Šta je novo?

Par pitanja u vezi SSD-a

Hvala na objasnjenju, skontao sam ja da je upis na ssd al me je interesovalo gde u realno radu se to oseti a i na to si mi odgovorio. To je i odgovor koji mi odgovara, da nista ja tu ne diram a ono i dalje radi sve kako treba.

Svidja mi se, isto kao i za vodeno, svi vicu to mora da se cisti, to mora da se odrzava, evo ga vec skoro godinu dana ga nisam, ali bas ni pipnuo, a temperature ni stepen jedan vise nego dan kad sam ga instalirao :) Tako da dok god ovaj ssd ima istu read brzinu ( a ocito i nesto vecu) kao kad sam ga stavio u komp, nista ja tu ne diram :)

Poslednja izmena:
Hvala na objasnjenju, skontao sam ja da je upis na ssd al me je interesovalo gde u realno radu se to oseti a i na to si mi odgovorio. To je i odgovor koji mi odgovara, da nista ja tu ne diram a ono i dalje radi sve kako treba.
Iskren da budem, za ostale kategorije vezane za random upis zaista ne znam, i ne pada mi na pamet kako bi to moglo konkretno da se oseti... mozda neko drugi zna... ali eto, za sekvencijalni upis bar znamo :)
Svidja mi se, isto kao i za vodeno, svi vicu to mora da se cisti, to mora da se odrzava, evo ga vec skoro godinu dana ga nisam, ali bas ni pipnuo, a temperature ni stepen jedan vise nego dan kad sam ga instalirao :) Tako da dok god ovaj ssd ima istu read brzinu ( a ocito i nesto vecu) kao kad sam ga stavio u komp, nista ja tu ne diram :)
Pa ja koliko vidim, imas ti i za citanje pad :p (e, to je "veoma mali" :)) u nekoj kategoriji... al' ajd' da ti ne kvarim srecu :d

Vjerovatno ste čuli za ovo ali evo

Intel dodaje TRIM podršku za RAID 0
Jedna od prepreka za korišćenje SSD u okviru RAID podešavanja bio je nedostatak TRIM podrške za pokretanje u tom režimu. TRIM je komanda koja omogućava operativnom sistemu kao što je Windows 7 da informiše SSD koji blokira podatke koji mogu biti izbrisani i obeleženi za ponovnu upotrebu. Ovaj proces nekada se nazivao Garbage Collection i za cilj ima ublažavanje degradacije performansi do čega neizbežno dolazi kada postoji preveliki broj informacija na SSD. Ovo je dugo godina bio problem na kojem je radio veliki broj proizvođača a Intel je ponudio rešenje budući da je najavljeno da će TRIM podrška za RAID 0 biti obezbeđena u sledećem RST 11.5 izdanju.

da li ssd-ovi vremenom gube na svojim performansama i jel tacno da postoji odredjen broj upisa/citanja koji moze da odradi nakon cega mu istice radni vek,koliko im je to radni vek u godinama,satima?

kakva je situacija na nasem trzistu sa hibridnim diskovima,ima li ih ,cena?

Ako ne radis download na ssd neces preci te "granice" za 5-7g ( i vise godina), a do tada ces kupiti jos barem jedan ssd a onaj stari prodate nekome ili baciti u djubre kao zastarelu tehniku...
Normalan rad i upotreba, nadzivece ssd barem 2 kompa...
Manji ssd ce pre stici do "granice istrosenosti memoriskih celija" jer se cesce popunjavaju mem. celiju nego na vecem...

cek bre ako ssd-ovima sa Sf kontrolerom tako rapidno opadaju perfomanse sa koriscenjem zasto kupovati uopste neke novije modele istih ? teoretski na kraju ce se svesti sve na isto ? :d

zasto je ovako slaba ponuda ssd-ova sa drugim kontrolerima ? :(

gde kupiti crucial ? :D

Crucial na oglasima ovde na forumu, ili negde preko. SF-2 opada ali ne bas toliko, SF-1 opada na takozvani "club-60" i tu ne mozes nista da uradis, SF-2 opada na "club 80" al cim ostavis komp malo u idle on vrati to na 120-130+... Ali to ti vazi za write, read ne pada toliko tj pada mozda 5% tako da je to razlog kupovine novijih jer je read mnogo bitniji od write-a, po meni, na SSD-u...

cek bre ako ssd-ovima sa Sf kontrolerom tako rapidno opadaju perfomanse sa koriscenjem zasto kupovati uopste neke novije modele istih ? teoretski na kraju ce se svesti sve na isto ? :d

zasto je ovako slaba ponuda ssd-ova sa drugim kontrolerima ? :(

gde kupiti crucial ? :D

Pa evo "poboljsali" su perfomanse a i "sredili" TRIM, pa mu sada treba 1-2h da odradi ciscenje "smeca", ali' samo kad je u idle ostavljen komp...
Umesto konstantnog "kluba 60" kod sf12xx sad imamo "klub 80" kod sf22xx ali na svu "srecu" samo dok u idle ne bude odradjen GC , pa se vrate perfomanse na one kad je ssd bio nov (skoro)...
Sto se tice istrosenosti memoriskih celija, pa to zavisi od nacina koriscenja ssd-a, samo nemojte vrsiti DL na ssd i necete mnogo godina ispuniti normu za otkaz mem. celija usled prekoracenja broja upisa na iste nakon kojeg mogu a ne moraju da crknu mem. celije... 5g je za ovu tehnologiju k'o 10-15g. za hdd ( za sada )...
Slaba ponuda je jer su "tantuzi" ovi nasi trgovci, boli ih patka za njihove kupce, oni se snadbeju po inostranstvu kad poslovno putuju a za narod bas ih briga... Bitno je robu brzo obrnut' i lovu zgrnut' !

CRUCIAL M4 nabavljas prijateljsko/rodjacko/drugarskim vezama iz germansko/frankofonskih krajeva, od preprodavaca koji svercuju, mozes i sam netom naruciti da ti posalju...

Poslednja izmena:
Pa to i nije neka razlika izmedju SSD i HDD zasto placati 200+ eura nesto sto potencijalno pravi probleme ? Zbog 5s razlike ? Mislio sam da je razlika veca.

Evo ti jos jedan primer. Upravo igram Modern Warfare 3. Dok mi je bio na HDD-u (Samsung F3), izmerio sam ucitavanje jedne misije i iznosilo je 34 sekunde. Onda sam ga prebacio na SSD i izmerio ucitavanje iste misije - 10,5 sekundi. Jel to dovoljna razlika? ;)

Mene zanima jedna stvar 120gb Patriot Piro sata600? Da li postoji bolji disk od njega za pare koliko kosta a to je 150e sa tolikim kapacitetom ima li boljeg diska za iste ili manje novce? I sta generalno mislite o ovom disku po onome sto sam ja video cini se da je extra.

Ne, nema, nije bas extra...
Za pare koje si mozda voljan da platis (150€) verovatno i nema boljeg ssd-a za kupiti, za manje novce neces naci ssd sa sf2281 kontrolerom i od njega ima nekoliko ssd-ova koji su ipak bolji i pozdaniji od tog (tih) ssd-a(ova), npr. m4, samsung 830, nemoj da previdimo ni Intel 510, a koji nisu sf ssd-ovi...
E sad druga je prica koliko zaista kostaju danas taj Patriot Piro od 120GB ili Crucial m4 od 128GB...
Da li si siguran da zaista imaju po ceni od 150€ Patriot Piro od 120gb, da li ga uopste imaju u radnji ili mogu nabaviti ...

Na zalost kod nas i nije moguce naci drugi ssd sem onih sa sf2281 kontrolerom, izuzev mnogo skupljeg Intel 510... (uglavnom, ako zanemarimo slabije kingstonove modele i ponekad neki sf1200 model)

Poslednja izmena:
Pa da Piro ima da se uzme za 150 jura kod nas,ja mogu andjem a za ove ne znam tj mislim da nema m4 i po ceni od 150e znas li gde ima i mozes li nabaviti ili taj samsung koji si pomenuo?

Dutchland, Österreich, 160-180€ za m4/128GB, kod nas ima samo takvih kao taj Piro...
Ako ti treba ili zelis ssd taj Piro od 120GB je sasvim u redu...
Samo nije bas extra kao sto ti rece (i osta ziv, da te CAR "cuo" nagrabusio bi ko "zuti")...

Poslednja izmena:
a ima ga mozda i u deutschland-u

Nisam rekao da je extra da je najbolji na svetu ali za novac koji se da je vrh za nase Srbske uslove i nase cene i nasu ponudu na trzistu kod nas. Iz nemacke mi ne treba nista jer ako kupim tamo i rikne mogu samo da se besim bez garancije, ili da cekam da mi uvaze da im racam bla bla bla.... Znaci ovaj piro za nase uslove i ono sto pruza je ok za 150e to je poenta?

a ima ga mozda i u deutschland-u

ma "uteklo" mi "e" pa zato ispade naopako...
sta ces, nepaznja, povrsnost, "starost" pa se ne vidi dobro ...

Nisam rekao da je extra da je najbolji na svetu ali za novac koji se da je vrh za nase Srbske uslove i nase cene i nasu ponudu na trzistu kod nas. Iz nemacke mi ne treba nista jer ako kupim tamo i rikne mogu samo da se besim bez garancije, ili da cekam da mi uvaze da im racam bla bla bla.... Znaci ovaj piro za nase uslove i ono sto pruza je ok za 150e to je poenta?

Mene zanima jedna stvar 120gb Patriot Piro sata600? Da li postoji bolji disk od njega za pare koliko kosta a to je 150e sa tolikim kapacitetom ima li boljeg diska za iste ili manje novce? I sta generalno mislite o ovom disku po onome sto sam ja video cini se da je extra.
Jesi, jesi, rek'o si rek'o... ;)

Za nase uslove je OK i slobodno kupi, nemoj da zaboravis proveriti koji mu je FW i ako treba da mu instaliras onaj novi sto resava problem bsod-a.

Poslednja izmena:
Ok hvala, a da li na samoj kutiji pise koji je FW? DA bix odmah znao koji da instaliram potom? Ali pre onog extra ne zaboravi da sam napisao CINI :d

Zasto kod nas nema nigde m4 64gb i m4 128gb?

Odgovor na pitanje je zapravo jednostavan. Crucial niko ne uvozi, a i niko nece da se cima zbog malog broja ljudi koji bi ga kupili. ;)

Odgovor na pitanje je zapravo jednostavan. Crucial niko ne uvozi, a i niko nece da se cima zbog malog broja ljudi koji bi ga kupili. ;)

Licno mislim da nije "SAMO" to u pitanju.
Da je po toj logici onda bi samo AaRock i MSI ploce maticne dovlacili, bilo bi samo powercolor i mozda MSI grafickih i sl.
Ima tu nesto drugo, dublje, glupacko i kukavičje u celoj prici...
Mnogi bi ljudi pazarili Crucial-ove ssd-ove bez problema, pa nisu ni skuplji od bilo kog SF-a ali bas najbolji i najpouzdanije uredjaje ovi salajbajzeri ne uvoze...

Zasto AsRock i MSI? Sto se ploca tice tu su ASUS, Gigabyte, MSI (najpoznatiji pa ih zato i ima). Tesko ces naci recimo eVGA, opet je to ekskluziva koju niko ne uvozi.

To mnogi je relativan pojam, mozda par desetina ljudi sa foruma. Nama deluje mnogo ali zapravo je to malo. SSDovi se inace slabo prodaju kod nas, pitajte u bilo kojoj vecoj radnji kod nas.
Drugo, Kingstona ima jer je poznat brend i uvozi se kod nas. Cruciala nije bilo ni kada su im memorije bile trazene (DDR1 i DDR2).

Slicna je situacija i sa recimo Corsair i Seasonic napajanjima, slabo ili nikako zastupljeno, a ima onih koji bi to kupili.

Poslednja izmena:
Ti si garsone u saksiji proveo neko vreme :) Pa eVGA je bio vest pre mesec dana, uvoze ga novosađani i tu je cela paleta proizvoda. Što se tiče Crucial brenda ne znam stvarne razloge ali prodao bi se bolje nego ostali kada je SSD u pitanju. Kingstona ima najviše zato što je to brend koji ovde ima dugu tradiciju i više uvoznika iz Srbije. Za Crucial je verovatno potrebno obezbediti nove ugovore, ateste.., a naši procenjuju da je njihov asortiman slab da bi opravdao takvu investiciju.

Poslednja izmena:
Što se tiče Crucial brenda ne znam stvarne razloge ali prodao bi se bolje nego ostali kada je SSD u pitanju. Kingstona ima najviše zato što je to brend koji ovde ima dugu tradiciju i više uvoznika iz Srbije. Za Crucial je verovatno potrebno obezbediti nove ugovore, ateste.., a naši procenjuju da je njihov asortiman slab da bi opravdao takvu investiciju.

Tacno je to za Kingstona, ima ga kao da se u Srbiji proizvodi.
Ali kako se Mushkin, Patriot, OCZ kod nas probili a svi su SF koji su u pocetku bili jako zaebani sa radom, a Crucial-a koji nije imao problema od prvog dana postojanja, nema ni traga ni glasa...
Ma kod nas je uvek sve naopako :D

Ti si garsone u saksiji proveo neko vreme :) Pa eVGA je bio vest pre mesec dana, uvoze ga novosađani i tu je cela paleta proizvoda. Što se tiče Crucial brenda ne znam stvarne razloge ali prodao bi se bolje nego ostali kada je SSD u pitanju. Kingstona ima najviše zato što je to brend koji ovde ima dugu tradiciju i više uvoznika iz Srbije. Za Crucial je verovatno potrebno obezbediti nove ugovore, ateste.., a naši procenjuju da je njihov asortiman slab da bi opravdao takvu investiciju.
Nisam znao da je neko poceo da uvozi eVGA, neka im je sa srecom. :)
Znam da je ranije Alti uvozio nesto malo, i kratko.

Tacno je to za Kingstona, ima ga kao da se u Srbiji proizvodi.
Ali kako se Mushkin, Patriot, OCZ kod nas probili a svi su SF koji su u pocetku bili jako zaebani sa radom, a Crucial-a koji nije imao problema od prvog dana postojanja, nema ni traga ni glasa...
Ma kod nas je uvek sve naopako :D
Mushkin, OCZ i Patriot su kod nas sa SSDovima pre SF (kontam da mislis na SF2xxx), tj u vreme prve generacije SF kontrolera koji nisu bilo "zaebani" za rad.
Drugo, OCZ ili Mushkin nisu prisutni zbog SSDova, tu su od ranije, pre svega zbog memorija, OCZ i zbog napajanja. ;)

Mushkin, OCZ i Patriot su kod nas sa SSDovima pre SF (kontam da mislis na SF2xxx), tj u vreme prve generacije SF kontrolera koji nisu bilo "zaebani" za rad.
Drugo, OCZ ili Mushkin nisu prisutni zbog SSDova, tu su od ranije, pre svega zbog memorija, OCZ i zbog napajanja. ;)

Ok za OCZ koji imao memorije da se nadje kod nas ali i sa visoom cenom, Patriot je u pocetku kod nas imao samo fleske koje su takodje bile skupe ali veoma brze.
Mushkin proizvoda nije bilo do skora, npr 2008 niko malte ne nije ni cuo za tu firmu.
Ipak cu ja morati iz inostranstva da pazarim m4.

Ko nije cuo za Mushkin nije ni za Crucial. :d
Bilo je Mushkina u Bench House-u, alti uvozio, ima 2 godine ako ne i vise.

meni se cini da ce i za dve godine ljudi govoriti " ma ima da kupim m4 makar 64gb "
:shock:
i " kako to da niko ne uvozi crucial "

zaista krucijalno pitanje, na koji je odgovor vrlo lako dati.

Poslednja izmena:
Vrh Dno