Šta je novo?

Novi fiskalni uredjaji od 2022?

Pozdrav,
Evo da pitam jos jednom bas vezano za pitanje iznad.
Da li dobijena subvencija moze da se iskoristi samo za kupovinu regularne fiskalne kase?
Ili se u to racuna , prelazak na e fiskalizaciju i putem drugih metoda, pa i putem ove besplatne aplikacije?
Ako neko ima info koji LPFR moze da se koristi za to, molim na PM ili ovde u temi.

Ajde odgovori sebi: Kako je koriscenje besplatne aplikacije kupovina?
Nemoj se igrati pa da platis kaznu neku na kraju.
Zvali danas iz Poreske, kaže uzeli ste subvenciju za fiskalnu kasu a niste još kupili kasu, da podsete da je rok do 30-tog aprila. Nešto mi čudno da oni tako misle na nas?
Misle oni na svoju platu.
To jest misle sefovi pa su ih upregli da zovu jer sve ide kilavo a receno je da u zadnjih nedelju-dve ne moze poreska sve da nas pusti djuture na sistem.
Meni za sada stizu podsetnici na email, bar jedan nedeljno. Opet ,toliko cesto da ih je mail klijent (Thunderbird ) svrstao u Spam. :D

Nista nije besplatno, LPFR je 1200din+pdv mesecno ili 140e jednokratno i u oba slucaja odrzavanje 3e+pdv mesecno.
Knjigovodja mi je potvrdio da je to sve ok i ne moras da kupujes kasu.

@zamzung
Naravno, to je jasno.
Ali da bi uopste poceo proces efiskalizacije prvo si morao da popunis podatke o registraciji prostora, i ujedno prijavu za subvenciju.
Tek nakon toga se pojavila opcija pristupa ESF(ESU) sistemu.
Znaci, bez dobijanja subvencije nije ni moglo da se pristupi tom sistemu.
Tako je stanje bilo u oktobru kada sam ja podneo.

@djalf
Hvala.

Ako je neko kupovao novu kasu mogao bi da napise model i jel zadovoljan sa njom...ja sam hteo int rasterovu kasu da kupim za Sur sad cujem neke price kako se kvare i kako je bolje resenje ove android kase sto je meni licno smesno

Da li je neko probao ono besplatno rešenje? Ja ne znam ni kako da se ulogujem. Gde se dobija ta kartica, kako se otvara nalog... radi li to uopšte?

@Milenijumkv
Koliko imam informacija od kolega, sa Int-rasterom ima problema, najviše ko radi na wifi i gsm verzijama, guta račune i ima nekih koje su zakucavale u radu, na kablu rece da mu sve rade kako treba, za ovo se nada da ce ispraviti kroz update.
Alternative nema u ovom momentu, Geneko Supercash Plus koju smo pominjali gore, iako je završena još uvek nije prošla sertifikaciju a Android nije za taj tip posla realno.

@salvatore
Za besplatno rešenje aplikaciju sa Google Play-a skidaš na Android uređaj. Od poreske uprave na aplikaciji ePorezi zahtevaš izdavanje bezbednosnog elemeta u formi digitalnog sertifikata, taj sertifikat preuzimaš na uređaj i instaliraš kada ti ESIR to zatraži, zatim možeš korisiti aplikaciju.
Kao što je pomenuto, ako nisi isključivo online prodavnica pored toga moraš kupiti/iznajmiti lokalni procesor računa(lpfr) za Android kako bi sve radio po zakonu.

Još jedan cenovnik kačim, Digitron-Ist (jer ih domaći kriju ko zmija noge).

Da li neko imas iskustva sa Allegra softverom?

Sad sam se čuo sa jenom firmom i imaju zakazane klijente za fiskalizaciju, termini popunjeni do sredine maja!
Nema šanse da ovo krene na vreme.

Prilozi

• digitron-ist cenovnik.pdf
    348.8 KB · Pregleda: 49
Poslednja izmena:
^ samo da naglasim da su skloni da pregovaraju za cene, daju neke "kombo popuste" (ako uzmes POS + printer , ide po znatno nizoj ceni)

@Milenijumkv
Koliko imam informacija od kolega, sa Int-rasterom ima problema, najviše ko radi na wifi i gsm verzijama, guta račune i ima nekih koje su zakucavale u radu, na kablu rece da mu sve rade kako treba, za ovo se nada da ce ispraviti kroz update.

Bilo je problema sa firmwareom 27 i 28. Izasao je 29 trenutno nema problema.
Ako je neko kupovao novu kasu mogao bi da napise model i jel zadovoljan sa njom...ja sam hteo int rasterovu kasu da kupim za Sur sad cujem neke price kako se kvare i kako je bolje resenje ove android kase sto je meni licno smesno

DP 150MX. Bili smo jedini u servisu koji su kupili kasu da na njoj kucaju artikle. Ostali koriste racunare. Kasa je jednostavna, ne svidja mi se kvalitet stampe, sve je reckavo. U pitanju je najprodavanija kasa u ovom servisu, posle te kase najvise prodaju printere. U servisu je bilo 100-nak kutija Int rastera i jedan android pos, koliko sam video.

Kako vreme odmice sve vise primecujem sledece:
  • neki ponudjaci imaju nekakve ili nikakve web prezentacije (to u Srbiji jos nije dobilo na znacaju)
  • nije primenjena dobra web praksa da se ima online cenovnik (u Srbiji to i dalje nije pozeljno)
  • softveri nemaju demo verzije, traze se unapred koje kakvi podaci a i demo verzije su odradjene ofrlje (pitas se sta ce buti u punoj verziji)
  • uredjaji , cast serviserima i pojedinicima koji su se potrudili, nemaju neku demonstraciju na YouTube pa se onda svodi na fizicki odlazak u showroom ili kupovina macke u dzaku

Slazem se u potpunosti.

Poslao sam nekih 10-ak emailova sa zahtevom za ponudu vezano za fiskalizaciju. Pola ih nije ni odgovorilo, 2-3 mi je trazilo broj telefona da se cujemo. Dok je tek par njih poslalo cenovnik. A tek jedna firma je dala i cenovnik i DEMO. Mislim da bi sve to trebalo biti dostupno na web prezentacijama, posto broj odobrenih resenja nije mali.

"Najjace" su firme koje za Demo traze registraciju i da unapred obezbedim sertifikat od Ministarstva.
Otkud znam da li ce mi na kraju trebati kartica, SIM ili fajl verzija sertifikata? Kao da je to nesto sto mogu svako malo da trazim od Ministarstva.

Za sad najvise informacija i najbolji pristup sam imao od korisnika @Astmario i firme Digitron Ist.

I šta je na kraju najlakša i najisplativija opcija za TR?

Prvog dana je DP 150MX izgubila jedan racun u rezimu obuka-prodaja. Sada se ne slaze broj racuna koji je stigao na ESF i broj racuna na bezbednosnom elementu. Racun je bio na 1 dinar i sada postoji neslaganje izmedju ESF-a i sume na BE od 1 dinara. Rucno slanje ne pomaze jer podataka o racunu nema na kasi. Pisali ali za sada nema odgovora od poreske.
Izgleda da BE povecava sumu i u rezimu obuka-prodaja. Ako ce ovako biti svakog dana...

Rekoh da je na int-rasteru tako, valjda će ispeglati kroz update.
Pre neki dan u Maxi-ju, cena salate 100din u rafu akcijska, inače puna 124,99. Na kasi na ekranu povlači akcijsku cenu od 100din, na računu štampa 124,99. Za uplatu stoji karticom 100din, a ispod da je zaduzen na 124,99. U poreskoj zadužen na 124,99, tj imaće 24,99din manje u kasi u odnosu na ono što je prijavljeno poreskoj. Samo primer da i u velikim sistemima ima propusta, još će ovo da se pegla.
Kod mene u softveru ovakvih bagova nije bilo, ali recimo LPFR je zakucao jedan račun posle 12,000 uspešno prosleđenih, morali smo da menjamo bezbednosni element koji je zezao.
Na Android kasama(ovim Z91 PRO iz Digitrona) smo imali problem sa LPFR-om da neki račun ne ode jer kasa ode prerano u sleep mod(1min po default-u) i to se rešava povećanjem idle režima na duži period(ali baterija kraće traje). Ovo je bio problem ko kuca retko, mada realno ko stvarno ima prometa neće kupiti malu Android kasu.

Ja više ne znam koju kasu da kupim. Kucamo sigurno 30+ računa dnevno, trenutno imam DP-25, navikao sam se na nju i skroz mi je okej.
Ne bih baš koristio Android kase. Znamo svi kako su radili telefoni sa tim hardverom i kakvog su trajanja bili kineski budžet telefoni. Ne bih baš da menjam kasu na godinu-dve jer je đubre crklo i ne postoji mogućnost popravke.

Pa zar nema i mogućnost nadogradnje tih starih dp25?

Postoji li još neka razlika između DP-25 MX i DP-150 MX, osim u dizajnu i količini artikala?

Navešću samo jedan banalan primer. Investitor koji gradi i prodaje stanove, sagradi dve manje "zgradice" sa po 20-ak stanova za godinu dana. On će znači za godinu dana otkucati 40 računa. I po vašoj logici, ne treba da plaća ništa za kasu jer kuca samo 3 računa mesečno.
Razumeo bih vaše nezadovoljstvo da ste do sada imali troškove za kasu 0 dinara..
Bukvalno i doslovno po mojoj logici :ROFLMAO:;)

___
ja sam arhitekta minimalista… ne volim junk a ni nepotreban overhead.
sve mi je to nekako - neuredno
u konceptualno filozofskom smislu, a i praktično

šta je sa ovim?
https://tap.sandbox.suf.purs.gov.rs/Help/view/491181043/Издавање-рачуна/sr-Cyrl-RS

Poslednja izmena:
Koliko se secam mala je razlika u ceni prepravke i nove kase a na prepravku nemas garanciju.
Postoji li još neka razlika između DP-25 MX i DP-150 MX, osim u dizajnu i količini artikala?

Na 25 je veci ekran i ima vise konektora (za barkod citac, ladicu za novac...) Baza artikala je 24.000 na obe.

Prvog dana je DP 150MX izgubila jedan racun u rezimu obuka-prodaja. Sada se ne slaze broj racuna koji je stigao na ESF i broj racuna na bezbednosnom elementu. Racun je bio na 1 dinar i sada postoji neslaganje izmedju ESF-a i sume na BE od 1 dinara. Rucno slanje ne pomaze jer podataka o racunu nema na kasi. Pisali ali za sada nema odgovora od poreske.
Izgleda da BE povecava sumu i u rezimu obuka-prodaja. Ako ce ovako biti svakog dana...
Sta znaci rezim obuka-prodaja, cemu sluzi obuka, jel se stvarno zaduzuje mp objekat ili samo fiktivno?

Kako se skeniraju racuni? Pokusao sam 3 razlicita qr code skenera i ni jedan ne moze skenirati qr kod sa racuna, na Nis-u danas prvi put se sretoh sa novim racunima.

Tnx

Toliko o tome da ce narod lako da proverava racune. Muce se ljudi sa tehnickog foruma.

Evo na linku a mozes i preko Google Lens, ne treba qr code app

Pokusacu sutra po danu, nema sanse sad da skeniram, ni sa jednom aplikacijom, cak ni sa blicom.

Prilozi

• Screenshot_20220325-194125_Barcode Scanner.jpg
    Screenshot_20220325-194125_Barcode Scanner.jpg
    179.4 KB · Pregleda: 42
Ja sam pokušavao sa ćaletovog iPhone SE preko kamere, očitao je QR code, pokušaću sutra sa mojeg androida.

Nazad
Vrh Dno