Šta je novo?

PayPal (FAQ u prvom postu)

Meni to nikad nisu trazili sve dok nisam prijavio da me je neki lik prevario i onda su mi limitirali nalog.
2,3 godine sam koristio nalog i stvarno dosta novca prevalio preko PP, jer sam dosta kupovao na ebay-u.

Sta to znaci dosta novca?
Preko 10.000e, ili par hiljada evra ?

Nisam siguran koliko, ali par somica sigurno. Sto pitas?

Mislim da oni imaju neki limit za verifikaciju adrese, pa te zbog toga pitam.
Ako trgujes na sitno onda im nisi zanimljiv, bar ja tako mislim.

Meni su pre godinu i po uradili refund 27$ posle zalbe i nisu tražili nikakvu verifikaciju - kupio sam usb od 4gb koji je bio namesten da pokazuje 32gb, poslao dispute sa shotom nekog usb flash check programa, napisao da ne mogu da ga posaljem nazad postom jer je to protiv zakona jer je to sad counterfeit item i ostalo mi i jare i pare:D

Poslednja izmena:
Iscitao sam poslednjih desetak strana ove teme, ali sam malo zbunjen na kraju.
Zanima me sledece - da li bih ja mogao da otvorim PayPal nalog, koristeci neku fiktivnu adresu u nekoj drzavi u kojoj PayPal radi, i da primam uplate sa drugih paypal naloga ili da saljem uplate na druge paypal naloge ,a bez da nalog vezujem za karticu ili verifikujem adresu?

Sa kamatice:

Marković: Protivnici PejPala spremaju otpor
Izvor: Kamatica, 11.10.2012 14:45 Ostavi komentar
Facebook Tweet LinkedIn Digg Pinterest Email

Uvođenje PejPala u Srbiji je možda najbolja manifestacija problema sa kojim se već godinama suočava svako ko želi nešto da kupi ili proda (i naplati) putem interneta, piše Slobodan Marković.

Marković: Protivnici PejPala spremaju otpor
Savetnik državnog sekretara za telekomunikacije i informaciono društvo objašnjava da uzrok problema leži u prevaziđenim propisima iz oblasti platnih usluga, koji suštinski nisu menjani proteklih deset godina, tokom kojih je elektronska trgovina zauvek promenila svet u kome živimo.

Glavni “krivci” za probleme bez sumnje su važeći Zakon o platnom prometu i Zakon o deviznom poslovanju koji se baziraju na sistemu u kome glavnu (i praktično jedinu) ulogu u pružanju finansijskih usluga igraju banke. Zahvaljujući eksplozivnom razvoju informacionih i komunikacionih tehnologija naš svakodnevni život ušao je veliki broj novih platnih instrumenata i modela za pružanje finansijskih usluga, a poslovanje je značajno ubrzano i globalizovano. Ova promena diktira potrebu da se, osim banaka, i drugim poslovnim subjektima omogući pružanje platnih usluga na domaćem i globalnom tržištu.
Marković kaže da je nedavnom najavom donošenja novog Zakona o platnim uslugama i izmena u Zakonu o deviznom poslovanju otvorena šansa da se situacija popravi u narednih nekoliko meseci, ali da u domaćim bankarskim krugovima i delu birokratije raste otpor najavljenim izmenama.

Bitno je znati i da se u domaćim bankarskim krugovima i delu birokratije po državnim institucijama ne gleda blagonaklono na najavljene izmene, kaže Marković.

On podseća da su “na nedavno održanoj prezentaciji nacrta Zakona o platnim uslugama, predstavnici više banaka izneli bojazan da se novim zakonskim rešenjima navodno uvode mnogobrojne izmene u način poslovanja banaka, što će zahtevati dosta vremena i velike troškove za prilagođavanje, pa su predložili da se usvajanje ovog zakona odloži za ‘neka bolja vremena’”.

Međutim, objašnjava savetnik državnog sekretara za telekomunikacije i informaciono društvo, novim zakonskim rešenjima suštinski se ne menja način na koji su banke do sada funkcionisale, a uvođenje novih usluga koje zakon uređuje (npr. usluga elektronskog novca) ne predstavlja obavezu za postojeće igrače na tržištu finansijskih usluga, pa ostaje utisak da se iza bojazni banaka zapravo krije strah od konkurencije.

To, naravno, nije stvar koja bi trebalo da bude odlučujući faktor za donosioce odluka u Vladi, ali ne treba ni potcenjivati uticaj koji banke mogu da izvrše na donosioce odluka, posebno u sadejstvu sa delom birokratije koji u najavljenim promenama vidi pretnju sopstvenom postojanju, zaključuje Slobodan Marković pozivajući sve one koji su nezadovoljni sadašnjim stanjem stvari da daju podršku usvajanju ovih zakona do kraja godine.

^
Što demantuje naše vrle politikante (a potvrđuje ono što su mnogi ovde pisali, uključujući i moju malenkost) da ne postoji više nijedna prepreka za dolazak PayPal-a u našu zemlju.
Glavni i jedini krivac zašto nemamo PP je država i nespremnost da se stvari menjaju - najbolje je da ostanemo u ovoj žabokrečini, koji će nam sad i PP.

Resio sam problem sto se tice paypala, ortak iz Danske je povezao svoju karticu i sad mi na nju lezu pare i mogu da je trosim. Inace pare lezu na sam paypal acc a ne na karticu kao sto sam procitao ovde. Zanima me hoce li mu pullovati pare na karticu svakog meseca ili koja je fora? I kako bi on mogao da mi dopremi te pare uz najmanje troskova? Neki prenos novca, wire transfer, western union pretpostavljam ne, da mi salje kes u pismu ili upakovanu u nesto drugo?

I zanima me da li PP uzima nesto za pullovanje na karticu, ortak kaze 15% ali meni se vec 15% uzima prilikom transakcije kada prodam nesto i dobijem pare na PP, ne verujem da uzimaju jos 15% kad saljem na karticu?

Poslednja izmena:
prilikom withdraw-a PP ti uzme nekih 10ak % od novca koji povlacis. to kad stigne na karticu se prebacuje u valutu zemlje u kojoj ti je kartica izdata i vrsi se konverzija, i koriscenje automata se placa...

Juce sam platio 2 stvari na ebay i uplatio jednu malu donaciju i danas me zvala neka riba iz paypala da potvrdim transakcije, prvi put za 2 godine koliko ga koristim.
U stvari kod istog lika sam kupio te 2 stvari i sinoc sam dobio refund oko 4$ od njega zbog zajednicke postarine, mozda zato

Poslednja izmena:
I sta si potvrdio? :D

Pitanje - koaj mi je kartica najbolja za ono sto moze regularno (dealextreme i slicno) a da pokusam rizik da je registrujem i na paypal ? u ponedeljak bi isao da otvorim neku novu karticu za internet shoping.

Ljudi, treba mi mala pomoc u vezi pp-a :)

Treba da obavim neku uplatu od 20ak evrica, ali nemam paypal nalog. Pa, znacilo bi mi ako bi neko od vas, koji imaju, mogao tu uplatu da izvrsi umesto mene. Naravno, novac uplacujem na tekuci racun ili kako vec zelite, + pivce ;)

Ako neko iz Kragujevca ima paypal nalog neka se javi, jerbo bi pazario neku sportsku opremu sa jednog sajta. Uplacivanje na racun kao i cast se podrazumevaju.

Hvala unapred.

Pitanje jedno za one koji su malo vise upuceni ili su imali slican problem.
Dakle prijatelj je do pre neki dan (vec 2 godine) koristio PayPal racun za transakcije koji mu je bio registrovan na Sloveniju. Znaci primao je novac na svoju Visa Electron karticu najnormalnije i sve to. Medjutim pre 2 dana je probio limit od 2500$ godisnje i PP mu je zamrzao racun odnosno ponudio mogucnost da se prebaci na Business account. Medjutim da bi to uradio traze mu podatke kao recimo kopija pasosa, licne karte...znaci licna identifikacija i kopija iz banke vlasnistvu racuna, kartice ili sta vec kako sam ga ja razumeo.
E sad, on je upoznat sa time sta sve treba da im posalje ali ga interesuje da li bi mogao PayPal sada da mu pravi problem jer je account ipak registrovan na Sloveniju?
Ima li neko ideju nekakvu?

Prijatelj ti je stvarno biser ..... da ne upotrebim nekujaču reč .... srećno mu bilo ....

Moze da zaboravi na nalog. Fake adresa, mnogo love, dovidjenja PP.

Mislim da nije mnogo love, vidiš da je povlačio redovno, ali se zaračunao .... u zbiru ... :) :) :)

Kako da znam tačan iznos koji treba da ubacim na entropay da bih preko paypala platio $32.85 na ebayu?

ma entropay trazi 20% fee za uplate. ja gledam sada bas vcc i najniza taksa je 15% za uplacivanje na karticu. to je ipak mnogo.

inace, mislim da ti uplacujes onoliko koliko zelis, pa ti oni izracunaju u naplate vise.

Izmenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju, čija je izrada u toku, biće otklonjene sve dileme u vezi s korišćenjem usluga „Pejpala“ u Srbiji, pošto će se nedvosmisleno propisati da rezidenti mogu da vrše plaćanje i naplatu preko tog servisa radi elektronske kupovine i prodaje roba i usluga u inostranstvu, saopštila je NBS.

Iako propisima koji uređuju devizno poslovanje nije u potpunosti liberalizovano držanje deviza na računima kod banke u inostranstvu, to ne predstavlja ograničenje da rezidenti koriste usluge „Pejpala“.

Naime, u slučaju kupovine i prodaje robe preko ovog elektronskog servisa, plaćanja i naplate se vrše preko namenskih računa „Pejpala“, a ne preko računa rezidenata kod banke, što znači da u regulativi neće postojati prepreka za dolazak elektronskog servisa i da će on zavisiti od objektivne zainteresovanosti „Pejpala“ za srpsko tržište.

Iz jednih nasih dnevnih novina.
P.S. nisam obratio paznju da li je neko vec kacio ovo, ako jeste izvinjavam se :p

Šta znači Actual Balance, a šta Available Balance?
Uplatio sam 35$, skinuo mi je 2$ i ostalo mi je 33$ (actual balance), međutim available balance je 31$.
Probao sam da platim i ne može.

Actual balance: onoliko koliko trenutno imaš na računu
Available balance: onoliko koliko trenutno možeš da trošiš

Jasno, ali zašto je razlika 2$?
Jel treba da verifikujem karticu na paypalu da bih plaćao?

Evo i odgovora:

Prilozi

• Screen Shot 2012-10-24 at 19.23.16.png
    Screen Shot 2012-10-24 at 19.23.16.png
    33.3 KB · Pregleda: 181
ma entropay trazi 20% fee za uplate

Fee je 4.95%
Ne znam da li je ovaj link vidljiv svima. Ukoliko nije, ima pri dnu entropay stranice link 'fees'

Jasno, ali zašto je razlika 2$?
Jel treba da verifikujem karticu na paypalu da bih plaćao?

Pogledaj u 'statements' sta pise (desno od kartice)...

Ako si verifikovao karticu na PP, onda je PP povukao odredjeni iznos da bi verifikovao karticu kao tvoju... Elem, vratice ti ili ce ostati na PP nalogu...

U statements piše:

cardstatem.png

U medjuvremenu sam verifikovao karticu na paypalu pa je nestalo još 2$.

managecard.png

Vrh Dno