Šta je novo?

Objektivi

Preporuka za 50mm 1.8 stm. Dobar je i za crop i za FF. Takodje delim misljenje za 1.4. Jedan od najgorih objektiva koje sam imao i koristio.

Hvala na preporukama. Imam vec 50mm 1.8 II plastikanera. Nije STM ali radi posao pa cu se zadrzati na njemu dok radi.. a poslije ganjati STM. Pa sam ponukam pedesetkom mislio uzeti 85mm 1.8. Da, nije za zatvorenoga. Nije mi to ni plan vec kako sma rekao, nesto ovako:

https://c1.staticflickr.com/9/8734/16945051584_4dd059b829_b.jpg
http://farm8.staticflickr.com/7143/6532127953_92d574b20c_b.jpg

To za 50mm 1.4 takodjer nisam znao. Vidio sam da je tek od 1.8 oštra i da su fotografije na 1.4 nesto "mekanije" ali ako tako kazete, onda defeinitivno zaobilazim.

Malo ste preostri u kritikama za 50 1.4! Ispade da je to los objektiv a sasvim je suprotno!
Jeste da nije najostriji skroz otvoren ali vec od f1.8 je apsolutno dobar i nije neupotrebljiv na f1.4, kako ispade sad ovde, vec naprotiv. Vodite racuna da je taj objektiv stariji od pola foruma ali i dalje moze da parira rezultatima mnogo savremenijim objektivima. Uostalom imati f1.4 je uvek bolje od f1.8, to se pokaze pre ili kasnije! ;)

Poslednja izmena:
Objektiv koji od 10 fotki omasi 7, nije ostar, tek od f2 krece da lici na objektiv, na 2.8 lici na nesto, a opet i na tih 2.8 ima ostrinu kao sigma art na 1.4, o kontrastu da ne pricamo ispod f2 itd itd itd. I ne, nije do mog primerka, koristio (bas koristio) sam ih jedno 4-5 komada, probao i vise, ovaj moj mozda jos i najbolji (kupio od drugara jer se pokazao najpouzdanije), al generalno nisu to neke velike razlike od primerka do primerka.

To je objektiv koji kosta nov 350 evra, polovan 210+, i iskreno ne vredi te pare. Vredi samo ako je f1.4 moranje. Sad, slucajem prilike, koristim 50L i preporodio sam se u svakom smislu, al ako cemo iskreno i dalje planiram da uzmem sigmu.

Ako f1.4 nije ono najbitnije, uzeti ili 50/1.8 STM, odlicna je sto se tice fokusa a i ostrine. Na f2 je ista kao i 50/1.4 na tih f2 ako ne i bolja. Ako 50mm nije moranje, a mora da se bira, uzeti 85/1.8.

Super Takumar, koji sam koristio za zezanje jedno vreme i na A7 i na 6D, je ostriji i kontrasniji od svakog 50/1.4 USM.

Da se malo nasmejemo :d

Poslednja izmena:
Ovo je treca 50 1.4 koju imam, a probao sam i koristio ne znam ni sam koliko. Sve su odlicno radile na svim digitalnim Canon telima koje sam imao/imam (30D, 550D, 5D2). Masi 1/20, naravno da nije dupe ostra skroz otvorena ali ko to ocekuje od objektiva starog preko 20 godina, nije realan rekao bih. Sa druge strane, nije neupotrebljiv na f1.4, nije najostriji to je istina, kao na f4-8 ali to je valjda i normalno. Nije za studio i stok sirom otvoren, ali za ulicu je odlican.
Porediti objektiv iz 90tih sa Sigmom 50 1.4, tj sa objektivom najnovije generacije, koji je "samo" 3x skuplji i 3x tezi od njega, nije realno. Slazem se da je cena malo preterana i da je 250-280e realnija, ali nije jer ***, Canon je to, cedi se i iz suve drenovine. Uostalom net je prepun fenomenalnih fotki radjenih sa ovim objektivom. Iskreno ja u poslednjih nekoliko decenija nisam ni video neostar objektiv. Cak i cuvena Sigma 30 1.4, sa ugradjenim algoritmom za nepogadjanje fokusa, kad je manuelno fokusiras, na f1.4 je bila apsolutno fenomenalna.
ps - Drago mi je sto si progledao sa 50L, bas sam iznenadjen! :d

Poslednja izmena:
Marti lepo rece da 50 1.4 nije za studio i stock i to stoji, nije za 1:1 pixel peeping ali ima neki smek i na 1.4
Po meni je cena od ~200e za polovan 1.4 sasvim realna, ali je isto tako 1.8 STM odlicna kupovina za svoje novce.

Kad već pričate o njemu... Bogme dobar 1.8 STM, pogotovo za te pare. Taman mi falio između 85mm i 35mm.

Prilozi

• 50mm 1.8 stm.jpg
    50mm 1.8 stm.jpg
    117.1 KB · Pregleda: 119
Dobar i na crop i na FF, mada ume nekad da omasi fokus ali retko. Meni cesce masi na 5D mk2 nego na 7D, ali to je normalno, ali je super cak i na cropu kao portretni objektiv, ali za fotke koje Glenn hoce na cropu ja bih pre isao na 85/1.8 ili cak 100/2.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Da da.. ide 85 1.8 svakako a dok me ovaj plastikaner 50mm 1.8 sluzi, ne mislim ga mijenjati. Ako mi ne bude mrsko, prodati ga pa dodati to malo razlike za STM.

Narucio sam za sestru iz madjarske Canon EOS 760D.Sutra mi stize.Objektivi su tamo skupi pa bih joj kupio nesto ovde kod nas.
Samo pitanje sta da pojuri.Mislim koji model objektiva uzeti.Prvo bi kupila neki sirokougaoni za slikanje za blizu a kasnije bi kupila neki za veci domet.Ako sam se dobro izrazio.
Ne treba joj nista skupo,ona je pocetnik u svemu ovome.
Znaci uz aparat 760d sta bi bilo dobro za nju za pocetak da koristi?Ja blage veze nemam oko ovoga zato mi i treba vasa pomoc oko preporuke.
Ono sto bi ona slikala su porteti za pocetak a kasnije mozda i nesto vise.
Znaci za svakodnevno koriscenje ona planira da kupi dva objektiva,jedan za blizu a drugi za daleko kako bih rekao.
Budzet za oba objektiva je tu oko 400 eura.Hoce da kupi nove objektive,nece polovne.
Svaka preporuka ili savet dobrodosli.

sirokougaoni canon 10-18, nov 250e
za portrete na cropu 50mm 1.8 stm, 125e nov.

To je dovoljno za pocetak

Hvala.Prenecu joj ovo sto si predlozio pa neka pojuri kod nas u radnjama.

Uzimao sam od njega. Ima najbolje cene novih objektiva i aparata.

Ok.Hvala na objasnjenju.

Jel moze malo razmisljanja pre nego sto se nesto napise? Prvo je losiji za portrete sto je trazio, drugo ajd uklopi 35mm za canon u tu cifru? Najjeftiniji je 35mm f2 is preko 500e, covek trazi 2 objektiva do 400...

Treba mi savet za objektiv za portrete. Da li uzeti Nikonov 35mm f1.8 ili 50mm f1.8?
Oba su DX varijante za crop senzore, ja bih ga na D3300. :)

Ja bih za crop možda pre išao na 35 umesto 50 mm. Mislim da je malo upotrebljiviji.
Ja bih pre isao na Sigmin 30mm 1.4 ima da se nadje za 250eur polovan. Ali opet nije bas 30-35 za portrete ni na cropu. 50mm 1.8 stm je best buy definitivno.

Treba mi savet za objektiv za portrete. Da li uzeti Nikonov 35mm f1.8 ili 50mm f1.8?
Oba su DX varijante za crop senzore, ja bih ga na D3300. :)
Kao sto napisah gore za portrete na cropu bih uvek isao na min 50mm, na ff 85/1.8 ili 100/2 od pristupacnijih. E sad za nikon je neko vrv dobro upucen kakvi su pomenuti objektivi, jer moguce da jedan ima sjajan IQ, a drugi ne bas.

Meni deluje kao da mora mnogo da se pridje blizu sa 35mm (to je kao 50mm na ff-u).
I jos jedna stvar, cini mi se da Nikkor 50mm ne postoji sa DX (crop) oznakom, ne pise nista na njemu. Pa je moguce da je za FX (full frame), kakva je onda situacija da se koristi na D3300?
EDIT: Sad nadjoh na dxomark sajtu da 50mm AF-S 50mm f/1.8G jeste FX (full frame) :(

Poslednja izmena:
Sve objektive za FX mozes da koristis na DX, samo ziznu mnozis sa 1.5

Verovatno cu na kraju onda ici na 35 jer videh da ta 50mm f/1.8 vise ne biva f/1.8 na cropu, a u tome je poenta objektiva :) Barem koliko sam ja kao pocetnik (noob) shvatio.

Nisi dobro shvatio. 1.8 je 1.8 na koje god telo ga ti stavio. Dakle 35 1.8 ako je za crop bas i 50 1.8 koji je za ff ce ti oba dati 1.8 i senzor ce da dobije isto svetla na oba. I nemoj da te zbuni ovo mnozenje sto svi pricaju - sve objektive na cropu mnozis da bi dobio ekvivalent na ff-u. Koja je poenta toga tebi kao pocetniku - nikakva, jer ne baratas jos ziznim daljinama i ostalim stvarima.

Ono sto trebas da znas je:
1) oba objektiva su 1.8 - daju isto svetlosti - ne razmisljaj dalje
2) 35 ce ti dati siri ugao nego 50 i samim tim je pogodniji i npr. za fotkanje u zatvorenom prostoru od 50-ke, jer sa 50-kom ces imati situacije da dodjes uz zid i nemas gde dalje da se udaljis da uhvatis sve sto hoces (u manjim prostorijama), ali isto tako ako fotkas portret samo glave sa 35-icom malo ce biti deformisana (ne bas kao sa sirokougaonim, ali malo da).
3) 50-ka ce ti dati uzi ugao, samim tim i vecu kompresiju, pa ces moci napraviti vise kremastiji (zamuceniji) bokeh kada fotkas portret. Takodje vec sa tom ziznom daljinom mozes da fotkas portret samo glave (popularnije headshot) bez bojazni da ce ga kompresovati kao 35-ica.
4) ako jednog dana kupis ff telo ff objektiv koji si koristio na tom aparatu ces moci koristi i na ff (naravno ako kupis nikon, ili eventualno telo drugog proizvodjaca uz adapter moguce), dok dx objektiv neces moci koristiti.

Poenta je da ako oba objektiva imaju priblizan image quality da uzmes:
35 ako ti treba nesto sa sirim malo uglom, ako ces fotkati u zatvorenom prostoru cesce i hteti da uhvatis citavo telo kad nekog fotkas u zatvorenom.
50 ako zelis portrete pogotovo na otvorenom.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno