Šta je novo?

Par pitanja u vezi SSD-a

Zapeli ljudi za kvalitet, sta ces ;)

Pre bih ocekivao Samsung SSDove nego Crucial. ;)

Imali su i hard diskove ali kupio ih seagate nedavno.

Tacno je to za Kingstona, ima ga kao da se u Srbiji proizvodi.
Ali kako se Mushkin, Patriot, OCZ kod nas probili a svi su SF koji su u pocetku bili jako zaebani sa radom, a Crucial-a koji nije imao problema od prvog dana postojanja, nema ni traga ni glasa...
Ma kod nas je uvek sve naopako :D

Pa upravo si i dao odgovor. Sve sto je rizicno ili ima problema - salji u Srbiju, oni su navikli na skart...:-devil-::smash::mad:

ovako treba mi pomoć.

treba da izaberem za jedan SSD za server na kome će se vrteti SQL baza. biće dosta READ, i max 0.5 GB (OVER)WRITE-a dnevno, možda ni toliko. 10 sati će biti na udaru, ostalo manje više u idle. server će biti 24h online 2-3 godine koliko planiram da služi. takođe će biti dislociran u server salu na drugom kraju grada.

neophodno mi je da SSD bude apsolutno stabilan, bez ikakvih firmware bagova, planiram da mu eventualno uradim jedan firmware upgrade ako postoji, i da ga do kraja ne diram. takođe očekujem da za zabodem u komp, i da se ne iznenadim da nije kompatibilan sa pločom - Intel (zaboravio sam model (Core i3 procesor NE sandy bridge)).

eto, napisao sam šta očekujem od SSD-a - stailnost, istrajnost, pouzdan rad.
NE jurim najbrži SSD.
treba mi hitno, koliko u ponedeljak, utorak.

a sad najgori deo, izbor, u principu oko 150e, 80-120 GB kapacitet.

ja bih lično birao INTEL 80GB SSD 320 Series SATA300 SSDSA2CW080G3B5 (165e) samo zbog intel + intel varijante, i zato što sam pročitao na par mesta da su intel SSD najpouzdaniji, ali opet, voleo bih da čujem i neko drugo mišljenje ako neko može nešto dobro da prporuči.

hvala!

Poslednja izmena:
I ja da sam na tvom mestu bih birao Intel. Najstabilniji i najpouzdaniji (bar sto se da procitati na netu tj iskustva ljudi).

Meni bi za tvoj slucaj veliki plus bio i intel garancija koja je 5 godina, nijedan drugi SSD nema toliku garanciju. A za opisan scenario je veoma bitna.

Da ti nije hitno mogao si da sacekas da se pojavi neki 320 series od 120GB u oglasima, ja sam moj kupio za manje od 150e pre mesec dana sa 5god - 3 meseca garancijom.

Intel 320, Kingston V+ 100

e dođavola, niko nema intel 80 GB, može još neki predlog sem Kingston V+ 100? lično kada čujem Kingston imam neku odbojnost.

Intel 320, Kingston V+ 100

+1

e dođavola, niko nema intel 80 GB, može još neki predlog sem Kingston V+ 100? lično kada čujem Kingston imam neku odbojnost.

Da se kockas sa Mushkin, ne mogu da se usudim da ti isto predlozim. Patriot Pyro sam hteo da uzmem ali ga nije bilo, pa sam se na kraju odlucio za Kingston V seriju. Uzeo V200, jer nisu imali V100S2 na stanju i *****ao se, onako muski!
Posle 3 dana koriscenja(mucenja) vratio sam ga i uspeli smo da nadjemo V100, sada uzivam u 5% odstupanja od deklarisanih brzina.

Intel je i meni bio prvi izbor ali nigde nisam uspeo da nadjem ispod 200evra.

Srecna kupovina. :)

Nema razloga da imaš bilo kakvu averziju prema Kingstonu. Samo je bitno da znaš koji kontroler je upotrebljen. Kingston koristi svašta: JMicron, Intel, Toshiba, SandForce. V+ 100 poseduje Toshiba T6UG1XBG kontroler koji ima sasvim solidne karakteristike. Obzirom da ga koristiš u serveru kapacitet izaberi tako da 50% prostora uvek bude slobodno. Na taj način nećeš dovoditi u pitanje pefromanse i trajnost bez obzira na konkretan SSD za koji se odlučiš.

ok, jurim Kingston V+ 100, hvala!

e da, ako ssd počne da otkazuje (na bilo koji način), postoji li mogućnost da dobijem neki mail. dzaba mi da se informacija o tome nalazi negde na serveru, kada se tako niko neće remote-ovati. ima li neko ideju kako da to rešim?

Poslednja izmena:
Trebaće ti neki program koji je u stanju da očitava S.M.A.R.T tabelu i da ti prosleđuje podatke na mail. Pod linuxom sam koristio smartctl za tu namenu.

ok, S.M.A.R.T. alerte dobijam na mail uz pomoć programa Acronis Drive Monitor, mada sam do malopre živeo u ubeđenju da je S.M.A.R.T. rezervisan samo za diskove sa "pločama". hvala.

ok, jurim Kingston V+ 100, hvala!

e da, ako ssd počne da otkazuje (na bilo koji način), postoji li mogućnost da dobijem neki mail. dzaba mi da se informacija o tome nalazi negde na serveru, kada se tako niko neće remote-ovati. ima li neko ideju kako da to rešim?

Moj Kingston je 2 x fleshovan sa najnovijim intel firmverima.
Za 1.g godinu rada, upisao je preko 4TB podataka i jos uvek radi, da kucne u drvo.

Pa ti ga bas stedis! To je nista od kolicine ako je samo 4TB za godinu :p
Vidim po netu da mogu i do oko 500TB upisa da izdrze, po tome tebi ima da traje 125 godina! :d

Ubacih SSD u notebook. Za razliku od onog 5400 rpm odlično šljaka.

Ali ima veeeliku manu - pri dizanju sistema podigne se ceo win, ikonice, taskbar, antivirus, da ne kažem "u sekundi". Dalje AKO startujem čak i Prohoshop, Visual Studio 2010, OpenOffice sve otvori poprilično brzo.. ALI bilo koji browser i Skype laguju. Tj. tek posle 30ak sekundi kada se opasulji, onda i Skype i browsere "diže u sekundi".

Čemu toliko brlja?

Koji SSD? Ako je neki sa JMicron kontrolerom prve generacije onda se to ponašanje može pripisati problematičnom kontroleru.

Ubacih SSD u notebook. Za razliku od onog 5400 rpm odlično šljaka.

Ali ima veeeliku manu - pri dizanju sistema podigne se ceo win, ikonice, taskbar, antivirus, da ne kažem "u sekundi". Dalje AKO startujem čak i Prohoshop, Visual Studio 2010, OpenOffice sve otvori poprilično brzo.. ALI bilo koji browser i Skype laguju. Tj. tek posle 30ak sekundi kada se opasulji, onda i Skype i browsere "diže u sekundi".

Čemu toliko brlja?
neki su taj problem "blokiranja" resili prebacivanje sa ahci na ide

Zasto "odbojnost", ja ga imam nekih 6 meseci i u potpunosti je opravdao moja ocekivanja za te novce, da ne pricam o bsod koji ni jednom nisam imao, niti pad performansi itd...

neki su taj problem "blokiranja" resili prebacivanje sa ahci na ide

Već mi stoji na IDE. Stari mehanički disk nije radio na AHCI, a neće ni ovaj SSD.

Koji SSD? Ako je neki sa JMicron kontrolerom prve generacije onda se to ponašanje može pripisati problematičnom kontroleru.

Jeb'ga, jeste stariji: Kingston V+100 64GB. Do toga je verovatno? Nisam imao para za novije. Ovo mi je prvi SSD pa sam čisto iz radoznalosti hteo da ga kupim. Kažem, sve ostalo je ok, dosta dosta bolje nego stari na 5400 obrtaja. "Samo" trebam da sačekam taj boot time od 15-30sec.

Meni V+100 128gb radi vec 18 meseci extra u laptop-u :p Nikakva odbojnost prema Kingston-u, zbog toga sam i uzeo HyperX 120gb i opet sam prezadovoljan.

A da, ne napisah. Instalirao sam XP. Da nije zbog toga?

Navika mi je ostala da na lap topu imam XP jerbo je malo sporija bila 7ica na njemu. Ima 1.5 Atom Intel i 2GB DDR3 rama.

Pazi to je možda i najbolji SSD na tržištu za Windows XP koji nema podršku za TRIM funkciju. Ne bi trebalo da ti pravi probleme i potrudi se da imaš barem 10GB slobodnog prostora. Odličan je Kingston V+ 100. Pre će biti da je Atom slabašak u nekim situacijama naročito neposredno posle butovanja.

da li neko moze da mi preporuci najbolji ssd do 90 britanskih funti sa amazon.co.uk ?

Jeste. Samo malo baci pogled po temama i videces. Definitivno najbolja opcija.

znacajno je boli crucial
a jos bi bilo bolje da uzmes onaj od 128gb, zna cesto da bude malo 64gb...

Nazad
Vrh Dno