Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Eto odlicno.

E sad za lom stakla, ne znam, ali ako ti senzor pokriva te prozore onda i ne mora. Ali opet, sve zavisi od sam ekonfiguracije kuce i toga gde su senzori...

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk

@glavas Kućni Lan nije nimalo prosta stvar.

Koliko zračenja želiš, a tu stanuješ 24x7?
Koliki je budžet, cat7 zna da bude skup u odnosu na cat6, a mnogo skupli od cat5e.
Da li ti treba coax?
Rack treba da bude dovoljno velik za sve plnirane uređaje, switch, nvr, ups, slarm i moraće da ima prinudnu ventilaciju.
Sve u svemu sagledaj dobro svoje potrebe.

Sent from my Mi Note 10 Lite using Tapatalk

€ 26,01 35%OFF | Xiaomi Mijia Mi 1080P IP Smart Camera 360 Angle Wireless WiFi Night Vision Video Camera Webcam Camcorder Protect Home Security
https://a.aliexpress.com/_msTsPVb

Jel je neko ima? Iskustva? Ili do 30ak eura da bacim pogled na neku bolju ako ima?

Ja sam se malo igrao sa tom kamerom, kum je ima... Mogu ti reci da je odlicna, za 30e ne verujem da ima nesto bolje... Da li neko zna, da li ova sa AE moze da se poveze na mi home europe?

Ne, sigurno će morati da se stavi Kina kao region u okviru Mi Home.

Da li je neko iamo iskustva sa shelly EM proizvodima? @ Vidor
Imam u planu da pratim potrošnju solarnog bojlera sa dodatnim grejačem od 6kw ( 3x2KW), koji se uključuje preko kontaktora.
Shelly EM ima opciju i kontrole kontaktora / uključivanje spram potrosene struje, vremenskog opsega.../. Ideja je da se prati potrošnja i da se uključuje u vreme jeftine struje. Da li jedan EM moze da prati ukupnu potrošnju čitave kuće i sa dodatnim prstenom zasebno potrošnju grejača od 6kw?
Na taj nacin bojler bi se ukljucivao samo u vreme jeftine tarife i iskljucivo do ukupne potrosnje od 1600kw / plava tarifna zona/.
Da li je to izvodljivo sa Shelly EM ili je potreban Shelly 3EM?

€ 26,01 35%OFF | Xiaomi Mijia Mi 1080P IP Smart Camera 360 Angle Wireless WiFi Night Vision Video Camera Webcam Camcorder Protect Home Security
https://a.aliexpress.com/_msTsPVb

Jel je neko ima? Iskustva? Ili do 30ak eura da bacim pogled na neku bolju ako ima?

ovi i ne šalju u srbiju...a oni koji šalju deru sa poštarinom...

što se tiče kamere dobra je...slika je ok, biraš 360p, auto, ili 1080p...moja je na region srbija evropski model, ali nisam uspeo da provalim da li postoji više sličnih modela jer kod mene u mi home aplikaciji ne vidim opciju motion tracking, tačnije da te kamera prati automatski kako se krećeš...na nekim klipovima sam video da to postoji, ali moguće je da to ima samo ako si na kineskom serveru, to je čest slučaj kod xiaomi smart uređaja...

nema cloud, ima povezivanje sa nas-om, što sam i uradio, i sve što snimi uploaduje na nas...imaš praktično dva moda, da vidiš šta se dešava u stanu i nadgledanje kad nisi kod kuće...rade nezavisno jedan od drugog...kad uključiš kameru ona pokazuje sliku prostora, a home monitoring mode snima segment od 10 sekundi kad registruje pokret...i šalje ti notifikaciju na telefon da je primećen pokret u stanu/kući...

možeš da staviš i da snima 24/7 i tada sam briše sve kad napuni karticu i kreće ponovo...na 32gb valjda može 3 dana da snima...maksimalan kapacitet je 64gb kartica...kamera može da služi i za dvosmernu video/audio komunikaciju sa ukućanima...kad napraviš svoj nalog možeš da šeruješ sve sa nekim iz kuće, dovoljno je bilo da upišem mail adresu supruge za njen mi home nalog i odmah su se svi uređaji pojavili i u njenoj mi home aplikaciji...ako je svetlo slabo prelazi u infracrveni crno beli noćni mod, ali je i tu slika sasvim dobra...

najveći problem zapravo je očajna mi home aplikacija zbog koje xiaomi smart sprave i vrede koliko koštaju a možda i manje...mi home me ponekad izloguje iz aplikacije svaki dan, ponekad svaki drugi, i tako...a kad si izlogovan onda uređaji više nemaju komunikaciju sa serverom...ako odeš na play store videćeš da je to jedna od glavnih primedbi, i tako je već godinama...ostaviš kameru i odeš a ona izgubi vezu sa aplikacijom, nemaš od nje u tom slučaju mnogo vajde...

Poslednja izmena:
Zapravo ima cloud, neki bar. Naime, radi i bez NAS i bez SD kartice, ja je tako koristim. Ukoliko detektuje neki pokret, to snimi(8 do 10sec) i taj sadržaj ti je dostupan narednih 7 dana online. Nakon toga se briše.

Ovo sa logout, sa offline uređajima ni ja ne kapiram iskreno. Uzeo sam i roditeljima par uređaja, kod oca na telefonu, bukvalno svaki drugi dan logout i povremeno neki od uređaja bude offline iako naravno nije. Sa druge strane, imam daleko više uređaja nego oni kod mene u stanu i nijedan jedini put do sada nisam imao ni logout niti neki senzor da mi bude offline. Sva podešavanja su ista i nisam uspeo da vidim bilo šta što bi me bar navelo da razmišljam u pravcu rešavanja problema...

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

@Darko1290

bar ja ne vidim nikakav cloud u podešavanjima, možda xiaomi telefoni imaju neki njihov cloud pa se na njega kači? podesio sam da šalje na qnap nas i to koliko vidim radi ok...

može li kamera da se natera da te prati po stanu ako recimo pričam sa nekim preko kamere?

imam yeelight led strip iza tv-a, desk led lampu, ovu kameru i air purifier...sve evropski modeli...

led strip i lampa često odu offline, ponekad se vrate same, a nekad moram da isključim adaptere iz struje da se vrate online...za desk lampu mi prijavljuje neki update koji neće da se instalira, prijavi update failed i toliko...

prečistač takođe zna da ode offline, a deo aplikacije u kojoj su razne opcije i podatak koliko filter još ima dana više ne radi nego što radi...uglavnom ne radi...

i na kraju logout same mi home aplikacije kada ništa ne radi dok se ne loguješ ponovo :)

simpatičan hardver ali katastrofalan softver što je za ovu vrstu uređaja priličan smor...

Poslednja izmena:
Nema cloud-a u podešavanjima. Ali kažem ti, nemam SD karticu unutra niti bilo kakav storage na mreži. Kada detektuje pokret, snimi mi to i to je dostupno tamo pod monitoring 7 dana. Ovo za pokret nažalost nisam od pomoći. Imam basic kameru koja se ne okreće.

Imam 22 uređaja trenutno. Senzore, hub, lampe, kamere, sijalice itd i stvarno nijednom nikakav problem. Kod mojih je jedna kamera i set senzora i bukvalno isto ovo što ti navodiš. I kod mene i kod njih EU server i svi uređaji kupljeni ovde, ne sa Aliexpressa. Kako, zašto, ne znam.

Kako si zadovoljan sa LED stripom? Njega bih uzeo, trenutno mi istog "glumi" hub, utičnica mi ne baš iza TV-a, bukvalno u centru i onda izgleda kao da ima nešto tako ali bih uzeo taj LED strip...

Jel se isto dešava i ako uradiš clear data i ponovo se uloguješ?

yeelight led strip je kao sprava odličan, on još i najmanje problema pravi, imam ga godinu dana i on je samo par puta otišao offline, desk lampa već mnogo češće...odličan je kao ambilight iza tv-a...ima cinema mode koji uglavnom koristim za gledanje tv-a, plus gomilu nekih drugih modova sve do šarenog light show za žurke...:) radi naravno preko aplikacije wifi a ima i fizički taster za uključivanje/isključivanje...preporodio sam se što se tiče gledanja tv u mraku...kačio sam ovde fotke kako izgleda kad sam ga dobio...

nisam probao clear data a nisam siguran ni da bi previše pomoglo...jednom sam samo deinstalirao mi home i stavio ga ponovo ali se opet isto dešavalo...video si i sam verovatno da nije usamljeni problem, mnogi se na to žale...i nigde ni neke naznake rešenja...

jedino nekakvo objašnjenje je da se nešto dešava na relaciji ruter---telefon---xiaomi sprave, nemam drugu ideju...

Poslednja izmena:
Da, moguće da ima veze i sa samim telefonom. Ja imam Xiaomi, otac ima moj stari LeEco...

Valjda će biti uskoro i Led strip na nekom happy hour pa da se ponovim :D Hvala za feedback.

navodno se to ne dešava na xiaomi telefonima, to videh na nekom forumu, ali ne znam ima li to smisla, no koliko kupio toliko prodao...možda i miniraju mi home na drugim telefonima...ali posle ovog prilično kilavog iskustva sa smart home spravama xiaomi telefon je poslednja stvar koju bih kupio :)

Razocaraste me za xiaomi kameru. Odustajem od nje zbog navedenih mana.
Ima jos 3 komada u ponudi sa dobrim rejtingom i dosta kupovina, dal ste kmali sa nekom iskustva?
Let's shop together on AliExpress with new user coupons
Your € 0,87 in coupons are here!
https://a.aliexpress.com/_mqfPVt3

Your € 0,87 in coupons are here!
https://a.aliexpress.com/_mKECuj3

Your € 2,59 in coupons are here!
https://a.aliexpress.com/_mPjdEoz

Dajte preporuku za neki ovlaživač vazduha ako neko koristi, i da eventualno postoji mogućnost da se integriše u homeassistant. Strašno mi je suv vazduh u stanu, grlo me boli ujutru kad se budim. Znam da imaju oni od po 1000din, ali sam mislio na nešto kvalitetnije.

@s5p

ako jedan xiaomi ne može da napravi kršten softver, šta misliš kako rade ovi no name krševi?

drugo, pogledaj malo pažljivije linkove koje ostavljaš, jedan ne šalje za srbiju a za druge dve je poštarina preko 100 dolara...

Ima li mogućnost za podešavanje nivoa vlage koji treba da održava? Ili da se nekom automatizacijom pali i gasi?
Ima mogućnost i jedno i drugo...ima ugrađen senzor za vlagu,moguće je podesiti u procentima na koliko da održava vlažnost vazduha,a radi mu i automatizacija...radi preko wifi mreže,vezuje se za ruter...naravno imaš kompletnu kontrolu preko aplikacije,a samim tim i da ga uključiš i isključiš...ja sam ga uzeo u oglasima,pošto u mi radnjama ga nema trenutno na stanju...

Poslednja izmena:
Ima mogućnost i jedno i drugo...ima ugrađen senzor za vlagu,moguće je podesiti u procentima na koliko da održava vlažnost vazduha,a radi mu i automatizacija...radi preko wifi mreže,vezuje se za ruter...naravno imaš kompletnu kontrolu preko aplikacije,a samim tim i da ga uključiš i isključiš...ja sam ga uzeo u oglasima,pošto u mi radnjama ga nema trenutno na stanju...
Po kojoj ceni si ga uzeo?
I jel može da se podesi vlažnost u odnosu na temperaturu (ako uopšte ima senzor za temperaturu)?

Uzeo sam ga po ceni od 45 evra plus ptt.Senzor za temperaturu nema,samo za vlagu.Mislim da za ovaj novac nema bolje.Ima tri jačine izbacivanja pare(onda konstantno radi dok ima vode u rezervoaru),plus automatski mod u kome se podesi vlažnost i na osnovu toga on održava taj nivo vlage(isključuje se i uključuje).Ako poseduješ neki od mi senzora za vlagu možeš ga dodatno automatizovati da se uključuje kada vlaga padne do određene vrednosti,a isto tako i isključi kada pređe određenu vrednost vlage u procentima.Naravno isključuje se nakon pražnjenjanja rezervoara.Dodatna prednost je što ima ugrađeno uv-c svetlo koje ubija bakterije u vodi.Što je takođe bitno nije bučan pošto ga noću najviše koristim,kome smeta noću njegovo svetlo i signalne diode one se mogu takođe isključiti po potrebi...ako te još nešto zanima pitaj slobodno...ono što znam rado ću odgovoriti.

na koliko drzis vlaznost? ja sam ga kupio jer je zena htela, ali sve cekam da vlaznost padne pa da ga koristim, medjutim nema od toga nista. vlaznost u stanu 40-60. mislio sam kad zahladi trebace ali jako puno imam pasivnog grejanja, moji radijatori skoro nikada ne rade a podeseni su da se pale kad padne ispod 23.5....
ako do pola decembra ostane ovako - ide na KP :) mislim da veliku ulogu ima i susilica vesa :) Evo log, ovaj pad je zbog provetravanja...

8f36d8aa5af4a8d6daa251136b522a1b.jpg

Poslednja izmena:
Kod mene je 30-35 konstantno... Baš je nepodnošljivo. Temperatura je 24-25.

Sent from my SM-G985F using Tapatalk

Ja sam podesio da se uključuje dok ne postigne 50% vlažnosti...kod mene je temperatura u proseku oko 23 stepena...imam centralno grejanje...kada ne radi ovlaživač vlaga padne na oko 30-33 %

Slično nam je. Koliko vode potroši u toku dana? Da li koristiš neka etarska ulja?

Sent from my SM-G985F using Tapatalk

Što se tiče vode relativna stvar...ako radi konstantno na maksimumu za 12-13 sati ode ceo rezervoar...dakle 4 litara,na automatici manje,ali računaj na 15 sati sigurno moraš da dopuniš vodu.Obavezno koristiti pročišćenu vodu ili neku koja nema kamenca...inače ovakvi uređaji su magnet za kamenac...ako si primoran da koristiš gradsku vodu moraš često da ga čistiš.Ulja ne koristim u samom aparatu,nisam siguran ni da sme da se stavlja u njega...za tu namenu imam aroma lampu :)

Kod mene 50%, kad unesem veš da se prosuši skoči na 60%. Iskreno mislio sam da će biti niže. Grejanje na klimu.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

stigli sa mi store-a ili sa alija? :) koji server koristis? ja sam juce muku mucio sa purifierom 3h dok nisam prebacio na evropu... a gateway i svi senzori su mi na kini. tako da ono, ziveo hassio :D
kada sam pre nekih pola godine bio u mi store pocnem pricu sa prodavcem i kazem da imam gateway, kupio na aliju pa bih kupio senzor u prodavnici, kaze on postoji mogucnost da ti nece raditi ovi senzori sa serverom u kini...
evo air purifier 3h integracija u hassio:

airpurifier.jpg

treba da malo izmenim da se ne prikazuje sve uvek i da moze led ekran da se dimuje (i da broj nivoa prebacim sa 14 na 16), ali to je u principu to. hocu da napravim da kad su otvoreni prozori i balkon da ne radi, vec posle zatvaranja neko vreme da saceka i upali se. auto mod inace deluje da radi skroz korektno.

Nazad
Vrh Dno