Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Da li se neko seća ovih ZegBee hubova i senzora?

Uputstvo za hub je na kineskom i kao kroz maglu se prisećam da u aplikaciji mora da se izabere Mainland China da bi se hub povezao. Nije mi potrebna nikakva smart funkcija, samo da senzor pokriva jedna vrata i da hub, koji će bit šest metara dalje, pišti kada prolaznik aktivira senzor, ali da bih povezao senzor, moram da instaliram aplikaciju.

Ako se neko seća detalja, da ne lutam :)
20240925_182032.jpg

Imaš na ovom youtube linku, negde od polovine videa Vesić je objasnio kako je ubacio taj hub (Mainland China se bira jer taj region ima 10x više uređaja za izbor od Srbije).

Šta koristite kao spoljašnji senzor temperature i vlažnosti? Tražim zigbee varijantu za dvorište i čini mi se da ih nema sa IP sertifikatom.

Šta koristite kao spoljašnji senzor temperature i vlažnosti? Tražim zigbee varijantu za dvorište i čini mi se da ih nema sa IP sertifikatom.
E i mene ovo interesuje. Trenutno napolju držim isti model kao i unutra. Dobro radi, ali se nalazi na terasi ispod nadstrešnice tako da ne pada kiša po njemu niti direktno sunce sija.
Voleo bih da par komada postavim na mestima koja nisu tako zaštićena.

Zašto bi stavljali senzor negde gde će sunce da bije u njega? Pokazivaće potpuno pogrešnu temp

Jasno mi je to, kažem da nećete dobiti realnu temp tako. Senzor za temp i treba da bude zaklonjen. Kad ga zatrpa sneg ili okupa sunce dobićeš potpuno pogrešnu informaciju o temperaturi.

Znači smem ovaj za sobu da stavim u dvorište, samo da mu napravim odgovarajuću kućicu da ne sija sunce i ne pada kića/sneg direktno na njega?

To su senzori za 'zatvoreni prostor' upotrebu i nisu namjenjeni za vani. Working Temperature nije nizi od -10 stepeni. Pitanje koliko ce biti mjerodavan ako bude nizih temp ako bude ikako i radio. Kisa/snijeg smeta iz razloga sto je to elektronski uredjaj nije sonda.

Pa ako ga zaklonis, uvuces u nekakve kucice, ne dobijas realni prikaz, cemu onda svrha.

Ko ima klimu ima senzor temperature i vlaznosti svakako.

Znači smem ovaj za sobu da stavim u dvorište, samo da mu napravim odgovarajuću kućicu da ne sija sunce i ne pada kića/sneg direktno na njega?
Tako je, merenje temperature vazduha se obavlja u zaklonu inače se ne dobija kao rezultat temperatura vazduha nego temperatura samog tela uređaja za merenje koji je izložen direktno suncu.
1000004870.png

Godinama koristim napolju taj senzor za ''unutra'', zaklonjen od sunca i vetra, i podaci su vise nego realni. Jedini nedostatak jeste povecana potrosnja baterije na nizim temperaturama, ali ni to nije neki problem znajuci cenu istih. Mada i to moze da se resi izbacivanjem sonde napolju, dok je sam senzor unutar objekta, takvo resenje je ujedno najbolje za frizider i/ili zamrzivac. Senzor ukoliko postoji mogucnost postaviti na severnoj strani objekta.

Ima li sensor (tuya wifi) da pokazuje nize temperature od -10.

Jedno od rešenja da ga stavite u neku razvodnu kutiju sa većom IP zaštitom. To su uglavnom plastične kutije gde kvalitet signala ne opada a pruža se dovoljna zaštita.

Imam Xioami C200 kameru i neće u HA da prikaže sliku. Da li neko ima iskustava sa takvim Xioami kamerama?
Može li neka preporuka za sličnu kameru koja radi bez problema u HA?

Reolink ima ONVIF i moze.

Xiaomi mislim da ima zakljucan ekosistem kamera.

Cao ljudi. Citam ovu temu vec nekoliko dana, ali ne mogu da nadjem neko kratko uputstvo, gde i kako poceti ako si potpuni noob za ove stvari.
Ima na pocetku teme, ali je to staro 6 godina, pa ne znam koliko je relevantno.

Naime pravim kucu sledece godine, pa bi voleo da vidim kakve su sve opcije, koje naravno imaju smisla da se spoje na smart sistem. Ali nazalost ne znam ni odakle da krenem. Hajde da probam da postavim par konkretnih pitanja koja me interesuju.

1. Recimo da zelim sistem koji cu sam odrzavati, tj imacu svoj server. Koju aplikaciju tj sistem koristim, sta mi je potrebno od harware? Da li je dovoljan rasberry Pi, ili mora redovan PC.
2. Da li je potrebno da se struja "pripremi", u smislu da imam neke dodatne kablove, i da li ceo sistem treba da se osmisli pre nego sto uopste krenem sa sprovodjenjem struje po kuci, ili moze i na vec postojecu struju/kablove da se nakaci.
3. Koliko je komplikovano da se sistem nadogradjuje? Recimo da za pocetak zelim grejanje da spojim na smart home sistem. Da li je to potrebno pre instalacije grejanja, ili mogu i kasnije da ga povezem bez modifikacija nekih? Takodje posle toga odlucim da zelim roletne da povezem...da li samo kupim opremu i spojim, ili je komplikovanije od toga?

Ukoliko je potrebno jos info slobodno pitajte, ali s obzirom na to da se ne razumem uopste, ne znam ni sta bi pitao :D

1. preskacem trenutno - previse siroka tema
2. Veoma bitno je osmisliti sistem => pripremiti struju, predvideti moguce buduce potrebe = ostaviti mesta da se dodatno provuku strujni kablovi sutra.
Na primer, ako hoces elektricne roletne, moras struju do roletni da izvuces... mozes to i posle 10godina da uradis, ali...
3. Sto se tice grejanja, a i sa ostalim stvarima je tako, to mora da se osmisli, jer posle nece biti lako postici sve sto zelis... Moci ces neke stvari da uradis, neke delimicno, neke ne...

Zakljucak = Moras da znas sta hoces, sta ces mozda zeleti u buducnosti i da na osnovu toga razvuces struju i grejanje npr... i to ti ne garantuje da ces sutra moci sve sto zelis bez muke da uradis... uvek se nesto zaboravi/previdi

Ja sam pre 10god kada sam renovirao stan, radio komplet struju , zaboravio na potencijalne IoT/smart home potrebe (nije toliko ni bilo tad rasprostranjeno), i onda da bih svetla postavio na smart prekidac morao sam da prevezujem zice u svakoj razvodnoj kutiji. Sreca pa u skoro savkoj razvodnoj kutiji imam visak zica... ali u nekoj i nisam imao... Moras prvo da se edukujes, da vidis kako sta radi... Osnove bar. pa da onda vidis sta ti hoces, i da prema tome planras struju i ostalo...
svakako, niko ti ovde ne moze mnogo pomoci oko tih stvari (osim nekih smernica)... osim ako ne uzmes nekog profesionalnog smart home "instalatera/arhitektu" (neko na forumu je bio angazovao neku firmu) ali to moze da kosta 20-30k evra...

Poslednja izmena:
Bilo je istih pitanja u poslednjih mesec-dva, prelistaj temu.

U sustini, sto se tice HW-a, najbolje podici Home Assistant na Intel NUC neki. Ne treba ti neki sa i5 10. gen od 300e, nadji neki stariji i3 npr za ~100ak evra. HA je prilicno nezahtevan sistem, i mozes da koristis i RPi za pocetak, ali bolje uzeti NUC cisto da bude future-proof. Ako planiras i kamere uz neki object recognition, onda ce ti trebati ipak neki jaci NUC.
Sto se tice struje, ja da pravim kucu odradio bih dve stvari:
1. Do svakog prekidaca da se izvuce i nula, a ne samo faza
2. Za svaki prekidac staviti duboke dozne(ako su previse plitke, tek toliko da udje prekidac, posle ne mozes da ubacis nista unutra)

Ako ovo odradis posle ces moci da nadogradjujes kako zelis. Takodje, ostavio bih mesta u razvodnoj tabli za jos bar 5-6 osiguraca na DIN sini. Mozda sutra budes hteo neki monitoring potrosnje za celu kucu, ili za neka strujna kola, to sve ide u razvodnu kutiju. Ovo reci elektricaru pa on moze kupiti vecu razvodnu tablu.

Sto se tice grejanja, postoji 1000 nacina, pitanje je kako se grejes. Klime, pelet, TP, ili sta vec drugo?

3. razvodne kutije takodje stavi sto vece/dublje - nikad ne znas sutra sta ces morati da prevezujes
4. ne znam da li je ovo po standardu, ali bilo bi dobro imati buzire kroz koje idu kablovi za struju. kod mene su u zid ukopani bez buzira...
5. razvodna kutija obavezno velika, ja bih stavio i vise od 5-6 praznih mesta

Ако не тражим сувише и ако нисам промашио форум потребна ми је препорука за унутрашњи сензор за дим односно пожар али који би ми стајао у дневној соби у селу а да у случају не дај Боже пожара добијем обавештење у граду на телефон.Мало пластично објашњено али у принципу то ми треба ако постоји уопште такав сензор.У селу има вај фај.Мало ми је цимање оставити упаљену струју камере, интернет у селу а немати никакву контролу ситуације.

Sto se tice grejanja, postoji 1000 nacina, pitanje je kako se grejes. Klime, pelet, TP, ili sta vec drugo?
Za pocetak definitivno gas, a mozda kasnije predjem na TP i full solar, ali to je u nekoj DALEEEEKOJ buducnosti :D

Hvala vam puno na savetima, sve je zapisano. Bitno mi je da znam da planiram pre ugradnje, da ne bi onda busio sveze okrecene zidove ;)
Kao recimo sto kada sam renovirao stan nisam slusao zenu, pa nisam ugradio buzir u zid za TV, i sada mi crni buzir ide po sred zida :D

Ако не тражим сувише и ако нисам промашио форум потребна ми је препорука за унутрашњи сензор за дим односно пожар али који би ми стајао у дневној соби у селу а да у случају не дај Боже пожара добијем обавештење у граду на телефон.Мало пластично објашњено али у принципу то ми треба ако постоји уопште такав сензор.У селу има вај фај.Мало ми је цимање оставити упаљену струју камере, интернет у селу а немати никакву контролу ситуације.
Imas veliki izbor takvih senzora na Aliju, samo kucaj u pretrazi ''wifi smoke detector''.
Predlazem ovaj:

Хвала.Има ли неки ближе из домаће радиности?

Нашао га релативно близу хвала на помоћи.

Tako je, merenje temperature vazduha se obavlja u zaklonu inače se ne dobija kao rezultat temperatura vazduha nego temperatura samog tela uređaja za merenje koji je izložen direktno suncu.

To iznad travnate površine i ostali parametri mi uopšte ne igra neku ulogu u gradu leti. Radije bih čak i imao senzor na suncu, nego ovo, jer ćeš se u 99% slučajeva kretati po betončini bez trunke hlada pa ti to ispadne realnije. Zato i želim da imam svoj senzor napolju. Imam jedan lidlov već koji je natkriven, ali nije skroz zaštićen i ne mogu ga ubaciti u HA, jelte. Mislim da ću probati sa sobnim Sonoff pa šta mu Bog da.

Nije baš, ipak ću hodati uspravno, neću se kotrljati po betonu :)

Svakako je ideja bila da ga stavim na polu-zaštićeno mesto, aludiram samo na to da mi takva merenja (po pravilima) nisu realna u gradu. To već i imamo na svim prognozama.

Po prognozi, juče ujutru je bilo 4°C. Moj termometar na terasi je merio 9°C. Drugi na toplotnoj pumpi je javljao 8,5°C. U kolima mi je pisao isto oko 9°C.
Možda jeste bilo 4°C negde tamo na livadi gde mere, ali nisam tog dana išao tamo. Samo klince u vrtić i na posao. Tako da mi je više značila informacija to što sam merim. Mislim, nije velika razlika, ali ima smisla da te interesuje kako je tamo gde jesi (ili planiraš da budeš).

Nazad
Vrh Dno