Šta je novo?

Par pitanja u vezi SSD-a

sa novim firmware-om su bas usporili dizanje sistema, al to je kao mera predstroznosti i vratice na staro kroz neki kasniji fw :)

"Vratice na staro normalnu brzinu dizanja sistema"... a jel' to znaci da ce, analogijom, vratiti (na velika vrata :d) i BSOD-ove? :p

Vama nikad nije dosadno sa tim SF-om, uvek ima nesto, a? :D:D:D

Iskreno, ja sam kupio ovog mog dva dana posto je izasao 332 fw koji je sredio BSOD. Samo sam probao SSD sa starim fw-om, BSOD nisam video al je sistem dizao bas dosta brze. Tako da ja nisam ni jedan jedini problem SF-a video ili osetio i ja sam extra zadovoljan sa njim :) Al ajde ostaje da se nadamo da ce vratiti brzinu dizanja sistema, al kazu da to i nije bio uzrok BSOD-a al eto, kao sto rekoh, mera predostroznosti :p

Poslednja izmena:
A koja je razlika u tom podizanju, mislim, kad kazes "bas dosta brze"... bas si me sad zaintrigirao :)

Jel' ono sekund-dva, sto se realno i ne oseti (pa mora stoperica da radi da bi se utvrdila razlika :p)... ili nesto tipa 5 sekundi, da ne kazem 10... ?

Pre ce biti to zadnje nazalost svih nas sa SF-om. Kada sam probao sa starim fw-om, bio sam u "WOW" fazonu, a sa novim fw-om sam u "u *** da nisam promasio i stavio sistem na hdd?!" fazonu, sto se tice samo dizanja sistema :p Sve ostalo je ostalo isto :) E sad koliko sam gledao po forumima, neki su to bas osetili, tipa kao ja, a neki su osetili manje u fazonu par sekundi... Mozda mi je cak malo i zao sto sam stavio 332 fw jer ljudi i sa starim fw-om nisu imali problem BSOD-a na 8xx chipset-u, *** trebao sam da probam :p

Pre ce biti to zadnje nazalost svih nas sa SF-om. Kada sam probao sa starim fw-om, bio sam u "WOW" fazonu, a sa novim fw-om sam u "u *** da nisam promasio i stavio sistem na hdd?!" fazonu, sto se tice samo dizanja sistema :p Sve ostalo je ostalo isto :) E sad koliko sam gledao po forumima, neki su to bas osetili, tipa kao ja, a neki su osetili manje u fazonu par sekundi...
Uh, pa to bas osetna razlika... mislim, meni onaj Boot Timer programcic meri 7.2s za podizanje Windows-a (doduse, to je bilo bez antivirusa, moram da probam koliko je sa njim), te bi 10 sekundi na to vreme bilo zaista katastrofalno :p
Mozda mi je cak malo i zao sto sam stavio 332 fw jer ljudi i sa starim fw-om nisu imali problem BSOD-a na 8xx chipset-u, *** trebao sam da probam :p
Neka, nema potrebe da se igras ;)

Jel imas link za taj programcis da bas premerim da vidimo? Nego evo ti ovako, ssd (Kingston V) na laptop-u brze dize win nego moj kucni :p

Evo ti ga ovde, ionako je malecak :)

Mislim, postoji ih tusta i tma, pa ima i ono merenje u okviru samog Windows-a (u Event Viewer-u)... ali svaki daje drugaciji skor (bez zezanja), pa eto, evo ovog, simpatican mi je :p

Prilozi

• Boot Timer.rar
    56.7 KB · Pregleda: 39
Aj bas cu da proverim kad se vrnem sa posla :)

Sa antivirisom i solidnom kolicinom programa koji se pale sa win-om (ne znam da li ima veze, al predpostavljam da ima :p) boot time 22.04 :D

Care a koliko tebi je brzzzzz boot?

Pa rekoh vec, koji post iznad... mereno ovim programcetom - 7.2s.

S tim sto tada nisam imao AV na kompu.

Pa ne možete porediti podizanje sveže instalisanog Win-a koji se podiže klot, sa nekim davno instalisanim, već prilično napunjenim, bajatim, i sa gomilom startujućih servisa.

Pa ne mozemo, niko ne kaze... samo eto, cisto razmenjujemo misljenja.

Osim toga, u ovom slucaju je moj Win star vec 13 meseci, "bajat", kako ti kazes... a s16 ima frisak Win, pridignut pre manje od metar dana, ako se ne varam, jer je tad uzeo SSD ;)
Ali, nije ni to mnogo bitno, jer ima toliko mnogo faktora koji uticu na brzinu butovanja...

Jeste, nema jos mesec dana, mada brzo ja to zabajatim :p

Moze to i ovako razlicito u dva merenja na istoj masini, win-om koniranim i starim preko godinu dana, krcatim svim i svacim, ukljucenim KAV-om i nakacenim svakojakim uredjajima...
Al zasto tolika razlika... ko zna...

Prilozi

• rzzz brzotrzzzzzzz.jpg
    rzzz brzotrzzzzzzz.jpg
    14.7 KB · Pregleda: 83
  • rzzz brzotrzzzzzzz 2.jpg
    rzzz brzotrzzzzzzz 2.jpg
    15.1 KB · Pregleda: 80
moj klasican hdd poredjenja radi, oko 100 shortcut-a na desktopu, antivirus, firewall, 9 programa u system tray-u, dvanaestak programa u startup-u.
instalirani svi update-ovi na win, 8 meseci star sistem

Prilozi

• boot time.jpg
    boot time.jpg
    7.6 KB · Pregleda: 83
Pa to i nije neka razlika izmedju SSD i HDD zasto placati 200+ eura nesto sto potencijalno pravi probleme ? Zbog 5s razlike ? Mislio sam da je razlika veca.

Da samo koliko mu treba vremena da ischekira prije samog boot-a, ma znao sam upaliti komp ranim jutrom, cim ustanem (ko da mi je to najvaznija stvar na svetu), otici do kupatila, umiti se i vratiti u sobu a ono se jos nije upalio (OS na HDD dok je bio), sada (sa ssd) nema sanse jedino da uplaim "otrcim" do kupatila i odma nazad... e tad ima sanse da vidim kako se pali...
Sad sto ga Q4U dobro odrzava pa mu brzo sve to ide, druga je prica...

ma meni se sa hardom palio oko tridesetak sekundi, to se tacno secam...

Pa to i nije neka razlika izmedju SSD i HDD zasto placati 200+ eura nesto sto potencijalno pravi probleme ? Zbog 5s razlike ? Mislio sam da je razlika veca.

A taj koji je kupio ssd samo da bi mu se komp palio brze bi trebao pravo kod psihijatra :p A inace, i da je paljenje iste vremenske duzine ssd-a i hdd-a opet to ne moze da se poredi jer sa hdd-om komp bukvalno nije za koriscenje prvih par minuta od kad se komp kompletno upali jer i dalje hard drnda pali gasi itd. dok sa ssd-om tih 20 sekundi i sve leti posle toga.

Poslednja izmena:
Ok, dakle, sa novim fw se sporije butuje, ali kako radi posle? Mislim što se brzine tiče?

I dalje, da li se fw može staviti na već napunjen SSD i posle nastaviti korišćenje Win-a ili je potrebno nakon fw-a reinstalisati Win (tj. vratiti image)?

A taj koji je kupio ssd samo da bi mu se komp palio brze bi trebao pravo kod psi******a :p A inace, i da je paljenje iste vremenske duzine ssd-a i hdd-a opet to ne moze da se poredi jer sa hdd-om komp bukvalno nije za koriscenje prvih par minuta od kad se komp kompletno upali jer i dalje hard drnda pali gasi itd. dok sa ssd-om tih 20 sekundi i sve leti posle toga.

+1

... da li se fw može staviti na već napunjen SSD i posle nastaviti korišćenje Win-a ili je potrebno nakon fw-a reinstalisati Win (tj. vratiti image)?

Ne treba reinstalacija OS, samo nastavis sa radom, ovaj put bez strepnje...

Poslednja izmena:

Pa kad tako uskogrudo gledas na relaciju HDD/SSD, samo kroz prizmu vremena podizanja sistema - ti onda prosto nemoj da kupis SSD. Nemoj da dajes "200+ evra na nesto sto potencijalno pravi probleme".

Inace, kada si vec toliki bukvalista - gde ti vide tih 5s razlike? Jel' to malo "sto je babi milo, to joj se i snilo" sindrom?
Video *drugu* sliku (pritom potpuno ignorisuci onu prvu, gde pise ~12s) koju je P307 postavio, sa ~22s, pa to uporedio sa onom koju je okacio q4u, gde pise ~27... ?

A razliku od ~7s (kod mene) naspram tih istih ~27s nisi primetio, jel'?

Iako je podizanje OSa sa SSDa brzo tu je cak i najmanja razlika izmedju SSDa i HDDa. ;)

Apsolutno.

Cak je veca razlika prilikom *gasenja* Windows-a :p

Poslednja izmena:
ja moj win gasim na strujni kabel, - momentalno se ugasi :smoke:

Aj realno mi odgovorite, na sta tacno uticu brzine upisa, jer vidim da one jedino opadaju? i da, koliko ce jos da opadaju ako i hoce uopste? I kako i da li ima realne potreba da se to nesto sredjuje/formatira?

Poslednja izmena:
Pa na brzinu kojom upisujes podatke na SSD, na sta drugo? :)
SF je to, druze... it's just the way it is. Brzine upisa opadaju sa SF diskovima, tako (nazalost) funkcionise taj kontroler. Trebalo bi da je privremeno, i da se veoma brzo vrate na staro... ali i ne ide bas tako.

Vise od ovoga sto sad imas ti nece opadati, uveren sam u to... za prvu generaciju SF diskova je vazio "klub 60", dok je za ovu to unapredjeno na "klub 80" - ciji si ti trenutno ponosni clan :p
A realne potrebe za nekim cackanjem i sredjivanjem, da budemo iskreni - nema... pad tih brzina upisa nije primetan u svakodnevnom radu. I dalje je to brz SSD. Hell - i dalje je to SSD! ;)

Pada mi napamet tek jedan scenario gde bi jasno mogao da osetis kako ti je SSD usporio, a to je da kopiras na njega neki veliki fajl koji nije podlozan kompresiji... nekada si imao ~160MB/s, sad imas ~80MB/s. Znaci, racunica je jasna - trebace ti duplo vise vremena da iskopiras taj fajl na SSD.
Ipak, sta ce tebi neki ogromni fajlovi (HD filmovi, isoi, sta vec) na SSD-u, to je vec druga prica... njima tamo jednostavno nije mesto :)

I da, mozes da doteras taj SSD u fabricko stanje, te da vidis one brzine koje si imao kada si ga tek izvadio iz kutije... ali ne da formatiras SSD, to nista ne pomaze (niti pak dobro cini), vec da uradis tzv. secure erase. Tako ga vracas u fabricko stanje.
Medjutim, posto ce ti se ova pojava sa opadanjem brzine upisa najverovatnije ponovo dogoditi, batali tu rabotu... ko ce da radi SE svake druge nedelje ili kad vec. Teraj tako kako je, i dalje to SSD :)... i mnogo brze od bilo kog HDDa.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno