Šta je novo?

Objektivi

Ne znam da li je ovo dobra tema za ovo pitanje, ali...

Kakvi su ND filteri gde moze da se podesava koliko ce biti zamracena blenda? Da li je bolje uzeti to ili npr. samo fiksni 10-stop ND filter. Valjalo bi mi tako nesto zbog dugackih ekspozicija po danu, ali opet bi mi trebalo u nekim situacijama, verovatno, i manja zamracenost.

A za FF, konkretno D700?

Poslednja izmena:
Prodaje neko Nikon 18-200mm VR f/3.5-5.6?

Mislio sam ako neko od forumasa ponudi, posto ne mogu da postavim oglas u sekciji mali oglasi za clanove foruma.

Pa ako neko od clanova prodaje, sigurno bi ga oglasio, zar ne? [emoji4]

Sent from my iPhone using Tapatalk

Koliko sam imao xy slucajeva da sam samo pitanjem nekoga da poseduje nesto da li je zainteresovan da to isto prodaje, pa je na kraju bio zainteresovan da proda...

Ok, postavio sam temu u sekciji mali oglasi za sve korisnike foruma, hajde da se vratimo se na temu.

Taman da pitam, posto cu verovatno uzeti Nikon 18-200mm VR f/3.5-5.6, da li je neko od vas imao iskustva sa menjanjem gume za zum prsten? Da li ste porucivali gumu sa http://parts.nikonusa.com/en/nikon-products/lens-parts/index.page ili ste npr. uzimali gumu za svoj objektiv sa ebay, aliexpress, i drugih takvih strana? Cini mi se da samo postarina na porucivanje sa nikonusa kosta vise nego sama ta guma, samo da li je kvalitet bolji ili isti kao sto je prodaju na ebay/aliexpress za 5$-9$

Poslednja izmena:
Vidom da je tema stara 20-tak dana ali da odgovorim, menjao sam gumu na tom objektivu kod nas u servisu, cena je 1200 din. Mislim da to nije mnogo, dok stigne uz Kine, pa opet ako ne znas sam moras da platis nekom da namesti...

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

Koristim Canon 600d sa kit objektivom 18-55 IS i to onim prvim gde je zum na prednjem elementu koji se zajedno okrece. Naizgled krs objektiv ali sam pravio i pravim sasvim solidne i upotrebljive fotografije.

Namera mi je da mozda uskoro nadogradim taj objektiv 18-55 nekim novim ostrijim brzim i tisim. Ovo brze i tise ce svakako biti ali pitanje ostrine uvek ostaje jedno od presudnih.

Razmatram sledece objektive (nove):

Canon 18-135 STM - 300eur
Canon 18-135 USM - 450eur
Canon 15-85 USM - 590eur
Sigma 17-50mm f/2.8 Ex Dc OS HSM - 360eur

Sobzirom na ono sto uglavnom fotografisem za nijansu bi mi vise znacila sirina kod ovog 15-85, mozda zanemariva razlika kod Sigme 17-50 u odnosu na nesto jaci zum kod 18-135 u obe verzije. Daleko od toga da cena nije presudna posto je tu dominantan Canon 15-85 ali da li cenom opravdava to. Svi objektivi bi mi po nameni dobro dosli ali bi hteo sto bolje staklo sto se kaze. Ima li kakvih iskustava. Uglavnom fotografisem na otvorenom na vecim blendama od oko 8 mada redje imam potrebe i za svetlijim objektivom ali to mislim da nije presudno.

Poslednja izmena:
15-85, najbolji EF-S objektiv koji postoji, po svemu, koristio ga dve ipo godine besomučno, apsolutno sjajan.

Hvala Marti,

Pogresio sam u proslom postu mislio sam na fokus koji je na prednjem elementu a ne zum za kit objektiv ali to nije vazno za moje pitanje tj dilemu.

Ostaje svakako pitanje da li vredi dati skoro 300 evra vise za 15-85 u odnosu na 18-135 STM i da li se po kvalitetu isplati takodje dati jos nekih 150 evra za USM verziju 18-135 i naravno gde je u svemu tome dosta hvaljena sigma 17-50

Hvala na odgovorima.

Video sam da se pominje uz dosta hvale ef-s 10-18. Zbog prirode posla dosta mi je nezgodno da nosim dodatni objektiv i da ga menjam. A kako ocenjujes ti ili neko od ostalih clanova foruma razliku u ceni izmedju 18-135 STM i USM novije verzije koja je skuplja nekih 150 evra.

Koliko sam ja video, usm verzija u optickom smislu i kvaliteti izrade ne donosi nista novo, osim sto je optimizovana za video. To je sve.

Kupio sam polovan objektiv Nikkor 10-24.
Može li neko da pogleda fotografije i kaže da li je ovo u redu; meni djeluju "muljave", neizoštrene, blago rečeno razočaran sam?

Tijelo je Nikon d3400.
Hvala!

https://ufile.io/jryt8

^
Ako ti nesto znaci za ono sa cime ja mogu da uporedimo ovo je katastrofa, e sad da li je realno katastrofa ili to ne moze bolje sa tom kamerom, to ne znam, ali ako ne moze onda prodaj to sto imas pa, ili kupi nesto bolje, ili mobilni posto je ovo na nivou boljeg mobilnog telefona...

Mozda je potrebna kalibracija sociva.

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

Nesto nije uredu sa tim objektivom. Opali koju fotku izbliza pa okaci da vidimo. Koliko vidim na 10 je uzasan na krajevima. A mozda je taj objektiv takav

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Baš je loš objektiv, pogotovo prema krajevima. Nadam se da možeš da ga vratiš.

Gore sam okacio i fotografiju sa 18mm pa je opet losa i zamucena. Nema veze sto ima distorzije, opet ne bi smjela biti onako muljava. To sam bas probao da uporedim sa kit objektivom 18-55mm koji je dosao uz d3400 i tu su fotke "avion" u odnosu na ovaj novi.
Srecom, moci cu vratiti objektiv.

Послато са MHA-L09 уз помоћ Тапатока

Da li je neko posedovao Cano 24-105mm f/4L IS Lens. Planiram da ga uzmem za svaki dan fotografisanje. Bilo koji savet dobro dosao. Ici ce na Canon 6D. Hvala!

Imam ga ja na 5d mark III, nikad bolja investicija za 350e, odlicno walkaround staklo.

Polovan naravno, foto oprema se ne kupuja nova :) Em prodjes jeftinije i ne izgubis nista (garancija, ok), em sto joj ne pada vrednost, nekad prodas i za vise nego sto si kupio :)

Moze li savet nasta da obratim paznju kada kupujem polovnu optiku? U principu sam oduvek bio maler za polovne stvari pa se pomalo plasim da kupim polovno.

Poneses aparat, testiras, proveris da nema ostecenja stakla negde, gljivica ako je neko drevno, da li sve radi kako treba..

Doduse za 350e bih radije uzeo 85mm, ali sve zavisi od potreba.

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

Zadnji element pažljivo proveriš na ogrebotine, tu je problem ako je izgreban jer utiče dosta na kvalitet fotografija. Prednji isto, ali zagreban coating može i da prođe jer nema drastičnijeg uticaja na fotke, zavisi naravno od dubine i dužine ogrebotine. Isprobaš fokusni prsten kakav je, da li je labav, da li nešto zapinje, isto i zoom prsten, vidiš u kakvom su stanju gume, ako su labave i iskrzane znači da je izrabljen.

Proveriš kozmetičko stanje ostatka objektiva, koliko je izgreban, isto dobar pokazatelj na izakanost. Pomiriši objektiv, da li miriše na duvan. Isprobaš naravno autofokus kako radi, poneseš svoj aparat naravno. Isto i sa stabilizacijom da li funkcioniše, lako se provali da li radi ili ne, čuješ zvuk motora, a isprobaš i na nekom sporijem shutter speedu. Uglavnom ne možeš da pogrešiš ukoliko dođeš i lično isprobaš objektiv, vidiš da li ti odgovara ili ne, možda još malo spustiš cenu i to je to.

Sa 24-105L nema greske, staklo je veoma univerzalno i kome treba taj raspon, tesko da ce naci bolje, skuplje sigurno hoce! :d

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno