Šta je novo?

Oficijelni Socket AM2 tred

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Neko je pitao za OC novog Semprona!? Ovo sto sam imao na raspolaganju nece preko 2.4 GHz (300 MHz), bez obzira na overvoltovanje! Dobro u toj situaciji je sto se memara moze tacno staviti na 800MHz, zahvaljujuci odgovarajucem deliocu.

Zanimljivo je da ploca nije imala opciju za menjanje HTT mnozioca u BIOS-u, tako da je veoma bitno paziti na odgovarajuci model prilikom kupovine, zbog harmonizacije svih delioca i svih frekvencija. Zanimljivo je da Hyper Transport bez problema radi na 4x300 MHz (nisam imao vremena da probam 5x300). Ubrzanje izmedju 900 i 1200 MHz postoji, ali je malo...

Nedjo je napisao(la):
Neko je pitao za OC novog Semprona!? Ovo sto sam imao na raspolaganju nece preko 2.4 GHz (300 MHz), bez obzira na overvoltovanje! Dobro u toj situaciji je sto se memara moze tacno staviti na 800MHz, zahvaljujuci odgovarajucem deliocu.

Zanimljivo je da ploca nije imala opciju za menjanje HTT mnozioca u BIOS-u, tako da je veoma bitno paziti na odgovarajuci model prilikom kupovine, zbog harmonizacije svih delioca i svih frekvencija. Zanimljivo je da Hyper Transport bez problema radi na 4x300 MHz (nisam imao vremena da probam 5x300). Ubrzanje izmedju 900 i 1200 MHz postoji, ali je malo...

Ja sam pitao,tnx na odgovoru.Malo je thread otisao u programiranje pa sam zaboravio da sam i pitao 🙂.Upravo je to sto si napisao u vezi HTT mene i zanimalo 🙂 (pored podrske za OC u ranim verzijama BIOSa)
:wave:

Nedjo je napisao(la):

Kako bre nece preko 2.4 Ghz ? Verovatno je limitacija ploca na kojoj si ga testirao, cim overvoltovanje ne pomaze.
HTT radi na 4x300 i na DFI NF4 Lanparty plocama, ali sa blagim podizanjem LDT napona. ! 😉
Sa NF4 plocama ubrzanje na LDT=1200 Mhz u odnosu na 900 prakticno i da ne postoji. Verovatno DDR2 sa tako masivnim bandwidth-om bolje koristi prednost brze LDT magistrale.

I meni je bilo cudno sto nece preko 2.4, ali "brojke ne lazu" 😀
Mozda je ploca ogranicavajuci faktor (pasivno hladjeni nF590 se dobrano greje na 300 MHz HTT-u), a mozda i nije. Simptomi su slicni simptomima kada se dostize limit CPU-a: krah pri ulasku u windows (312 MHz)ili totalna nemogucnost butovanja (325 MHz)! Cudno je sto dizanje voltaze preko 1.52 V nema uticaja (BTW ploca dodatno overvoltuje iznad vrednosti setovane u BIOS-u - 1.485V).
Videcemo sta ce "reci" ploce koje budu dolazile!
Eh da! Ovaj HyperX2 667 nece da radi na 800 MHz 1T, tako da sam morao da je stavim na 2 T (512MB moduli) i to sa najbednijim latencijama! U svakom slucaju, slazem se sa tobom da je Sempiju sasvim lepo da legne LL 667 memara!

Poslednja izmena:
Nema tu dovoljno jezgara da im je potreban toliki bandwidth, a latencije su uvek dobro dosle! 😉
Inace, taj HyperX ispade krsina. Nego, kolika je razlika izmedju 1T i 2T ?
Mislim da ce DFI situaciju sa 2T da popravi! 😀

drfedja je napisao(la):
Nema tu dovoljno jezgara da im je potreban toliki bandwidth, a latencije su uvek dobro dosle! 😉
Inace, taj HyperX ispade krsina. Nego, kolika je razlika izmedju 1T i 2T ?
Mislim da ce DFI situaciju sa 2T da popravi! 😀
Pa nije neka razlika izmedju 2T i 1T! Jasno, brze je sa 1T, ali sam siguran da bi zbog interlivinga 4 DS modula sa 2T bila isto brza kao i 2 DS sa 1T. Zaista je mala razlika.

No, ono stojemnogo bitnije, jeste da su modeli sa 256KB L2 potpuno besmisleni i da nezasluzeno nose drasticno vecu Model Rating oznaku. Apsolutno nema potrebe za vise od 128KB za Sempron. Postenije bi bilo da im svi modeli imaju 128K, ali da se frekvencije medju njima razlikuju za 200 MHz!
Izmedju 1.6 i 2.2 GHz su mogli imati dovoljno siroku lepezu modela i MR oznake bi bile realne.

Znaci, da rezimiramo, AM2 platforma je odlicna za obilazenje ukoliko u nju ne ubadas dualcore!

Cinjenica je da na S939 su latencije nesto vece sa dualcore procesorima nego sa singlecore, mada se to ne vidi bog zna kako u realnom radu. Single thread performanse S939 DC procesora su bolje nego single thread performanse na recimo San Diego ili Venice chipovima.
AM2 po mojoj proceni, sa DDR2 800 memarom, donosi blago nize latence nego LL DDR400 i masivan bandwidth, pa DC procesori ipak, nesto malo bolje rade na dobro podesenoj AM2 ploci.
Koliko sam mogao da primetim, A64 3500+ za AM2 radi poprilicno losije nego 3500+ za S939, sto samo govori o tome za sta je stvorena socket AM2.
Konacno, ko kupuje novu masinu i upgradeuje se sa stare, moze uzeti DC A64 i DDR2 za Socket AM2, pre nego za S939.
Ukoliko vec imas S939, banalno je uzimati AM2.

Poslednja izmena:
drfedja je napisao(la):
Znaci, da rezimiramo, AM2 platforma je odlicna za obilazenje ukoliko u nju ne ubadas dualcore!

Ukoliko vec imas S939, banalno je uzimati AM2.

nemoj ovo 2x da kazes, a pre nego sto testiras.

Pa ja bih remizirao ovako:

1. AM2 je definitivno bolja platforma od S939
2. DDR2 na AM2 bas lepo pashe DualCore procesorima
3. Napredak koji donosi AM2 u odnosu na S754 je jos izrazeniji. Najociglednije se ovo vidi kada se porede Semproni 2800 za S754 i AM2! Ovo ce sigurno biti najpopularniji i najprodavaniji AM2 procesor kod nas. Mali problem nastaje sa modelom 3000 i njegovim poredjenjem sa S754 modelim iste oznake! Ali to ne umanjuje odnos koji vazi za 2800-ke!
4. Dual Channel DDR2, pa makar bio i DDR2-667 itekako znaci Sempronu u poredjenju sa Single Channel DDR400 na S754 platformi!
5. Ko sada kupuje novu AMD masinu, treba da ide na AM2, bez obzira da lije rec o Sempronu ili nekom Dual Core procesoru!

Poslednja izmena:
Misko je napisao(la):
nemoj ovo 2x da kazes, a pre nego sto testiras.
Sto? Mislis da se overklokuje se ko ludo, da je ubrzanje 30-40% ? E pa nije. AM2 jeste definitivno bolja platforma od S939, ali ne mnogo.

@Nedjo - pa dobro, ajde reci realno, kolika su ubrzanja/usporenja za isto klokovan Single Core CPU na AM2 u odnosu na S754 i 939? Sto se tice PR oznaka, Sempron sa istom PR oznakom za AM2 ce sigurno biti sporiji od onog za S754, jer radi na dosta nizem taktu. Prema tome, PR oznaka ti daje do znanja koliko ce CPU da kosta, a ne koliko ce da brzo radi ! :d

Poslednja izmena:
drfedja je napisao(la):
Sto? Mislis da se overklokuje se ko ludo, da je ubrzanje 30-40% ? E pa nije. AM2 jeste definitivno bolja platforma od S939, ali ne mnogo.

kako znas kad nisi probao???? Sacekajte 1) da vidimo sta ce DFI da kaze, sacekajte 2) da to sve dodje u ruke krajnjih korisnika, sacekajte 3) da vidimo sta ce 65nm da kaze, a to ce biti taman posle leta kad cemo svi da menjamo postojece masine. Dovoljno da AMD predje u 65nm pa ce mozda 939 i M2 biti nebo i zemlja.

Poslednja izmena:
Misko je napisao(la):
kako znas kad nisi probao???? Sacekajte 1) da vidimo sta ce DFI da kaze, sacekajte 2) da to sve dodje u ruke krajnjih korisnica, sacekajte 3) da vidimo sta ce 65nm da kaze, a to ce biti taman posle leta kad cemo svi da menjamo postojece masine.
Sreca AMD-ova sto moram da pazarim neki dobar TFT, pa necu pare da dajem na CPU i plocu ! :d
Ono sto me blago razocaralo kod AMD-a je inertnost. Ok, 65nm ce izaci krajem godine, a to ce biti oni najgori procesori, na kojima su pravili yield, koji se u startu prave i koji nece da se klokuju uopste vise od ovih u 90 nm.
A da ne pricamo sto ce taj prvi 65nm CPU biti krsina ista kao i ovaj u 90nm, drugim recima nista od K8L, bar jos godinu dana od danasnjeg dana. Voleo bih da nisam u pravu, ali sledece godine ce Intel imati mnogo bolji CPU.

1) Nisam probao AM2 CPU, ali na osnovu vise testova i rezultata, otprilike znam o cemu se radi
2) NF590 SLI deluje impresivno, a verujem da ce DFI napraviti odlicnu plocu, mada i ove koje su se do sad pojavile su sasvim ok.
3) Kao sto rekoh, 65nm ce biti dobar tek od polovine sledece godine i mislim da bi trebali da polako snize cene. Dual-core procesori su im jos uvek ocajno skupi.

Malecki offtopic: kako ide distribucija novih procesora i ploca kod nas? Jel ima neko iskustva iz prve ruke?

drfedja je napisao(la):
Ono sto me blago razocaralo kod AMD-a je inertnost. Ok, 65nm ce izaci krajem godine, a to ce biti oni najgori procesori, na kojima su pravili yield, koji se u startu prave i koji nece da se klokuju uopste vise od ovih u 90 nm.
A da ne pricamo sto ce taj prvi 65nm CPU biti krsina ista kao i ovaj u 90nm, drugim recima nista od K8L, bar jos godinu dana od danasnjeg dana. Voleo bih da nisam u pravu, ali sledece godine ce Intel imati mnogo bolji CPU.

1) Nisam probao AM2 CPU, ali na osnovu vise testova i rezultata, otprilike znam o cemu se radi
2) NF590 SLI deluje impresivno, a verujem da ce DFI napraviti odlicnu plocu, mada i ove koje su se do sad pojavile su sasvim ok.
3) Kao sto rekoh, 65nm ce biti dobar tek od polovine sledece godine i mislim da bi trebali da polako snize cene. Dual-core procesori su im jos uvek ocajno skupi.

Potpuno tacno. Jedino sto AMD moze spasiti je drasticno obaranje cena, sto ce se nadam se i desiti :banana:

AMD nece obarati cene, jer nema potrebe za tim. Prosli kvartal je za AMD bio odlican, sta vise rekordan u ovom okruzenju (Balkan).

Verujem da i treci kvartal mogu da odrade dobro, bez snizzavanja cena, u cetvrtom kvartalu ce Conroe vec poceti da se masovno distribuira i kroz kanal (u pocetku ce biti striktno namenjen velikim OEM-ovima), tako da ce AMD tek tada biti pod pritiskom da snizzava cene. A tada ce vec uci u masovnu proizvodnju 65nm procesora, tako da je snizzavanje cena i logicno...

Ono sto meni nije jasno iz citanja ovih postova gore, jeste kako je to odjedanput K8 postao krshina?!
Nema sporenja o tome koliko je Core 2 mocan, ali reci da je K8 krsh je besmisleno! Jos dva meseca se nece moci kupiti brzi procesor od K8...

http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=2771&p=6

Tih 25% nikako ne mogu ugroziti AMD-ovu poziciju do kriticne mere...

Poslednja izmena:
Dobro, daleko od toga da je postao krsina. Jos dosta vremena ce mnogo stvari raditi sasvim lepo na K8 procesorima.
Kako ne shvatas da i ja malo volim da karikiram :d !
Iz ugla entuzijaste, za koji mesec AMD definitivno nece biti dobra kupovina!
Ako treba da biras CPU za 200-250 evra, narednih godinu i po dana ce Core 2 Duo biti extra kupovina, ukoliko ne dodje do snizenja cena. Ukoliko AMD snizi cene, kupovina bilo kakvih Semprona, single core Athlona 64 itd... ce biti besmislena. Tada na scenu nastupa Quad Core u high end segmentu, a dual core prelazi u mainstream.

S' druge strane, AMD procesori su skupi! Ni jedan AMD dualcore ne moze da se kupi ispod 300 evra. Nikada do sada nisu bili toliko skupi, a zastarela arhitektura ostaje aktuelna do 2008. godine !!! Poceli su da me podsecaju na Intel i za to treba da budu kaznjeni! :-devil-: :crash:

25% definitivno nece ugroziti poziciju AMD-a ukoliko budu snizili cene procesorima, u vreme kada se NGMA procesori pojave u masovnim kolicinama. Prema tome i ja jedva cekam da stigne Conroe! :smoke:

Poslednja izmena:
slazem se u potpunosti sa svim sto je fedja napisao,
posustao je malo AMD ili je Intel dodao gas nije ni bitno.
ipak ovo nije kao trziste gpu-ova pa tako nove arhitekture
ne mogu da se ocekuju svakih godinu dana.
K8 je odradio odlican posao, a sad je vreme na Intelovo novo cudo....

Moram ovde da pitam za savet, znam da je offtopic ali ne baca mi se soma evra ako ne moram: da li sada sa Bartona 2600+ da prelazim na X2 3800+, skroz ste me istripovali?! Pa po ovom threadu nista ne valja raditi dok se ne pojavi Conroe, da li sam u pravu?

Ti sa bartona najbolje da predjes na S754 Semprona ili jos bolje na AM2 Semprona.... koji je bolji od tvog Bartona podosta! Sempy ce uvek bit jeftin i lako ce da se proda, a malo ces da izgubis para na tome. Pored toga mozes lepo da ga overklokujes pa da ti radi nista losije nego Venice. Kupi dobru DDR2 memaru, ona ce ti ostati bez obzira da li kasnije ubodes X2 4000+ ili predjes na Conroe!

U AM2 ces moci da nabodes neki solidan X2 kada pojeftini i kad mu Conroe podeli packe! :d Naravno ukoliko bude jeftiniji.

Ako hoces odmah da se upgradeujes, mozes uzeti S939 i A64 3000+ i cekati da padne cena X2-jkama. Trenutno ne savetujem kupovinu dual core procesora po ovim cenama. Eventualno Pentium D805 na nekoj buducoj conroe ready 965 ili 975 ploci, ali u tom slucaju 975 ploca dosta kosta.

Dakle, cekas Conroe i jeftine X2. U medjuvremenu pripremis platformu za to, uzmes PCI-e, eventualno DDR2 i to je to.

drfedja je napisao(la):
Sreca AMD-ova sto moram da pazarim neki dobar TFT, pa necu pare da dajem na CPU i plocu ! :d

Fedja brate sve ovo pricas a nista nisi probao, pusti ti testove, sacekaj malo da se biosi ispeglaju pa cemo da vidimo sta sve novi AMD moze. Ovo im nije prvi put da su losi u startu pa posle kad ih krajnji korisnici dovate izvalce se cuda. i kako znas da se 65nm nece vise kloknuti od 90 kad za sad postoje samo u teoriji, kao kad bih ja sad napisao ma mocice preko 5Ghz svaki, sacekaj da vidimo ne vredi ovako da lupamo unapred. A tek ovo za quad pa ni dual ne koristi sve sto bi trebao jos uvek, a ti vec uleces sa quad, dalje ako je suditi po dual cenama quad ce biti preskup cak i za okorole burzujcine.....

jedino sto si 100% je da sta koj cekaju vise za 65nm kasne bre god. dana ccc i mogli su jos malo da unaprede m2 proc ovo je jedno te isto + ddr2 (sa kojim opet kasne ihahaha) moze to skupo da ih kosta.

Poslednja izmena:
Neki od ovih postova objasnjavaju!

Misko je napisao(la):
Fedja brate sve ovo pricas a nista nisi probao, pusti ti testove, sacekaj malo da se biosi ispeglaju pa cemo da vidimo sta sve novi AMD moze. Ovo im nije prvi put da su losi u startu pa posle kad ih krajnji korisnici dovate izvalce se cuda. i kako znas da se 65nm nece vise kloknuti od 90 kad za sad postoje samo u teoriji, kao kad bih ja sad napisao ma mocice preko 5Ghz svaki, sacekaj da vidimo ne vredi ovako da lupamo unapred. A tek ovo za quad pa ni dual ne koristi sve sto bi trebao jos uvek, a ti vec uleces sa quad, dalje ako je suditi po dual cenama quad ce biti preskup cak i za okorole burzujcine.....
Sticem utisak da je AM2 platforma vec upeglana, sto i jeste slucaj, zbog kasnjenja i odlaganja. Znajuci AMD oni uvek kasne. K8 je trebalo da izadje 2002. godine, a odlagali su ga barem jedno 5 puta po 3 meseca, da bi se Opteron pojavio aprila 2003. ,a A64 tek u Septembru, pa je tek posle toga 2004. lansiran S939 A64. Kapiram da su se namucili sa SOI procesom, integracijom mem. kontrolera itd... za sta Intel nije imao muda!
A sada, evo kasni i Socket F Opteron, bez nekog velikog razloga, a veliko je pitanje kada ce da se pojavi 65nm A64, a posle njega jos i K8L.
Pogledaj roadmap. Prve serije A64 u 65nm ce raditi na 2.4 ghz. Opet ista prica kao sa onim nesrecnim Winchesterom, od kojeg su najbolji primerci mogli da se kloknu do 2.7 ghz, mada ja stabilnog na 2.7 nisam video.
Isto tako sumnjam da ce prve serije 65nm biti znacajno brze od zrelih 90nm. Treba ce im bar pola godine za to, dok ne izadje Rev H - Hound!
Misko je napisao(la):
jedino sto si 100% je da sta koj cekaju vise za 65nm kasne bre god. dana ccc i mogli su jos malo da unaprede m2 proc ovo je jedno te isto + ddr2 (sa kojim opet kasne ihahaha) moze to skupo da ih kosta.
Ja im u najboljem slucaju prognoziram situaciju slicnu kao u doba Tbreda A 2200+. Jedino gde su bolji nego tada je sama platforma koja je vrlo elegantno i efikasno resena.

I nemoj pogresno da me shvatis, AM2 je odlicno odradjena platforma, ali je procesor omatorio. To sam isto govorio i za Intel, kada je izbacio stotu inkarnaciju Pentiuma Pro, bez ikakvih znacajnih poboljsanja. Ili jos gore, Netburst - korak u nazad! Sad su se definitvno osvestili, novi CPU je korak u napred, jos da imaju platformu kao AMD.... pitanje je koliko bi im se onda klokovali procesori ! :d

Poslednja izmena:
AM2 plocama definitivno treba jos koja finalna verzija BIOS-a. Jos tu ima mesta da se navuce malo performansi...

AMD ima istoriju kasnjenja i odlaganja, ali sam si rekao da je to bilo zbog SOI-a. Sada su stvri malo drugacije.

Socket F Opteroni su odlozeni iz cisto poslovnih razloga. U jednom kvartalu izbaciti SVE novitete je krajnje neiskusno i poslovno lose. Q2 je "zatvoren" sa AM2 platformom. Za Q3 je ostao Socket F, a za Q4 Brisbane. Investitori vole te kvartalne inovacije.

O 65nm procesorima je deplasirano govoriti u ovom momentu. Na Brisbane mozemo gledati kao na novi Winchester, ali opet toliko toga je drugacije - u krajnjoj liniji proizvodi se u drugoj fabrici 🙂 Da li ce se klokovati dobro ili ne? To cemo znati kada stigne, u svakom slucaju Brisbane procesori ce doneti pojeftinjenje X2 familije, sto je u krajnjoj liniji najbitnije.

Koliko sam video, u ponudi je i izvrsna Biostarova ploca sa Nforce 550 Ultra chipsetom, koja u BIOSu od opcija nema sta nema, prakticno kao DFI.

Nego, jesi snimio naponsku sekciju na ovom DFI-ju sa CF chipsetom ? 😉

Poslednja izmena:
drfedja je napisao(la):
Nego, jesi snimio naponsku sekciju na ovom DFI-ju sa CF chipsetom ? 😉

Lepo ja kazem sacekajte sta ce DFI da kaze 😉.

Pa ja ti rekoh da je to do proizvodjaca, a ne do specifikacije! 😉

Nego, vide li Abitovu AM2 plocu sa nForce4 chipetom? http://www.theinquirer.net/?article=32272
Ko kaze da je stari dobri nF4 za bacanje? 😉
Al' najjaca je ova perverzija : http://www.theinquirer.net/?article=32276
Corsovi na 1.25 Ghz i AM2 koji to tera na 1.25 Ghz. E to je platforma!

Nego, izgleda da DDR3 moduli imaju isti broj pinova kao DDR2. Da li to moze da znaci da ce da rade u AM2 plocama !?

Usput, da naglasim jos jednom, AM2 je maestralno odradjen, jos bolje nego 939, ali je CPU problem.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno