Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

+1
mada meni tu vise smeta plava boja :) one wire sonoff mini bi bio prava stvar.

Imas i crnih T1

Послато са SM-G965F помоћу Тапатока

Da li može preporuka za pametne utičnice manjih dimenzija? Nalik na ove: https://www.aliexpress.com/item/33047128945.html

Da budu manjih dimenzija, kako bi mogle da se uključe i u produžni kabl.

Kinez mi traži doplatu za shipping. Piše da hoće još $3, šalje mi link gde stoji $6 plus fiktivan "shipping" od $3, znači dodatnih $9. Pa bih da otkažem tu porudžbinu, ali mi treba alternativa.

Treba samo voditi računa da sonoff basic nema iste funkcije kao osnovni shelly, jer shelly može da radi paralelno sa prekidačem. Znaci na prekidač upališ svetlo, na shelly ga isključiš, I zatim ga na prekidač ponovo uključiš. Kod sonoff basic moraš da uključiš oba da bi svetlo radilo. Odnosno, ako isključiš na prekidač, posle ga možeš uključiti samo na prekidač.

Ekvivalent je sonoff mini, on je nešto skuplji, oko 7$ je. Čini mi se da je slične veličine pa mislim da se može smestiti ispod prekidača, ostaje razlika u sertifikatima, i što su Bugari bliži i verovatno je lakše reklamirati nešto u slučaju problema. Takođe, ako kupite kod nas, sleduje 2 godine garancije, što ne možete dobiti od proizvođača.

Sent from my SM-A600FN using Tapatalk

Proizvođač daje i za Srbiju 24 meseci garancije. To je nešto što je bio uslov za našu saaradnju.
Teaser: verovatno uskoro ćemo moći da nudimo i za +10% bezuslovnu garanciju 12 meseci. Još saom tčan mehanizam da se nađe.

@bbK1ng

Naizmenični = alternativni ?

Može bez problema da se integriše.
Kao na slici u prilogu.
U softwer je moguće birati kakav je prekidač. Impulsni, toggle, edge itd i moze cak i detached tj odvojeni. Tipa taster za zvono upali osvetljenje u dvoristu ;) (bar dva Shelly-a potrebna) itd.

Da li može preporuka za pametne utičnice manjih dimenzija? Nalik na ove: https://www.aliexpress.com/item/33047128945.html

Da budu manjih dimenzija, kako bi mogle da se uključe i u produžni kabl.

Kinez mi traži doplatu za shipping. Piše da hoće još $3, šalje mi link gde stoji $6 plus fiktivan "shipping" od $3, znači dodatnih $9. Pa bih da otkažem tu porudžbinu, ali mi treba alternativa.

Ja nadjoh ove

https://www.aliexpress.com/item/33011753732.html
https://www.aliexpress.com/item/32901221191.html
https://www.aliexpress.com/item/32945504669.html

al' nemam licnog iskustva.

Ako ti treba za produzni kabl, da pogledas i "pametne" produzne?

Jos bolja cena za Broadlink Sp3S....
U aplikaciji sa registrovanom postarinom je 10.90 i jos Aliexpress kupon 2$ off za kupovinu preko 10$, kojih sada ima da se zameni za "coins", izadje 8.90$.
https://www.aliexpress.com/item/32810913427.html
3d22ccc04b73d753ed4ac57f21621927.jpg

Poslednja izmena:
Da li je neko radio celu kucu/stan pri izgradnji kao smart? Imate neku okvirnu cenu koliko vas ispalo na sta obratiti paznju ili kontakt nekog sa kim ste bili zadovoljni ?

To je skoro nemoguće proceniti.

Jer koliko ljudi toliko ....

Neko voli sve smart, neko neće ni da čuje za motorizovane roletne i tako dalje. O grejanju da i ne pričam. Ukoliko imaš projekat može da se uradi ponuda tipa ključ u ruke.

Da li je neko radio celu kucu/stan pri izgradnji kao smart? Imate neku okvirnu cenu koliko vas ispalo na sta obratiti paznju ili kontakt nekog sa kim ste bili zadovoljni ?
Ako ista znaci, drugar je napravio spratnu kucu u nemackoj ~200 kvm, kuca je komplet smart sa sve grejanjem i klimom, cirkulacija vazduha, roletne, osvetljenje sa dvoristem, garaza itd - 22.000 eura ( sve komplet uracunato)

...über rimini 7

Razmišljam da olakšam roditeljima na selu, pa imam par pitanja:

1. Treba uskoro da dođe električar da odradi nešto, pa me zanima da li može da se odradi da se bojler automatski pali kad je jeftina struja, ali da može da se upali i nezavisno od toga preko dana ukoliko je potrebno? Šta bih trebao da kupim za to?

2. Koji je najjednostavniji način da se pali mašina za veš tokom noći tipa 12AM - 1AM, pošto nema mogućnost da se sama pali? Utičnica sa tajmerom ili nešto drugo?

3. Najzanimljiviji problem koji pokušavam da rešim. :) Otac pred spavanje gleda tv, redovno zaspi i tv ostane upaljen 3-4 sata dok se ne probudi ponovo, ali tad ne ugasi, nastavi da gleda 10tak min i opet zaspi, tv ostane upaljen. Ne zna da koristi opciju da se sam gasi tv, iako sam mu pokazao xy puta.

Inače spava sam u sobi, jer nenormalno hrče, čuju ga komšije 50m dalje. Imate li predlog kako ugasiti tv? Ono što je meni palo na pamet je da stavim sonoff ili shelly, pa da majka gasi preko wifi, ako se probudi. Druga opcija koja bi bila idealna, ali ne znam kako da je izvedem je da se stavi mikrofon i možda rpi ili nešto slično da gasi tv na zvuk hrkanja.

Edit: zaboravih da kažem, ovo treće radim, jer pojača tv skoro max kad se probudi, pa kad sam tamo, čujem ga kroz 3 sobe.

Poslednja izmena:
1. Shelly 1
2. Shelly 1 ili Shelly PLUG S
3. Novi TV koji ima u sebi automatski auto off

Za prva 2 ukoliko treba pomoć, stojim na raspolaganju.

Poenta je sto ja prvi mislim da se ne bi setio svega sto bi moglo smart.
Tipa za kad nisam tu:
-da nikad ne padne temperatura unutra ispod 10 stepeni
-roletne same u odredjeno vreme,
-random svetlo posle 20h.
-zalije se travanjak
-pokosi trava
-da se otopi sneg ispred garaze
......
Da sve radi sa google home i tako svasta.
Zato sam i pitao da li je neko radio i voljan je da da sta je sve smislio i koliko ga to ispalo u Srbiji.
Najvise me brine integracija proizvoda razlicitih proizvodjaca u jedan sistem tipa google home. Da ne treba 10 aplikacija...onda koja je poenta.

Ja upravo radim automatizaciju stana u centru BG, sve je bazirano oko Amazon Alexe. Što se tiče pametnih utičnica i prekidača, biće varijanta sa shelly 2.5 i shelly 1, oni će mi pokriti svetla, bojler i ostale utikače. Za klimu mi posao za sad završava broadlink rm3 pro univerzalni daljinac. Ista priča i za kontrolu tv-a i audio receiver-a. Za roletne se još lomim i to verovatno neću u ovom trenutku raditi. O alarmu i senzorima još uvek ne razmišljam jer su grubi radovi u toku. Grejanje je centralno i nisam se raspitivao o mogućnostima automatizacije ovog dela.

Ima li neki predlog za smart termostat? U novoj kuci sam stavio podno grejanje pa mi bezveze da stavim standardni bezicni termostat...

Sent from my Mi Note 3 using Tapatalk

Koliko sam shvatio, preko svi guraju Nest termostat, e sad, problem je u više faktora, cena, dobavljivost i sama montaža.

A na šta se greješ?
Najbolje ti je uzeti termostat istog brenda kao što imaš kotao ako takvi postoje. npr. Vaillant ima dobre termostate koji upravljaju raznim funkcijama kotla i mnogo su bolji od običnih termostata uključujući i Nest.

Sent from my Nokia N95 using Tapatalk

Elektro kotao i podna instalacija

Sta bi s aonom pricom da nest prestaje da je kompatibilan sa google home?

Elektro kotao i podna instalacija

Ja sam bio protivnik termostata koji radi na principu spoljne temp sa krivom grejanja,ali moram da priznam da je odlična spravica. Sve preporuke.
Ne znam čija je proizvodnja elektro kotao ali uzmi njihov termostat što radi u zavisnosti od spoljne temperature.

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

Ja sam vise od pola instalacije odradio sa razlicitim sonoff uredjajima. Krenuo sam sa njima pa ne zelim da mesam i druge proizvodjace u pricu. Shelly nije ni postojao kad sam krenuo. Jedna aplikacija,glasovna kontrola preko Amazon Alexe. Skoro sva svetla u kuci,deo sa basic deo sa touch,roletne,pumpe za podno grejanje/hladjenje,rolo tenda,ulazna vrata preko interfona. Bilo je sexa sa pozicioniranjem roletni i tende i nemam bas mogucnost proizvoljnog otvaranja/zatvaranja ali 3 polozaja su mi dovoljna.Najvaznije,nije mnogo kostalo.Novi firmware na Sonofima radi i u lanu pa kineski serveri nisu ni tako vazni za inside kontrolu.Za nepune 2 godine samo jednom je bio prekid sa itead serverima ali to su najavili. U glavnom za malo para i mnogo rada i planiranja(i budzenja) sve radi u okviru zadatih parametara.

Ja sam bio protivnik termostata koji radi na principu spoljne temp sa krivom grejanja,ali moram da priznam da je odlična spravica. Sve preporuke.
Ne znam čija je proizvodnja elektro kotao ali uzmi njihov termostat što radi u zavisnosti od spoljne temperature.

Sent from my SM-G975F using Tapatalk
Kotao je Trgoelektro Kraljevo, na sajtu nemaju termostate. Koji ti koristis?

^ Čak je Google rebrendirao neke svoje proizvode, poput Google Home Hub u Google Nest Hub. Tako da podrška sigurno ne prestaje.

Nesto sam ja prolupao. Izvinjavam se.

Poenta je sto ja prvi mislim da se ne bi setio svega sto bi moglo smart.
Tipa za kad nisam tu:
-da nikad ne padne temperatura unutra ispod 10 stepeni
-roletne same u odredjeno vreme,
-random svetlo posle 20h.
-zalije se travanjak
-pokosi trava
-da se otopi sneg ispred garaze
......
Da sve radi sa google home i tako svasta.
Zato sam i pitao da li je neko radio i voljan je da da sta je sve smislio i koliko ga to ispalo u Srbiji.
Najvise me brine integracija proizvoda razlicitih proizvodjaca u jedan sistem tipa google home. Da ne treba 10 aplikacija...onda koja je poenta.

Za integraciju proizvoda različitih proizvođača rešenje je home assistant. Ja sam uzeo da se igram sa time, ali nikako da stignem da posvetim malo vremena tome, ali koliko sam video postoji mogućnost integracije više od hiljadu različitih proizvoda, uključujući Alexa, Google home itd. Nađi na home assistant demo kako može da izgleda, mogućnosti beskrajne, ali treba malo više sa se podesi...

Sent from my SM-A600FN using Tapatalk

Da ,sve je medjusobno kompatibilno. Problem je sto ne zelis uvek da se glasovno nastavljas sa glasovnim upravljanjem.Recimo u pola noci u mrtvoj tisini. Tada je potrebno direktno u aplikaciji da uklj/isklj sta zelis. Kod Alexe je dodatni problem sto nas Ruski engleski ne razume bas uvek. Nazivi uredjaja moraju biti unikatni i pazljivo izabrani posto je za njih sky i skype isto.

Rešenje sa Alexom je da smisliš jednostavne fraze, čak i jedna reč je dovoljna za gomilu akcija. Iskreno, ne znam da li sam jednom rekao nešto tipa "Alexa, turn of bedroom lights" Uglavnom sam kreirao akcije "Alexa, sleep, hi, wake up" i slično.

Pitanje, posto uopste nisam u temi. Da li google recimo ima neku opciju da nije sve voice? Tipa da svi uredjaju shto rade sa google moze da se instalira neka aplikacija/tablet Google Home Hub ?

Naravno, Google Home.

Sent from my Mi Max 3 using Tapatalk

We aren’t in your country yet
You can still browse our products in any of the other regions.

Ovo ubija kod googla :)

Vrh Dno