Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Bilo koji senzor temperature (pravljeni ESP), Xiaomi BT, Shelly HT sa prekidacem (Sonoff, Shelly, sta god) je termostat.
Logicki deo pokriva ili neki hub ili bolje sistem poput Home Assistant, Smart HAB itd..

Ima li nezavisnih resenja, ali ako treba automatizacija koja je kompatibilna sa drugim stavarima najbolje nesto ovako, "pravljeno" ali posle toga "sky is the limit".

Vidor, ti bi mogao da znas.

Moze li se na Shelly 4 pro dodati koji senzor temperature ? Konkretno, ja bih 5 senzora, po cenu da ga prebacim u cisti ESP.
Treba mi za kontrolu bojlera i vezu na Home Assistant.
Za manje pare mogu sve spakovati sa Nodemcu itd, ali mi je milije da se ne *****avam previse sa lemljenjem i da dobijem gotov proizvod.

MQTT naravno, ne cloud...

Poslednja izmena od urednika:
Takodje, ako je neko porucivao direktno sa Shelly.cloud, Npr. za 4xshelly2.5 stoji da je 77e sa ukljucenim porezom.

I dalje mi nije jasno zasto nama naplacuju u startu porez. Trebalo bi da ga odbiju.

Sent from my Mi Note 3 using Tapatalk

Bilo koji senzor temperature (pravljeni ESP), Xiaomi BT, Shelly HT sa prekidacem (Sonoff, Shelly, sta god) je termostat.
Logicki deo pokriva ili neki hub ili bolje sistem poput Home Assistant, Smart HAB itd..

Ima li nezavisnih resenja, ali ako treba automatizacija koja je kompatibilna sa drugim stavarima najbolje nesto ovako, "pravljeno" ali posle toga "sky is the limit".

Vidor, ti bi mogao da znas.

Moze li se na Shelly 4 pro dodati koji senzor temperature ? Konkretno, ja bih 5 senzora, po cenu da ga prebacim u cisti ESP.
Treba mi za kontrolu bojlera i vezu na Home Assistant.
Za manje pare mogu sve spakovati sa Nodemcu itd, ali mi je milije da se ne *****avam previse sa lemljenjem i da dobijem gotov proizvod.

MQTT naravno, ne cloud...
Shelly 4 PRO JE 4 x 10 A tj 2200W po kanalu. Nije za bojler! Zasad nema mogućnost spajanja sa senzorom.
Shelly 1 PM je 16A, i ima mogućnost kacenja na senzor temperature (max 3 kom). Kad budu raspoloživi dodaci, moći i diferencijalni termostat da se napravi.

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

I dalje mi nije jasno zasto nama naplacuju u startu porez. Trebalo bi da ga odbiju.

Ukoliko prodaju bez poreza, moraju da dokazuju izvoz. Izvozno a carinjenje verovatno košta oko 40-50 eur po predmetu.
Tebi bi stigao u zemlju zvanično, i morao bi pošiljku da cariniš. Porez mora da se plati.
Postoji prečišćen tekst zakona o spoljnoj trgovini, pročitaj ako te tema interesuje.

Kako to mislis stigao bi zvanicno? I sad ide na carinu pa se naplati porez, samo sto je u ovom slucaju placanje dva poreza sto je prekrsaj sa bugarake strane jer postoji sporazum o izbegavanju dvojnog oporezivanja.

Zvanicno = izvozno ocarinjeno priljavljeno na granici redovan uvoz na nekoj carinarnici gde te spedicija zastupa (carinski agent)

Nisam strucan, ali postoje neki limiti kako bi se olaksao promet sa robom manjih vrednosti. Tipa putnici smeju da prenesu kao licni prtljag u vrednosti od 150 eur bez carine. Takodje verovatno postoji i neki zakon za robu manje vrednosti ako je kupac fizicko lice.
Ali porez ne moze niko da otpise bez nekog dokaza da je roba napustila zemlju ili slicno.

Zna li neko kako se briše istorija potrošnje na Broadlink SP3s?

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

Upravo ubacih motor za kliznu kapiju na ulaz u dvoriste, i posto imam vec garaznu kapiju takodje motorizovanu odlucio sam se da to malo osavremenim i da ih umrezim. Prvobitna ideja mi je bila pomocu raspberry pi, i svakojakih senzora da li su vrata otvorena, ali se to ispostavilo kao veoma komplikovano i bespotrebno.

Za dvorisnu kapiju mi je potreban neki koji izdrzava nize temperature, pa mi je ovaj zapao za oko (Taman mogu da ga prikljucim na 24v izvod na motoru):
https://www.aliexpress.com/item/32835391684.html
Spajanjem kontakta NC i NO dobijam funkciju taster prekidaca ako sam dobro shvatio, doduse nemam mogucnost da funkcionise kao 2 prekidaca pa bi morao 2 uredjaja.

Dok za garaznu kapiju bi mi radio posao i onaj Sonoff Basic na 220V, ali ako sam dobro video morao bi malo da se modifikuje da bi mogao da radi kao taster prekidac? Ili ima neki adekvatniji model?

I za kraj ostaje pitanje dometa WiFi signala. Garazna vrata su na odlicnoj lokaciji po tom pitanju, dok dvorisna su poprilicno udaljena. Da li mozda moze da se nakaci neka usmerena antena na Sonoff?

Svaka sugestija je dobrodosla, i hvala svakom ko izdvoji vreme da procita ovu poruku. Takodje ne planiram da bacim puno para na ovo, zato mi se svidela varijanta sa Sonoff uredjajima.

Sent from my iPhone XR using Tapatalk

Spajanjem kontakta NC i NO dobijam funkciju taster prekidaca ...
Dovedeš napon na COM kontakt a izlaz uzmeš se NO (normalno otvoreni kontakt). Ovako simuliraš prekidač. Da bi radio kao taster morao bi da podesiš Sonoff da uključi rele na 1-2 sekunde i onda da ga isključi. Ne znam da li je to moguće.

Uzeo sam shelly 1pm ali izgleda da ne moze da se upotrebi kako treba da ukljucuje bojler preko prekidaca sa svetlosnom indikacijom.Merim napon na sw od oko 110v i lampica kad je fizicki prekidac iskljucen svetli.Cak nisam uspeo podesavanjem shelly kao edge switch da ukljucujem bojler na fizickom prekidacu.Softversko ukljucivanje preko app radi.Dal je jos ko koristio shelly 1pm?

@netlord
Da li možeš da nacrta kako si povezao?

Kao prekidač mora da radi, jedino za merenje potrošnje mu smeta svetlosni indikator.

Sw ne ometa merenje potrosnje(indikator je mala sijalica), vec samo sluzi da detektuje kada je fizicki prekidac ukljucen, kako bi na out poslao napon od 220v.Potrosnju sam proverio u app.Zbog napona na sw, svetlosni indikator svetli(nesto slabije) i kad je bojler iskljucen.Proveravao sam, cim dovedete napon na L ili L1, sw je pod naponom.Zbog merenja potrosnje sam i uzeo pm, a ne obican shelly1.Screenshot_20191001-195752~01.png

Poslednja izmena:
L i L1 su unutra spojeni. Nepotrebno je sa kleme povezati.
Shelly treba da radi uključenje isključenje.
Jedino je do fizičkog prekidača zbog sijalice da ne detektuje shelly promenu tj nema isključenja i uključenja relea.
Da li je i kod tebe ta situacija?

Da, ali to nije problem, to je jedna tacka.Gledao sam taj prekidac sa druge strane,nema tu nista komplikovano ukljucivanjem sijalica zasvetli ali i spaja,dovodi fazu na bojler.Ubacivanjem shelly taj izlaz prekidaca se dovodi na sw.Dakle tada na sw dolazi 220v i shelly bi to trebao da detektuje(110 na 220v) i na svoj izlaz izbaci 220v.Mislim da je ovde u pitanju sam dizajn shelly, samim tim sto je sw kontakt takav kakav je.Jedino mi je ostalo cudno zasto fizičkim prekidacem nisam uspeo da ga nateram da ukljuci bojler(na internetu a i app podesavanjima sam nasao da ga treba podesiti kao edge).Imam 2 komada i mislio sam da je jedan defektan, ali ponasanje je isto.

Iza Sonoff/Shelly releja bi se nalazio 3polni kontraktor od 32A, preostala tri shelly-a bi On/Off pumpe, jednu za podno (mozda 20W) drugu za recirkulaciju vode (mozda 10W).
No ako nema GPIO, mrka kapa...

Poslednja izmena:
Ne, ne postoji zvanicno koliko moze da se uveze bez carinjenja, odnosno zakon je jasan, sve se carini.
A slobodna je volja carinika da te ne ocarini, realno zloupotreba sluzbenog polozaja, povreda zakona itd, ali to se desava svakodnevno.
Meni su pustali robu u brednosti od 500eur, ali i naplacivali carinu i porez na robu koja je i po papirima i po realnoj vrednosti bila 15eur.

Usput, za fizicka lica carina je 10%, porez 20% bez obzira na robu.
Za pravna postoji carinska tarifa za sve...

Stigao je i meni Shelly.
34c04f0eeaddf2e9ffa51f4da4402a59.jpg

Sada ste me malo zbunili ovom diskusijom o Shelly 1PM i povezivanjem na prekidač bojlera sa tinjalicom. Kako pravilno povezati ta dva?

Poslednja izmena:
Da nije ko probao alternativni firmware Tasmota za shelly i druge uredjaje koji ga podrzavaju?Shelly 1pm je podrzan kroz template od verzije 6.5.0.10

Mani isto trema da stige 1pm, bedak ako ne moze da radi sa tinjalicom. Moze li da se na gpio nakaci led pa da se podmetne kao tinjalica?

Čekaj, a kapiram da klasičan shelly 1 može da se namesti na prekidač bojlera? Nema veze ako tinjalica ne radi.

Samo treba voditi racuna koliko Ampera vuce grejac na bojleru, odnosno koliko prekidac moze da podnese.
Obicno bojler ima 16A osigurac i 2000W, pa treba gledati da toliko podnosi i prekidac.

Tinjalica na bojleru bi trebala da radi bez obzira kako 220V dolazi do nje, kada ima struje na njoj naravno.

p.s. Ne verujte previse kineskim relejima, posebno da rade satima kako to trazi bojler, mnogo je Sonoffa/Shellya pregorelo i kada je potrosac bio u granicama ugradjenog releja, Proizvodjaci releja oce da lazu... nesto slicno kao sa napajanjima u jeftinim kucistima...

Btw. zasto ne nalazim ni rec o Home Assistant / OpenHAB / Domoticz, da li je moguce da niko ne koristi nesto tako naprednije ?
Upravljanje prekidacima preko neke android aplikacije je Ok, ali ako u kuci postoji vise nekompatibilnih sistema mora se ici na nesto bolje.

Ja koristim Home Assistant, integrisao sam 10tak uredja po kuci (roletne, svetla, alarm, kamere, tv, klime...). Home Assistant podrzava vezu na Alexu i Google, mada ja koristim Snips za glasovne naredbe (naravno engleski)....
Podrzano je mnogo uredjaja, Sonoff, Tasmota, ESPHome itd i naravno sve je free i DIY tako da nema razloga ne probati :)

Samo treba voditi racuna koliko Ampera vuce grejac na bojleru, odnosno koliko prekidac moze da podnese.
Obicno bojler ima 16A osigurac i 2000W, pa treba gledati da toliko podnosi i prekidac.

Tinjalica na bojleru bi trebala da radi bez obzira kako 220V dolazi do nje, kada ima struje na njoj naravno.

p.s. Ne verujte previse kineskim relejima, posebno da rade satima kako to trazi bojler, mnogo je Sonoffa/Shellya pregorelo i kada je potrosac bio u granicama ugradjenog releja, Proizvodjaci releja oce da lazu... nesto slicno kao sa napajanjima u jeftinim kucistima...
Pisao sam ovde, ni ja nisam verovao sonoff-u za bojler. 8.7A je grejač bojlera, ja sam ga zakačio na Pow R2, koji je 16A. Ali opet sam ga testirao sa grejalicom od 2kW, tako što sam ga drndao, palio I gasio par stotina puta u toku od par minuta.

I opet mi se više sviđa ideja sa kontaktorom, tako da ću verovatno prepraviti to, možda zamenim za th16 sa temeperaturnom sondom, da mogu sa radim podešavanje i temperature.

Što se tiče HA, I to mi je u planu, stoji mi RPi, ali me smara da skidam sve sonoffe da ih flešujem sa tasmotom tako da za sad stoji. Ovde sam video nečiji dashboard i oduševio se, tako da jedva čekam da to napravim, premda ne znam skoro ništa o programiranju pa mi sve to sporo ide...

Sent from my SM-A600FN using Tapatalk

Svetlosni indikator na prekidacu bojlera u slucaju shelly svetli i kad je bojler iskljucen.Vec sam vam rekao da je to zbog shelly izlaza SW koji je kad je O izlaz off pod naponom od oko 110V

Kontaktor moze da se koristi, ali onda nema merenja potrosnje, sto je ipak vrlo korisno.Moja ideja je bila da za velike potrosace u kuci imam merenje potrosnje, za led sijalice i manje potrosace mi ne treba.

Takodje koristim home assistant, hassio na RPi3.

A gde za bojler postavljate taj senzor temperature?
Nije bas samo problem za on/off kada testirate prekidac od 16a. Mislim da veci problem nastaje pri radu i grejanju samog sklopa. Treba tu bas uzeti nesto provereno. Sonoff pa ubacite kontaktor itd... dodjete do cene nekog kvalitetnijeg prekidaca.
Nevezano za smarthome. Za nekih 5 godina 3 puta sam menjao modularni aling conel prekidac za bojler. Istopi se jednostavno (u vise prodavnica mi kazu da je to problem bas kod prekidaca za bojler. Mada meni je bojler ukljucen uglavnom 24h, termostat na 55°).

Послато са SM-G935F помоћу Тапатока

^ ubaci se na mesto temperaturne sonde od termostata od bojlera, premda ako ne uspete da uglavite obe sonde, gubi se funkcija radnog termostata bojlera.

Molba za članove koji imaju HA da podele sa ostalima šta su napravili, kao neke ideje i slično :)

Sent from my SM-A600FN using Tapatalk

Onda prekidac mora da se postavi na sam bojler? Taj senzor nije bezicni?

Послато са SM-G935F помоћу Тапатока

Nazad
Vrh Dno