Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Od jeftinih wifi termostata sa prikljuckom za eksterni NTC, ja nesto bas i ne pronadje na aliexpress, osim tog addona za shelly koji si pomenuo, sa njim moze da se ocitava eksterni NTC, pa dodas u HA. Naravno moze esp32 za DIY.

Da li je neko imao iskustva sa kombinacijom Xiaomi Smart home hub 2 i mi light detection sensor? Imam dotični hub i dva senzora ali nikako ne mogu da ih povežem sa hubom. Resetujem senzor, hub odbrojava 60 sekundi i ništa se dogodi. Ble gateway radi ok ali zigbee nista.

Može neka preporuka za jeftine, bežične kamere koje se lako integrišu u HA? Po mogućstvu da ih ima na KP ili AE. Apsolutno se ne razumem u ovaj deo, pa bi koja preporuka dobro došla.

Koristi li neko WLED? Deluje mi kao odlično rešenje za tihe notifikacije, stavio bih za početak parče trake iza televizora da glumi ambijentalno osvetljenje i da pulsira/treperi kada zvoni zvono ili interfon. Odakle početi, šta poručiti? Vidim da ima dosta gotovih kontrolera, išao bih na tu varijantu, ali ako neko ima preporuku za konkretnu kombinaciju kontrolera, trake i trafoa, bio bih mu zahvalan. :)
Može neka preporuka za jeftine, bežične kamere koje se lako integrišu u HA? Po mogućstvu da ih ima na KP ili AE. Apsolutno se ne razumem u ovaj deo, pa bi koja preporuka dobro došla.
Dosta ljudi koristi Reolink, ali ne znam koji bih ti model preporučio, E1 kojeg ima po oglasima navodno ne može da se integriše direktno u HA. Ovo pitanje zanima i mene, treba mi dobra bebi kamera. Trenutno imam neku Xiaomi koja je jezivo nepouzdana, pored toga što sve mora preko Mi aplikacije i servera u Kini.

Koristi li neko WLED? Deluje mi kao odlično rešenje za tihe notifikacije, stavio bih za početak parče trake iza televizora da glumi ambijentalno osvetljenje i da pulsira/treperi kada zvoni zvono ili interfon. Odakle početi, šta poručiti? Vidim da ima dosta gotovih kontrolera, išao bih na tu varijantu, ali ako neko ima preporuku za konkretnu kombinaciju kontrolera, trake i trafoa, bio bih mu zahvalan. :)

Dosta ljudi koristi Reolink, ali ne znam koji bih ti model preporučio, E1 kojeg ima po oglasima navodno ne može da se integriše direktno u HA. Ovo pitanje zanima i mene, treba mi dobra bebi kamera. Trenutno imam neku Xiaomi koja je jezivo nepouzdana, pored toga što sve mora preko Mi aplikacije i servera u Kini.

Ja sam baš hteo da poručim jednu traku sa zigbee kontrolerom, ali sam poručivao i druge "bitnije" stvari, pa nije ušlo u ovaj budžet. :)

Gledao sam Reolink, ali bih nešto jeftinije još. Dolaze u obzir i cam doorbell, ali ne znam šta šljaka sa HA. Rezolucija mi je apsolutno nebitna, samo da radi i da se iole nešto vidi po mraku.

Ako hoćeš baš za tv i želiš i da gledaš streaming servise, onda ti treba gotovo rešenje, samo potraži sa HDCP 2.0 podrškom (ne znam da li ima nešto novije što se koristi).
Nisam siguran da li ta gotova rešenja podržavaju neke integracije. Ja bih išao na ESP32 za kontroler sa WLED, a na server hyperion za integraciju.
Što se tiče samih traka, imaš one WS2812B trake koje su najpopularnije, WLED ih sve podržava.
Ispravljač uzmeš neki meanwell RS- seriju. Neke trake su na 5V, neke na 12. WS2812B je na 5V i traka od 60 led po metru troši oko 18W. Za 3-4m ti treba 75W ispralvjač (RS-75-5), a za manje 50W (RS-50-5).

Ja ih imam 3 komada u stanu, sam sam ih pravio.
ESP32 kao kontroler, dve trake su WS2812B koje rade na 5V, jedna je WS2815 koja je na 12V.
12V je bolje opcija zbog toga što ti treba manje injection pointa. Ako hoćeš ws2812b npr za 5m, treba da je napajaš na 3 tačke..to malo smara.
S druge strane malo je lakše jer je ista voltaža za esp32 i za traku, pa onda oba napajaš direktno sa PSU-a.
Ako je 12V traka, treba ti i onaj mali ispravljač koji spušta 12V na 5V, pa tek onda ideš na esp32..

Pitaj šta god te zanima drugo ;)

Šta ESP32 omogućava? I koliko košta? Da li ga kupujete kod nas? Da li integrišete sa nekim softverom za kućnu automatizaciju?
Od LED traka koristim samo jednu na kuhinjskom radnom delu sa nekim Zigbee kontrolerom i Home Assistant.

Hteo sam da napravim na stepenicama da se pali kada se penješ ili silaziš, ali još uvek se dvoumim izmeću LED trake ceom dužinom ili po sijalica na svakom stepeniku.

ESP je mikrokontroler sa wifi. Zapravo mikroprocesor. Možeš da staviš svašta, uključujući i da hostuješ svoj web sajt. Najbitniji je wifi, inače je za kontrolu leda moguće koristiti i arduino.
WLED je softver za kontrolu. Dobija signal preko aplikacije ili API i onda to prosleđje na traku. Zato sam i pomenuo hyperion na serveru koji ima malo više opcija i integracija, pogotovo za tv.
Što se HA tiče, ima objašnjeno

Ja imam ovu lampu,sam štampao.WLED je na ESP 32,led je ws2812,5v.Povezan sa Home Assistant ima više automatizacije.Za otvaranje ulaznih vrata ili kad neko zvoni .

Prilozi

• IMG_20241105_150714.jpg
    IMG_20241105_150714.jpg
    92.5 KB · Pregleda: 46
  • IMG_20241105_150740.jpg
    IMG_20241105_150740.jpg
    101.3 KB · Pregleda: 46
Mislim da sam shvatio. U ESP32 i WLED mogu lepo da posluže za notifikacije putem svetla. Pošto su individualno adresabilne, a ESP32 omogućava logiku tj. šemu po kojoj svetli.
Probaću da nađem neko gotovo rešenje da integrišem u HA. Juče sam namestio senzor za vrata na frižider. Dešava nam se da ga slučajno pritvorimo i onda frižider misli da je zatvoren i ne pišti. Sada sam podesio da kada se to desi, da mi posle nekog vremena stigne poruka, a ako i onda ne zatvorim, da se svetla u kuniji pale i gase dok ne zatvorim frižider.
Svetlosne notifikacije sa promenom boja bi mogle da se iskoriste za dosta stvari. Već imam ideju gde bih postavio takva svetla i šta bih mogao da dodam da me obaveštava.

Ljudi, ima li neki uređaj, možda najbolje pametna utičnica, koja može da se upali i ugasi ukoliko se izgubi internet konekcija?
Tuya je za ovo beskorisna jer bez neta nema ni automatizacije.
imam HA, ali još nisam prešao na njega u potpunosti, znam da bih kroz HA i zigbee uređaj to mogao da izvedem jer je self hosted, ali nije još trenutak.

Misliš da se upali i ugasi sama, kao schedule? Ili misliš da se upravlja njom bez Internet konekcije putem HA ili ti sa telefona?

Ljudi, ima li neki uređaj, možda najbolje pametna utičnica, koja može da se upali i ugasi ukoliko se izgubi internet konekcija?
Tuya je za ovo beskorisna jer bez neta nema ni automatizacije.
imam HA, ali još nisam prešao na njega u potpunosti, znam da bih kroz HA i zigbee uređaj to mogao da izvedem jer je self hosted, ali nije još trenutak.
TP-Link Tapo P115 provereno radi bez interneta u sprezi sa HA. Imam 4 komada, i svi su offline, i svi rade bez neta. HA je takođe offline, iOT ima pristup samo lokalnoj mreži, a od spolja se pristupa VPN-om.

Misliš da se upali i ugasi sama, kao schedule? Ili misliš da se upravlja njom bez Internet konekcije putem HA ili ti sa telefona?
Idelano da ima internu automatizaciju bez servera. Da se program upisuje i izvršava bez servera, huba i slično.
TP-Link Tapo P115 provereno radi bez interneta u sprezi sa HA. Imam 4 komada, i svi su offline, i svi rade bez neta. HA je takođe offline, iOT ima pristup samo lokalnoj mreži, a od spolja se pristupa VPN-om.
I to je neko rešenje, mada do pola. Na stranu što još ne koristim HA, ali se on nalazi na serveru koji hoću da resetujem. HA bi poslao komandu za gašenje i onda ne bi mogao da pošalje za novo paljenje. Isto bi bilo i ako se server zamrzne, ni HA ne bi mogao ništa da uradi.

Zato mi je najbolja neka skroz autonomna jedinica.
Možda ću da probam da odradim nešto preko ESP32.

Imam watchdog, ali mi za to treba pomoć za softver jer to ne umem sam.

Zdravo svima,

Prelistao sam ovu temu koliko sam mogao, ali evo sad kad bismo mogli da rezimiramo vaše utiske nakon dužeg korišćenja svih ovih pametnih gedžeta.
Šta je vaša preporuka kao nešto što bi svakome moglo da posluži, čime ste najviše zadovoljni? Trenutno sređujem stan pa sam mislio da ubacim nešto od toga. Znam samo da mi je obavezna kontrola bojlera putem wifi-a, tako da mi treba preporuka šta je najlakše za to, budući da već imam prekidače nameštene, da l ići na varijantu ubacivanja nekog modula u doznu ili?

Bilo je priče o bojleru.
Moja preporuka je pametni prekidač za DIN šinu uz kontaktor jer se ne bih uzdao u dugotrajnost kineskih releja na velikom potrošaču. Iako ima korisnika ovde koji već dugi period nemaju problem.
Od ostalih stvari imaš senzore za vrata i prozore (koje ljudi koriste i za frižider), pametne utičnice sa merenjem potrošnje, prekidače za svetlo, detektore prisustva, alarme za vodu i termo kontrolu. To je ono što je najčešće.

^ to jeste najbolje dugotrajno rešenje, ali onda nemaš kontrolu preko prekidača uopšte..plus nemaš merenje potrošnje

Može da se doda prekidač koji bi palio automatizaciju da se aktivira kontaktor. Potrošnja može preko pametnog prekidača koji kontroliše kontaktor.
Najlakše rešenje je prekidač koji ide u doznu iza postojećeg prekidača.

Proverio sam Tuya uređaje da li mogu da rade bez Interneta. Neki mogu neki ne.
Toplotna pumpa mi je nakačena na jedan koji mogu da upalim i ugasim i kada nemam internet konekciju, ali recimo uređaj koji koristim za bojler ne mogu.
Roletnama mogu da upravljam i bez Interneta.
Ostale stavri imam Zigbee tako da to uvek radi.

Da li neko ima iskustva sa eufy kamerama?
Hteo bi da uzmem par (2) indoor kamera, par senzora za vrata, prozore, senzor za dim, temperaturu, sirenu, senzor pokreta isl. sve tuya kompatibilno
da bi mogao da povežem sve to u celinu, eventualno neki tag poput airtaga, koji bi ukućani nosili sa sobom pa da se alarm isključuje kada registruje
tag! Da li je tako nešto moguće?
Budžet za sve to bi bio oko 200€, da li je to realno?
Poželjno bi bilo da senzori koriste AA ili AAA baterije zbog lakšeg i jeftinijeg održavanja.

Ne sviđa mi se što hoćeš Tuya kao i sve što zavisi od nekog clouda na koji nemaš uticaj.
Nemam pojma koliko koštaju te eufy kamere koje hoćeš da uzeš. Najjeftinije verovatno oko 30-tak evra. A skuplje puno više od tvog budžeta.
Senzori za za vrata/prozore 5€
Senzor za dim 10€
Temperatura 5€
Sirena 10€
Senzor pokreta 7€
Izgleda da može za 200€. Zavisi koliko čega uzimaš.

Tagovi nemam pojma čemu bi ti služili, ali garantujem da ti ukućani neće to nositi po kući. Alarm obično isključiš na šifru. Ako bi koristio HA ili nešto slično, mogao bi da koristiš mobilne telefone i zonu kuće.

Iskreno nisam nikad previše ulazio u celu tu filozofiju "pametne kuće", gotova rešenja (tipa amazon ili google home) koštaju papreno a za DIY rešenja treba dosta znanja pokupiti po netu i to zahteva puno vremena a za tuy-u sam se zainteresovao samo zato što ima dosta stvari koje je podržavaju, puno senzora, kamera, ima "centralizovana" aplikacija ali nigde nisam video da izričito piše da je to cloud rešenje 🤷‍♂️ što mi naravno ne bi odgovaralo.
Moj interes je apgrejdovati securety nivo stana, dve kamere (za početak može i jedna), dva senzora za vrata, dva za prozore, jedna sirena, dva senzora pokreta i to je to, možda nešto kasnije dodam ali to ne računamo sad i cilj je da se sve to konroliše iz jedne aplikacije, da radi zajedno.
Vidim da pojedina rešenja imaju i habove, i to bi izbegao ako može, znači neko jednostavno rešenje ali da radi, čitam sinoć komentare na google home aplikaciju u play prodavnici, sve loše kritike ove godine tako da gledam alternativu koja lepo radi.
U principu može i sve da se kači na wifi ali to mi deluje da je komplikovanije rešenje od tuye i da nejde sve uvek smooth u komunikaciji različitih uređaja!

Ideja iza taga je da kad se približiš "svojoj mreži" tag bude detektovan kao "prijateljski" i alarm automatski isključen, izbegava se kupovina fizičkog alarma sa sve onom tastaturom pa da kucam šifre isl. ako postoji opcija gde mogu u aplikaciji da kažem aktiviraj mi sve senzore u 06:05h svakim danom osim nedeljom i deaktiviraj kada registruješ tag "ja", "supruga" isl.!

Kupiti neki Raspberry Pi ili MiniPC, i na njega instalirati home assistant nije nikakav napredni nivo znanja, niti je komplikovano. Opcija je i NAS uređaj na koji možeš instalirati TrueNAS Scale ili ProxMox, a onda unutar njega možeš instalirati HA kao container. Kompletno rešenje hostuješ lokalno, i nema potrebe za eksternim cloud rešenjima koja su rizična.

Da li neko koristi SMLight SLZB-06M ili SLZB-06P7 koordinator?
Razmišljam se da kupim neki od ova dva modela. Da li mogu da namestim 2 koordinatora na istom HA. Jedan da bude za ZHA a drugi za Z2M?

Nazad
Vrh Dno