Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Zigbee bilo koji može da se integriše preko bilo kog zigbee hub, a zatim u HA, HK, itd?

Ja imam pedesetak zigbee uredjaja, ali sam za roletne izabraoWifi Shelly jer je sertifikovan u EU (ipak ide u struju non stop, a tu kineza sa alija ne bih smeo), kao i zbog pouzdanosti istog sa wifi. Zigbee ume nekad da zaglupi, a sa shelly wifi nisam imao tih iskustva.

Zigbee moze preko zigbee sticka i RPi(moj slucaj) u HA, pa u HK preko istog…

Ne može.
Za HA postoje hubovi na koje može da se kači manje-više bilo koji zigbee uređaj, ali ako uzmeš npr aqara hub, na njega možeš da kačiš samo aqara uređaje

Preporuka za zigbee prekidač za svetlo (sa Alija po mogućstvu), koji je podržan u zigbee2mqtt? Koji god da nađem nema ga na devices listi.

Zdravo,
Imam jedno pitanje koje nije za pametnu kuću, ali je slična problematika.
Naime, prijatelj ima navodnjavanje u pet sektora, odnosno ima pet pumpi. Treba mu mogućnost da uključuje/iskljućuje te pumpe (svaku ponaosob) na daljinu. WiFi ima.
Imate li preporuku za neke pametne prekidače ili tako nešto. Sve je to na otvorenom, ali zaštićeno od kiše.

Pozdrav!

Nisam siguran, ali mislim da ima neki običan prekidač. Pumpe rade na 24 VAC. To je navodnjavanje kap-po-kap, pa verujem da nisu veliki potrošači.

Predpostavljam da to nisu pumpe nego ventili ako je na 24 VAC, može npr Shelly 1 tj sve sa "suvim kontaktom".

Shelly 1 može da radi na 240 VAC i od 12 do 60V DC. A sam kontakt je suvi, tj može i 24 VAC. Ali smatram da to nisu pumpe, nego ventili solenoid.

Prepustite sve električaru, to je moj savet.

Vrlo je moguće da su ventili. Na brzinu mi je pričao šta mu treba. Verovatno će da angažuje električara, ali nisam siguran koliko se prosečan električar razume u modernu tehnlogiju :)
U svakom slučaju, mislim da će Shelly 1 mini gen3 da završi posao.

Ja sam svoj zalivni sistem resio pomocu ovog kontrolera image_2024-07-09_134020861.png koji ima WiFi.
Imam 4 zone koje kontrolisu ventili koji rade na 24VAC.image_2024-07-09_134216440.png
Hteo sam da povezem hidrofor da se pali kada se ukljuce zone za zalivanje, posto kontroler ima izlaz za pumpu na 24VAC.
To sam hteo da uradim pomocu kontaktora image_2024-07-09_134826114.png
Hteo sam da proverim da li sam u pravu, spulna kontaktrora radi na 24V a na ulaz1 i 3 mogu povezati 230V odnosno prekidati N nulu i L fazu.

Pre nekih mesec dana mi je stigao Sonoff Dongle P, ali kako tad nisam jos uvek imao zigbee uredjaja (tek naruceni) nisam ga koristio.
Danas uzmem da podesim HA, ali komp ne vidi sonoff. Probao sam na 2 razlicita racunara, sa i bez produznog kabla.

Takodje sam primetio da postane vreo vec posle 5 minuta u USB portu.

Jel imao neko slican problem? Ima li mu spasa?

[ 4579.745922] usb 3-4: device descriptor read/64, error -71
[ 4579.979276] usb 3-4: device descriptor read/64, error -71
[ 4580.209251] usb 3-4: new full-speed USB device number 28 using xhci_hcd
[ 4580.332619] usb 3-4: device descriptor read/64, error -71
[ 4580.562609] usb 3-4: device descriptor read/64, error -71
[ 4580.669315] usb usb3-port4: attempt power cycle
[ 4581.079263] usb 3-4: new full-speed USB device number 29 using xhci_hcd
[ 4581.079503] usb 3-4: Device not responding to setup address.
[ 4581.286146] usb 3-4: Device not responding to setup address.
[ 4581.492596] usb 3-4: device not accepting address 29, error -71
[ 4581.615911] usb 3-4: new full-speed USB device number 30 using xhci_hcd
[ 4581.616142] usb 3-4: Device not responding to setup address.
[ 4581.822871] usb 3-4: Device not responding to setup address.
[ 4582.029257] usb 3-4: device not accepting address 30, error -71
[ 4582.029343] usb usb3-port4: unable to enumerate USB device

Pre nekih mesec dana mi je stigao Sonoff Dongle P, ali kako tad nisam jos uvek imao zigbee uredjaja (tek naruceni) nisam ga koristio.
Danas uzmem da podesim HA, ali komp ne vidi sonoff. Probao sam na 2 razlicita racunara, sa i bez produznog kabla.

Takodje sam primetio da postane vreo vec posle 5 minuta u USB portu.

Jel imao neko slican problem? Ima li mu spasa?

[ 4579.745922] usb 3-4: device descriptor read/64, error -71
[ 4579.979276] usb 3-4: device descriptor read/64, error -71
[ 4580.209251] usb 3-4: new full-speed USB device number 28 using xhci_hcd
[ 4580.332619] usb 3-4: device descriptor read/64, error -71
[ 4580.562609] usb 3-4: device descriptor read/64, error -71
[ 4580.669315] usb usb3-port4: attempt power cycle
[ 4581.079263] usb 3-4: new full-speed USB device number 29 using xhci_hcd
[ 4581.079503] usb 3-4: Device not responding to setup address.
[ 4581.286146] usb 3-4: Device not responding to setup address.
[ 4581.492596] usb 3-4: device not accepting address 29, error -71
[ 4581.615911] usb 3-4: new full-speed USB device number 30 using xhci_hcd
[ 4581.616142] usb 3-4: Device not responding to setup address.
[ 4581.822871] usb 3-4: Device not responding to setup address.
[ 4582.029257] usb 3-4: device not accepting address 30, error -71
[ 4582.029343] usb usb3-port4: unable to enumerate USB device
ne secam se da je bilo sta moralo da se radi da bi proradilo. Odmah je bio prepoznat.
Sada sam bocnuo u usb na win kompu, cisto da probam. U device manager se vidi koji je uredjaj, ali naravno bez drajvera. Nije vruc posle par minuta.

Na Linuxu isto bez problema radi. Utakneš i koristiš. Ne greje se.
Da ti nije toplota od nekog ventilatora od kompa? Nisi nazad utakao nego napred na kućištu?
Probaj da produžnim. Svakako je tako lakše i da se koristi.

Bio je utaknut nazad, preko produznog. Nije bilo ventialtora u blizini. Sad se ugreje za 5 min da je vreo , ni Linux ga ne prepoznaje. Msm da je zavrsio karijeru iako nije koriscen duze od 10 minuta za test kad je dosao (tad je radio).

na linuxu lsusb ne prepoznaje ništa kad je utaknut? Ni u jedan od portova?

Ne znam da li sam na pravom mestu, ako nisam izvinjavam se unapred.

Uzeh mi smart led sijalicu, ali nepaznjom nisam video da je od samo 8w. Da li postoji jaca sijalica ili nekog drugog proizvodjaca koja moze da se kontrolise putem mi home aplikacije?

Najbolje resenje za tebe je da imas kontroler koji pali i gasi sijalicu, a da sijalicu stavis kakvu zelis. Verovatno je i isplativije na duze staze.
Dimovanje malo komplikuje situaciju jer moras da uzmes smart dimer i sijalicu koja je dimabilna, ali nije neizvodljivo.

Ne znam da li sam na pravom mestu, ako nisam izvinjavam se unapred.

Uzeh mi smart led sijalicu, ali nepaznjom nisam video da je od samo 8w. Da li postoji jaca sijalica ili nekog drugog proizvodjaca koja moze da se kontrolise putem mi home aplikacije?
8w nije uopšte malo za LED sijalicu, neki ekvivalent ti je 60w za običnu sijalicu..

Mozda malo previse pocetnicko pitanje... ali...

Imam u istoj prostoriji 3 razlicite led trake i svaka ce imati svoj kontroler.

Da li mogu da sva tri kontrolera budu radio kontroleri na 433 MHz a da se signali ne pomesaju? Kontrolisao bi ih preko IR+RF kontrolera, ali iskljucivo preko RF.

Verovatno nije pitanje za pametnu kuću, ali ok.
Imaš kontrolere koji su upareni sa daljincima, a imaš i one koji su jedan daljinac za sve.
Verovatno su daljinci i kontroleri upareni tako da se ne mešaju, to je sada standardno.

Zdravo!
Imam Shelly Duo smart sijalicu
Po povratku sa odmora, posle perioda od 11 dana da je isključena počela je čudno da se ponaša.
Aplikacija je ne vidi, a ona brzo trepće (nekoliko puta u sekundi) smanjenim intenzitetom svetla. Probao sam reset (5x pali gasi sa zadrškom), ne pomaže.
Ima li joj spasa?

Da li je neko mozda pokusavao da pojaca wifi domet na Shelly Uni? Ne mogu nigde da nadjem podatke o tome..
I jel imate preporuku za zigbee RGB kontroler? pretpostavljam ovi gledopto da su ok

Uzeo Ihost da probam/igram ,najvise da izbegnem cloud.
Pa i nije (za sada ) me odusevio,izvadim lan kabal i Z staje...
Stari Tuya power meter , kao aut.osigurac, kad izvucem dovodni kabal iz rutera ,samo struja ostala, mogu i dalje da ga koristim preko apk od kuce naravno.
Da sam TO znao nebi ni isao na Ihost,kako je to moguce ???
Da je mali Djokica oso u pliciju...

Da li si izvadio kabl iz IHOST ili iz rutera?
ihost je pedvidjen za lokalnu mrezu, trebalo bi da radi i bez neta koliko vidim.
iHost is equipped with a powerful built-in rule engine that allows customizing various complex automation rules. These rules are stored locally and do not require external network or cloud support. Even in the event of network disconnection, iHost can still function normally, ensuring low-latency operation.

Izvukao sam iz Ihost-a i tad izgubi mogucnost ON-OFF.
U pitanju je zminiL2 -narandzasti bez nule,samo njega imam za sada.
Kopka me kako Toya radi bez wifi-ja ali radi.
Citao sam negde,moram da prevrnem Scrapbook,da se covek zalio da mu radi u bridge modu cinimi se a ne u Hostu,mozda zato.
Ali ne vidim to u podesavanju.

Poslednja izmena:
Napredovao sam,sistem je sledeci:
Na dovodu je Orion ruter pa moj TPlink 841,ako je to bitno,sve Smart je preko TP841.
Tuya radi bez WIFI zato sto koristi BT,nisam verovao da moze kroz 10 met cigle.Bio isklj BT tako sam saznao:D
Ihost sa izvucenim Lan kablom na 1 metar nevidi Zigbee mini.
Sa kablom Ihost preko Homebridge sve radi,i Tuya i Sonoff.

Nazad
Vrh Dno