Šta je novo?

Nvidias kepler(gf6xx) comes in to focus.

Ovo ne iznenađuje jer je i ranije prvi do najbržeg bio model sa delimično defektnim čipom koji se ne baca.

Kad će nepostojeći gtx660? ;-)
Evo samo tetki da odnesu lek!

BTW kad ga budu izbacili zovite ga kratki :d

Poslednja izmena:
Može biti da 660 u početku bude rezani 680, a kasnije novi čip. Bilo je već dosta takvih kombinacija u oba tabora.

Za ECC VRAM mi je jasno. Mod u Quadro nekad mogao raditi i softverski preko Riva Tunera. Znam da Quadro driver ima svoje optimizacije koje nemaju veze s igranjem. Al da bi išli tako daleko da "režu" DPFP u hardveru ili softveru , to mi je van pameti.

Sto van pameti?
Pa to je jedino isplativo - proberu najbolje cipove za Tesla seriju, kad nakupe dovoljne kolicine, krece u prodaju. A samo naprave manju intervenciju (sad - da li hardversku ili softversku) i omoguce im DP
Bilo bi suludo da imaju drugaciji cip za te namene (tipa da ima vise tranzistora, vecu povrsinu i sl) jer to povlaci nove vafere, nove (moguce) probleme u proizvodnji, pa opet skartovi, itd itd...

DP za GeForce zaista nije potreban, ja jos nisam naleteo na desktop aplikaciju (CUDA ili OpenCL renderi, pluginovi za PS, AfterEffects, konverteri itd itd) koja zavisi od toga, a generalno stav (prateci price na beyond3D) je da je koriscenje DP u aplikacijama za desktop besmisleno. No, mozda gresim jer nisam programer jelte...

Poslednja izmena:
Ovo sto je pomenuo Paradigma, vezano za odvojene double precision jedinice kod Keplera, procitao sam na Anandu, ali nesto mi ne pije vodu. Zasto bi dodavali zasebne DP jedinice kojih je svakako malo za neki ozbiljniji rad,a kod chipa koji pretenduje da bude samo gejmerski? Uopste, dodavanje posebnih jedinica za DP je neefikasno, i povecavalo bi transistor count drasticno. Znam da je ATI to resavao tako sto jedan streaming procesor (blok od 5 shader jedinica kod 5000 serije, 4 shader jedinica kod 6000 serije) uposljavao kao jednu DP jedinicu. Otuda je DP GFLOPS 1/5 kod 5000 serije i 1/4 kod 6000 serije. Nigde nisam uspeo da nadjem kako je to reseno kod nVidia GPU-ova, ali mislim da je nesto slicno, barem od Fermi-ja kod koga je DP 1/2 GFLOPS-a SP-a. Kad bi imao zasebne jedinice za DP, to bi znacilo da Fermi ima pored 512 shader-a, jos 256 za DP.
A posto arhitektura Keplera nije bitnije promenjena u odnosu na Fermi (u generalnom smislu), vrlo je moguce da su sasekli DP kod GTX 680 i to drasticno (1/24), a da ce Tesla/Quadro karte koristiti isti GPU ali u celom potencijalu za DP, pa bi samim tim imale znatno veci DP GFLOPS. No, to je samo nagadjanje, videcemo sta je istina, nadam se vec u maju.

GeForce GTX 670 and GTX 670 Ti

Evo malo preglednije..

15krw9.png
KlqtX.png

Reference cards should provide at least 900MHz base clock, while memory may feature 1250MHz clock. Actual TDP of those cards shouldn’t exceed 160 Watts.

Further analysis of GeForce GTX 670 Ti specifications suggest that it may be 21.7% slower in computing performance in comparison to GTX 680.
Card was designed to compete with AMD Radeon HD 7950 delivering similar performance for lower price.

Na osnovu ovih podataka i samih specifikacija karte rekao bih da ce ovaj GTX 570 Ti biti jako blizu 7970 .

Cena mi i dalje deluje mnogo tj zapravo dobili smo karte iz srednje klase po ceni hi end produkta sto nam je zapravo svima jasno.

NVIDIA Releases GeForce GT 620 and GeForce 605

Rebrend :)

CCiQP.png

It appears that the next graphics cards from 600 Series are refreshed Fermi chips.
NVIDIA decided to release GeForce GT 520 as a ‘brand new’ GT 620 but additionally slicing its memory size by half.
Secondly, by reviving old chap GT 510 NVIDIA prepared GeForce 605 (without any prefixes).
Both cards are intended for OEM markets only.

NVIDIA says that GeForce GT 620 can increase multimedia performance twice in comparison to Intel HD 2500 graphics chip.
Since this is only a replacement for integrated graphics cards it’s devoted for multimedia and business operations.
It will accelerate web-browsing, Beauty Box for Adobe Photoshop and Nik Silver EFX Pro 2.
So far so good. NVIDIA also promises that this card will guarantee full DirectX 11 experience in
Diablo 3 , but who can verify this since there is no such game yet?
:laugh:
Moving forward to ethusiast-segment, well I meant mainstream segment of course, with GeForce 605.
Well looking at specifications we find only one detail worth of attention – this card can consume up to 25 Watts, which is the maximum power draw.

11v70qp.jpg

Poslednja izmena:
Low end kod Nvidije je totalni raspad... Ali dobro, kome treba low end, uzece Intel HD4000 :d

Zasto bi dodavali zasebne DP jedinice kojih je svakako malo za neki ozbiljniji rad,a kod chipa koji pretenduje da bude samo gejmerski?
Pričamo o čipu klase GF110 ili GK110 kod kojeg je, govorim napamet, kojih 20+% tranzistora utrošeno na GPGPU. Nepojmljivo mi je da bi mogao toliku količinu tranzistora "ugasiti" na hardverskom nivou.
Za GK104 me boli ... takvog su ga dizajnirali. Isto kao što je AMD napravio sa 7800 i 7700.

Poslednja izmena:
Ovo sto je pomenuo Paradigma, vezano za odvojene double precision jedinice kod Keplera, procitao sam na Anandu, ali nesto mi ne pije vodu. Zasto bi dodavali zasebne DP jedinice kojih je svakako malo za neki ozbiljniji rad,a kod chipa koji pretenduje da bude samo gejmerski? Uopste, dodavanje posebnih jedinica za DP je neefikasno, i povecavalo bi transistor count drasticno. Znam da je ATI to resavao tako sto jedan streaming procesor (blok od 5 shader jedinica kod 5000 serije, 4 shader jedinica kod 6000 serije) uposljavao kao jednu DP jedinicu. Otuda je DP GFLOPS 1/5 kod 5000 serije i 1/4 kod 6000 serije. Nigde nisam uspeo da nadjem kako je to reseno kod nVidia GPU-ova, ali mislim da je nesto slicno, barem od Fermi-ja kod koga je DP 1/2 GFLOPS-a SP-a. Kad bi imao zasebne jedinice za DP, to bi znacilo da Fermi ima pored 512 shader-a, jos 256 za DP.
A posto arhitektura Keplera nije bitnije promenjena u odnosu na Fermi (u generalnom smislu), vrlo je moguce da su sasekli DP kod GTX 680 i to drasticno (1/24), a da ce Tesla/Quadro karte koristiti isti GPU ali u celom potencijalu za DP, pa bi samim tim imale znatno veci DP GFLOPS. No, to je samo nagadjanje, videcemo sta je istina, nadam se vec u maju.

DAS u tome i jeste štos, smanjili su logiku koja je neophodna da se DP "vozi" višeprolazno preko SP FP šejder jedinica i dodali dedicated DP FP zbog kompatibilnosti. Dodali su vrlo malo ostavljajući arhitekturu totalno orjentisanu za gejming. Kada bi GK110 ostao na tako malom broju DP FP jedinica veličina čipa bi bila oko 440mm^2 ali videćeš da će biti dosta veći upravo iz razloga višestrukog povećanja DP FP arhitektrure.

Objašnjenje je dao Anand, pa ga ovde citiram:

"In order to conserve die space while still offering FP64 capabilities on GF114, NVIDIA only made one of the three CUDA core blocks FP64 capable. In turn that block of CUDA cores could execute FP64 instructions at a rate of ¼ FP32 performance, which gave the SM a total FP64 throughput rate of 1/12th FP32. In GK104 none of the regular CUDA core blocks are FP64 capable; in its place we have what we’re calling the CUDA FP64 block."

Poslednja izmena:
OK, to mi je jasno. Po meni je ta logika koju spominjes da se DP vozi preko SP shader-a, nesto sto mozda moze da se izvede i na softverskom nivou, zato kazem da mi je malo cudno dodavanje dedicated DP blokova.
Onda, s jedne strane jos veci respect za GF104, posto u njegohih 294mm2 ima jos dodatnih jedinica samo za DP :)
Sto se tice povrsine eventualnog GK110 (GK100), ako uporedis GF104 i GF110, drugi je "samo" 50% veci a opet pakuje mnogo veci DP GFLOPS od prvog.
I dalje mi je u glavi ona najava nVidia-e da ce Kepler imati 3 puta veci DP GFLOPS / watt od Fermi-ja. Ako idemo tvojom logikom, to bi onda znacilo skorije lansiranje GK110 u sta sumnjam, ali ajde videcemo :)

@Ace Rimmer: sto ti je to nepojmljivo, pa gasenje tranzistora na hardverskom (ili softvesrkom) nivou je stalno prisutno - iskljucivanje blokova zarad jeftinijih karti (GTX 580 -> GTX 570)

Izgleda da će kod Keplera možda biti moguće, s obzirom da je su DP FP jedinice izdvojene i pitanje koliko funkcionalno imaju veze s ostatkom čipa.

NVIDIA GK106 GPU Detailed

•28 nm, around 210 mm² die-area, Kepler architecture
•Two Graphics Processing Clusters (GPCs), four Streaming Multiprocessors (SMXs)
•768 CUDA cores
•64 TMUs, 24 ROPs
•192-bit wide GDDR5 memory interface, holding 1.5 GB or 2 GB memory
•PCI-Express 3.0 bus interface
•Around 130W TDP
•Speculated performance comparable to GTX 560 Ti and HD 6950, competitive to Radeon HD 7800 series

http://www.techpowerup.com/163889/NVIDIA-GK106-GPU-Detailed.html

Sve vise se prica o ovim specifikacijama za GK106, moguce da je to to. Ovako gledano, nVidia ima malo drugaciju strategiju od AMD-a: najjaci GPU ce im sluziti za tri karte, umesto za 2 kod AMD-a. Zato GK106 cilja nesto nize, po mojoj proceni najjaci GK106 ce moci da se nosi sa 7850, verovatno po ceni od 200$.
A TDP od 130W ukazuje da ce klokovi biti veci nego kod GK106, verovatno ~1100MHz.

Najava za nadolazeci GTC:

S0642 - Inside Kepler
Stephen Jones ( CUDA Developer, NVIDIA )
Lars Nyland ( Senior Architect, NVIDIA )

In this talk, individuals from the GPU architecture and CUDA software groups will dive into the features of the compute architecture for “Kepler” – NVIDIA’s new 7-billion transistor GPU. From the reorganized processing cores with new instructions and processing capabilities, to an improved memory system with faster atomic processing and low-overhead ECC, we will explore how the Kepler GPU achieves world leading performance and efficiency, and how it enables wholly new types of parallel problems to be solved.

https://registration.gputechconf.com/?form=schedule

Dakle Dual GK104 most lajkli...

Poslednja izmena:
Sumnjam...nije da ne bi vol'o da je tako...

Glavonja!

NVIDIA will present a new chip from Kepler series during GTC 2012 Event in San Jose. GPU Technology Conference which will take place between 14-17th May, will focus on high performance computing, revealing latest breakthroughs and new technologies in GPU-enabled computing (sounds great doesn’t it?).

NVIDIA is reveling in brief information that Stephen Jones, CUDA Developer, and Lars Nyland, Senior Architect from NVIDIA, will present probably the most powerful GPU ever made. For know, the GPU which has the highest number of transistors is Radeon HD 7970′s Tahiti XT. Tahiti XT which holds 4.3-billion transistors has a die size of 356mm2. The latest card from NVIDIA – GeForce GTX 680 – based on GK104 holds 3.54-billion transistors, with a die size of 294mm2.

7-billion transistors would be twice the amount of transistors from GK104, so it’s basically an upcoming GTX 690 card, but in one chip. So what is it then? Kepler GK110 is not planned for this quarter and it wouldn’t feature so many transistors. We think this could be some engineering sample, which wouldn’t even be released as a GeForce graphics card. Is it Tesla? What do you think?

Poslednja izmena:
Pajser!

So this is what HardwareHeaven recieved straight from NVIDIA. You may find this as a quite confusing gift. I hope they sent few to AMD too.

So I asked around and all I could get was the information that it was sent by NVIDIA.
That’s it. They are not allowed to reveal any more information, so yes — something is coming!.
It may be indicating upcoming GTX 690 release or other unspecified product.
I think that crowbar will be helpful in unboxing ‘the most powerful graphics card in the universe’.

:D:D:D

mEGDc.jpg

Čoveče, pa kartica sa 7 miluijardi tranzistora skoro sigurno ne može biti GK110, jer je ohohoh prevelika i prevruća za desktop segment.

GK110 bi trebao imati oko 5.7 do 6 milijardi tranzistora, sa površinom čipa od oko 530 do 550 mm2, a ovo čudo koje će se prikazati verovatno je zaista TESLA, ja bar to tako shvatam. Jer je i logično, čim se spominje CUDA developer i diže se tolika pompa u tekstu.

Sa tih 7 i kusur milijardi, površina čipa bi bila oko 600 mm2, ako računamo tačno duplo od GTX680, ali ima tu jedno ali. Pošto se ovde forsira CUDA, biće tu mnogo više od tih prostih 294x2 milijardi tranzistora, očekujem karticu od preko 675 mm2, pa čak i 700 mm2.

Poslednja izmena:
Ne moze 700mm, oko 600mm je proizvodni limit...

Možda je MCP sa dva GK104 upakovana zajedno?

Poslednja izmena:
Po meni ovo su PRESLABE kartice, sa samo 128-bitnom magistralom one nikako ne mogu da se proslave, pa čak i GK107 bazirana kartica. Da su stavili makar 192-bitni memorijski interfejs bilo bi ok, za GK107 govorim naravno. Ovako...

Trebali su makar da predstave još jednu varijantu te kartice, sa 192-bitnom memorijom, pa ko hoće kupio bi je.

Nazad
Vrh Dno