Šta je novo?

Otrov u pokusaju - (Biostar) AMD 780G

po 2 put jer podrzava biostar ta780g hibrid CF.........gde mogu da se nadju u BG ploce sa 780g cipsetom

@Bogda

Očigledno si promašio celu poentu ove ploče, a to je sledeće: integrisana grafika koja ima mogućnost prikazivanja HD sadržaja glat, i nije da je nevažno već sada !!!
Intel nema još uvek odgovor na ovu platformu, sviđalo se to tebi ili ne.
Sledeće, opet priča o "overclocku" - nije to ni namena ove ploče, iako ni tu ne stoji loše.
Phenom ima da se kupi, kod tebe, verovatno ne ;)
Pentium E tipa 2140..2160 koje već zamenili celeronima? Aha...bolji su, pod uslovom da se overklokuju (spram nekog Athlona X2 4000+).
Nisam pristalica ni AMD-a ni Intela, ali jednostavno to što si ti napisao nema smisla.

@Bogda

Očigledno si promašio celu poentu ove ploče, a to je sledeće: integrisana grafika koja ima mogućnost prikazivanja HD sadržaja glat, i nije da je nevažno već sada !!!
Intel nema još uvek odgovor na ovu platformu, sviđalo se to tebi ili ne.
Sledeće, opet priča o "overclocku" - nije to ni namena ove ploče, iako ni tu ne stoji loše.
Phenom ima da se kupi, kod tebe, verovatno ne ;)
Pentium E tipa 2140..2160 koje već zamenili celeronima? Aha...bolji su, pod uslovom da se overklokuju (spram nekog Athlona X2 4000+).
Nisam pristalica ni AMD-a ni Intela, ali jednostavno to što si ti napisao nema smisla.

Ta tvoja poenta ima smisla za Dell i hp kupce negde u SAD-u. Integrisani chipset sa podrškom za BlueRay playback sa malom potrošnjom i velikim spiskom feature-a.
Da ti možda nemaš BlueRay player u svom compu ili znaš nekoga ko ima??? U Srbiji vlasnike ovakve ekskluzive možeš da pobrojiš na prste jedne ruke i ta nekolicina sigurno ne tera integruše. Situacija se neće promeniti još nekoliko godina a do tada će ovaj čipset već biti u starom gvožđu.
Što se tiče Intelovog odgovora tiče, nemoj biti siguran, uskoro možeš biti veoma iznenađen.

O kakvom Phenomu govoriš? Ko će da stavi quad ili triper procesor u integrušu da bi gledao HD filmove??? Pa čak i da mu treba quad procesor, mnogo mu je pametnije uzeti C2Q 6600.

Pentium E na default clocku ima uporedive (ali ipak nešto bolje) performanse od odgovarajućih X2 procesora. Kada se overclockuju svako poređenje postaje bezpredmetno. Overclocking je vrlo aktuelna tema za članove benchforuma. Zašto je zaobilaziti? Ne diskutujem ovde sa komšijom kome treba comp za malog.

I na kraju, zašto mislite da u mom postu ima nešto lično i da mi se ne sviđa što je 780G dobar chipset. AMD-ov problem nisu chipseti već procesori koji stoje u mestu ili idu unazad već duže vreme.
Pogledaj moju konfiguraciju pa zaključi za koga navijam.

Poslednja izmena:
Hmm Bogda sve kapiram ali u tvom profilu je jedna od "prevazidjenih"Amd konfiguracija ne shvatam šta si hteo sa svojim komentarom?Ova ploča je za naš standard i kao element neke ekonomski isplatljive konfiguracije za većinu ljudi u Srbiji po meni best of tu ubrajam i Amd procesore samo iz razloga što Intel trenutno nema ploču koja može da joj parira sa cenom i opcijama!Ne možeš sve gledati iz ugla nas koji visimo ovde i tražimo dlaku u jajetu jer nas zanima svaki detalj hardvera:)To što si pomenuo ne zanima ljude koji su ciljna grupa na koju je AMD igrao u ovom slučaju:)jer ploča iako je namenjena prvenstveno za neku desk varijantu i multimediju ima i neverovatno dobar OC potencijal što je ranije na integrisanim pločama bilo misaona imenica!Takodje ću reći da nisam fanatizovani freak koji je naklonjen bilo AMD-u ili Intelu :)samo gledam objektivno!

@Bogda:
Ja ne vidim nikakvu logiku u tvojim postovima i što MadMan reče : "Očigledno si promašio celu poentu ove ploče". Zna se za kakve kupce je namenjem ovaj čipset (koji inače trenutno nema konkurenciju) - tu procesor igra sekundarnu ulogu. S druge strane - jeftini x2 procesori u kombinaciji sa ovakvom integrisanom grafikom su baš ono što treba takvom kupcu. I tu nema mnogo mesta za priču o brzini i oc-u. Kakve pa veze ima koliko je brži bilo kakav Intel kad se oc-je? Brži je, pa šta - pa nek je brži koliko hoće. Ovakvu integrisana platforma je odlično rešenje za kućnu multimedijalnu mašinu (u kombinaciji sa recimo low power procesorom kao tvojim) i totalno primamljivom cenom.
Ajde da si svoj stav izneo u temi o AMD 790X/FX čipsetu i o tome kako nema šta da se tera na njemu, pa da razumem (mada se ne bih složio) - al ovo je potpuno suvišno.

Poslednja izmena:
Zašto ovi intel fanboyovi moraju svugde da se mešaju? :p
Poenta integrisane grafike nisu neke ekstremne performanse, već tih, stabilan sistem solidnih performansi koji se malo greje i troši malo struje. Činjenica da za te pare ne možeš kupiti od intela ništa što parira amd-u na tom polju za datu cenu, čini takvu diskusiju potpuno nepotrebnom.

Izgleda da smo došli u paradoksalnu situaciju: intel procesori su (napokon) brži od amd, ali to većinu ljudi više ne zanima, pošto su za igrače bitne samo karakteristike grafičke kartice, a za neke druge su bitni tišina, malo grejanje itd.

@ Integra032
Komentar je u vezi chipseta, a ne Biostarove ploče. U nazivu teme Biostar stoji u zagradama tako da je i tema više o čipsetu a manje o Biostar MB-u.

@ Cat
E pa za takvog srpskog kupca, dve naizgled velike prednosi koje ovaj chipset ima (odličan HD playback i gaming performanse) će verovatno ostati nepoznate i neiskorišćene.
Taj kupac ni ne zna šta je BlueRay i neće znati u narednih nekoliko godina. Gaming performanse jesu bolje ali su već u ovom trenutku jedva dovoljne za godinu dana stare igre. Prosečan kupac ovakve platforme ionako igra uglavnom pasijans i minesweeper.
Takvom kupcu je cena najbitnija a tu ni AMD ni Intel nemaju prednost osim što je Intelova platforma verovano rasprostranjenija i dostupnija.

Zašto ovi intel fanboyovi moraju svugde da se mešaju? :p
Poenta integrisane grafike nisu neke ekstremne performanse, već tih, stabilan sistem solidnih performansi koji se malo greje i troši malo struje. Činjenica da za te pare ne možeš kupiti od intela ništa što parira amd-u na tom polju za datu cenu, čini takvu diskusiju potpuno nepotrebnom.

Izgleda da smo došli u paradoksalnu situaciju: intel procesori su (napokon) brži od amd, ali to većinu ljudi više ne zanima, pošto su za igrače bitne samo karakteristike grafičke kartice, a za neke druge su bitni tišina, malo grejanje itd.

C2D razvaljuje Athlon X2 u performansama već više od godinu ipo tako da bi napokon bilo da ih AMD pristigne ali se to nažalost neće uskoro dogoditi.
To kako većinu kupaca ne interesuje što su Intelovi procesori brži vidi se po trenutnom tržišnom udelu i trendu koji imaju.
I na kraju, tvoje totalno neznanje se vidi u tome što kažeš da su za igrače bitne samo karakteristike grafičke. Procunjaj malo po netu i pogledaj. Evo ga jedan primer koji mi je prvi pao napamet:
http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/dualcore-shootout.html
http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/dualcore-shootout_4.html#sect0

I na kraju odkud ti ideja da AMD sistemi manje se greju i da su manje bučni.
I zaista na kraju od kud ti to da je kućnom korisniku bitno da li mu platforma troši 10W više ili manje.

Poslednja izmena:
Zasto mislim da je ova ploca savrsena za mene?

- komp mi radi 24h dnevno, manja potrosnja mi prilicno odgovara
- ne igram igrice, a i kad igram, to nisu najnoviji naslovi, nego neki tipa warcraft 3 i slicne (ili manje zahtevne strategije...I jos starije igrice
- overclocker nisam, cak bi i downclockovao procesor kako bih dobio nizu buku na ustrb i 20% snage koja mi ne znaci
- 2 dana mesecno radim relativno zahtevne stvari u Indesign i Photoshop, medjutim, ono sto radim mi je prevazislo SocketA semprona 2400+, pa bi me zadovoljio i 50% brzi. jaci samo dobro dodje. Tih 2 dana mesecno mogu da ga oc za 20-30%
- 80-90% vremena rada racunara je klasican office rad + multimedia....

80% korisnika racunara koji ne igraju najnovije naslove bi ova ploca apsolutno zadovoljila. 80% ljudi koji igraju novije naslove i imaju amd, ova ploca bi apsolutno zadovoljila (sa eksternom grafom, naravno). 20% zahtevnih korisnika (kao sto su neki ovde) ce uzeti jacu plocu....da oc-uje, ili da mozda dobije 1-2 frejma vise....ovi procenti su subjektivni, bench zajednica nije uzeta u obzir kao uzorak....uzeti su komsije, prijatelji...

I sad, sta fali ovoj ploci, koja ce kostati 65e?

Poslednja izmena:
- komp mi radi 24h dnevno, manja potrosnja mi prilicno odgovara
Da ponovim pitanje, od kud ti ideja da ćeš sa ovom platformom potrošiti manje nego sa intelovom:
http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/dualcore-shootout_8.html
http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/dualcore-shootout_10.html
Zameni samo jednu sijalicu u sobi sa onima što štede struju i smanjićeš potrošnju više nego što možeš uštedeti birajući energy efficient konfiguraciju.

Ostalo stoji, ovo može biti idealna konfiguracija za tebe ali ti znaš šta hoćeš. Većina potencijalnih kupaca ove platforme će se opredeliti za Intel celeron jer to im nekako zvuči bolje a i jeftinije je.

Bogda, postoji li jaca intelova integrisana grafika koja trosi manje energije? Da postoji, odmah bi je uz`o, meni nije bitno amd/intel...Samo izvlacenje maksimuma iz ulozenog novca, a preduslov je integrisana graficka. Ubacivanjem eksterne, pojam ustede energije vec dobija manji znacaj.

Potrosnja se prozima kroz prichu zbog chinjenice:

1. Noviji chipset - bolje performanse od prethodnog najboljeg grafickog - manja potrosnja od prethodno najboljeg grafickog

Diskusija da li neki chipset troshi manje energije, a nema barem merljivu integrisanu grafiku, po meni ne nalazi mesto ovde..."moj auto ima 15` felne a tvoj 13!" "Jes` brate, al` tvoj je golf 3, a moj golf 5"....tj, bar se sada cela pricha vrti oko te integrushe, ne kazem da je chipset samo grafika :D

Poslednja izmena:
Bogdo šta ti na tvojoj mašini radiš? Recimo da ti je računar upaljen 8h dnevno (u šta čisto sumnjam pošto imaš ADSL), da li se svih 8h igraš i da li ti je svih 8h potreban CPU koji je klokovan na 2.8hgz i 8800gt koje je predpostavljam OC do krajnjih granica?
Ajde samo izračunaj koliko tvoj računar troši kad ništa ne radi (tj kad skida sa neta) ili kad slušašu muziku, gledaš filmove (predpostavljam da i to radiš na svom kompu), i onda izračunaj koliko je to dinara koje si platio kroz struju.
Kada to sve preračunaš shvatićeš zašto je ova kompbinacija JAKO dobra.

C2D razvaljuje Athlon X2 u performansama već više od godinu ipo tako da bi napokon bilo da ih AMD pristigne ali se to nažalost neće uskoro dogoditi.
To kako većinu kupaca ne interesuje što su Intelovi procesori brži vidi se po trenutnom tržišnom udelu i trendu koji imaju.
I na kraju, tvoje totalno neznanje se vidi u tome što kažeš da su za igrače bitne samo karakteristike grafičke. Procunjaj malo po netu i pogledaj. Evo ga jedan primer koji mi je prvi pao napamet:
http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/dualcore-shootout.html
http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/dualcore-shootout_4.html#sect0

I na kraju odkud ti ideja da AMD sistemi manje se greju i da su manje bučni.
I zaista na kraju od kud ti to da je kućnom korisniku bitno da li mu platforma troši 10W više ili manje.

Taj klinački rečnik "razvaljivanje" ("cepanje", "dranje" itd) dovoljno govori o tebi...
O mom "totalnom neznanju" ne želim s tobom uopšte da diskutujem.
Grafičke kartice jednostavno presudno utiču na fps u igrama, svidelo se to tebi ili ne. Za igrače totalno nebitno i neprimetno par frejmova više za intel konfiguracije slične cene, ili u nekom ekstremnom slučaju kad će platiti 4x više za mašinu koja će mu prikazati 200 frejmova umesto 100 frejmova.
Novi amd procesori (45W) i npr amd780 čipset (9w) jednostavno nemaju pandana kod intela u energetskoj efikasnosti. Nekome ko nema klimu u sobi itekako može da znači nekih 30W (a ne 10W) više kad mu komp radi ceo dan. Na svu sreću cene struje još nisu takve da može da bude primetna stavka, ali kako je krenulo... :S:

btw ako nemaš ništa da dodaš u vezi ove biostar ploče ili amd780 čipseta, nemoj više da skrećeš temu bezveznim intel flajmovanjem.

Opušteno ljudi...nego: sve to upakovati u ovo kućište :party:

4ead3c10ab.jpg

@ Cat
E pa za takvog srpskog kupca, dve naizgled velike prednosi koje ovaj chipset ima (odličan HD playback i gaming performanse) će verovatno ostati nepoznate i neiskorišćene.
Taj kupac ni ne zna šta je BlueRay i neće znati u narednih nekoliko godina. Gaming performanse jesu bolje ali su već u ovom trenutku jedva dovoljne za godinu dana stare igre. Prosečan kupac ovakve platforme ionako igra uglavnom pasijans i minesweeper.
Takvom kupcu je cena najbitnija a tu ni AMD ni Intel nemaju prednost osim što je Intelova platforma verovano rasprostranjenija i dostupnija.

Vidim ja da se ništa nismo razumeli.
Treba mi mašina jeftina, relativno brza, tehnološki aktuelna, sa prihvatljivim video performansama (ja lično na njoj ne bi igrao FPS-ove novije od 2005-2006.), uzuzetno mali potrošač za to što pruža (sve može da radi sa firmiranim napajanjem od 3000din, stabilno i 'ladno i da se nikada ne gasi mašina), hoću da gledam HD filmove (bez da se muči mašina), slušam muziku, da koristim sve blagodeti neta, obavim neke svoje poslove u Office-u, baratam sa fajlovima i multimedijalnim kolekcijama svega i svačega i sve to za recimo 130e = ploča + cpu + grafa! Pa saberi krš ploču za Intel i E2140 i recimo HD2400pro (pošto, je li, nema takve integruše za Intel) da vidimo koliko će to da ispadne i koliko će to bolje da radi pa sve nek taj E2140 radi i na 4GHz i to na box-u:p

Poslednja izmena:
Ako Nije Problem Da Mi Neko Kaze Gde Moze Da Se Nadju Ploce Sa 780 Cipsetom U Bg.......i Smorilo Je Vise Da Raspravljate Koja Je Konfa Bolja........tema Je Ploca Biostar Ta780g

Strpi se još malo, uskoro ;)

Počnite da smarate komercijalu u TNT-u da što pre nabave ove ploče.
TNT dobija robu iz Telix-a , a u Telix-ovom cenovniku je ima (sad dal je ima na lageru . . .)

TNT i Telix su ista firma ;)

Edit: što znači, sve što je u Telix-ovom cenovniku, dostupno je i u Bg.

Poslednja izmena:
Savet je bio za one koji bi da kupe ploču u BG-u ;)

Ovo je zaista sjajna platforma za sitne $$$,dajte ljudi neke rez. hocu da pazarim ovo malo cudo...:d

sta uzeti GA ili Biostar na sajtu biostara ne pise da ploca podrzava hibrid CF ako podrzava ja cu da uzmem biostar i bocnem neku karticu sa kojom radi hibrid (samo sto ne znam jer hibrid radi i sa 3650 karticama ili 2600)

Podržava i Biostar hibrid CF.
Na 3xxx seriji radi, za 2xxx, ne znam.

Poslednja izmena:
Počnite da smarate komercijalu u TNT-u da što pre nabave ove ploče.
TNT dobija robu iz Telix-a , a u Telix-ovom cenovniku je ima (sad dal je ima na lageru . . .)

Biostar je u TNT-u jeftiniji nego u Telixu!!!

Pa ?

Pa malo mi je čudno da oni uzimaju od njih i prodaju za manje pare?

Pre par meseci sam reklamirao Biostar NF520 u TNT-u - morali su da šalju ploču na reklamaciju u Telix pa sam iz prve ruke saznao da njihova roba potiče iz Telix-a.
Pretpostavljam (samo pretpostavljam), da Telix kao dobavljač štiti svoje dilere tako što ima veće cene u maloprodaji (ovo znam da je uobičajna praksa za još neke veće uvoznike - moja drugarica je neko vreme radila u veleprodaji jednog svima poznatog uvoznika i objasnila mi zašto je roba u njenoj firmi skuplja u njihovoj maloprodaji nego što je kod njihovih dilera - jednostavno prioritet im je veleprodaja a ne žele da sami prave konkurenciju svojim dilerima).

Poslednja izmena:
Telix i TNT zajedno uvoze Biostar i A4Tech...inace danas mi stize Ta 780g m2+ pa javljam rez...:banana:

@ Everybody
Pošto sam ostao u manjini i neshvaćen (šmrc) ov je ukratko moj stav:

1. Za nekoga ko je u teškoj stisci sa novcem, apsolutno ga ne interesuje OC, a ipak bi da bilo kako pokerne poneku stariju igricu ovo je jedino rešenje.
Za sve ostale koji mogu da se isprse za još koji evrić (ne mnogo više), postoje dosta bolja rešenja.

2. Mislim da je insistiranje na nekoliko W uštede snage ili značaj dobrog HD playbacka preterivanje i stvar mode. Razloge sam već objasnio.

3. Džabe AMD-u ultra moderan čipset ako ubrzo ne uspeju da pristignu Core 2 procesore po performansama.

@ dag
Pozdravljam dežurnog lektora daga i pitam u kom je književnom rečniku srpskog jezika našao izraz Intel flajmovanje?
Preporučujem da malo bolje pogleda rezultate uticaja savremenih procesora na igrice, jer su je mnogo više od "totalno nebitno i neprimetno par frejmova više".

Nazad
Vrh Dno