Šta je novo?

Nvidias kepler(gf6xx) comes in to focus.

@kosta
Objasni mi zasto potenciras na sirini memorijske magistrale?
Ako je 128 bit-na karta ne znaci da ce da bude slaba ili slabija od konkurenta.
Zavisi kako je sam chip podesen i kakav ucinak ce da da u gaming-u!
Ovaj GK107 po meni relativno obecava.
Ove Fermi orijentisane necu da komentarisem.

@kosta10: GF107 ima polovinu magistrale od GK104 i cetvrtinu broja shader-a, kako si zakljucio da je magistrala problem?!

@kosta10: GF107 ima polovinu magistrale od GK104 i cetvrtinu broja shader-a, kako si zakljucio da je magistrala problem?!

Pa nema tu mnogo da se mudruje, čip je PREVIŠE osakaćen da bi bio dobar, ok za donju klasu možda i bude iznenađenje, ali nisam siguran da može pobediti AMD 7770...

Opšte je poznato da performanse grafičkih karata ponajviše zavise od širine memorijske magistrale, zamislite kako bi AMD 7770 bio super čip kada bi imao makar 192-bitnu memorijsku magistralu, e o tome govorim.

Nedovoljno je tržište profilisano, nema puno varijacija, e to je ono što mi puno smeta.

Pa nema tu mnogo da se mudruje, čip je PREVIŠE osakaćen da bi bio dobar, ok za donju klasu možda i bude iznenađenje, ali nisam siguran da može pobediti AMD 7770...

Vidi,ja cak sad mogu da ti tvrdim da ce biti i brzi ;)

Opšte je poznato da performanse grafičkih karata ponajviše zavise od širine memorijske magistrale, zamislite kako bi AMD 7770 bio super čip kada bi imao makar 192-bitnu memorijsku magistralu, e o tome govorim.

Ovo Kosta apsolutno nije tacno a da ti sad nebi pisao citavu disertaciju na tu temu imas primer GTX 680 (256 Bit) ,mislim da mozes da naslutis o cemu ti govorim.

7770 kad bi imao 192 bita bi znatnije i trosio a pitanje je koliko bi sira magistrala uticala obzirom kako se kod njih memorija ponasa.

Nedovoljno je tržište profilisano, nema puno varijacija, e to je ono što mi puno smeta.

Zavisi od potraznje.Postoje analiticari koji vrse procene i nakon toga firma donosi odluku kad i kakav proizvod,u koje vreme treba da plasira.

Njemu sejderi fale a ne magistrala, a i cena mu nije nesto atraktivna....

Interesantno, ja bih se pre slozio sa DASom, odnosno da ce biti tu negde sa 7750.

Eh kad sam moram da ti repliciram bez veze..
Lozim malo Kostu (ali se nije upecao ) a karta ce verovatno da bude tu kao 7750,gore dole..
Bila bi idealnija kada bi imala stvarno sve pola od GK104.Tacno fale shaderi.

Intel bez nVidia kao nVidia bez Intela!

NVIDIA: there's nothing 'Ultra' about Ivy Bridge Ultrabooks unless you add Kepler

http://www.engadget.com/2012/04/23/nvidia-kepler-for-ivy-bridge-ultrabooks/

Evo i nekih laptopova sa kombinacijom Kepler/Ivy :

http://www.engadget.com/2012/04/23/msi-gt70-gaming-laptop-review/

msi-gt70-tak-img992.jpg

Kosta bi trebalo da nauči za početak da sračuna memory bandwith, a ne da gleda samo širinu magistrale k'o klasičan diletant. Dovoljno dugo je na forumu i toliko bi već morao da zna.

Poslednja izmena:
Novi OEM Geforce-ovi:

94739611.jpg

http://www.anandtech.com/show/5784/...-oem-desktop-lineup-adds-gt-645-gt-640-gt-630
nVidia ne prestaje da me impresionira. Prvo izbace sjajni GF 680GTX i onda naprave ovu papazjaniju sa oznakama. Oni bre i kada i

nVidia sad ima 3 karte koje se zovu GT 640 :D

Ovaj GT 640 sa GK107 na 950/5000MHz bi mogao da bude interesantan za desktop trziste, po meni negde u rangu 7750, a kao zamena za GTS 450/GTX 550.
Ne znam kako da okarakterišem nVidiju da ne budem vulgaran. Prvo izbace fenomenalan GTX 680 a onda naprave ovu papazjaniju. Tri potpuno različita GT640, GT630 koji je brži od jednog od tih GT640. Džiberi ostaju džiberi bez obzira koliko su sposobni i uspešni.

Zar vi nevidite da gore pise OEM, znaci sta kompanije zele (dell, itd..) NV im to servira

Jeste, fali im samo GT610 koji će biti rebrand polovnih G92 zato jer im to traže oemi za severnokoresjko tržište.

Poslednja izmena:
GK104-335-A2

geforce_gtx_670_die_shot-635x584.jpg

NVIDIA launched its first Kepler graphics card “GeForce GTX 680″ last month, Now the company is going to release a second Kepler Gk104 chip based product known as the GeForce GTX 670.
According to sources, It is suggested that NVIDIA would launch the card in early May though an announcement is expected during the NVIDIA Gaming festival in Shanghai, China. on 28th April.

While GTX 680 used the GK104-400-A2 codename, GTX 670 will be the GK104-335-A2. It isn’t clear if NVIDIA would use the Ti branding with the name however a $
249 SKU is also expected based on the GK104 die. Price of the GeForce GTX 670 would be set at $399.

The GK104-335-A2 would have one of its SMX cluster disabled which would total 7 compared to the 8 Streaming Multiprocessors on the GTX 680.
This would mean that the card packs a total of 1344 Cuda cores, 112TMU, 32ROP, 2GB 256bit memory.

Power would be provided through dual 6 Pin connectors, there would also be a major change to the PCB design.
The length of the PCB would be equal to the GTS 450 length which may mean that a lot of power circuitry would either be removed or re-arranged in a compact design.

Performance of the GTX 670 would be slightly better than the HD 7950 and GTX 580 and would have much better performance efficiency then both. 3DMark 11 score result at Xtreme preset is around X2600 Marks. Also if NVIDIA does launch a Non-Ti or another cut down version of the 670, it would feature only single power connector, 1152 Cores due to two disabled SMX units and a cut down 192-bit memory, Price as we suggested around $249.

goZXx.jpg

Poslednja izmena:
Zar vi nevidite da gore pise OEM, znaci sta kompanije zele (dell, itd..) NV im to servira

Tacno, ali ce zbog ovoga najvise nadrljati potrosaci... vecina ce jednostavno navoditi GT640 u specifikacijama, i moraces da gatas sta u stvari dobijas.

GeForce GTX 660 Ti and GTX 670 Specification

eForce GTX 660 Ti is a mid-range graphics card featuring 6 SMX clusters with 1152 CUDA cores, 96 texture and 24 raster operating units. Card will be clocked at the same speed as GTX 680 — 1006 MHz. Also the memory will be clocked at 1502 MHz (6.0 GHz effective). The only difference is memory size and it’s interface. GTX 660 Ti has ‘only’ 192-bit bus width and 1536 MBs of memory buffer. Card will have a bandwidth of 144 GB/s and it’s overall single precision computing performance should be expected at 2.35 TFLOPS. This mid-range GPU will consume 150 Watts from power supply and $249 from your wallet

Moving forward to the most anticipated GeForce GTX 670, which lacks ‘Ti’ signature. It was also based on GK104 GPU, but it has only one SMX cluster disabled. This gives 1344 CUDA cores in total, 112 texture and 32 raster operating units. Card has slightly slower clocks than GTX 680, with a reference speed of 950 MHz. Memory is the same and is clocked at 1502 MHz, with 2048 MB of capacity and 256-bits wide bus. GTX 670 has computing performance measured around 2.7 TFLOPS. Maximum power draw should not exceed 180 Watts. Launch price was set to $399.

Both cards will likely be released simultaneously on May 10th. Today we shall expect official announcement of GeForce GTX 690, a first dual-gpu card from GeForce 600 Series.

Pa i bice nesto od ovog GTX 660 Ti koji se u sustini i najvise ceka.
Treba nesto i <200$,kako ce to nazvati pitam se... mozda GTX 660 bez Ti?

GTX 690 Beast!

Na oko karta izgleda jako mocna,jednu stepenicu iznad dosadasnjeg standarda !

U kratkim crtama spec..

2x GTX680 SLI u jednoj karti..
12 layer PCB
10 fazna naponska sekcija
2x Water chamber cooler
Aluminijumsko kuciste sa ultra tihim fanom i jos trista cuda ;)

Inace lik iz publike je dobio jednu na poklon,prvi u svetu :)

Poslednja izmena:
Ovo je po meni najlepsa fabricka karta jos od 7800GTX/O.

A cena...ktxbye...

Vidi se da su malo isli na fenseraj :)
Nema, resili da nas shure... :D
Ono sto mi obecava je ovaj GTX 660TI koji je nesto kao 3/4 Keplera za 250$. Mada pitanje dal je to istina.

Poslednja izmena:
Pre ce biti 300$...

Cenu ove karte diktiraju trenutni proizvodni kapaciteti TMSC-a. Znaju da ima vise onih koji su spremni da daju 999$, nego sto oni mogu da proizvedu karti, i to je to.

Znači dual Tahiti više nema nikakvog smisla. AMD treba da se bori protiv ovoga sa dual Pitcarin kartom koja će lako moći da košta 599$, a da bude 20-0% sporija.

Vrh Dno