Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

@abyss hvala.

Resio sam problem u medjuvremenu promenom particije, sve je stalo.

Cini se da inicijalizacija objekata u mojim libovima oduzme dosta memorije.

Gesendet von meinem SM-T510 mit Tapatalk

Pominjao sam da imam problem sa temostatom DST-W11, evo ga kratak video šta se dešava. Poslaću ga na reklamaciju, jer ovo ne deluje normalno.

Prosto mi je bilo neverovatno da svako malo zateknem da pokazuje 24C, pa sam stavio kameru i snimio video.
U osmoj sekundi snimka sa 21.5 skoči na 23, a termostat koji stoji pored, tek nekih 6 minuta kasnije sa 21 ode na 21.5. Video je ubrzan. Realna temp u prostoriji je otprilike ovo što pokazuje desni termostat.

Moze li ovako da se povezu 3 sonoff minija sa 3 sijalice/potrosaca i prekidacima?

Znaci hocu da smestim 3 sonoff minija u doznu prekidaca (aling conel sa 5 prekdiaca). Na slici je prikazano upravo to kuciste prekidaca.

Sonoff.png

Možeš, s tim da mora faza da dođe na fizičke prekidače.

Sent from my SM-G985F using Tapatalk

• Like
Reagovanja: M J
Jel uzimao neko slucajno Mi pametnu grejalicu, vidim moze da se koristi preko Mi Home aplikacije i da se steluje svasta nesto

Zanima me kako radi u praksi ako neko ima

Ja sam je kupio prošle nedelje, ali tek sam juče stigao da je isprobam, jer mi je potrebna samo za dogrevanje prostorije kada baš zahladni. Odmah sam je povezao na pametnu utičnicu sa meračem potrošnje kako bih ispratio kako se ponaša.

Kvalitet izrade same grejalice je na jako visokom nivou, kompletno je izrađena od metala, stoji stabilno na svojim nogarama i nema oštrih ivica (sigurna je za decu). Funkcija sušača koji se spušta radi kačenja vlažne/mokre odeće je odličan dodatak i već vidim kao korisnu stvar u nekim situacijama.

Jako brzo se zagreva i iz zida tom prilikom vuče oko 2.1kW. Ja je koristim u prostoriji od 9m2, tako da relativno brzo zagreje prostoriju (podigne temperaturu prostorije sa 22C na 24-25C). Kada bude blizu da dostigne zadatu temperaturu, onda krene da gasi neke grejače unutra i obara potrošnju na 1.3kW, a potom i na 800W.

Gasi automatski se kada dostigne i malo prebaci zadatu temperaturu i tada vuče nekih 1.6W (termostat + WiFi modul).

Čim padne malo ispod zadate temperature, uključuje grejače radi dogrevanja (tada vuče ili 1.3kW ili 800W, pretpostavljam da to utvrđuje na osnovu udaljenosti trenutne temperature od zadate temperature).

Što se tiče kontrola iz same aplikacije, identične su touch kontrolama koje se nalaze na desnoj strani same grejalice. Moguće je uključiti/ugasiti grejalicu, podesiti željenu temperaturu u koracima od po 2C, podesiti tajmer za gašenje i uključiti/ugasiti svetlosne indikatore. Pored toga, u samoj aplikaciji postoji i Child Lock, što nisam isprobao, ali verovatno onemogući funkciju tastera na samoj grejalici.

Podržava Google Assistant i Amazon Alexa integraciju. Ja sam je povezao sa Google Assistant i preko Google Home aplikacije moguće je uključivati i gasiti grejalicu, ali nije moguće zadavati temperaturu ili uključivati tajmer (to može preko Xiaomi Home).

Suma sumarum, Mi Smart Space Heater S (iliti Mi Pametna Grejalica S) nudi stvarno puno za svoju cenu. Kvalitetna izrada i završna obrada, automatsko uključivanje/gašenje grejača sa više nivoa jačine, što znači da je efikasnija u radu i da ne bi trebalo da udari mnogo po džepu, kao i integracija sa Xiaomi Home/Google Assistant/Amazon Alexa radi kontrole kada niste kod kuće po ceni od 7.990RSD... Meni stvarno deluje kao odlična kupovina.

Poslednja izmena:
Možeš, s tim da mora faza da dođe na fizičke prekidače.

ne, ne, ne mora... fizicki prekidac se stavlja na sonoff mini... bar prema njihovoj dokumentaciji... ili gresim? :trust:

Mora da se poveže na fazu da bi bilo razlike kada uključiš/isključiš prekidač na s1 ulazu sonoffa. On detektuje napon, odnosno da nema napona između s1 i 0 i tako radi promenu.

Sad kad ovo pišem razmišljam šta bi se desilo da povežeš tako kako si nacrtao, da prekidač staviš između s1 I s2 ulaza i iskreno nemam pojma. To su dva ulaza napravljena da se povežu dva naizmenična prekidača. S druge strane, pravio bi kratak spoj i otvarao kolo između za dva ulaza pa bi čak i to možda radilo. Ali nisam tako probao niti sam video da tako može da radi, ako te ne mrzi probaj bez ugradnje da li će tako raditi pa napiši, bilo bi sjajno ako može tako da se izvede.

Još jedna stvar, jako teško ćeš 3 minija da upakuješ u 5m kutiju, sa sve šemiranjem, mislim da će biti gusto. Srećno u svakom slučaju.

Poslednja izmena:
Upravo povezao jedan Donoff mini kao na slici, prekidac izmedju s1 i s2 i sve radi ok... To sam video na netu da tako povezuju... sad sam malo i ja zbunjen...

MINI_12N.jpg

Poslednja izmena:
@Corvus Corax hvala na iscrpnom odgovoru, sve sto je napisano me je interesovalo, cak je i namena maltene ista.

Jos jedna sitnica, koji je donji limit temperature koja moze da se zada?

Sent from my MI MAX 3 using Tapatalk

To je to, 18°C mi je optimalno.

Hvala jos jednom Stevo :)

Sent from my MI MAX 3 using Tapatalk

Epilog montiranja Sonoff mini u doznu sa 5x prekidacem aling conel... Kao sto rece daxyco gore, 3 komada bi bilo tesko smestiti. 2 su knap stala... Montiranje nije bilo jednostavno, morao sam da prevezem u razvodnoj kutiji neutralnu zicu i spustim je u doznu prekidaca i isto tako da je vratim nazad do razvodne kutije... sreca pa sam imao slobodnih zica za to... Takodje, da bih smestio sonoff u doznu, morao sam da izvucem 2 prekidaca (koja svakako nisu u upotrebi za sada)...

IMG_20201110_220356.jpg

Malo poredjenje senzora :)

7b55e1df9730fd98fb6171c0e019a003.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Za korektno poredjenje moras da se odmaknes dosta i sacekas da se stabilizuju :)

Sent from my Mi Note 3 using Tapatalk

temp su tu negde, a za hum bi verovao xiaomi-ju jer ima sensirion senzor.

Postavio sam i jedan sonoff u razvodnu kutiju u hodniku, za svetlo u hodniku... Ovo je bio dosta laksi poduhvat od onog u dnevnoj sobi... Na zalost zaboravio sam da slikam a vec sam zatvroio kutiju silikonom...

Za sada sam zadovoljan sonoff minijem...

Uh, ae jedno pitanje, da ne trosim pola dana na istrazivanje.

Imam par onih Xiaomi BT temp/humidity senzora, i oni rade super, ali ne mogu da im pristupim van BT dometa. Nasao sam resenje na yt-u gde se jednostavno podesi esp32 da se konektuje preko BTa na te senzore i da cita podatke(podaci se broadcast-uju sa senzora). E sad, tu u pricu ulazi home assistant. Koliko vidim, esp32 sluzi samo kao uredjaj koji ce da prima te informacije, a pritom ima mogucnost da se doda u HA.
Nemam iskustva sa HA, nisam imao pojma kako radi. Koliko vidim, treba mi RPi, ili da dignem linux na VMu na svom laptopu, pa da laptop bleji upaljen stalno? To mi bas nije prakticno, dakle jedina opcija kupovina RPi-a? Kako pristupam HA kad sam van lokalne mreze? Posto sam iza NATa, ne mogu da otvaram portove.
Taman sam kupio esp32, i reko' to je to, kad sad treba da dam jos 4k za RPi izgleda.. :/

Poslednja izmena:
Kupi rpi zero w kosta dosta manje

Za pristup iza NATa, koristim ZeroTier VPN. Besplatan, radi kul. Koristim ga i za ssh na NAS. Ili doplati statičku adresu ako si SBB ili pitaj MTS, ili uzmi Home Assistant cloud (dobijaš laku integraciju sa Google Home i Amazon Alexa).

Sent from my Mi Max 3 using Tapatalk

Kreni sa VM, vidi kako ti se čini. Lako je posle migrirati na drugi HW (RPi).

Postavio sam Jedan WiFi senzor Tuya WFS-P01, sa dva WiFi Tuya prekidača WFS-T10 da uključuje svetlo kada se uđe u prostoriju. Problem je što uključenje kasni 2-5 sec.
Da li se to može rešiti ako se to zameni sa senzorima i prekidačima kojima se upravlja preko Huba?

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Jel ima neko od vas neki visak sonoff D1 za prodaju?

I da li je neko probao nesto ovako? Stavio bih ovo na bojler, da mogu da pratim temperaturu vode u bojleru (bojler mi je sakriven u ormaru u kupatilu, pa bih ovo stavio na zid ormara), da mogu da palim gasim bojler...

Poslednja izmena:
Pametna kuca

Poceo sam sa izgradnjom nove kuce,i sa planiranjem kucne mreze.
Ovo je plan kuce
https://postimg.cc/R3mvXSKh
https://postimg.cc/p5mvppbG
https://postimg.cc/bdrp6FDx
https://postimg.cc/BtzsRcHd
Planirao sam da kroz buzir creva vucem Lan i koaksioni kabel do svake sobe.U prizemlju sam planirao da u sobi postavim ormaric za mreznu opremu.
Takodje sam planirao da postavim IP kamere na kuci.
Do svakog prekidaca svetla cu dovesti i nulu.
Planiram da stavim elektricne roletne i da sve kontrolisem preko aplikacije.
Najverovatnije cu uzeti Shelly uredjaje.
Za kontrolu roletni,kapije od garaze i ulicne kapije sam mislio da uzmem Shelly2.5 https://shop.shelly.cloud/shelly-2.5-ce-ul-wifi-smart-home-automation#54
A za kontrolu svetla u kuci Shelly1 https://shop.shelly.cloud/shelly-1-wifi-smart-home-automation#50
Mislio sam da uzmem UTP kabel Cat7 za kucnu mrezu.
Zanima me da li ce biti nekih problema posto planiram da stavim ormaric za mreznu opremu na zid u sobi u prizemlje, iza kojeg se nalazi dovod struje za celu kucu i kutija sa osiguracima?
Ako imate predloge za neke druge uredjeje svaki predlog je dobrodosao.
Takodje razamisljam da provucem instalaciju za alarmni sitem u prizemlju za prozore i vrata ali neznam koje kablove da vucem.
Takodje bi mi trebao predlog sta da uzmem od mrezne opreme posto cu imati oko 24 Lan prikljucaka i oko 8 IP kamera i koji ormaric za mreznu opremu?

U svakoj prostoriji minimum dve utičnice za UTP. Na plafonu centralnog hodnika za AP.
I malo više kablova za alarmnu centralu, za šifrator, senzore pokreta, senzore dima na plafonu....
So neki od predloga

Sto se tice alarma, postoji namenski kabl za alarmne sisteme, on je koliko se secam 6x0.25.

Sto se tice mreze, moje iakustvo a i predlog su sledeci,
Obavezno uzmi upravljivi svitch kome mozes da podesis VLANove kao i malo bolji ruter, npr Mikrotik.

S' obzirom da ces imati i wifi, dobro bi bilo da taj switch bude i POE da bi sa njega ddirektno napajo AP koji ce biti na plafonu.

Zasto VLAN? Pa mnogo je bolje da vlan-ovima odvojis smart uredjaje od obicne kucne mreze. Lakse je kasnije za odrzavanje.

Kada ovako na pocetku sve to uradis kako treba, posle te glava nece boleti [emoji3]

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk

Poslednja izmena:
Sto se tice alarma, postoji namenski kabl za alarmne sisteme, on je koliko se secam 6x0.25.

Sto se tice mreze, moje iakustvo a i predlog su sledeci,
Obavezno uzmi upravljivi svitch kome mozes da podesis VLANove kao i malo bolji ruter, npr Mikrotik.

S' obzirom da ces imati i wifi, dobro bi bilo da taj switch bude i POE da bi sa njega ddirektno napajo AP koji ce biti na plafonu.

Zasto VLAN? Pa mnogo je bolje da vlan-ovima odvojis smart uredjaje od obicne kucne mreze. Lakse je kasnije za odrzavanje.

Kada ovako na pocetku sve to uradis kako treba, posle te glava nece boleti [emoji3]

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk

Sto se switchova tice svakako sam planirao da budu sa POE zbog IP kamera i AP.
A sto se alarma tice razmisljam da postavim samo senzore pokreta u prizemlju, neznam da li ima potrebe da se stavljaju senzori za lom stakla?

Nazad
Vrh Dno