Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Ne, pisao sam Sketch u Arduino IDE-u. Cim se kreira WiFi i BLE objekat, ponestane mu memorija, tako da mi je je pristup resenju propao.

Moracu da uzmem Raspberry.Pi i da se bacim malo na Home Assistant...

Imam jedan ble esp32 bas cu da vidim koliko je zauzece sa esphome kad se doda http server

Sent from my Mi Note 3 using Tapatalk

Jel koristio neko ovako nesto?

Zamenio bih sve prekidace u kuci ovim smart prekidacima (samo da uklopim velicinu sa doznama koje imam).

Koliko kontam, ovo se kao povezuje na neku aplikaciju (tuya app u ovom slucaju, slicno kao mi home za mi uredjaje), pa se moze dodati u google home ili povezati sa alexom...

Kako vam se lepse polovine snalaze sa tim "bezprekidackim" prekidacima? Moja sporet vadi iz struje kad ide duzhe od kuce pa nisam siguran da bi podnela da nesto ne moze da pipne da je ugasila.

ja jos uvek ne znam, tek cu da narucim ove prekidace. :) ali svakako, ili ce da bude u mraku ili ce da nauci da se snadje :)
Ima i onih prekidaca koji nisu touch vec moraju da se pritisnu, kao taster... Malo su blizi klasicnom prekidacu :)

Poslednja izmena:
Konkretno ove sto si okacio su US standard, trazi EU standard. Ne mere u nase dozne.
Ne znam za ostale proizvodjace, ali Sonoff ima verziju sa i bez nule. Imas opcije samo sa wifi, a imas i wifi+433Mhz.
Nisam licno montirao/koristio. Taman kad sma trebao da porucim iskoci ovo sa Ali i vecom postarinom i onda odustanem.

Послато са SM-G935F помоћу Тапатока

Jel koristio neko ovako nesto?

Zamenio bih sve prekidace u kuci ovim smart prekidacima (samo da uklopim velicinu sa doznama koje imam).

Kao što ti već rekoše, obrati pažnju da su za EU tržište, kao i to da li zahtevaju i nulu da bi radili. Od skoro je u ponudi i Shelly 1L koji ne zahteva nulu i za svetla je savršen.
Vrlo često ovakvi touch prekidači i svetle, proveri da li može da se isključi to. Znam da bi me nerviralo jer gotovo po pravilo koriste najružnije plave LED za to. Isto tako, površina koja treba da se pritisne je relativno mala, pa na prekidačima sa 2 ili čak i 3 senzora, velike su šanse da pogodiš više istovremeno. U prevodu, zahtevano određeno "nišanjenje" što baš i nije praktično naspram fizičkih prekidača koje pritisneš bez gledanja.

Kako vam se lepse polovine snalaze sa tim "bezprekidackim" prekidacima? Moja sporet vadi iz struje kad ide duzhe od kuce pa nisam siguran da bi podnela da nesto ne moze da pipne da je ugasila.

Obzirom da koristim Shelly, klasični prekidači su ostali u funkciji, dok je kontrolu preko Home Assistant aplikacije na telefonu brzo prihvatila kao dodatnu pogodnost.

Poslednja izmena:
E da, vidis, to za USi EU nisam ni video. Hvala na savetu!

Slazem se za te plave led diode... bas su ruzne... ima i onih nekih tastera za paljenje, veci su, nisu touch... to je mozda i bolja opcija...

A kako si povezao klasicne prekidace sa wifi/smart kontrolom? Jel kad ugasis na prekidacu svetlo mozes da ga upalis preko smart kontrolera? Prekidac fizicki prekine prekine struju ka svetlu, tako da ako nisu poevazni 2way ili kako se to kaze kod nas, onda verovatno moras da non stop drzis prekidac upaljen da bi imao kontrolu preko smart kontrolera... je'l tako ili sam nesto propustio?

Shelly i sonoff mini mogu da se nameste da rade sa fizičkim prekidačima. Nisu vezani serijski, pa da isključiš prekidač gubiš napajanje shelly-ja/sonoff-a i potrošača, već im je status prekidača ulazna veličina. Ukratko menjanje položaja prekidača menja status potrošača. Ako je potrošač bio isključen i pritisneš prekidač, potrošač se uključuje, bez obzira na prethodni položaj prekidača.

Nadam se da sam uspeo da objasnim.

Nisam te bas razumeo...
Kazes mogu da se nameste da rade sa fizickim prekidacima, to mislis na ove trenutne koje imam na zidu?

Edit: ipak mislim da sam razumeo... Paljenje i gasenje ide preko sonoff, a prekidac je samo input za sonoff...

jel imas neki link da bacim pogled na te shelly i sonoff prekidace i povezivanje? Jel to onaj sonoff mini?

Poslednja izmena:
Paljenje i gašenje radiš ili iz aplikacije ili preko prekidača, oba su potpuno funkcionalna. Sonoff mini može da se namesti da radi i sa naizmeničnim prekidačima.

Traži sonoff mini wiring i shell 1 wiring, ima dosta uputstava. U suštini u njih ulazi faza i nula, prema potrošaču izlazi faza i nula, a iz prekidača faza koja bi normalno išla prema potrošaču ulazi u s1.

On dakle opaža napon na ulazu s1 i neka je napon recimo 230V (uključen prekidač). Bez obzira šta ti radio sa potrošačem preko app, palio, gasio, šta god, on pri sledećoj promeni napona na ulazu (sa 230 na 0) menja trenutni status potrošača. Ako je trenutno bio isključen, on ga pali. Nadam se da je sad jasnije.

Sent from my SM-G985F using Tapatalk

Aha, znaci fizicki prekidac gasi svetlo ako je svetlo upaljeno ili pali svetlo ako je ugaseno? Bez obzira na koju stranu se pritiska prekidac, sonoff detektuje promenu napona (0->220 ili 220->0) kao triger da odradi akciju koja je suprotna od stanja potrosaca (ako je sijalica upaljena, prekidac trigeruje gasenje i obrnuto)?

Tako, identično kao i na Shelly, s tim da na Shelly možeš i podešavati kako se ponaša prekidač:
- da li da za fizički prekidač uvek smatra jedan položaj kao ON, drugi kao OFF (npr. ako imaš stalnu naviku da na "donju" stranu prekidača pališ svetla)
- da li će se fizički prekidač ponašati kao toggle prekidač (scenario koji si ti opisao)
- da li će fizički prekidač biti isključen/ignorisan tj. stavljen van funkcije
- u slučaj da je prekidač kao za zvono (da je u ON položaju samo dok ga držiš pritisnutog), možeš podesiti šta se dešava na kratki pritisak a šta na duži pritisak

Poslednja izmena:
I sve to može i sonoff :) plus može da radi sa naizmeničnim prekidačima

Sent from my SM-G985F using Tapatalk

Šta beše naizmenični prekidač za svetlo?

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Ja u sobi imam 4 ptekidaca za svetlo, da li to ide preko nekog modula, ili ima neka fora sa prekidacima?

Zgrada je 2004. godiste, nista nije dirano.

Gesendet von meinem CLT-L29 mit Tapatalk

Poslednja izmena:
4 prekidaca za isto svetlo ili svaki pali neko drugo svetlo?

Isto svetlo.

Odlicna je fora, gde god da si imas kontrolu.

Gesendet von meinem CLT-L29 mit Tapatalk

Zaglavio sam, molim iskusnije kolege za pomoć :)

Stigao mi je CC2531, imam jedan Xiaomi motion senzor (RTCGQ11LM), na Home Assistantu sam podigao Zigbee2MQTT i Mosquito Broker. Upario sam Xiaomi sa CC2531 i iščitavam uredno stanje baterije i vrednost Lux senzora.

Pogledajte prilog 291899

Problem je što se ni na koji način ne menja stanje senzora (occupancy). Konstantno je u Clear statusu, koliko god ja mahao rukama ispred senzora.

Gde grešim?

Samo da javim da sam rešio problem na najjednostavniji mogući način - restartom :D

Pročitah da su i drugi imali slične probleme i da je rešenje obrisati uređaj iz Zigbee2MQTT i ponovo ga upariti. Posle ovoga mi je proradilo, okida bez greške. Preostalo mi je još da ga fizički modujem, da na 5s resetuje detected status, umesto na 2 min.

Samo da javim da sam rešio problem na najjednostavniji mogući način - restartom :D

Pročitah da su i drugi imali slične probleme i da je rešenje obrisati uređaj iz Zigbee2MQTT i ponovo ga upariti. Posle ovoga mi je proradilo, okida bez greške. Preostalo mi je još da ga fizički modujem, da na 5s resetuje detected status, umesto na 2 min.
Kako? Koliko utiče na bateriju?

Sent from my Mi Max 3 using Tapatalk

Zanimljivo. Mada, razmišljam, koji je use case tako nečega? Ti senzori obično idu za svetlo, za njega svakako ostaviš neko vreme da radi čak i da ne detektuje nikoga. Ja sam stavio da i posle te 2 min kad vidi da nema nikoga ne gasi još minut i po, ako se desi da detektuje pokret, ponekad smara kad recimo pereš sudove i ugasi se svetlo. Svakako, taj period mi je nešto čudan. On svakako kad je off detektuje pokret čim se desi. Da nije to da se stanje resetuje sa on na off posle 5s?

Sent from my Mi Max 3 using Tapatalk

Tako je, da ne stoji 2 minuta u Detected statusu, nego se posle 5 sekundi vraća u Clear tj. spreman je da ponovo detektuje pokret.

Esp32 kada ga setujem da cita preko BLE Mi senzor temperature, radi ok.
Ali kada dodam i da bude WiFi server kako bi ih publikovao, memorija 112%.
Izgleda puno biblioteka...
Moracu da ubacim i Raspberry.Pi izgleda...

Probao sam jedan esp32, sa sledecim modulima: OTA logger, Home Assistant api, OTA update, esp32_ble_tracker, web_server, mqtt client

Building .pioenvs\bt_node\firmware.bin
Checking size .pioenvs\bt_node\firmware.elf
Advanced Memory Usage is available via "PlatformIO Home > Project Inspect"
RAM: [== ] 18.7% (used 61396 bytes from 327680 bytes)
Flash: [========= ] 85.3% (used 1564454 bytes from 1835008 bytes)
esptool.py v2.6

Sve radi. Koriscen ESPHome

Useo sam Sonoff mini... ali sam skontao da je neophodna neutralna zica za njega koju nemam u prekidacu pa cu morati da ispovezujem opet u razvodnoj kutiji zice... sreca pa ima dosta linija koje su slobodne... Ali trebace mi malo vremena za to... :trust:

Nazad
Vrh Dno