Šta je novo?

Objektivi

Ne znam šta se zahvaljuješ micku što si došao na ideju da kupiš 35/2, kad je i on saznao pre mesec dana za taj objektiv :D :D :D

Jel? :) Mislio sam da ga duže ima. Neko je još odavno pričao da je super objektiv, možda si čak i ti par puta pominjao, ili Drajver, ne znam više. Svejedno, odličan je, pogotovo za ove pare.

Ja je imam od kraja decembra ili tako nešto :d A jurio sam je 3 meseca pre toga... Tako da negde od septembra/oktobra zujim o njoj. No nije ni bitno ko je pričao i kad saznao o tom objektivu, ili možda i jeste bitno, na ovom forumu su uvek neke diskutabilne stvari bile bitne.

Jel? :) Mislio sam da ga duže ima. Neko je još odavno pričao da je super objektiv, možda si čak i ti par puta pominjao, ili Drajver, ne znam više. Svejedno, odličan je, pogotovo za ove pare.
Pa ja sam zapenio u jedno 10 postova da ljudi na cropovima uzimaju 35/2 i 85/1.8, jer se tako najbolje izvlači iz cropa i lako prelazi na FF.

Šalu na stranu, micko je dobar momak, sa još boljim rezultatima :)...

Interesuje me sta bi preporucili za slikanje decijih rodjendana, gledam neku nadogradnju za moj 7D. Trenutni objektiv 15-85 f3.5-5-6 nije bas najbolji po meni za ovakve eventove cak i uz koriscenje blica.

Gledao sam nekoliko objektiva koji bi mene zanimali kao sto su:
Canon 35mm f2 is usm
Sigma 17-50 f2.8 OS HSM
Sigma 18-35 f1.8
Sigma 35mm 1.4 ART

Koja bi vasa preporuka bila od navedenih ili imate da preporucite neki drugi objektiv. Uz napomenu da trenutno ne planiram nadogradnju na Full Frame u nekoj skorijoj buducnosti tako da i opcije koje idu samo na 7D (Crop) dolaze u obzir.

Pa taj 35/2 je nekako must have pored 15-85

Interesuje me sta bi preporucili za slikanje decijih rodjendana, gledam neku nadogradnju za moj 7D. Trenutni objektiv 15-85 f3.5-5-6 nije bas najbolji po meni za ovakve eventove cak i uz koriscenje blica.

Gledao sam nekoliko objektiva koji bi mene zanimali kao sto su:
Canon 35mm f2 is usm
Sigma 17-50 f2.8 OS HSM
Sigma 18-35 f1.8
Sigma 35mm 1.4 ART

Koja bi vasa preporuka bila od navedenih ili imate da preporucite neki drugi objektiv. Uz napomenu da trenutno ne planiram nadogradnju na Full Frame u nekoj skorijoj buducnosti tako da i opcije koje idu samo na 7D (Crop) dolaze u obzir.

Ako se dobro secam ta Sigma 18-35 ima naduvanu cenu, a 35mm iako su oba extra objektiva i svetla nisu bas za decje rodjendane jer ces nekad morati siroko da ides a 35mm na cropu nije bas sjajno za siroko. Ako ces menjati objektive i stavljati taj sto vec imas onda ok, a ako ne onda nesto od sledeceg:
Canon 17-55 2.8 najbolji i najskuplji
Sigma 17-50 2.8 obavezno novija (HSM) verzija - parira Canonu a dosta jeftinija
Tamron 17-50 2.8 non vc varijanta - ja par vc sto sam probao svi su bili na 2.8 muljavi uzasno a nisu masili fokus, a ako ces ti da kupis 2.8 da zavrces ga onda ostanes na kit objektivu :)

Dakle to ti je za standard zoom crop objektive. Ako ces skorije na FF onda ces morati naci neko prelazno resenje, ako ne cepaj ovako - sta god uzmes od toga za rodjendane decje posluzice. Dodaj jos i blic na to kada je malo svetla i to je to.

Pa taj 35/2 je nekako must have pored 15-85

I meni nekako Canon 35 f2 najvise zapada za oko iz trenutne perspektive.

Ako se dobro secam ta Sigma 18-35 ima naduvanu cenu, a 35mm iako su oba extra objektiva i svetla nisu bas za decje rodjendane jer ces nekad morati siroko da ides a 35mm na cropu nije bas sjajno za siroko. Ako ces menjati objektive i stavljati taj sto vec imas onda ok, a ako ne onda nesto od sledeceg:
Canon 17-55 2.8 najbolji i najskuplji
Sigma 17-50 2.8 obavezno novija (HSM) verzija - parira Canonu a dosta jeftinija
Tamron 17-50 2.8 non vc varijanta - ja par vc sto sam probao svi su bili na 2.8 muljavi uzasno a nisu masili fokus, a ako ces ti da kupis 2.8 da zavrces ga onda ostanes na kit objektivu :)

Dakle to ti je za standard zoom crop objektive. Ako ces skorije na FF onda ces morati naci neko prelazno resenje, ako ne cepaj ovako - sta god uzmes od toga za rodjendane decje posluzice. Dodaj jos i blic na to kada je malo svetla i to je to.

Canon 17-55 je bas preskup, Sigmu ako bih uzimao svakako bih gledao HSM, e sad meni je to zbo rodjendana moje dece i eventualno ponekih prijatelja tako da gledam objektiv koji ce mi zavrsavati posao za te uslove + za ovako ordinary shooting pri losijem osvetljenju. JEr ma koliko dobra bila ova 15-85 ipak joj fali malo brzine. Kasnije sam mislio da uzmem neki 55-200 i da se tu negde zaustavim osim ako ne predjem na FF :D

Znaci samo je pitanje dal je sad bolja Sigma 17-50 f2.8 ili Canon 35 f2, sirina mi nece biti problem. A 7D srecom ima podesavanje Focusa, mada nadam se da ako se odlucim za Sigmu da mi nece zapasti primerak koji ima ovu manu (iskreno ovo je ono zbog cega pre razmisljam da uzmem Canon nego bilo koji Sigma objektiv).

Pa pazi - ja u poslednje vreme mnogo gotivim prime-ove a pogotovo normalce tako da je bolji 35 f2, ali ti onda imas samo na 35 f2, a i dalje ti je siroki ugao i tamo 50 slabija blenda jer koristis taj 15-85. Znaci ako ti je bitno da na citavom rasponu imas vise svetlosti idi na taj zoom, a ako mislis da ces se izvuci sa 35mm onda kupi 35mm (taman kasnije ga zadrzavas pri prelasku na FF).
Inace sto se tice cena Canon 17-55 je nedavno bio bas jefino jedan primerak na kp, ali je otisao za manje od 10 sati. Sigma se krece od 300 - 350. Tamron bez vc 200-250, sa vc 250-300. Kada bih opet kupovao jedan od ta 3 uzeo bih Sigmu ili Canona, jer je stabilizacija nesto sto ce ti koristiti, a kao sto rekoh vc verzije Tamrona sto sam probao su bile uzas na 2.8. Takodje Sigma je brze fokusirala i pravilnije fokusirala u uslovima slabog svetla. Canon 17-55 nazalost nisam probao ali sudeci po svemu na netu trebalo bi da ubija, ali opet dok ne probas nista ne znas.
Ono sto ti preporucujem je koji god da uzimas da proveris fokus odmah na licu mesta i naravno proveri jel ti MA iskljucen tamo u opcijama (tj. na 0). Ako gledas rang do 150 eur, 55-250 IS II od Canon-a ti je best buy - imas ga po radnjama za 130-140 sa 2 god garancije. Malo je mracan, ali je ok po danu, a za te pare je stvarno best buy. Ja ga koristim vec neko vreme i stvarno me iznenadjuje kako cak i prijatno muti, ali cim malo sunce zadje slabija blenda dolazi do izrazaja...

35mm zna da bude usko na cropu za rođendane (imam 7D i 35mm). Inače je taj 35 f/2 IS sjajan, to mi je omiljeni objektiv.

Nakon dosta razmisljanja onda ispada da ce za ovakve prilike kao i za generalno koriscenje biti dobar izbor:
- Sigma 18-35 f1.8 ART - nema IS ali vidim da je veoma hvaljen
- Canon 17-55 f2.8 - ima IS ( koji vidim da je problematican ali navodno su to otklonili u novijim verzijama) naravno skuplji je od Sigme
Sigma je brza i navodno ima ostrije slike po onome sto sam citao, ali nedostatak je IS. Navodno je i build quality bolji na strani Sigme. tako da bas sam u dilemi.

Nema sta da se razmisljas, EFs 17-55. Taj internet mit o kvarljivosti IS kod tog objektiva je vec dosadio i bogu i narodu! ;)

Ja imam Sigmu 18-35 i Canon 70D i objektiv je stvarno izuzetno kvalitetan i oštar, ali imam velikih problema sa autofokusom sa njim (pri tome mislim na klasičan autofokus, u liveview-u radi odlično), pa čisto imaj i to u vidu. Doduše mislim da je to neki ***** vezan za 70D, ne toliko za objektiv.

O tome se i radi, dzaba ostrina i kontrast kad ubode fokus 1/4... Ovako uzmes Canon i divis se lepoti brzine i preciznosti! :d

Pošto sam ga uzeo primarno za video, ne kajem se, jer u toj situaciji radi fantastično, ali da sada biram šta bih uzeo, ne verujem da bih opet izabrao njega.

To ti mislis da radi fantasticno, jer nisi probao drugo :d Sve te nove sigme imaju uzasne fokus prstenove, neupotrebljive za video.

Rekao sam ti vec da si za te pare mogao da uzmes 6D i ekvivalentni objektiv, svemir je bolji od toga sto imas, za fotke ili video, i ubada fokus svaki put iako ti ne treba to :) Zato prodaj to dok jos nesto vredi i menjaj za 6D.

Poslednja izmena:
Mislim da koristi autofokus za video. :d

Da, koristim autofokus za video.

Inače, može li neki savet oko manuelnog fokusiranja za fotografije?
Deluje mi prektično nemoguće ubosti fokus sa većim otvorom blende ako se gleda kroz okular.
Ako radim manuelni fokus uz pomoć ML focus peeking-a, treba li nešto čačkati oko podešavanja da bi se olakšao proces ili je default ok?

@driver - ja bas lupam glavu sta ciniti dal uzimati 17-55 ili se isprsiti jos malo pa sa 7D preci na 6D pa onda imam mnogo bolji spektar objektiva koji mogu da uzmem a da ne tucem previse glavu.
E sad posto je 7D malo losiji pod low-light performansama ne znam koliko je 7D Mk.2 bolji od Mk.1 i opet sad imam kompletnu nedoumicu:
- dal se isprsiti za 17-55 pa ostati na cropu
- dal uzeti 7D Mk.2 i a od prodaje 7D Mk.1 uzeti spektar objektiva
- ili preci na 6D
stvarno nisam vise pametan (sto vise znas to je tezi izbor)

7D samo ako radis ptičarenje. Za sve ostalo ne razmisljaj, 6D je drugi svet.

Moze i za sport mk2 zbog dosta boljeg ISO, fokusiranja i naravno crop faktora, ali za sve ostalo razmisljaj u pravcu 6D. Sa 17-55 ces stvarno biti zadovoljan, ali opet nije to to. Moj savet ti je 17-55 ako naleti jako povoljno(polovan), a ako ne 6D.

Da pitam ovako, pošto skorije trebam da putujem a tamo su jeftiniji objektivi i tela, kupiću u inostranstvu. Sad želeo bih da pitam ovde iskusne članove pošto sam ja trenutno duduk koji hoće nešto da nauči o fotografiji. Koje objektive uzeti za početak ? Slikao bih prirodu i automobile pošto sam u takvom okruženju, eventualno bih i neke portrete pravio. :) Najverovatnije bih uzeo D3200 ili D5200 a na njih idu isti objektivi zar ne ? Koje da uzmem za njih...

Sacekaj nekog nikondziju(pogotovo za savet oko tela) ali za pocetak je u gomili slucajeva najbolje poceti sa kit objektivom i evetualno jedan prime - tipa 50mm na crop senzoru bi ti bio za portrete, a sa 35mm bi mogli da prodju portreti i jos svasta nesto.

Imam nameru da upotpunim kolekciju jednim objektivom sa vecim otvorom blende, posto su svi f4, razmisljao sam o Tamron 24-70mm F2.8 Di VC USD, pre svega zbog stabilizacije... Zanima me da li je ostar na f2.8 i kako se ponasa u radu, brzina i preciznost fokusa, i da li moze da posluzi za fotkanje portreta na 70mm ? Kakav je u poredjenju sa canon 24-70mm f/2.8L II USM ?

Mislim da se o toj varijanti 24-70 Tamron vs Canon vec pricalo ovde. Valjda pre nego sto si izabrao i kupio 24-105.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Imam nameru da upotpunim kolekciju jednim objektivom sa vecim otvorom blende, posto su svi f4, razmisljao sam o Tamron 24-70mm F2.8 Di VC USD, pre svega zbog stabilizacije... Zanima me da li je ostar na f2.8 i kako se ponasa u radu, brzina i preciznost fokusa, i da li moze da posluzi za fotkanje portreta na 70mm ? Kakav je u poredjenju sa canon 24-70mm f/2.8L II USM ?

Već si jednom pitao ovo ja mislim - posedujem taj objektiv i odličan je za te pare, ali daleko je od savršenog.

- Oštar je na 2.8 sasvim lepo, u sredini fotke dosta sličan sa Canonom, opet je tu Canon vrlo blago oštriji, ali je zato Canon prilično oštriji u ćoškovima
- Distorzija na 24mm je osetno veća nego na Canonu, ali ako koristiš LR, to se rešava jednim klikom korišćenjem profila
- Fokusiranje je vrlo brzo i nečujno, ali opet Canon je tu brži za koji deseti deo sekunde
- Fokus je precizan u 95% slučajeva, onih 5% ume da promaši, kod Canona je verovatno još precizniji
- Stabilizacija ti dozvoljava da praviš fotke do 1/10 SS bez problema na 70mm, ili recimo 1/4 SS na 24mm. Kod Canona moraš 1/80 SS na 70mm ili 1/30 SS na 24mm
- Izrada je skroz ok, težak je i masivan, ima i weather sealing, ali Canon je mnogo ozbiljniji i skroz je metalan kao tenk, mnogo duže će trajati u odnosu na Tamron
- Može da posluži za portrete na 70mm, bokeh je lep na 2.8, ali ako imaš svetla u pozadini krugovi će imati "luk prstenove" u sebi. Mnogo ti je bolje da fotkaš portrete sa 70-200mm f4 ili pak da kupiš odlični Canon 85mm 1.8 kojim sam oduševljen

Ukratko, Canon 24-70mm f/2.8L II USM je u svemu bolji od Tamron 24-70mm F2.8 Di VC USD, jedino što Tamron ima stabilizaciju, pa ako često fotkaš sa slabijim svetlom, tu stabilizacija može biti korisna. Jedina je dilema 800e Tamron vs 1700e Canon u slučaju da ih kupuješ nove, pa da razmisliš da li su sve te prednosti Canona vredne 900e razlike i da li ćeš preživeti bez stabilizacije.

Ja planiram da se ratosiljam Tamrona i da uzmem neke druge objektive za te pare. Verovatno Canon 17-40 F4L i 70-200 F4L Non IS da mi idu uz 35mm f2 i 85mm 1.8.

Hvala na jasnom i konciznom odgovoru :) Pricali smo ranije o ovome ali tada nisam znao sta hocu ni zasto hocu to sto hocu hahahah :D sada su se stvari malo iskristalisale :) Ne zelim ga primarno za portrete vec bih ga korsitio mesto 24-105, jos ako je dobar/bolji od 24-105 da se sa njim napravi po koji portret onda milina. Kakav je na 24mm nije mi bitno posto bih ga koristio uglavno na 35-70mm. Da kojim slucajem canon ima 24-70 F2.8L is ne bi se mnogo dvoumio :p Sve u svemu pokusavam nekako da imam i portretno staklo, a da izbegnem fiksni objektiv hehe :p 70-200 je dobar, ali sa nijim moram da idem dosta preko 100mm da bi to bilo to uz to ss tada mora preko 1/100, sto po nekad nije izvodljivo, ovako je 70mm f2.8 daleko jednostavije sa ss 1/10-20... Tako nekako razmisljam :p

Zar je 85mm f1.8 toliko bolji za portret od Canon/Tamron 24-70 f2.8 ???

Poslednja izmena:
f1.8 ti je više nego duplo širi otvor blende od f2.8, plus je 85mm, pa ti vidi :p

Nije samo duplo siri, i u visinu ide :)

nista posebno, vredno cimanja i troskova, u smislu bokeha neces dobiti u prelasku sa f4 na f2.8... moraces na svetle prajmove, *** fizika...

@Gizmo, 24-70 2.8 II nije full metal body objektiv za razliku od verzije I

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno