Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Ako switch može da radi bez nule, u kompletu se dobija i kondenzator (koji se povezuje u svetlu, ali možda i ne mora što zavisi od svetla), međutim switch koji nije predviđen da radi bez nule ne može da radi bez obzira da li se stavi kondenzator ili ne.
Na switchu koji može da radi bez nule je to odštampano. Ima ih na ali-ju, ali ima ih i na kp.

Ljudi, navukao sam se na senzore prisustva. Poručio sam još 3 komada (već imam 3). Želim da pokrijem celu kuću, pa mi je prvo bila ideja da uradim sa PIR senzorima, ali po ceni nisu mnogo jeftiniji od senzora prisustva... Jedino što za svaki treba USB, ali odradiiću i to...
Čaki jednotavan zadatak kao što je da se upali svetlo kad neko uđe u prostoriju, PIR sporije odradi ovih mini radara.
Da li je cena i napajanje jedini razlog downside? Ili ću možda završiti sa desetinom senzora po kući i tek onda uvideti nešto?

Ne znam kako ti je PIR sporiji od senzora prisustva za detekciju pokreta..PIR bukvalno detektuje pokret u sekundi..

Ne znam koji senzor prisustva uzimaš, ali ja koliko znam dosta su skuplji od PIR senzora. Bar duplo.

Zigbee sonoff snzb-06p oko 1500 din.
Zigbee sonoff snzb-03p oko 1200 din.
Nije velika razlika.
Trenutno koristim neke zigbe Tuya PIR senzore koji su oko 900 din. Najviše zbog AAA baterija.
U pravu si. Nisu spori. Samo mi se čini zato što PIR odreguje tek kad uđem u sobu, senzor prisustva i čim otvorim vrata.

po mom iskustvu, zavisi koliko je pir stajao.
Imam onu obicnu nightligh koja nema veze sa pametnom kucom. Kada tek udjem u kupatilo, treba jedno sekund do dva, ali ako se unutra iskljuci, samo se malo mrdnem i ono odmah reaguje. Verovatno ima sleep mode

Trenutno za Home Assistant koristim mini PC koji ima linstaliran Linux i HA. Stigao mi je novi mini PC i rešio sam da pređem na nešto bolje nego do sada, pa sam na njemu instalirao Debian i HA Supervised. Razmišljam se da ipak stavim HA OS umesto toga... Svakako bih ga koristio samo za HA, pa ne vidim nešto prednost da ga držim Supervised.
Da li je neko probao oba pa da može da mi kaže šta ima više smisla?

Ako nije tajna, koju si konfiguraciju uzeo za novi?

HP EliteDesk 800 G2-mini PC/i5-6500, 8GB, 256 SSD
Nisam planirao, nego drugar jeprodavao, pa rekoh, bolje da uzmem ja nego neko drugi :)
Za HA je prejak, ali biće Frigate za kamere, pa mislim da će to pojesti resurse.

Da li je cena i napajanje jedini razlog downside? Ili ću možda završiti sa desetinom senzora po kući i tek onda uvideti nešto?
Nemam direktnog iskustva, ali čitao sam po internetima da zigbee senzori prisustva dosta spamuju zigbee mrežu, pa povedi računa o tome pre nego što ubaciš još komada.

Momci, nisam siguran da li gresim negde ili je switch neispravan, pa ako moze mala pomoc.
Imam Sonoff Mini L2 (no neutral) sa kojim pokusavam da palim/gasim sijalicu.
Switch se pali, prepoznat je u Z2M, mehanicki switch ga takodje pali gasi...ali sijalica se ne pali. Da li vidite neku ociglednu gresku u nacinu spajanja?
Prva slika je kako sam ja spojio, druga kako je nacrtano u upustvu.

Prilozi

• 2024_10_22_0sq_Kleki.png
    2024_10_22_0sq_Kleki.png
    315.2 KB · Pregleda: 52
  • zbmini l2.jpeg
    zbmini l2.jpeg
    44.5 KB · Pregleda: 52
Glupo pitanje, jel ispravna sijalica? :)
Ma kakvi glupo, i ja sam se to isto pitao, al probao sam dve druge i one se isto ponasaju.
Jesi li proverio glimericom L Out?
Da, sija.

Jedino sto me buni je sto kad merim unimerom, imam 80V AC a ne 220/240V.
I kad palim prvi put, znaci ne naknadno, vec bas prvi prvi put kad prikljucim struju, sijalica zasvetli na pola sekunde i onda se polako ugasi a nije dimabilna, kao da napon opada.

Rešio sam da stavim HA OS da vidim kako izgleda. Primećujem da kao i Supervised ima razlika u odnosu na ovo što sam do sad koristio.
Neću migrirati stari, pošto sam se tu dosta igrao, učio i dosta stvari uradio drugačije nego sto sad planiram.
Greota je miniPC držati samo za HAOS.
Stavi Proxmox i HAOS u VM.

Nećeš primetiti nikakvu razliku u performansama, a dobijaš fleksibilnos virtualizacije.

ubr, ima tema samo za HA.

Ja se ubih da namestim neki open source NVR za ip kamere. Ili baguje (frigate), ili los interfejs (agentdvr), svuda nesto fali. Jel imate neki predlog za neko opsteprihvaceno resenje? :)

Frigate I ZoneMinder su dve najčešće opcije sa najviše pohvala, ja sam probao oba i na oba imao probleme koji su me nervirali, tako da sam ostao na iSpy Agent DVR.
Imali su memory leak koji je skoro ispravljen pa sad šljaka kao nekad. Interfejs jeste malo traljav, ali makar radi.
Još da mi makar daju Telegram integraciju bez accounta ali to nije moguće za sad.

Edit: zab da pomenem pa ima integraciju u HA pa možeš da vidiš kamere i u njemu. Dok za download i records moraš na webui.

Poslednja izmena:
Sad vidim da je Frigate fino napredovao sa developmentom, oprobacu se jos jednom sa njime.
Porucio sam bolji CPU i mozda cu onda i Google Coral ako sve bude lepo sljakalo.

Ekipa koja ima Wallpanel - kako ste rešili punjenje tableta? Imam mali problem sa ažuriranjem senzora i automatizacijom. ACC nije opcija jer tablet nije rootovan. MQTT mi ne radi i jedini način mi je preko Mobile app integracije. Pokušao sam preko automatizacije da ga nateram da updateuje nivo baterije svaki minut i to je radilo čitava dva dana pre nego što je počelo opet da se zaglupljuje. Da napomenem da je na tabletu isključen svaki vid optimizacije baterije kao i da je aplikaciji dozvoljeno da radi u pozadini.

YAML automatizacije izgleda ovako i ne verujem da tu nešto ne valja:

YAML:
alias: Tablet battery level
description: ""
trigger:
  - platform: time_pattern
    minutes: /1
action:
  - service: homeassistant.update_entity
    target:
      entity_id: sensor.lenovo_tb_x505f_battery_level
    data: {}
mode: single

Screenshot_1.jpg
Dok je na punjaču, sve radi normalno.

Zasto ti treba da reportuje na svaki minut? Bukvalno ti je dovoljno da reportuje i jednom u sat vremena.
Za svrhu kontrole punjenja, samo stavi kad baterija padne na tipa 20% da ukljuci punjac, i kad stigne do 80% da iskljuci punjenje.

Na svaki minut je samo kao proba, da bih lakše ispratio da li radi ili ne, posle ga vraćam na pola sata. Automatizaciju 20-80 imam i ona radi kako treba.

Koristim Wallpanel, tablet nije rootovan, podesio sam MQTT i za sada lepo radi punjenje i pražnjenje (20%-80%)

Noje losa fora Zigbee IR blaster na AAA baterije :)

MOES, prikazan dok salje IR signal (pink diode).

U HA se „nauci“ kod pa moze da se salje u automation.

Offtopic: U video linku je Titov unuk lik koji prezentuje :)

IMG_3970.jpeg

Ovaj lik je stvarno Titov unuk? :LOL: Pratim ga i skontao sam da se preziva Broz, ali mi nije palo na pamet da je iz te kuće.

Treba da odradim neku automatizaciju pa da pitam za ideju. Prepliću se nekoliko tema na forumu, ali mi ova za "pametnu kuću" deluje najprikladnije.

Za grejanje i hlađenje koristimo toplotnu pumpu (TP). TP ima svoju cirkulacionu pumpu (CP) koja gura vodu do bafera a dalje imam drugu koja gura iz bafera u kuću. Ta CP mi je stalno upaljena pošto nije svesna kada TP radi, a kada ne. Danas mi je stigla jedna pametna utičnica i stavio sam je na tu CP i video da troši 100W na sat. Dakle 72 kWh mesečno. Skoro uvek nam radi ili grejanje ili hlađenje, dakle bar 700 kWh struje nam godišnje ode samo na vrtenje vode od bafera kroz cevi u podovima i plafonima.

Pošto mi je TP povezana na jednan pametan osigurač sa merenjem potrošnje, napravio sam trenutno da dobijam poruku pri povećanoj potrošnji TP (u standby troši 32W). Mislim da iskoristim ovo da palim i gasim ovu utičnicu za CP, ali nisam siguran da li je dovoljno pouzdano. Trenutno se okida samo u trenutnku promene potrošnje, ali mislim da je bolje da proveravam nekako s vremena na vreme i da i tada po potrebi pokrenem ili zaustavim CP.
Da li je neko imao neku automatizaciju koja proveava periodično nešto i odradi na osnovu toga neku akciju?

Dodatna stvar koju bi uradio je da dodam i merače toplote vode na polaznoj i dolaznoj cevi. Cevi su bakarne, pa pretpostavljam da mi trebaju neki kontaktni. Želeo bih da iskoristim ovo da ne ugasim/upalim CP istog trenutka kada se TP ugasi/upali, nego da imam i logiku koja će iskoristiti toplotu vode u baferu dok je toplija od definisane (bafer je inertan i treba mu vremena dok se ne ohladi i ugreje). Možda logika sa temperaturom vode i u potpunosti zadovolji potrebe i možda mi merenje struje sa TP ni ne bude trebalo. Ali za to mi treba neki hardver. Za sada nemam šta. Vidim u temi da je neko spominjao Shelly sa dodatnim senzorom. Ima li neko još neku ideju? Neki Zigbee sa Aliexpressa (pošto su mi većina uređaja takvi i zadovoljavaju mi potrebe)?

@vidovdanac

Javi kad ti stigne SNZB-01P kako si prošao sa njim. Mislim da ću i ja poručiti koji komad.
Ne mogu da nađem ni jedan model koji ima AAA (ili AA) baterije. Sve su CR2032 (ili CR2477 kao kod Sonoffa). Čak i oni veći sa 4 tastera imaju dugmaste baterije.

Stigao. Vrlo je malen, kao i većina stvari od Sonoff-a, fino i kvalitetno deluje. Povezivanje instant preko Z2M (podržan je i ZHA).

Pri pravljenju automatizacije u visual editoru mi se pojavljivao samo single click, pa sam preko YAML ubacio double i long, nakon čega se sve pojavilo i u visual. Odlično radi, ima i magnet pa sam ga nasadio na frižider za sada. :)

@component
Stari metod je nalegajuci bimetal termostat za paljenje CP na odredjenoj T i gasenje ispod T. Ti mozes to isto da postignes sa NTC sondom i digitalnim termostatom, ako ti je bimetal previse prost.

Pri pravljenju automatizacije u visual editoru mi se pojavljivao samo single click, pa sam preko YAML ubacio double i long, nakon čega se sve pojavilo i u visual. Odlično radi, ima i magnet pa sam ga nasadio na frižider za sada. :)
Za u buduće, ako neko bude čitao, ne mora da se edituje yaml, dovoljno je samo odraditi double i/ili long press ako fale i automatski se pojave nakon ponovnog ulaska u automatizaciju.

@component
Stari metod je nalegajuci bimetal termostat za paljenje CP na odredjenoj T i gasenje ispod T. Ti mozes to isto da postignes sa NTC sondom i digitalnim termostatom, ako ti je bimetal previse prost.
Pokušao bih da uradim preko "pametne logike" ipak. Želim da imam online informaciju koja je trentuna temperatura vode (a time imam i istoriju). Mogu tada i da se igram sa parametrima. Odnos unutrašnje (u svakoj prostoriji), spoljne temperature, temperature vode (odlazne i dolazne) i vremena rada TP.
Znam da sve to nije potrebno da bi samo uključio cirkulacionu pumpu, ali treba mi i za druge stvari. Šta ću kad sam "data nerd".

Nazad
Vrh Dno