Šta je novo?

NVIDIA GeForce 700 Series (Kepler Refresh)

• Začetnik teme Začetnik teme Light
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Po toj logici da li onda GTX 660 koji si kupio zaslužuje cenu koju ima?

Naravno da ne zaslužuje, ako je pitanje zašto sam je kupio, odgovor je da uzmem nVIDIA kartu ali da minimiziram štetu.

ako je ovo istina kako ce biti butthurt ovi sto su uzeli titana huh 😀

Da Nvidija krene sada da prodaje GTX680 po $250, sahranili bi AMD... Tako da ne vidim problem.

I dalje bi se AMD karte daleko bolje prodavale zbog kopanja, a nV bi pretrpela veliki pad prihoda.

ma smo vi kopajte, ja ocu da se igram xD

ma smo vi kopajte, ja ocu da se igram xD

Vise ces se naigrati sa AMDom- jeftinije, perf. su iste ili bolje i dobijas po koju AAA igru. 😉

Znaci ako karta po svojim specifikacijama podseca na srednji segment, treba toliko i da kosta iako je po performansama kao high end kod konkurencije?
Neki iz principa nece da omogucavaju nVidiji ili bilo kom drugom proizvodjacu da ima enorman profit na consumer trzistu.
Cinjenica je da je 680 jednostavnija karta za proizvodnju od AMDovog 7970 (i od prethone GF generacije)- manja povrsina GPUa, manja mem. magistrala, manje GDDR5. nV bi imala profit i da je 680 300-350e ali je alava i naplatila debelo performanse koje su (uglavnom) na nivou AMDa.

U vezi s tim, jako me nervira to sto postoji veliki broj ljudi koji ce se grabiti za 650+e GTX780, omogucavajuci nVidiji (i eventualno AMDu) da se razmasu sa cenama posto, jel'te, ima ovaca koje ce rado platiti 40% vise za 25-30% vise perf. u odnosu na (osakacenu) GK104 generaciju koja je izasla pre vise od godinu dana. I onda se kupci kao ja koji gledaju price/perf. u bilo kom segmentu, pa i u visokom, hvataju za kosu. Svaka vam dala vode iz bokala ako imate dobar posao ili roditelje koji ce vam dati da se razbacujete parama na precenjene GPUove, ali stvarno.

Poslednja izmena:
svako ima svoje misljenje i svako je donekle u pravu ali ono sto ja vidim je da nvidia rola amd dole pa na gore 😀😀😀

Samo nab može da napiše da su to dva različita proizvoda i da potencira različite karakteristike, a toliko si na formu, blam me je da gledam šta pišeš.

Ti ili se pravis mutav ili si bezobrazan nesto jeste.
GTX770 i GTX680 nemaju isti referentni dizajn.
Pocev od PCB-a,preko naponske sekcije do maximal board power-a od oko 250w (ima vise lufta za OC)!
Da ne pominjem Titan cooler itd..Generalno sve je i uradjeno kao Titan like!
GTX770 ce biti omoguceno da koristi 1.3v sto GTX680 apsolutno nije mogao vec je imao i ima zakljucan napon pa i kad se otkljuca
ne moze preko 1.21v (hardverski lock)

Defaultni takt GTX770 memorije je osetno veci od GTX680 koji je te taktove u vecini slucajeva imao kao OC maximalne stabilne.
Probao sam nekolicinu GTX680 referentnih modela i svi se isto ponasaju !
Kad je GTX770 u pitanju skoro da sam siguran da je poboljsan memorijski kontoler a to cemo videti jos kada krenu i prvi overklok rezultati!
I ako je chip isti radi se o drugoj reviziji,poboljsanoj,tweakovanoj i sl..
I tebi je to isto?Iste karakteristike,mogucnosti u radu?E moj ti!

Zamolio bih te da vise ne ulazis u polemiku sa mnom kada su graficke karte u pitanju jer ja i ti nismo na istim
talasnim tuzinama..Hvala!

Neuspeo pokušaj duhovitosti.

Ja sam bar duhovit i pozitivan za razliku od tebe koji nisi ni najmanje!
Ti svoj potcenjivacki stav nisi promenio jos iz doba kada si imao skandal sa *******im!
Tako samo stvaras sebi neprijatelje ali to si ti,tu se nista ne moze!

U tom i jeste problem što komentarišeš, a ne znaš cene. Govorio sam samo o proizvodima koji su na tržištu (podrazumevajući GTX660Ti, GTX670 i GTX680). Tvrdio sam i pre, a tvrdim i danas da su cene previsoke za ono što taj hardver donosi. Uopšte ne dominiraju u odnosu na konkurenciju, a drže cene kao da imaju monopol. Ili nisu u stanju da proizvedu jeftinije ili su kupci nedovoljno svesni te činjenice.

GTX 780 je odlično parče hardvera kao i TITAN i zaista nemaju konkurenciju. Trebali bi da budu standardni predstavnici u visokoj klasi odnosno na poziciji GTX670 i GTX680 (koji nikad i nisu bili planirani na tom mestu). Samo me čudi da tržište pristaje na to da cene ne budu na pozicijama na kojima hardver zaista jeste.

Komentar sam izveo na osnovu drugih komentara o istoj jos uvek nezvanicnoj ceni!

U temi Kepler refresh ti komentarises divljanje cena prethodne serije?!Koje divljanje?
WTF?!..Pa cak i da si na to mislio morao bi malo bolje da se informises jer u klasama u kom je
nVidia i te kako bolja (brza) kao sto su te koje si naveo je i jeftinija!

Kad vec pominjes nob-a mene bi bilo iskreno sramota da jedan proizvod posmatram tako laicki kao ti kroz performanse a da
pri tom pominjes kako ne mogu da se nose!
A sta bi ti hteo?Da dobijes kartu po performansama konkurentske karte iz viseg segmenta za duplo manje para jer po hijerarhiji
recimo GK104 spada u srednju klasu?Rekoh ja tebi da ti trziste uopste ne razumes a toliko si tvrdoglav da nemam reci!
Ocekujete od nV da vam da karte za dzabe i trazite neke smesne izgovore da nemam reci kakve ovde budalastine citam (ne obracam se samo tebi licno)

Da li mislis da nV nije svesna kakav hardver nudi u odnosu na AMD?To ti nikad nije palo na pamet?
Koji bre crni mining i slicne kerefeke?!Karte se prave za gaming primarno,sve ostalo je samo sporedna stvar kao i taj mining i GPGPU i sl..
GeForce je institucija i kao takav predstavlja taj brend u najboljem svetlu kada je rec o gamingu!

Sto se mene tice i ove nase debate ja ovde stavljam tacku a ti pisi dalje sta zelis naravno ako ovaj post uopste i ostane ako ne bude cenzurisan kako se
vrlo cesto desi.
Ja se dalje fokusiram na temu tj na konstruktivniju polemiku.

Pozdrav.!

Poslednja izmena:
@danilo989

ali ako vec mogu sebi da priustim sto da ne 😉

I dalje bi se AMD karte daleko bolje prodavale zbog kopanja, a nV bi pretrpela veliki pad prihoda.

Pa nema kopanje tako veliki uticaj na globalnom nivou. Kopanje trenutno donosi prodaju isključivo u zemljama trećeg sveta gde je cena struje ispod realne, kao što je slučaj i kod nas. Na zapadu se kopanje i ne isplati toliko u ovom trenutku.

Poslednja izmena:
Da se nije pojavio Titan sa svojom cenom, svi bi pričali kako je GTX780 preskup. Ovako je krajnji komentar, odlična karta, malo skupa ali u poređenju sa Titanom je steal.
Ne sviđa mi se što ovo znači da GTX770 neće biti jeftiniji od GTX680.:crash:

Ne znam kako je preporucena cena od 540 eur kad sad gledam cene po Nemackoj i krecu se oko 640 eur za referentne modele.
Mozda se kasnije nesto promeni mada cisto sumnjam.

Verovatno zato što je direktno preračunao preporučenu cenu u dolarima (649$) u evre, a to baš ne ide uvek tako. Mene su po testovima pozitivno iznenadile OC mogućnosti, sasvim pristojni rezultati.

Inače mogao bi neko da otvori temu u nvidia podforumu sad kad smo već dobili kartu.

Koliko para toliko muzike sto se moglo i ocekivati.

[YOUTUBE]HQQdE02jbh4[/YOUTUBE]

Ne znam da li je neko primetio ali ovo meni deluje kao hard launch.
Veliki broj modela je lansiran ujedno sa referentnim..
eVGA recimo ima vec 7 spremnih modela.
Nesto se ne secam da su ranije zajedno izbacivali non referentne modele kad i referentne.
Na non referentne se cekalo jedno vreme..Bar je sa GTX680 tako bilo koliko me secanje sluzi ili ne?
GTX660 serija je krenula i sa referentnim i non referentnim modelima..

Sto se mene tice karta je zadovoljila ..Cena mi je i dalje malo kisela ali za razliku u odnosu na ono sto nudi u poredjenju sa Titanom je i te kako odlicna kupovina!

Jaka je ovo cena. NV sisa tupim makazama.

Neinteresantna karta po ovoj ceni, plus sto je chip zestoko ogoljen za moj ukus 😀
Ako ovako nastave, mogu i sledece godine da pokriju high-end bez pravljenja novog chipa - izbace lepo full GK110, sa svih 2880 jedinica na visem taktu i eto im ~20% brze karte.

Cekam GTX 770...medjutim vec se nazire da ce biti zacenjen 449$ :S:

Sta god da je uzrok ali srecnih vremena vise nema!
U odnosu na proslu godinu cena hi end karte je skocila za 150$
Konkretan primer na delu :
http://www.geforce.com/whats-new/articles/introducing-the-geforce-gtx-780
GTX 680 u odnosu na GTX580 nije promenio cenu ali zato svi znamo sta se nalazi ispod haube!
Ovo mi ni malo ne uliva nadu u neko bolje sutra vec u sve losije i losije stanje u buducnosti po nas krajnje kupce.
Standard se definitivno promenio i tesko da ce neko da povuce rucnu!
Zaboravih da dodam da sve cesce i cesce performanse dobijamo na kasicicu uz sve ovo ovako servirano.

Poslednja izmena:
Ko kaze da moramo da kupimo precenjene karte kad i ove stare rade posao vise nego dobro?
Bolje staviti dva gtx660 nego dati pare za 670/680/780...

Ko kaze da moramo da kupimo precenjene karte kad i ove stare rade posao vise nego dobro?
Bolje staviti dva gtx660 nego dati pare za 670/680/780...

To stoji, slabije karte teraju uglavnom sve i gtx 660, 7870 rade svoj posao, jedino što meni sli nikada neće biti dobro rešenje, jer i tu dolazi igranka sa čekanjem drivera, sli profila, bagovima i slično.

To stoji, slabije karte teraju uglavnom sve i gtx 660, 7870 rade svoj posao, jedino što meni sli nikada neće biti dobro rešenje, jer i tu dolazi igranka sa čekanjem drivera, sli profila, bagovima i slično.

Moras prvo da probas/radis sa SLI.To je prvenstveno brutalna snaga u svakom pogledu,bilo koji setup da koristis u odnosu na single je ogroman skok!
Ja sa SLI nisam nikad imao problema i uvek sam ostao dosledan toj kombinaciji kao ultimate gaming setup varijanti!
Jedino izbegavam Dual GPU karte iz drugih razloga jer se dosta gubi kasnije kada karta treba da se proda,jer se kao takva teze prodaje i jer je nepristupacna za neki vodeni sistem..Mora da ide full cover block a to je ulaganje bez povratka.
Zato su dve karte zakon!
Nikakvih bugova nema,SLI profili su spremni pred sam izlazak igre ili neposredno posle izlaska (mozda dan ,dva)
Sto se tice azurnosti nVidia je recimo prosle godine odradila fantastican posao .
SLI je nesto sto ne treba zaobilaziti vec nesto sto je prednost bez kompromisa.

Po meni po danasnjim cenama GTX660 Ti SLI je best bang for the buck!
Jedino zasto me GTX780 privlaci jeste GK110,Titan dizajn,sira memorijska magistrala i zato sto mi trenutno odgovara single kombinacija a vec dugo se lomim
da predjem ponovo na SLI!
Ako uspem da nadjem GTX780 za 500-550 eur uzecu ga ako ne definitivno idem na neki SLI .

Ovde imate reviews listu:

NVIDIA Officially Launches The GeForce GTX 780 Graphics Card With GK110 Core Architecutre
http://wccftech.com/nvidia-official...tx-780-graphics-card-gk110-core-architecutre/

Ono sto mene malo zabrinjava je da s obzirom da bi ovo trebalo da bude prelazno resenje do pojave sledecih generacija grafickih kartica (Maxwell, Volcanic Islands), koje bi trebalo da donose znacajna poboljsanja, a gledajuci trenutne cene, ne mogu a da se ne zapitam kakve nas cene ocekuju sledece godine? Da li su ovolike cene TITAN i 7xx serije posledice toga sto AMD nema nista novo u ponudi, pa ce se smanjiti kad AMD odgovori? Malo mi je tesko da zamislim da ce nova serija doziveti toliki pad cena, kako bi naredne generacije kartica ostvarile slicne cene kao GF 6xx i HD 7xxx serije. Kukali smo kako su GF 6xx i HD 7xxx precenjene, a imam utisak da ce tek da nas deru sa cenama u buducnosti (nek me ispravi neko ako gresim). :wall: :zgran:

Situacija je takva kakva je zbog vise faktora.
Malo zbog nedostatka konkurencije ,malo zbog isforsiranog standarda,malo zbog pohlepe itd..

Inace slazem se.I ja se plasim da nas takav scenario ceka.
Zapravo to implicira moj post #144.

Takodje ovi sto se nadaju i izvode logiku kako je bolje ici na slabije karte i vezivati ih u multi gpu sisteme treba da se
zapitaju koliko ce i takav segment u buducnosti da kosta!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno