gx-x ne razume poentu. Viđao sam ja već neke slične spomenike, recimo u Grčkoj. Fanatik sam za istoriju. I ne bih se ni pop*šao na ono što sam video jer to uživo deluje potpuno drugačije nego kada se čita o tome, i šta je to predstavljalo za ondašnje ljude koji su to stvorili. Danas? Danas je atinski partenon gomila kamenja koja ne znači ama baš ništa. Postoje 2 gomile - replika tadašnjih građevina kroz koju idu turisti i slično, i gomila razbacanog kamenja koje ne vredi ničemu niti ima neki oblik, jednostavno je razbacana unaokolo, ali ne sme da mu se priđe niti pipa, jer je to original. Šta danas vredi hram boginje Atine, ili hram Posejdonu na najjužnijoj tački Atike kada su optočeni kioscima sa suvenirima? Baš ništa. Krš.
Bio sam i u Olimpiji i u Mikeni i u još jednom gradu čije sam ime zaboravio, ali su sačuvani ostaci pozorišta. I u Delfima. Ali to ničemu ne vredi. Jednostavno, nisam se tu našao u doba kad je trebalo, pre jedno 2500 godina, već danas, kada postojanje tih građevina nema nikakav smisao. Smisao hrama bih video da sam mogao da prisustvujem obrednoj ceremoniji. Ovako mi je samo delovalo kao ruganje istoriji, uz dosta suvenira koji na to mogu da podsete. Lavlja kapija Mikene? Smejurija! Kroz ono jedva ja mogu da prođem koliko je malo.
...
...
Moj iskren savet - ako se dvoumite da li 10 dana da idete da gledate spomenike ili da 10 dana igrate Oblivion kao ljudi - uzmite i igrajte Oblivion. Uvek ćete moći da odete negde, i tamo i ovde imate kafiće za izlazak, devojke leti daju i ovde i na moru, ali samo jednom se čuje zapovest imperatora posredstvom božanstvenih glasnih žica Patrika Stjuarta "Go! Find him and close the gates - of Oblivion!"