To je i moje razmisljanje, valjda zato sto jako dugo radim u industriji i navikao sam na to da sve bude unutar mreze, pa zato i ne razmisljam o cloud-ima.P.S. kad imaš hassio ne zavisiš od gomile servera pa ni od interneta. Tvoja interna mreža završava posao. Neće raditi samo ako nestane struje.
Sigurnije je, informacije su tvoje. Uvek možeš svoj hassio server da pogledaš preko nekog VPNa (tipa zerotier) i da u svakom momentu sa telefona možeš da vidiš šta se dešava kući.
Sent from my Mi Max 3 using Tapatalk
Vise kontrole, ne zavisis od net-a osim eventualno da prrko nekog VPN-a, kao sto kazes bacis pogled na neki dashboard.
A i nestanak struje do nekle moze da resi UPS.
@Sasa
A zasto mislis da Node Red nije upotrrbljiv?
Ja sam obrnuto dosao do ovoga. Radio sa Skadama i PLC ovima pa mi ovo nije bilo preterano komplikovano za raditi i nauciti. U sustini jako slicno s'tim da su PLCovi za ozbilju automatiku i upravljanje procesima. Ali zato i drasticno skuplji od arduina, ESP-ova i slicno.
Alinsto bi koristio PLC za recimo citanje nekih velicina kao sto su Temp, i tomenalicno kad to moze da odradi odlicno i ESP32 recimo ili Arduino.
Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk
Poslednja izmena: