Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Da li je neko imao iskustva sa ovakvim uređajem u zigbee varijanti?

Upravo sam uspeo da namestim ovo čudo:

Kod Tuya based Zigbee uređaja me nervira što nikad ne znaš da li će i kako raditi. A na Aliexpressu svi jeftini su takvi. Za ovaj sam morao da nađem quirks i da ga tako nateram da proradi. Videćemo dokle će trajati uređaj, pošto stoji na spoljnoj česmi, ali za sada sam zadovoljan.
Povezao sam ga na one rasprkivače za terasu koje sam kupio u LIDL-u i dosta dobro rade u ovoj kombinaciji. Imam i zigbee senzor temperature i vlažnosti koji držim na terasi, pa ću probati da uradim neku automatizaciju sa svim ovim.
Sada su dosta visoke temperature, pa možda namestim da se sam uključi kad je previše vruće. Stiže mi uskoro i senzor prisustva pa možda i njega uključim u celu priču (mada se zbog vetra dosta stvari pomera na terasi pa možda i ne bude koristan).

Ova je tema malo zamrla... automatizuje li iko išta ili ste sve već odradili? Meni se čini da je to posao bez kraja. Uvek imam novih ideja i čekam neke nove uređaje da mi stignu :) Ne smem ni da slikam na šta mi liči strujni orman da nekog električara ne strefi šlog :D

Ja sam ovog leta podesio da se roletne na zapadnim prozorima spuste na 30% kada Sunce pređe određeni azimut pa da se opet podignu kada zađe za zgradu prekoputa. Malo sam morao da eksperimentišem sa okidačima (azimuth i elevation) i dodatnim uslovima (samo kada je sunčano, ne ako je neko već spustio roletnu na 0%, itd.) ali radi prelepo i sprečava da se spavaća i dečija soba usijaju preko dana.

I kod nas sam isto namestio. Oseti se velika razlika u ovim letnjim danima.
Naša kuća je na uglu pa imamo istočno, južno i zapadno sunce.

Napravio sam i automatizaciju za godišnji odmor ali me je mrzelo da je opišem juče :)

Kada u HA kalendaru naiđe prethodno upisani godišnji odmor (u ovom kontekstu period kada nema nikoga kod kuće), pogasi se sve živo, bojleri ne rade, ne aktiviraju se nikakve regularne dnevne automatizacije (hlađenje, grejanje, itd.). Svakog dana se u određeno vreme dignu i spuste roletne, uveče se popale pa pogase svetla. Noć pred kraj godišnjeg se opet sve popali, zagreju bojleri, klima malo rashladi ako je toplo, a razmišljao sam da pustim i usisivač tada ali sam shvatio da će se retko dešavati da rasklonimo sav dečiji krš sa podova pred polazak na odmor. :)

To sam ja uradio ove godine ručno... Nemam kalendar pa da HA zna kad sam na godišnjem odmoru. Ali nije me mrzelo da podesim bojler i hlađenje i da se svetla pale i gase i da se roletne podižu i spuštaju da simuliraju da ima nekog kući.
Bili smo na odmoru pre mesec dana kada su bile one velike vrućine. Uštedeo sam na hlađenju bar 200 kWh :) Ali zato kad smo se vratili, trebalo mi je par dana da spustim temperaturu kuće na normalu. Uključio sam daljinski klimu u dnevnoj pre nego što smo došli, ali TP nam hladi celu kuću preko podnog i plafnoskog, a njoj je trebalo vremena pošto je inertan sistem.

Kada me neko pita da li vredi automatizacija, kažem mu da obavezno uradi svetla i roletne (i bojler ako ima klasičan akumulacioni). Za malo truda dobije se jako puno komfora.

Sad jedva čekam da mi stigne prvi senzor prisustva. Mislim da će mi dosta značiti, pa ako bude tako kako zamišljam, poručiću još nekoliko za sva ključna mesta u kući.
Ima li neko iskustva sa tim senzorima i HA?

Koji si narucio i za sta planiras da ga koristis?

Elem, ti bese imas neke tuya merace potrosnje sto se montiraju na DIN sinu?

Naručio sam SONOFF SNZB-06P.
Staviću ga u dnevnu sobu da mogu da automatski da pogasim sva svetla i spustim roletne kada nikog uveče ne bude tu (kad odemo na spavanje). Namestio sam trenutno da bude u određeno vreme, ali često mi se dešava da ostanemo duže pa me ta automatizacija zezne.

Ako se dobro pokaže, planiram da stavim po jedan u svaku prostoriju (trebaće mi 7-8 komada da pokrijem svaki ćošak kuće) i na osnovu toga da automatizujem sve u kući.

Imam i Tuya i zigbee (Tuya based) merače za DIN šinu. Imam nekoliko vrsta, od onih koji su prevashodno prekidači, osigurači ili merači.

Moram jedno noob pitanje, posto se razmisljam da ugradim, ali sta je sad preporuka za roletne da budu pametne? Treba mi sta mi sve treba za to i koje marke su preporuka ili gde da se uzima, kao i koliko je komplikovano?
Takodje da li se spajaju za apple home ili mora bas HA ili sta vec?

Zdravo svima, imam par deoumica i voleo bih da udjem u ovu pricu.

Naime, zavrsava mi se stan i hteo bih par stvari da automatizujem ali sam totalni noob za ove stvari pa su mi potrebne smernice.

Naime, imam grejanje na gas, i montiran je neki obican termostat stavio bih neki smart koje su preporuke?

Pored toga roletne su na struju, ali spustanje i dizanje je na taster, koje je resenje za to s obzirom da su modularni prekidaci montirani?

Hteo bih i zavese da automatizujem, isto je izvucen mosularni prekidac, imate li preporuku kako to odraditi?
Hvala unapred, ukoliko znate za firmu iz centralne Srbije koja se bavi time javite

Roletne: negde od ovog posta pa nadalje smo dosta bistrili oko toga, informacije su i dalje aktuelne, pa izvol'te.

Termostat: ja koristim ovaj za električno podno grejanje, ali postoji i verzija za gasne kotlove. Pre kupovine proveri da li radi sa tvojim kotlom, naravno.

Ćao ekipa,

Dobio sam ponudu za ugradnju Somfy pametnog sistema sa TaHoma switch-em.

Konkretno mi treba kontrola roletni, rasvete i klime.

Da li neko ima iskustva sa ovim sistemom?

Kupio sam na Aliju Smart IR controler da bih mogao da programiram paljenje i gasenje klime u toku noci i npr pre nego sto cu doci u stan, medjutim ne mogu da namestim u Smart Life aplikaciji nikako da radi. Klima je neka prastara i nema je na listi uredjaja u aplikaciji pa sam isao na opciju ucenja i sve odradim medjutim nece ni da je upali ni ugasi. Pokusao sam to isto za tv da uradim i radi normalno sto znaci da je controler ispravan. Da li je neko imao slican problem?

Meni je radila Vivax inverter klima bez problema sa Smart IR kontolerom, sa opcijom učenja.

Kontam da ima veze sa tim sto je klima stara prilicno, Vinchi (nikad cuo) i nema je na listi u aplikaciji, pa moguce da daljinski drugacije komunicira sa jedinicom. Cackacu jos pa mozda nesto iskopam, ili se javi neko sa slicnim problemom..i resenjem :D

Ćao ekipa,

Dobio sam ponudu za ugradnju Somfy pametnog sistema sa TaHoma switch-em.

Konkretno mi treba kontrola roletni, rasvete i klime.

Da li neko ima iskustva sa ovim sistemom?
Moj kolega iz CH mi je pricao da ga je ugradio,i da funkcionise, nista vise od toga.

Pozdrav narode,

Potrebna mi je ideja, ili bar smernice u kom pravcu da tražim rešenje.

Imam klasičan Termorad 80l bojler, koji sam zbog prostora izmestio van kupatila, u prostoriju koja deli zid za kupatilom - garaža. Garaža ima svoj ulaz i nije moguće do nje doći iz kuće. Bojler se uglavnom puni u noćnoj tarifi, ali ako postoji potreba uključuje se i u toku dana. Realan problem koji se pojavio je da iz kuće ("na dohvat ruke" što bi se reklo) nemam informaciju koja je količina tople vode u bojleru, da bih mogao pravovremeno da odreagujem i uključim ga da dogreje vodu.
Verovatno najprihvatljivija ideja kako meriti temperaturu vode u bojleru je da neki senzor za merenje temerature u obliku sonde ubacim u cev od bojlera gde se već nalazi sonda za termostat. Problem je kako očitane podatke bežićno prebaciti na neki displey koji bi bio, recimo u samom kupatilu.

Spreman sam da saslušam vaše ideje i predloge :).

Pozdrav

Mozes shelly 1pm npr, sa senzorom za temperaturu.
E sad, ako hoces i displej, shelly takodje ima neki wall display na kom mozes da pokazes to verovatno, mada kosta 125e :D
U sustini ne mora shelly, kontam da mozes bilo koji displej koji mozes da isprogramiras(npr neki oblik esp32+displej, ili arduino, sta znam). Podatak mozes da izvuces lako sa shelly-a kroz ip/status stranicu..

Pozdrav narode,

Imam klasičan Termorad 80l bojler, koji sam zbog prostora izmestio van kupatila, u prostoriju koja deli zid za kupatilom - garaža. Garaža ima svoj ulaz i nije moguće do nje doći iz kuće. Bojler se uglavnom puni u noćnoj tarifi, ali ako postoji potreba uključuje se i u toku dana. Realan problem koji se pojavio je da iz kuće ("na dohvat ruke" što bi se reklo) nemam informaciju koja je količina tople vode u bojleru, da bih mogao pravovremeno da odreagujem i uključim ga da dogreje vodu.
Verovatno najprihvatljivija ideja kako meriti temperaturu vode u bojleru je da neki senzor za merenje temerature u obliku sonde ubacim u cev od bojlera gde se već nalazi sonda za termostat. Problem je kako očitane podatke bežićno prebaciti na neki displey koji bi bio, recimo u samom kupatilu.

Pozdrav
isti problem imam... pisao sam pre godinu-dve dana mozda, ali nazalost nista nisam uradio od tad jer nemam vremena za to...
moja ideja je bila da stavim temperaturni senzor koji ce meriti temp vode i na displeju prikazivati temperaturu ili skalu (kao sto je ona analogna na bojleru)
Tu bi bio i prekidac kojim bih palio gasio bojler preko wifi...

eh... koliko ideja imam a vremena nigde...

ovaj sonoff je u sustini ok, samo sto sam hteo lepsi displej, color, sa skalom :)
ali izgleda da ce ovo biti jednostavnije/brze resenje...

Ja imam Shelly 1 PM, sa addon za temperaturu u bojleru. Koristim je par godina tako. Ako trebaju neka iskustva, tu sam :)

1724416966777.png

1724417018805.png

Prilozi

• 1724417064837.png
    1724417064837.png
    11.6 KB · Pregleda: 70
Poslednja izmena:
Hvala na odgovorima !

Ali da nastavimo diskusiju:
  1. Shelly 1PM je od početka u opticaju za remote on/off bojlera (istina nisam znao za ovaj addon za T), ali da bi se zadržala i funkcija trenutnog prekidača na zidu, 1PM bi trebao da se montira u samoj utičnici. Zbog addona za T sa kojim je povezan, pretpostavljam da 1PM mora biti monitran u samom bojleru ili u njegovoj blizini...
  2. Displey ne mora da bude "fancy", jer su ukućani navikli na jednostavnu skalu :). Vremenom bi se verovatno svi navikli da prema temperaturi vode koja je prikazana na displey-u, zaključimo koliko ima tople vode u bojleru, npr. 65 stepeni C je preneseno na skalu 2/3 kapaciteta bojlera. Naravno da ću ja da pratim podatke preko Shelly applikacije, ali teenage-r i supruga sigurno neće :).
  3. Veza između senzora T i displey-a trebalo bi da bude bežična, jer prostorije deli zid kroz koji ne bih da bušim rupe (u kupatilu su pločice do plafona).

Možeš koristiti drugi Shelly sa dodatkom za senzore da meri temperaturu i da kontroliše 1PM koji će biti kod prekidača.
Displej ti ni ne treba ako napraviš dobru automatizaciju, vremenom ćeš ukačiti donju temperaturu i uslove (npr. doba dana) pod kojima ćeš automatizovati uključivanje bojlera ili ćeš prosto sačekati jeftinu struju.

Moj kolega iz CH mi je pricao da ga je ugradio,i da funkcionise, nista vise od toga.

Ipak sam se odlučio da uzmem samo somfy motore, obične.
Razlog da odustanem od tohoma sistema je da sam na amazonu pronašao baš dosta loših komentara na tahoma switch i aplikaciju.

Kasnije ću da ugradim oblo living sve.

Dobar dan svima. Upravo pravimo ogradu i kapiju i hteli bismo da stavimo interfon i električnu bravu na kapiji. Kuca je u putanju. Hteli bismo da možemo iz kuće da otvorimo kapiju, ulazna vrata. Na šta treba da se obrati pažnja? Majstora za interfon takodje nemamo, ukoliko ima neko neku preporuku za Nis i okolinu, molim vas da pišete. Hvala

Pozdrav narode,

Pozdrav
Ta cev za sondu radnog termostata ima znacajnu razliku u odnosu na temperaturu na koju si navikao da gledas (termometar na vrhu). To bude velika razlika kod bojlera koji ne dogreva nakon koriscenja, pa neces moci da odredis koliko je jos tople vode ostalo u bojleru, kao sto si starom metodom.

Poslednja izmena:
ja sam planirao da bukvalno sondu stavim na mesto gde je skala na bojleru tj termometar, da je tu naslonim na kazan ali svakako mora da se "izbazdari" digitalna skala koju sam planirao da pirkazujem ili mozak, da bi jednostavno po citanju te temperature koja naravno da nije 100% tacna, znas da je bojler "pun"...

mislim da nema poente gurati sondu u cev gde je termostat, jer se ne menja funkcija termostata vec samo termometra i prekidaca na zidu

Nazad
Vrh Dno