Šta je novo?

Pametne uticnice za pracenje potrosnje

Ako uticnice tako rade (ne sporim, samo konstatujem), onda je definitivno interval mjerenja jako bitan, tj. sto vise ocitavanja u jedinici vremena to precizniji proracun.
E sad, mene zanima da li iko od proizvodjaca tih "pametnih" uticnica navodi u specifikaciji interval ocitavanja (i logovanja) vrijednosti?

Zainteresovali ste me sa ovim pa sam malo tražio po netu.

Nisam mogao da nađem da neko navodi interval merenja, ali izgleda da nisam bio u pravu da se koriste integrali za proračunavanje. To izgleda nije ni potrebno. Intervali merenja su izgleda u milisekundama i koristi se trapezno pravilo, koje je jednostavno za računanje (prosečna vrednost dva susedna uzorka). Potrošnja struje ni ne može da brzo oscilira tako da je ovo dobro rešenje. Nećeš u jednom trenutku imati potrošnju od 1000W, a 100 milisekundi kasnije 50W, pa onda opet 2000W... potrošnja će se postepeno povećavati ili smanjivati, a sve što se ne izmeri u tim milisekundama biće izračunato kao prosečna vrednost, tako da smo tu OK.

Izgleda da utičnice za merenje imaju memoriju gde mogu da snime koliko su izmerili potrošnje struje, a onda se samo ta vrednost šalje serveru onoliko koliko je definisao taj koji je pravio utičnicu. Može da bude i 10 sekundi, minut, može i 10 minuta. Ali to ne bi trebalo da utiče na preciznost merenja.
Sad kad razmislim, na jednoj Tuya utičnici, kad isključim internet, dobijem informaciju koliko je struje izmerila tek kad se ponovo konektuje na internet. Ali ništa ne propusti, samo odjednom dobijem sve Wh koje je u međuvremenu potršila.
Kod nekih uređaja nemam tu mogućnost i kod njih sam morao u Home Asisstant da napravim svoje računanje koristeći trapezno pravilo. Tu, ako nemam konekciju, izgubim informaciju koliko je potrošeno struje u međuvremenu.

Nemam Tapo P115, ali ako neko ima i ne mrzi ga, neka proba da se igra sa isključivanjem/uključivanjem Interneta.

Da li se susreo neko sa pametnom uticnicom koja radi iskljucivo na 5ghz wifi, jer zet ima SIM huawei ruter koji radi samo na 5ghz?

Nije pitanje baš za ovu temu, ali da ne otvaram novu 😀
Zamenio bih stare, klasične utičnice u stanu, sve su po jedna, singl ili kako se zovu, a ponegde bih stavio duplu, isto klasičnu, da li na mestima gde se stavlja dupla, umesto pojedinačne, treba nešto dodatno raditi na instalaciji, ili se jednostavno zameni utičnica, bez obzira sa li je singl ili dupla?

Ako su u pitanju suko uticnice, moraces da promijenis kutiju naravno, tj. da stemas i sredjujes kasnije zid. Ali na instalaciji, kao sto rece optical, ne treba nista, samo pazi da ne preopteretis neki od vodova sad kad budes imao poduplane izlaze.

Nisam koristio takve, super resenje, ako estetika nije bitna.

Kupio sam ovu utičnicu na ananasu jesenas, i tri meseca je radila dobro. Sada se zaglupi i izgubi kotakt preko wifia sa telefonom i aplikacijom. Kada je resetujem proradi nekoliko sati i opet stane. Na dva rutera isto se ponaša. Ima li joj pomoći ili da ide u kantu.

Prilozi

• Screenshot_20250305_100037_Gallery.jpg
    Screenshot_20250305_100037_Gallery.jpg
    46.4 KB · Pregleda: 30
Kupio sam ovu utičnicu na ananasu jesenas, i tri meseca je radila dobro. Sada se zaglupi i izgubi kotakt preko wifia sa telefonom i aplikacijom. Kada je resetujem proradi nekoliko sati i opet stane. Na dva rutera isto se ponaša. Ima li joj pomoći ili da ide u kantu.
Imas dve god garanciju reklamiraj.

Ma to da to je zadnja opcija, nego reko možda ima neko drugo rešenje ali izgleda da nema.
To je klasična kineska utičnica. Kupio sam ja sa alija 3 komada iste takve. I to je lutrija. Jedna mi se gasi. Dok druge dve rade ok. Jedna je na klimi već 3 godine bez problema, ali zavisi kako naletiš. Ovo što ini prodaju je isti fazon. Hoću reći nećeš je popraviti, samo menjaj.

Kod tih što se gase najčešće ode jedan kondenzator, 10v 470uf, ja sam bas juce na jednoj svojoj mijenjao (tuya).
Bas je onako na oko bio vidljivo naduvan.

Da li se susreo neko sa pametnom uticnicom koja radi iskljucivo na 5ghz wifi, jer zet ima SIM huawei ruter koji radi samo na 5ghz?
Sve te "smart home" stvari rade iskljucivo na 2.4ghz jer njima nije bitna brzina protoka, imune su na smetnje a mnogo im znaci sirina mreze
2.4 je bukvalno savrsen za njih

Prije nekoliko dana, tacnije za vikend, se pomjerio sat u SAD-u, moguce da prate "njihovo vrijeme". Mada je cudno ako se to desilo samo jednoj... A jos je cudnije ako nemaju implementirano pracenje DST-a.

Nazad
Vrh Dno