Pa da mislim na referentne, mislim I PowerColor je prvi napravio ako se ne varam 7990, tj pre referentne izvedbe, ali nije to to, dok AMD ne objavi taj chip u referentnoj izvedbi. Eto tu si me ispravio, I to je u redu, ali opet za vecinu stvari AMD je pionir, NVidia vise prati, ali mnogo ovladava I usavrsava te tehnologije, zato se plasim sta ce uraditi AMD-u, kada I njima bude dostupna HBM memorija...
Pa da, jesu, ali koliko se secam 960 je cistokrvni directx 12, barem ga tako reklamiraju, a ove ce biti nadogradjene da koriste prednosti 12-ce, ako sam nesto pogresio ispravi me 🙂
Pionir ili ponavljac?
🙂 Ja to vidim malo drugacije. Sve sto se desava je samo jedini logican sled, sasvim ocekivani koraci u daljem razvitku tehnologije.
Da li ce jedan brend ili drugi preci na nizi proces proizvodnje zavisi od mnogo faktora.
Pre svega pogledaj Apple, prvo se za Apple obezbedjuje dovoljan kapacitet a onda za sve ostale.
Takodje ni nizi proces proizvodnje ne znaci nista ukoliko je jedan od konkurenata dovoljno napredan na polju performansi.
Implementacija DirectX takodje zavisi od vremena, kad ce novi DirectX izaci za sledeci operetivni sistem i prema tome se tempira i sledeca generacija kartica.
Sve zavisi kako koji brend kad planira izlazak svoje nove serije.
Pionir je brend koji ima svoje licne inovacije i patente koje plasira kao naprednu tehnologiju pre svojih konkurenata.
Cini mi se da je neko vec rekao, nije amd izumeo memoriju sa velikim propusnim opsegom.
To je Hajniksov patent. Prelazak na ovu memoriju je vise moranje nego sledeci korak dalje.
Koliko sam procitao envidija je odavno vec najavila tu memoriju za ovu poslednju generaciju kartica sa maksvel arhitekturom ali je to odlozeno.
Sada ce amd prvi izbaciti i to je odlicno. Posle ce i envidija isto i tako se prelazi na novi standard. To su ti koraci o kojim ti govorim.
Nek se samo nesto desava, cene su otisle predaleko, odvratno mi je da pogledam koliko danas kosta hardver i koliko nas tresu po usima.
Sve je skuplje i skuplje, svake godine sve gore, samo ne znam dokle ce vise tako?!