Šta je novo?

PayPal (FAQ u prvom postu)

Ja sam dobijao refund nekoliko puta posle dispute-a i nikada nije bilo problema. Pare se u tom slučaju vraćaju direktno na karticu, ne na PayPal nalog.

^
Tako je.
Nemojte brkati refund i slanje novca na PP račun, pošto su to dve potpuno različite stvari.
Refund je povraćaj već poslatog novca sa vaše strane, dok je primanje novca na PP račun priliv novca, pa se i radi check in.

Kazite mi molim vas da li i dalje moze da se registrujete na neku drugu zemlju i da otvorite paypal nalog i da recimo intesa visom electron uplatite novac, koristio bih iskljucivo za kupovinu??
I jos nesto da pitam imam rodjaka u americi da li mogu da otvorim paypal nalog recimo na njegovu adresu billing adress i da mi on uplati novac ali on je stariji covek i plasi se da ako mi uplati neke pare kaze da onda paypal ima broj njegove kartice i da moze neko da to provali ako ja budem koristio neke sajtove koji "kradu podatke" i onda mogu sve pare da mu skinu sa kartice???
Ja mislim da samo ono sto uplati to mogu recimo da "ukradu" i nema vise veze sa njegovom karticom??

Da li sada može ne znam, ali ja sam pre skoro 4 godine otvorio PayPal nalog na Hrvatsku, svi podaci, osim države su pravi, a kartica je American Express Blue - kreditna (dobija se ako otvoriš Intesa Hit tekući račun + Master Card pride). Radi i dan danas bez da štucne.
Što se tiče rođaka...
Bez razloga je toliko zabrinut, s obzirom da otvaranjem PayPal naloga podatke ima isključivo i samo PayPal, a kada se radi plaćanje ti podaci se ne prosleđuju nikome, već PayPal radi plaćanje za tebe (i uzima proviziju, jelte), što je i poenta PayPal-a - ostaviti podatke na samo jednom mestu, a plaćati svuda.
On bi mogao da otvori PayPal na sebe, ali bi onda mogao da kupuješ samo tamo gde prodavac ne zahteva isključivo PayPal adresu kao jedinu moguću shipping adresu (što neki zahtevaju, USA prodavci obično, ali ako kupuješ od Kineza poslaće ti na Mars ako im legne kinta, boli ih uvo kome šalju).
Dakle, ako je kupovina sa eBaya prioritet, pogotovo ako planiraš da većinu stvari poručuješ iz Kine, Hong Konga i sličnih destinacija opcija otvaranja PayPal-a na rođaka će da pije vodu. Takođe, ovo ti je zgodna opcija ako imaš potrebu primanja novca na PayPal (nekima je ovo jedina opcija da naplate poslove preko interneta), ali onda dolazimo do opcije prebacivanja novca na tvoj račun u Srbiji, što opet ima nekoliko kvaka.
Eto, nadam se da sam ti bar malo pomogao, a ti vidi šta i kako.

da li pare sa PP automatski idu svakog prvog na karticu bez obzira na pending balance ili?

Treba mi dakle info, da li mogu da primim pare na paypal racun (ne bankovni, to znam da ne moze), pa da onda umesto da povucem pare sa paypal-a na bankovni racun (sto znam da ne moze), da sa tim parama placam robu i usluge?

Ja sam otvorio paypal na Svajcarsku, bez verifikacije kartice, stizale su mi uplate uredno sa sajta za online zaradu. Nekoliko puta po 20ak dolara, pa sam par puta i na nekoj igri osvoji po 10ak dolara, a dobio sam i sa paypal adrese jedne osobe nekih 15ak $ i sve to koristio za kupovinu na dhgate i dealextreme i donacije na XDA. Sve proslo bez problemo. Jos mi aktivan nalog. I da, adresa mi je srpska, samo drzava ne.

koji si postal code i grad stavio i sta si upisao koji broj telefona, mislim naravno na pozivni?

mene zanima samo nesto: neko od vas ko je vadio karticu u Bosni kao nerzident da mi kaze: KAKO I NA KOJU FORU ON UPLACUJE SEBI PARE NA TU KARTICU RADI ODRZAVANJA I KUPOVINE SA PayPal-a? thanks :D

Ne znam da li je neko vadio karticu u bosni. Nalozi su se otvarali na Bosnu ali sa nasim karticama.

video sam ovde da su ljudi neki isli u Bosnu i otvarali njihove kartice kao nerezidenti, pa zato mi oni sad trebaju!: D

Nije problem otvoriti karticu kao nerezident, nego kako dokazati da živiš u Bosni ili Hrvatskoj.

mislis da ce traziti provere?

Mogu da traže, da li će i kada će ko zna.

Ili ako neces profesionalno da se bavis paypal radnjama, odes do Hrvatske ili BOsne i kupis VIsa Gift karticu neke normalnije banke, uplatis koliko hoces da potrosis i eto, radi...

pa meni treba da kad hocu da jednom u sto godina primim 150 dolara,eura cega vec ne, primim i povucem te pare bez bojazni o nekim proverama,blokiranjima i to

Ajde malo strpljenja, ovolike godine nismo imali "platiprijatelja" pa da sacekamo i vidimo 'oce li najavljena promena zakona "dovesti" paypal i u Srbijicu...

Ima li neko da je otvarao račun u Bugarskoj pa registrovao na njega?
Bliže mi nego BiH :)

Jel probao neko sa Neteller Mastercard karticom da otvori nalog i da uspešno plaća?

Da rezimiramo?

1. Moze da se ode u Bosnu ili Hrvatsku i da se otvori devizni racun i uzme debitna kartica kao nerezident.
2a. Tu karticu mozemo da prijavimo na paypal i aktiviramo sa adresom u Srbiji ali da izaberemo Country BiH ili CRO (ovde ostaje veliko pitanje da li ce limitirati ili suspendovati nalog ako vas provale da iz Srbije pristupate ili nemate Bosanska/Hrvatska dokumenta i adresu)
2b. Ako imate rodbinu u Bosni/Hrvatskoj mozete na njihovu adresu da prijavite i ponudite fotokopiju njihovih dokumenata da "otkljucate" nalog ako se ikad dodje u problem

Ako neko ima nesto da doda na ovu pricu ili ispravi neka se molim vas javi u ovoj temi.

P.S. Ono na sta mislim da bi trebalo da skrenem paznju jeste da ako planirate da otvarate na rodjake i da oni cak otvaraju racun u banci na svoje ime jeste da ako planirate da imate uplate preko paypala onda morate da pazite na poreske obaveze koje te uplate povlace sa sobom. Svaki priliv novca bi trebao da bude oporezovan. Za male sume ne morate da brinete ali ako predjete odredjenu granicu godisnje moze svasta da se desi.

Informacija koju ja imam je da PayPal iako otvori poslovanje u Srbiji, to će biti isključivo jednosmerno. Što će reći možeš da trošiš al ne možeš da primaš pare.

Izgleda da ce tako biti. Tako su i sve ex Yu drzave koje danas imaju Paypal isle postepeno. Prvo u onu 3 . poslednju grupu gde je dozvoljeno samo slanje tj. placanje pa tek kasnije mogu da predju u drugu grupu gde moze i jedno i drugo. Prva grupa je rezervisana samo za najveca trzista i najsolidnije zemlje, one imaju lokalizaciju u sopstvenoj valuti i jos neke pogodnosti.

Mada je ovo sve sumljivo. Sta ima mi da cekamo Moldaviju ili Gruziju. Prvo je bila prica da cekamo CG i Makedoniju , a sada izmisljaju nove drzave koje navodno treba cekati.

Kao sto rekoh, kad jos bese, doci ce PP onda kada ce nas boleti uvo, jer su svi ili nasli alternative, ili nam vise ne treba :)

Kao sto rekoh, kad jos bese, doci ce PP onda kada ce nas boleti uvo, jer su svi ili nasli alternative, ili nam vise ne treba :)

Veselo,iz mog okruzenja niko od ljudi koji su vapili za pp-om nije ostao u Srbiji. A kako niko nije zavrsio u severnoj koreji, svi su resli problem sa ppom :D

Da li je neko od vas, skoro, povlačio pare sa Paypal-a, na Visu Internet (Banka Intesa)?

PP nalog sam napravio pre jedno 2 godine, registrovao na Sloveniju.

Negde u martu ove godine sam povukao nekih 30-ak $ na Visu Internet, i sve je prošlo bez problema, ali vidim da ovde pominjete mogućnost blokiranja naloga i traženja verifikacije?

Poslednja izmena:
Bosanski raifajzen i Bosna country radi bez problema (nerezident prim.aut) ... ,)

Vrh Dno