

Ovo je u pitanju CN. Cim oni tamo u Kini objave da su primili paket , to objavi i nasa posta, pa sve mozes da pratis na sajtu nase poste. Za HK na nasoj posti imas pracenje tek kad udje u Srbiju, a na sajtu HK poste pratis dok ne podje za Srbiju. Tako da u pracenju HK posiljke postoji rupa , za nas obicne korisnike.

Dobar je sajt http://www.17track.net/index_en.shtml

Preko njega mozes da pratis stanje posiljki sa obe ove poste i sa jos mnogo drugih , kao sto je Singapurska i druge , videces pise vec na sajtu. Imas i prevod na engleski i druge jezike, jer izvestaje ispisuje na Kineskom, jer je to njihov sajt, a ovaj link vodi na Englesku stranicu.

Hvala puno za ovaj sajt i objasnjenje :) Bookmarked :type:

Ja sam narucio robu i platio 14og, sada je 24ti, a tek se salje iz HK-a :) Meni se cini da cu se ja doooosta nacekati, medjutim, usteda i besplatan shipping VISE nego nadoknadjuju cekanje :)

Nazad
Vrh Dno