Šta je novo?

NVIDIA GeForce 700 Series (Kepler Refresh)

NVIDIA GeForce GTX 780 To Cost Between 500 and 600 Euro
http://videocardz.com/41459/nvidia-geforce-gtx-780-to-cost-between-500-to-600-euro
This is the end user price, which includes high European taxes. That would be around 20% more than the launch price of the GeForce GTX 680. Chinese sources claim that it will cost 3999 yuans, that’s exactly half the price of the TITAN, so it should correspond to $/€ 500 price tag.
The specifications of the GTX 780 are also beginning to clarify. According to few sites the card will make use of 2304 CUDA cores, not 2496 as previously reported. There will be a 3GB GDDR5 memory on board, with 384-bit wide interface. It’s believed that it will be 25% faster than its predecessor.
Some etailers however, have a different idea for a price of GTX 780. This is what I’ve found in Finnish store:

ASUS-GeForce-GTX-780-3GB-GDDR5.png

Kao sto sam napomenuo u prethodnim postovima, 2304 CUDA za 780 ima mnogo vise smisla nego li 2496.

Fake..

GTX 680 i 770 nemaju isti referentni dizajn niti chipovi imaju iste karakteristike!
Sa klokom 1752 Mhz svaki GTX680 ce pod OC-om imati male muke da memorija bude stabilna.Probao sam na vise primeraka (referentnih)..Nategnuto..
U slucaju GTX770 to bi znacilo da memorija ide znacajno preko 1800 Mhz,mozda cak i 1900 Mhz stabilno a to moze da implicira da je mozda cak i mem kontroler malo poboljsan sto me iskreno ne bi cudilo!

Poslednja izmena:
Inno3D GeForce GTX 780 Boxing Pictured, Specifications Confirmed
http://videocardz.com/41483/inno3d-geforce-gtx-780-boxing-pictured-specifications-confirmed
On the contrary to common believe the GTX 780 will not have 2496 CUDA cores, in fact there is a whole Graphics Processor Cluster disabled (according to the diagram from PCONLINE). What is means is that GTX 780 would have 2304 processors. As you can see, the card will feature 3GB GDDR5 memory. What PHK also says that the reference card will be clocked at 863 MHz (I suppose this is a base clock), while the memory would run at 6008 MHz.

Poslednja izmena:
Normalne cene bi trebale da budu:
GTX770: 350-400e. GTX680 moze da se nadje za 450e, sobzirom da je 770 samo OCovan 680 (uz GPU boost 2.0), realno je ocekivati barem 50e nizu cenu za ~14 meseci koliko je GK104 na trzistu.

GTX780: 500-550e. Ovde ne treba da se pravi poredjenje sa Titanom jer je on prica za sebe.

A ako NV stavi "the way it's meant to be payed" nalepnicu onda ce GTX770 biti 450e a GTX780 600-650e (ako ne i vise, sudeci po screenshotovima gore gde se navodi 830e). I onda ce AMD biti kriv... :d

Normalne cene bi trebale da budu:
GTX770: 350-400e. GTX680 moze da se nadje za 450e, GTX780: 500-550e. Ovde ne treba da se pravi poredjenje sa Titanom jer je on prica za sebe.

Slazem se..

sobzirom da je 770 samo OCovan 680 (uz GPU boost 2.0), realno je ocekivati barem 50e nizu cenu za ~14 meseci koliko je GK104 na trzistu.

Ovde se ne mogu sloziti jer su GTX770 i GTX680 hardverski razlicite karte.
To sto je GTX 770 GK104 based to ih ne cini istim kartama niti se moze bukvalno okarakterisati kao overklokovan GTX680 kako mnogi predstavljaju pogotovu ne
jer se radi o novoj reviziji chipa.

Kao prvi i pravi primer je defaultna frekvencija memorije kod GTX770 koja nagovestava da se radi o unapredjenom memorijskom kontroleru ali to cemo opet videti u praksi koliko ce memorije biti operativne na jos vecim frekvencijama putem overclocka!

A ako NV stavi "the way it's meant to be payed" nalepnicu onda ce GTX770 biti 450e a GTX780 600-650e (ako ne i vise, sudeci po screenshotovima gore gde se navodi 830e). I onda ce AMD biti kriv... :d

Kada konkurencije nema ocigledan je i logican sled situacije kao ovakav moguci..
Iskren da budem jake cene poput Titana mi se ni malo ne svidjaju ali to je proizvod neizbalansiranog trzista gde jedan brend napreduje velikim koracima
a drugi ne moze tehnoloski da ga prati.
Cak i u ovoj seriji GTX7xx nVidia nema ni najmanje konkurenciju ,ove cene su cak i dobre kakve mogu da budu..
Na kraju krajeva videcemo za koji dan koja je prava launch cena za GTX780!

Poslednja izmena:
Ovde se ne mogu sloziti jer su GTX770 i GTX680 hardverski razlicite karte.
To sto je GTX 770 GK104 based to ih ne cini istim kartama niti se moze bukvalno okarakterisati kao overklokovan GTX680 kako mnogi predstavljaju pogotovu ne
jer se radi o novoj reviziji chipa.

Kao prvi i pravi primer je defaultna frekvencija memorije kod GTX770 koja nagovestava da se radi o unapredjenom memorijskom kontroleru ali to cemo opet videti u praksi koliko ce memorije biti operativne na jos vecim frekvencijama putem overclocka!

Kada konkurencije nema ocigledan je i logican sled situacije kao ovakav moguci..
Iskren da budem jake cene poput Titana mi se ni malo ne svidjaju ali to je proizvod neizbalansiranog trzista gde jedan brend napreduje velikim koracima
a drugi ne moze tehnoloski da ga prati.
Cak i u ovoj seriji GTX7xx nVidia nema ni najmanje konkurenciju ,ove cene su cak i dobre kakve mogu da budu..
Na kraju krajeva videcemo za koji dan koja je prava launch cena za GTX780!

Kako možeš ovo da napišeš?

Dalje si opet pisao neki svoj tok misli koji je standardno konfuzan i ne vredi ga ni komentarisati.

nVIDIA se iživljava sa cenama, do te mere da sam iznenađen kako je to moguće, pogotovu sad, kad AMD ima boost zbog kripto valuta.

Poslednja izmena:
Eto, mid-high karta 10% brža od top segmenta iz prošle serije, i nije tako strašno loše kao što neki govore.

Nije lose, ali je uzasno zbog abnormalnih cena :trust:.
I meni je cudno, slazem se sa Paradigmom, da je ocigledno AMD poslednjih meseci prodao mnooogo hiljada karti, ali to ne utice ni malo na smirivanje strasti sto se tice cena, vec naprotiv svake godine idemo po 100-150$ gore za high-end, bolesno..

670 na launch-u je bila $399, za 770 najavljuju 399-449$, tako da je ova klasa koliko toliko zadržala svoju cenovnu poziciju. Naravno ako zacene preko tih 339-449$ to će biti problem.

the way it's meant to be rebranded :smoke:

Pa kako ne, 770 koja je brža od 680 po launch ceni 670. I to u vreme dok konkurencija ne pravi ništa, kod konkurencije možeš da kupiš samo staro, po starim cenama i da čupaš kosu zbog drajvera ako hoćeš da igraš neku novu igru :)

Poslednja izmena:
GTX770 ce biti preko 50k din. za verzije sa boljim hladjenjem.

Pa kako ne, 770 koja je brža od 680 po launch ceni 670. I to u vreme dok konkurencija ne pravi ništa, kod konkurencije možeš da kupiš samo staro, po starim cenama i da čupaš kosu zbog drajvera ako hoćeš da igraš neku novu igru :)

Izvini, ovo sam morao da citiram :)

Nekako mi ne idu u istoj rečenici nVidia i jeftino ali videćemo...
Ako bude ispod 400 eura za mene će to biti prijatno iznenađenje.

Izvini, ovo sam morao da citiram :)

Nekako mi ne idu u istoj rečenici nVidia i jeftino ali videćemo...
Ako bude ispod 400 eura za mene će to biti prijatno iznenađenje.

Pa ni ne može biti jeftinije kada će 3 single gpu karta po snazi biti najača od najače signle gpu konkurentske karte, a ni taj 7970 AMD ne poklanja baš bespaltno. Tu je AMD kriv što je očajan u ovom segmentu :)

Mada ja očekujem da će referentne verijante kroz mesec dana od launcha biti oko ~40k.

Poslednja izmena:
Meni je interesantniji GTX 770 od 780, iako je u pitanju poznati chip :)
GK104 je sve bolji i bolji kako vreme odmice pa je i GTX 680 u poslednja 4 udarna naslova (Crysis 3, Tomb Raider, Bioshock, Metro) brzi od 7970 GHz. OC varijanta sa dobrom cenom bi mogla da bude prava stvar. Ako cena bude (makar i posle mesec dana od launch-a) do vrednosti koju je rAMA spomenuo, uzimam :)
GK104 mi sve vise lici na novi G92, i mogu da se kladim da ce nVidia, kad dodje 20nm, odraditi opticki shrink, pa cemo se i sledece godine druziti sa ovim chipom u vidu nekog GTX 860.

Kad se malo bolje pogleda, nVidia radi slicnu stvar kao kad su prelazili sa GTX 400 na GTX 500. Tada su koristili iste chipove (tweak-ovane sa aspekta tranzistor leakage-a) samo su im osposobili sve jedinice i to je bilo vise nego dovoljno da se nosi sa AMD-om koji je izbacio nove chipove.
Sada u high-end ubacuju GK110 koga ranije nisu imali potrebe da koriste, a prethodni high-end (GK104) spustaju nize.
Jedina razlika je sto je AMD tada imao spremnu seriju a sada nema nista, i pitanje je da li ce nesto imati do 20nm, koji ne verujem da ce tako skoro.
nVidia ce resiti probleme do daljnjeg izbacivanjem ove serije jer cak i da AMD izbaci nove chipove u 28nm, tesko da ce moci da prestigne 700 seriju.

Ni kad se pojavio G92, AMD nije imao ništa, pa je 8800GT koštao upola koliko sada GTX680/770. 8800GT najbolja kupovina ikada.

Nazad
Vrh Dno