Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

P.S. kad imaš hassio ne zavisiš od gomile servera pa ni od interneta. Tvoja interna mreža završava posao. Neće raditi samo ako nestane struje.
Sigurnije je, informacije su tvoje. Uvek možeš svoj hassio server da pogledaš preko nekog VPNa (tipa zerotier) i da u svakom momentu sa telefona možeš da vidiš šta se dešava kući.

Sent from my Mi Max 3 using Tapatalk
To je i moje razmisljanje, valjda zato sto jako dugo radim u industriji i navikao sam na to da sve bude unutar mreze, pa zato i ne razmisljam o cloud-ima.

Vise kontrole, ne zavisis od net-a osim eventualno da prrko nekog VPN-a, kao sto kazes bacis pogled na neki dashboard.

A i nestanak struje do nekle moze da resi UPS.

@Sasa

A zasto mislis da Node Red nije upotrrbljiv?

Ja sam obrnuto dosao do ovoga. Radio sa Skadama i PLC ovima pa mi ovo nije bilo preterano komplikovano za raditi i nauciti. U sustini jako slicno s'tim da su PLCovi za ozbilju automatiku i upravljanje procesima. Ali zato i drasticno skuplji od arduina, ESP-ova i slicno.

Alinsto bi koristio PLC za recimo citanje nekih velicina kao sto su Temp, i tomenalicno kad to moze da odradi odlicno i ESP32 recimo ili Arduino.

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk

Poslednja izmena:
Node red je sjajan, ali zašto bih programirao nešto što ne mora za šta već postoji rešenje. Ja tako dozivljavam node-red, uraditi nešto što ne možeš da nađeš integraciju odnosno gotovo rešenje.
Ja imam 50tak uređaja u HA, preko 400 entiteta i od programiranja sam odradio 5-6 yaml-ova, 95% stvari imam u HA i Lovelace.

Nikako PLC za kuću, naravno, ali nikako Arduino za industriju.
Lepo je to podeljeno po ceni, radnom naponu, mogucnostima i alatima koji se koriste za programiranje, sličnost je samo što se slično razmišlja.

Mada i Node Red ima dosta gotovih resenja za kucnu automatiku. HA mi nije nesto posebno legao ali sam onako ppvrsno samo nesto pokusao u njemu.

Imao sam par projekata sa NR i zato sam i nastavio sa njim. Ali ok. I to bas NR i citao neke PLCove

Bas tako kao sto kazes nikako PLC za kucu niti Arduino u Industriju. Bas iz razloga za koji si rekao.

Ja koristim HA zajedno sa Node Red, a jedan od razloga je sto mi HA lepo cita BLE Mi senzor, i to salje u NR, dok sa NR imam problem, ne ide uvek lepo ocitavanje BLE kao samostano.

Gesendet von meinem SM-T510 mit Tapatalk

Da li neko zna jel moze da se doda deezer account na google home nest. A da je sa drugog account-a. Ja ga nemam uopste u opcijama kaze da nije podrzana nasa zemlja.

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Node red je sjajan, ali zašto bih programirao nešto što ne mora za šta već postoji rešenje. Ja tako dozivljavam node-red, uraditi nešto što ne možeš da nađeš integraciju odnosno gotovo rešenje.
Ja imam 50tak uređaja u HA, preko 400 entiteta i od programiranja sam odradio 5-6 yaml-ova, 95% stvari imam u HA i Lovelace.

Nikako PLC za kuću, naravno, ali nikako Arduino za industriju.
Lepo je to podeljeno po ceni, radnom naponu, mogucnostima i alatima koji se koriste za programiranje, sličnost je samo što se slično razmišlja.

Upravo je poenta Node-Red to što ne moraš znati programiranje, ako imaš kliker za pravljenje logičkih procesa. Grafički poslažeš, povežeš, testiraš, uradiš Deploy. Nema restartovanja HA svaki put kad hoćeš da napraviš neku promenu.

Upravo je poenta Node-Red to što ne moraš znati programiranje, ako imaš kliker za pravljenje logičkih procesa. Grafički poslažeš, povežeš, testiraš, uradiš Deploy. Nema restartovanja HA svaki put kad hoćeš da napraviš neku promenu.
Znam kako radi NR, slažem se da nije programiranje u klasičnom smislu ali nije baš ni drag and drop :).
Ima primenjivih, funkcije i slično.
Realno, ako cemo porediti sa industrijom, NR liči na FBD (Function block diagram) :)

Upravo tako. Jakonje slican sa fukvionalnim blokovima.
I ovde u NR svaki taj nod, npr za funkciju ima ulaz i neke izlaze, pa se ti izlazi dalje opetk koriste za obradu itd.

Mozda je meni zato lakse sa njim da radim. Jos ako poznajes, recimo Angular ili JS, mozes cudo da napravis [emoji3]

Upravo tako. Jakonje slican sa fukvionalnim blokovima.
I ovde u NR svaki taj nod, npr za funkciju ima ulaz i neke izlaze, pa se ti izlazi dalje opetk koriste za obradu itd.

Mozda je meni zato lakse sa njim da radim. Jos ako poznajes, recimo Angular ili JS, mozes cudo da napravis [emoji3]

Ma borio sam se ja sa time, sjajan je i vrlo moćan, ali pričali smo NR vs HA.
Meni to nije logično, HA je kompletno rešenje, a NR je deo unutar HA koji se koristi za ono čemu je potreban.
To mi ima smisla. Kompletan smarthouse u NR ne mogu zamislim

Moze da se zamisli, samo ima mnooogo flow-ova [emoji3]

Sada sam video ovaj minijaturni Zigbee extender, nije losa fora.

6459694f4f228baf19b549684b26af30.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Da li neko zna jel moze da se doda deezer account na google home nest. A da je sa drugog account-a. Ja ga nemam uopste u opcijama kaze da nije podrzana nasa zemlja.

Problem kada nije podrzana nasa drzava resavas VPN-om. Tako sam ja uradio na Amazon Echo, na kome takodje nije podrzan ni deezer ni amazon music za srbiju.
Sto se tice drugog acc, mislim da ne bi bio problem, dok god se ulogujes na tim drugim deezer nalogom

Deezer konkretno je dostupan u Srbiji ali Google home ga ne vidi. Ne mogu da ga linkujem.

pa jeste dostupan, ali ne mogu korisnici u srbiji da ga vezu za amazon echo (verujem da je isti prob sa google nest)

Probao sam vpn na telefonu nece da se pojavi.

Edit: Uspeo sam ali dok sam pronašao odgovarajuci VPN.

Poslednja izmena:
Ja sam bez problema povezao Echo sa Deezerom. Ponudio mi je na pocetku muzicke servise.
Samo je problem sto samo mogu da "narucim" pesmu ili grupu. Ne mogu da kazem "Clocks from Coldplay".

Sent from my Mi A2 using Tapatalk

Da, isto bez problema povezao Echo Dot 3 sa Deezerom (Telenor nalog ako je to bitno)

hmmm... ja imam echo 4... Deezer nije hteo da mi poveze (isto telenor deezer), a echo kupljen u UK... Morao sam preko vpn...

Evo i razlog:
https://support.deezer.com/hc/en-gb/articles/115005965745-Amazon-Alexa

Available countries
Amazon Alexa is available in Australia, Austria, Belgium, Bulgaria, Canada, Chile, Colombia, Costa Rica, Cyprus, Czech Republic, Ecuador, El Salvador, Estonia, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Iceland, Ireland, Italy, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Malta, Mexico, New Zealand, Panama, Peru, Poland, Portugal, Slovakia, Spain, Sweden, United Kingdom, United States and Uruguay.

Poslednja izmena:
Pratim ovu temu dugo, uglavnom ne kontam većinu stvari ali sada imam realan problem... Kupio sam kuću, razbio sve do cigle i radio sve novo. Nekako mi prilikom tog renoviranja promakao jedan prekidač sa dva tastera koji se nalazi na krajnje neprirodnom mestu a pali mi dve sijalice (kuhinja i terasa). Sad me žena tera da stalno ja ustajem i palim - gasim to. Rešenje je smart prekidač sa dva tastera od kojih jedan pali jedno a drugi drugo svetlo. Sadašnji prekidač je klasičan. Da li neko može tačno da mi napiše šta treba da kupim sve i da to ima kod nas? Cena nije bitna previše i ovde sam pročitao da moram imati nulu za takav prekidač? Ili ne?
Ukratko, kupi to, to i to, ništa više. Hvala.

Sent from my GM1910 using Tapatalk

Ne moraš imati nulu

US $3.22 52%OFF | Xiaomi Aqara D1 Wall Switch Smart Zigbee Wireless Key Light Remote Control Zero Line Fire Wire Switch Without Neutral
https://a.aliexpress.com/_mOXQxWD

Ja koristim
US $11.83 36%OFF | Aqara Smart Switch Light Remote Control ZiGBee wifi Wireless Key Wall Switch work with mijia Mi Home APP homekit
https://a.aliexpress.com/_mLXXMt3

Sa aqara sijalicama. Naravno treba ti i

US $21.60 28%OFF | Aqara Hub Mi Gateway With RGB Led Night Light Smart Bridge Smart Home Work With For Apple Homekit Aqara Smart Mijia App Control
https://a.aliexpress.com/_mszYhKD

Tesko da ćeš naci kod nas ali treba probati. Možda ti neko predloži bolje rešenje

Sent from my ELE-L29 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Hvala ti, teško ću ovo naći ovde a shipping je skup. Znači, u svakom slučaju treba mi prekidač i hub, u bilo kojem slučaju? Ako neko ima predlog za nešto što se može kupiti u Srbiji, bio bih zahvalan.

Sonoff Mini ili shelly 1, za svaki "taster" po jedan ti treba.

Najbolje rešenje je Shelly 2.5. Potreban ti je jedan, jer podržava dva tastera. Ne treba ti Hub, već samo WiFi domet do lokacije gde ugradiš Shelly.

Ukoliko nemaš izvedenu nulu do samog prekidača, ugradi ga u doznu iz koje dolazi taj prekidač. Kod mene su tako ugrađeni.

e to, hvala. Shelly 2.5 kupujem.
Samo da pitam još, hoće moći i ručno da se pali-gasi, bez obzira na poziciju tastera, kako to da rešim?

Poslednja izmena:
Da, kada ugradiš Shelly 2.5, prekidači će zadržati funkciju i radiće isto kao i do sad.

Najbolje rešenje je Shelly 2.5. Potreban ti je jedan, jer podržava dva tastera. Ne treba ti Hub, već samo WiFi domet do lokacije gde ugradiš Shelly.

Ukoliko nemaš izvedenu nulu do samog prekidača, ugradi ga u doznu iz koje dolazi taj prekidač. Kod mene su tako ugrađeni.

Ja sam koristio sonoff mini, rekao bih da je isti kao shelly 2.5. Imas ih na kupujem-prodajem
Moze da se desi da nemas mesta u dozni/razvodnoj kutiji zbog gomile zica... Obrati paznju na to pre nego sto bilo sta krenes da radis. Takodje baci pogled na broj kablova koji silaze do prekidaca, treba ti 5linija/zica, ako imas manje, onda moras u razvodnu kutiju da stavljas shelly...

Pa do prekidaca idu samo nula i faza, to mu samo i treba. Tj u njegovom slucaju samo faza, zato ce morati u razvodnu kutiju ako ima mesta da se ugura.

skontao sam sve, Shelly ide u razvodnu kutiju, napraviću mesta. Hvala ljudi. Sad sam naučio nešto, super.

Pa do prekidaca idu samo nula i faza, to mu samo i treba. Tj u njegovom slucaju samo faza, zato ce morati u razvodnu kutiju ako ima mesta da se ugura.

Hteo sam da kazem, da moze da se desi da ima vise od 3 zice koje idu do prekidaca (to je bio moj slucaj), to mi je dozvolilo da prevezem nulu u razvodnoj kutiji i spustim je do prekidaca, jer u razvodnu kutiju nije igla mogla da stane, a ne sonoff :)

Samo da javim da sam uspeo, Shelly 2.5 je u razvodnoj kutiji i radi. Sad malo gledam podešavanja, ne znam da li moze glasom da se pali i gasi, da li neka podešavanja olakšavaju korišćenje i sl. ali skontaću. Trenutno palim i gasim preko widgeta.
Prezadovoljan sam, kupiću još.

Nazad
Vrh Dno